Berliinin muuri – näissä 5 lokaatiossa näet vielä muuria

Tuntuu käsittämättömältä, että vielä alle 30 vuotta sitten länsieurooppalaisessa maassa maa ja kaupunki jaettiin muurilla kahtia.

Berliinin muuri jakoi Berliinin itä- ja länsiosiin kunnes murtui vuonna 1989.

Teknisesti ottaen se koostui kahdesta muurista joiden keskellä sitten meni tämä 30-150 metriä leveä kaistale hiekkakenttää, jota kutsuttiin ”kuoleman käytäväksi”.

Nykyään muuri on yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä Berliinissä, jonka näkeminen kannattaa sisällyttää omaan reissuun.

Tässä siis 5 paikkaa, jossa voit vielä nykyään käydä ihmettelemässä muuria:

1. East Side Gallery – suosituin paikka nähdä Berliinin muuri

East Side Gallery sijaitsee Kreuzbergin/Friedrichshainin kaupunginosien rajamailla, Spree-joen varrella. Täällä muurinpätkää on tallella noin 1 km pituisesti ja se on maalattu täyteen hienoja ja hauskoja maalauksia.

Muurin kuuluisin (ainakin valokuvatuin) maalaus on sosialistijohtajien, Brezhnevin ja Honeckerin veljellinen (#nohomo) suudelma:

Juuri kesällä 2016 entisöity East Side Gallery

Maalaukset ovat tehty jo vuonna 1990, mutta vuosien aikana seinä ja itse maalaukset menivät sen verran heikkoon happeen, että se rempattiin ja uudelleenmaalattiin vuonna 2009. Vuoden 2016 kesällä sitä on myös ”paikkamaalailtu” ylimääräisistä töherryksistä.

Jos olet julkisilla kulkuneuvoilla liikenteessä, suosittelen saapumaan esim. Ostbahnhofin juna-asemalle, josta sitten kävelet muuria pitkin sen toiseen päätyyn. Eli tuollaisella 1,4 km kävelyllä ottaa East Side Galleryn haltuun:

East Side Gallery osoite

Tähän Oberbaumbrücken (kuuluisa silta) päätyyn on leppoisa jäädä esimerkiksi rannalle istumaan oluen, kahvin tai piknik-eväiden äärelle (kesällä siis) tai rannan ravintoloihin/baareihin. Tästä pääsee helposti jatkamaan julkisilla kulkuvälineillä tuosta Warschauer Strassen metro/juna-asemalta. Tai kävellen sillan yli, jossa on sitten esimerkiksi Schlesisches Tor -niminen (nimihirviömäinen) metroasema (jonka alapuolella loistava ja legendaarinen Burgermeister -hampurilaiskioski).


Kaupallinen välitiedote:

Hae vuoden 2019 paras luottokortti (BankNorwegian.fi/Luottokortti), joka on matkailevalle ihmiselle loistava maksuväline. Muutama syy ja perustelu:

  • ei juoksevia kuluja (ei siis mene kuukausi- tai vuosimaksua kuten normaalisti suomalaisten pankkien luottokorteissa)
  • sisältää ilmaisen, jatkuvasti voimassaolevan matkavakuutuksen
  • kerrytät pisteitä jokaisesta ostoksesta (joita voi käyttää Norwegian-lentoihin)
  • haku tapahtuu kätevästi tuosta heidän nettisivuiltaan (menee muutama minuutti) ja kortti tulee postitse kotiin tyypillisesti n. viikossa

2. Berlin Wall Memorial – keeping it real

Toinen suosittu kohde nähdä muuria on hieman synkempää sanomaa välittävä Gedenkstätte Berliner Mauer (engl. Berlin Wall Memorial). Se on muistomerkki erityisesti rajalle ammutuille itäberliiniläisille, jotka yrittivät pakoa idästä länteen.

Täällä on säilytetty noin 50 metrin pätkä muuria aika lailla sen alkuperäisessä muodossaan: molemmat muurit pystyssä sekä keskellä tämä tyhjä alue, eli kuoleman käytävä. Myös vartiotorni on jätetty pystyyn alueelle.

Ehdottomasti paras vierailukohde, mikäli haluat oppia tuntemaan muurin historiaa ja nähdä miten se vaikutti rajan huonommalla puolella asuneisiin ihmisiin!

Osoite: Bernauer Str. 111, 13355 Berlin

 

3. Topographie des Terrors + 200 metriä muuria

Topographie des Terrors on museo ja ulkoilmanäyttelytila, jossa esitellään kuvia ja tarinoita toisen maailmansodan ja natsihallinnon aikaisista julmuuksista. Näyttelyn vierellä näet myös parin sadan metrin pätkän muuria.

Tämä kohde on helppo yhdistää Checkpoint Charliella (toinen suosittu nähtävyys) käyntiin – ne sijaitsevat vain n. 500 metrin päässä toisistaan.

 

4. Potsdamer Platz – muutama palanen muuria

Potsdamer Platz on kuuluisa aukio, joka tuhoutui toisen maailmansodan aikana täysin ja rakennettiin uudestaan vasta 90-luvun lopulla. Berliinin muuri halkoi tätäkin aukiota ja sen ”kunniaksi” paikalle on jätetty muutama betonielementti sekä muutama plakaatti kertomassa Berliinin historiaa:

Potsdamer Platz muuri

Jos olet työmatkalla Berliinissä, etkä kerkeä tuolta bisnes-districtiltä sen kauemmas, nämä muurinpätkät ajanevat tällöin asiansa.

 

5. Mauerpark

Mauerpark eli muuripuisto on suosittu ajanviettopaikka ja tunnettu varsinkin sunnuntaisesta kirpputoristaan ja ulkoilmakaraokestaan.

Ennen muurin murtumista puisto toimi muurien välisenä kuoleman käytävänä, eli alue johon Itä-Saksasta pakenevat surutta ammuttiin. Puistossa olevan mäen päällä menee vielä pätkä muuria:

Mauerpark muuri

Jos olet taiteilijahenkinen, niin ota spray-purkit mukaan, niin saat ihan laillisesti maalailla seinää vaikkapa keskellä kirkasta päivää. Sijaitsee leppoisassa Prenzlauer Bergin kaupunginosassa, joten alue on muutenkin vierailun arvoinen. Paikka on vain noin 1 km päässä 2. kohdasta, eli Berlin Wall Memorial -paikasta.

Siinäpä siis 5 paikkaa missä voit nähdä Berliinin muuria vielä tänä päivänä. Paras ja suosituin paikka nähdä muuria on siis suunnata East Side Galleryyn!

Lue myös muut Berliini-aiheiset jutut täältä!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here