Berliinin hintataso

Berliini on budjettireissaajalle loistava matkakohde. Tässä artikkelissa listaamme hintoja etenkin pienen budjetin matkailijalle.

Berliinin hintataso on noussut viime vuosina rutkasti (esimerkiksi asuntojen vuokrat ovat kohta jo tuplaantuneet viimeisen 10 vuoden aikana).

..mutta matkaiijan kannalta Saksan pääkaupunki on edelleen todella halpa!

Eli paljonko maksaa yöpyminen, liikkuminen, syöminen ja juominen Berliinissä? Tässä jotain osviittaa:

Yöpyminen

Berliinissä voi yöpyä perinteisesti hotellissa, hostellissa, mutta myös Airbnb:n kautta.

Siistejä hotellihuoneita saa alle 50 eurolla jopa ihan hyviltä paikoilta ja oikein pienellä budjetilla matkaavalle löytyy tietenkin edullisia sänkypaikkoja hostellien dormeista.

Katso lisää juttujamme aiheeseen liittyen:

Liikkuminen

Berliini on laaja kaupunki, joten suosittelen ehdottomasti hankkimaan lipun julkisiin kulkuneuvoihin. Kävelemällä kaupunkia ei oikein voi ottaa haltuun, koska Berliini koostuu useammasta eri kaupunginosasta, jotka saattavat sijaita 15 km päässä toisistaan. Polkupyörä on myös kätevä tapa kulkea – pyöriä voi vuokrata monista kioskeista ympäri kaupunkia. Kioskien edessä on yleensä pieni kyltti, joka kertoo pyörien vuokrauksesta. Hinnat ovat yleensä alkaen noin 10 € / vuorokausi.

Liput julkisiin kulkuneuvoihin, joka kattaa bussit, ratikat, junat ja metrot AB-alueella (sisältää myös Tegelin lentokentän) maksaa:

  • 1 matka – 2,80 € (tai 4 lipun nippu 9 €)
  • 1 lyhyt matka (3 pysäkkiä metrolla tai S-Bahn-junalla) 1,70 €
  • 1 päivä – 7 €

Tarkemmat tiedot alueista (A, B, C) ja hinnat kannattaa katsoa täältä. Lisäksi löytyy erilaisia matkailijoille suunnattuja Berlin WelcomeCardeja (joita voi käyttää julkisissa esim. 3 tai 5 päivää)

Ruoka

Döner hinta Berliinissä
3 euron Döner

Berliinissä on pikaruoan ystävän hyvä olla:

Döner-kojuja on joka kadunkulmassa, jonka päätuotteena on ”Döner” eli kebab. Dönerin tilaamalla saa leivän sisään rakennetun lihan, salaatin ja kastikkeiden koostaman makuelämyksen. Döner maksaa Berliinissä yleensä 2 – 4 €. Epäilyttävimmät paikat myyvät jopa 2 euron hintaan ja hieman mainetta saavuttaneet paikat ovat hivuttaneet hinnan lähemmäs 4 euroon.

Lue myös: Berliinin TOP 5 Döner-paikat

Hampurilaisten ystäville on Berliinissä muutakin kuin McDonalds. Roinasen kuukausia jatkuneen empiirisen tutkimustyön tuloksena on Berliinin parhaaksi hampurilaispaikaksi valikoitunut Berlin Burger International. Paikka on pieni (sisällä kenties kokonaiset 5 asiakaspaikkaa), mutta purilaiset ovat isoja, kauniita ja herkullisia. Hampurilainen ranskalaisilla ja puolen litran oluella kustantaa noin 10 €.

Lue myös: Berliinin TOP 5 hampurilaispaikat

Currywurst Berliini
Currywurst mit Pommes eli currylla maustettu makkara ranskalaisilla.

Currywurst on Dönerin ohella toinen must eat -juttu Berliinissä. Tämä tomaattikastikkeessa tarjoiltava makkara, tarjoiltuna ranskalaisten kera on herkullinen ja itse asiassa aito, Berliinissä kehitetty pikaruoka. Currywurst ranskalaisilla, tarjoiltuna perinteisesti pahvilautasella, maksaa yleensä 3-4 €.

