Berliinin nähtävyydet

Saksan pääkaupungista, Berliinistä, ei näkeminen, kokeminen ja tekeminen ihan heti lopu kesken.

Listasimme ne mielenkiintoisimmat Berliinin nähtävyydet alla olevaan listaukseen. Vinkki: Esimerkiksi kohdat 2-6 on kätevä ottaa yhdellä kävelylenkillä haltuun!

1. Berliinin muuri (East Side Gallery)

Ehkäpä Berliinin mielenkiintoisin nähtävyys on vuonna 1989 murtunut Berliinin muuri. Muuria on tänä päivänä pätkiä siellä täällä, mutta se mielenkiintoisin kohde on East Side Gallery, jossa muuria on jäljellä n. 1 km pätkän verran.

East Side Gallery

Koko muurinpätkä on täynnä hienoja ja hauskoja maalauksia, sisältäen myös kuuluisan sosialistisen veljessuudelman, jossa esiintyvät kommunistijohtajat Erich Honecker (DDR) ja Leonid Breschnew (Neuvostoliitto).

Pääset paikalle saapuen joko Ostbahnhof -juna-asemalle tai sitten Warschauer Strasse -metroasemalle. Ehkäpä ensin mainittu on parempi saapumispaikka, jolloin voit kävellä Warschauer Strassen päähän, jonne voi jäädä esimerkiksi olusille joen rantaan.

 

2. Alexanderplatzin TV-torni

Alexanderplatzin tv-torniToinen postikorteista tuttu nähtävyys on Alexanderplatzin televisiotorni.

Alexia pidetään jonkinlaisena Berliinin ”keskustana”, vaikka kaupungissa ei yhtä selkeää keskustaa oikein ole. Täältä on hyvät yhteydet julkisilla kulkuneuvoilla sekä paljon shoppailupaikkoja.

Itse torniin pääsee sisään (maksua vastaan) baariin drinkille tai sitten pidemmän kaavan mukaan myös illalliselle ravintolaan. Pömpeli pyörii 1 tunnin aikana 1 kierroksen, joten näet hyvällä kelillä Berliinin joka suuntaan. Näet muun muassa selkeästi itä- ja länsi-Berliinin eron arkkitehtuurin suhteen.

Lisää tietoja TV-tornista erillisestä artikkelistamme täältä!

Alexanderplatzilta voit jatkaa esimerkiksi kävellen tai pyörällä seuraavaan kohteeseen:

3 Museosaari

Museuminsel, eli museosaari pitää sisällään museoita. Sinne rakennetaan myös reilut puoli miljardia euroa maksavaa linnaa, jonka on määrä valmistua vuonna 2019.

Museosaari

Paikka on helppo ottaa haltuun esimerkiksi Alexanderplatzilta kävellessä/pyöräillessä kohti Brandenburgin porttia.

Täältä on kätevä jatkaa Unter den Linden -katua pitkin aina Brandenburgin portille asti:

4. Brandenburgin portti

Brandenburgin portti on rakennettu 1791, otti hieman osumaa toisen maailmansodan aikana, mutta on sittemmin kunnostettu majesteettisen jyhkeäksi nähtävyydeksi:

Brandenburgin portti

Aivan Brandenburgin portin tuntumassa sijaitsee Reichstag, eli valtiopäivätalo. Se ei kuitenkaan aivan mahtunut tälle Berliinin TOP 10 nähtävyyksien listalle, mutta kannattaa harkita myös sen vilkaisua ja jopa vierailua sisälle.

5. Holocaust-muistomerkki

Juutalaisten kansanmurhan muistoksi pystytettiin vuosina 2003-2005 Holokaustimuistomerkki. Paikalla sijaitsee lähes 3000 eri korkuista ”betoniarkkua”. Täällä sijaitsee myös museo, johon on erillinen sisäänpääsymaksu.

Holocaust muistomerkki

Paikka sijaitsee vain parin sadan metrin päässä Brandenburgin portilta.

 

6. Potsdamer Platz

Ja sitten Holokaustimuistomerkiltä 5-10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsee Potsdamer platz -aukio:

Ennen toista maailmansotaa Potsdamer Platz oli Berliinin ”sydän” ja Euroopan vilkasliikenteisimmistä aukioista. Sodan aikana se pommitettiin tuhannen paskaksi ja vasta 90-luvun loppupuolella se alkoi rakentua siihen muotoon, missä se tänä päivänä on. (Wikipedia)

Nykyään täällä on iso maanalainen juna- ja metroasema, Sony Center (elokuvateatteri, ravintoloita, kauppoja) sekä muutama palanen Berliinin muuria turistien iloksi:

Potsdamer Platz

Myös Mall of Berlin -ostoskeskus sijaitsee aivan kivenheiton päässä Potsdamer Platzilta.

 

7. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie oli kuuluisa Länsi- ja Itä-Berliinin jakava rajanylityspaikka, jossa on tänä päivänä pieni vartiokoppi ja pari sotilasta turistien valokuvia somistamaan:

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlien tuntumassa sijaitsee myös pieni ulkoilmakuvanäyttely sekä erilaisia museoita.

 

8. Kurfürstendamm

Länsi-Berliinissä, Zoologischer Garten -juna-aseman tienoilla sijaitsee turistien ja paikallisten suosima Kurfürstendamm. Täällä sijaitsee Keisari Vilhelmin muistokirkko, eli Gedächtniskirche, joka on katkennut kärjestään toisen maailmansodan pommitusten johdosta.

Kurfürstendamm

Kurfürstendammissa on myös kenties Berliinin parhaat shoppailumahdollisuudet, sekä tunnettu KaDeWe-tavaratalo!

 

9. Spree-joki

Berliinin läpi menee Spree-joki ja sen useat kanaalit, jonka voisi luokitella yhdeksi nähtävyydeksi. Ota drinkkiä Spreejoen rantabaareissa, lähde jokiristeilylle tai vuokraa polkuvene rauhallisemmalla Treptowerin puiston tuntumassa.

Ehdotus: Ota alkaen 1,5 tuntia kestävä jokiristeilylaiva esim. East Side Galleryltä. Lisätietoja muurilta lähtevistä jokiristeilyistä englanniksi täältä.

Spreejoki

 

10. Tempelhofin lentokenttä-puisto

Vuonna 2008 lakkautettu Tempelhofin lentokenttä on tätä nykyä puistokäytössä.

Tempelhofin lentokenttä
Pianokonsertti käynnissä Tempelhofin lentokentällä

Kenttää ympäröi pyörätie ja tälle rinkulalle tulee mittaa n. 10 km. Myös kiitoradat ovat vapaassa käytössä mitä erilaisempiin harrastuksiin. Tempelhofin lentokenttäpuistosta löytyy myös skeittipuisto, grillausalue, pari kahvilaa/baaria. Varsinkin pyörällä liikkeellä oleville mielenkiintoinen nähtävyys!

Kun Berliinin ”pakolliset” nähtävyydet on käyty läpi, katso seuraavaksi nämä 8 aktiviteetti-ideaa Berliiniin. Ja mikäli koit saaneesi jotain hyötyä tästä artikkelista, arvostaisimme alla olevien tykkäys- ja jakonäppäimien käyttöä. Kiitos!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here