Kokonaisen pizzan saa tietyillä alueilla (esim. Kreuzberg) vain noin 4-5 € hintaan. Kuittikone ja kirjanpito näissä paikoissa tuskin on toiminut vuosikausiin, mutta homma toimii ja pizza on varsin syötävää.

Mikäli haluat istua alas oikeaan ravintolaan, on hintataso varsin edullinen. Olisiko ehkä 60-70 % Suomen hintatasosta?

Tarjontaa löytyy kaikkien mahdollisten maiden keittiöistä. Budjettimatkailijalle löytyy mukavia ravintoloita, joissa syö juomineen ja tippeineen alle 15 eurolla. Lounasaikaan hyvän aterian juoman kera saa kympillä, sisältäen tipin.

Jos mietit millaiset hinnat ovat ruokakaupoissa, lue myös artikkelimme Saksan hintatasosta.

Olut

Hyviä uutisia pussikaljoittelun ystäville. Berliinissä on hyväksyttyä – niin lain puolesta kuin sosiaalisestikin – nauttia keittoa missä tahansa, milloin tahansa. Olutta ja alkoholia ylipäätään saa ympäri vuorokauden ”Spätkauf” eli ”Späti” -nimisistä kioskeista. Näitä on lähes jokaisessa kadunkulmassa ympäri kaupunkia ja sieltä saa niin olutta, kuin muutakin naposteltavaa ympäri vuorokauden.

Baareissa oluen juominen on myöskin halpaa toimintaa, mikäli kadulla istuminen ei ole sinun juttusi.

  • 0,5 L olut ruokakaupassa n. 0,40 € – 1 € (riippuen brändistä)
  • 0,5 L olut spätkauf-kioskissa ympäri vuorokauden 0,70 – 1,50 €
  • 0,5 L olut baarissa tai ravintolassa yleensä 2,50 – 4 €

Kahvi

Reissaamisessahan on pääasiassa vain nautiskelu terasseilla (tai talvella sisätiloissa istuen). Kahviloiden hintataso Berliinissä on halpaa. Leipomo/kahvilaketjuja löytyy paljon ja niistä saa kahvin 1-2 € hintaan ja siihen (aidon) berliininmunkin alle eurolla.

Persoonallisempia kahviloita löytyy tietenkin myös, joissa kahvin hinta asettuu 2 euron molemmille puolin. Yleisesti voisi sanoa, että Mitten ja läntisemmän Beriinin turistisilla alueilla on kalliimpaa kuin idemmässä esimerkiksi Kreuzbergissä, jossa asuu tavallisia ihmisiä ja jossa on ns. paikalliset hinnat.

Tippaaminen Berliinissä

Saksassa tippaaminen ei ole pakollista, mutta hyvästä palvelusta maksetaan yleensä tippiä ravintoloissa ja kahviloissa, mikäli palvelu tapahtuu pöytään asti. Kun tarjoilija ilmoittaa hinnan, esim. 4,50 €, voit pyöristää sen halutessasi vitoseen, jolloin tipin osuus on soveliaan 10% luokkaa. Tippiä ei siis jätetä pöytään, vaan suoraan sanotaan tarjoilijalle minkä summan haluaa maksaa. Jos siis mennään paikallisen etiketin mukaan.

Isommissa ja hienommissa ravintoloissa saatat selvitä korttimaksulla, mutta suurimmassa osassa pienempiä ja persoonallisempia ravintoloita suositaan käteismaksuja edelleen näin vuonna 2018. Usein ravintolassa jopa lukee, että ”cash only!”.

Loppusanat

Berliini on siis todennäköisesti läntisen Euroopan halvin pääkaupunki näin äkkiseltään arvioituna. Erittäin loistava kohde, mikäli tykkäät syödä ja juoda hyvin sekä nähdä mielenkiintoisia nähtävyyksiä ilman taloudelliseen ahdinkoon joutumista!

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia, hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here