Berliini

Pohditko minne lähteä kaupunkilomalle? Berliini on yksi Euroopan mielenkiintoisimpia pääkaupunkeja, joka tarjoaa kiehtovaa DDR:n historiaa, halpaa kaljaa sekä maailman suurimman määrän hipstereitä asukaslukuunsa nähden.

Tämä Berliinin matkaopas pyrkii esittelemään yleisellä tasolla sen informaation, mitä muutaman päivän matkalle suuntaava turisti saattaisi kaivata.

Muista katsoa myös tekstin oheen linkatut muut artikkelimme, joissa käsitellään tarkemmin kaupungin tarjontaa.

talon-seina-berliiniSisältö:

1. Lennot & lentokentät
2. Majoitus
3. Liikkuminen
4. Kaupunginosat
5. Ravintolat & ruokakaupat
6. Juominen & yöelämä
7. Nähtävyydet
8. Tekemistä
9. Ostokset
10. Tapahtumat

 

1. Lennot & lentokentät

Kaikki tiet vievät tarvittaessa Berliiniin, mutta useimmat saapuvat lentäen. Keskitytään siis siihen.

Berliinin lennot saa halvalla; 60€ tuntumassa ovat halvimmat lennot Helsinki-Berliini -välille yhteen suuntaan. Riippuu tietysti kovin ajankohdasta ja lentojen saatavuudesta. Tänne lentävät ainakin Airberlin ja Finnair suorilla lennoilla sekä AirBaltic ja SAS lentävät 1 pysähdyksellä.

Berliinin lentokentät:

Tällä hetkellä toiminnassa on 2 lentokenttää, käytännössä Suomesta lennetään aina Tegel (TXL) -lentokentälle. Yllä mainitut lentoyhtiöt lentävät kaikki Tegeliin. Toinen, hiljaisempi kenttä on Schönefeld. Lensit kumpaan tahansa, pääset helposti kaupunkiin julkisia liikennevälineitä käyttäen.

Tegelistä ”keskustaan”, eli Alexanderplatzille: Ota bussi TXL määränpäänä Hauptbahnhof, josta voit jatkaa lähijunalla mihin tahansa, esim. Alexanderplatzille. X9 ja 109 -bussit menevät S+U Zoologischer Garteniin, mikäli se on määränpääsi.

Kaksi muuta lentokenttää, joista olet saattanut kuulla puhuttavan ovat:

Tempelhof: tämä vuonna 2008 lakkautettu lentokenttä toimii tätä nykyä valtavana puistona (joka on muuten ihan vierailemisen arvoinen paikka hyvällä kelillä). Tästä lisää nähtävyydet -osiossa.

BER, eli Berlin Brandenburgin lentokenttä: Surullisen kuuluisa rakennustyömaa, jonka oli tarkoitus valmistua 2012. Erilaisten suunnittelu/rakennusvirheiden takia valmistuminen viivästynyt, tämän hetkinen arvio avajaisista on vuodessa 2017.

2. Majoitus

Majoitus on Berliinissä verrattain varsin huokean hintaista. Ollaanhan kuitenkin Euroopan talousmahdin, Saksan pääkaupungissa. Tarjolla on perus ketjuhotelleja, erikoisempia hotelleja, halpoja hostelleja sekä tietenkin Airbnb. [Lue myös artikkelimme: kokemuksia Airbnb:stä]

Venehostelli East Side GalleryMikäli haluat asua vesillä, on East Side Galleryn, eli Berliinin muurin välittömässä läheisyydessä Eastern Comfort Hostel Boat.

Jos haluat aivan TV-tornin tuntumaan Alexanderplatzille, on siellä 37-kerroksinen, 4 tähden Park Inn Radisson -hotelli. Hotellihuoneen pitäisi irrota yöksi jopa alle 80 eurolla, ellei kyseessä ole jokin spesiaalimpi ajankohta.

Entä mistä kannattaa ottaa hotelli Berliinissä? Siitä hieman osviittaa alempana kaupunginosien esittelyssä tai erillisestä artikkelistamme: 5 parasta aluetta ottaa hotelli Berliinissä

 

3. Liikkuminen Berliinissä

Berliini on valtavan suuri kaupunki, joten sinun kannattaa ostaa lippu julkisiin kulkuneuvoihin.

julkinen-liikenne-berliini

Kun saavut Tegelin lentokentälle, voit jo sieltä käsin ostaa lipun julkisiin kulkuneuvoihin koko matkasi ajalle. Yhdellä lipulla voit kulkea busseissa, junissa, metroissa ja raitiovaunuissa. Osta vain lippu haluamallesi ajalle ja esimerkiksi AB-alueelle – se kattaa tärkeimmät alueet. Kannattaa myös tutustua turisteille suunnattuun Berlin Welcome Cardiin, joka on voimassa 2, 3 tai 5 vuorokautta. Se sisältää myös muita etuja ja alennuksia.

Pyörän vuokraaminen: pyöriä vuokrataan Berliinissä lähes jokaisen kioskin toimesta. Ne maksavat yleensä alkaen 10€ per vuorokausi. Polkupyörä on mielestäni paras tapa liikkua Berliinissä, koska välimatkat ovat pitkiä ja kaupunkia näkee ihan eri tavalla pyörän selästä kuin sieltä pilkkopimeästä metrotunnelista – noin kärjistäen.

Auton vuokraaminen: Liikenne on Berliinissä ja Saksassa tietenkin hieman hektisempää, kuin muoniolaisella kylänraitilla, mutta ei se mitään. Sekaan vain, jos autoilu on sinun juttusi. Pienen auton voi vuokrata muutamalla kympillä per päivä. Mikäli olet intohimoisempi autoilija, esimerkiksi BMW M3 -avomallin saa Berliinissä reilun 200 euron päivähintaan.

4. Berliinin kaupunginosat eli Kiezit

Kuten todettua, Berliini on maantieteellisesti erittäin iso kaupunki. Majoitus kannattaa ottaa kohtalaisen keskeiseltä paikalta, ettet joudu turhaan matkustelemaan ”kodin” ja nähtävyyksien välillä.

Karkeasti ottaen Berliinin voisi jakaa kahteen osaan. Kliinisempään länteen ja rosoisempaan itään. Seuraavassa pikaiset kuvaukset Berliinin kaupunginosista, jotka ovat perusturistille ne mielenkiintoisimmat.

Mitte

Nimensä mukaisesti keskusta, vaikka Berliinissä ei varsinaista yhtä keskustaa olekaan. Mittessä sijaitsee useita nähtävyyksiä sekä se on varsinkin siistimpää ympäristöä arvostavalle hyvä alue. Mittessä voit ottaa haltuun sellaisia nähtävyyksiä, kuten Brandenburgin portti, Checkpoint Charlie, Holocaust -muistomerkki ja Reichstag eli parlamenttirakennus.

Mikäli kaipaat siistiä ja modernia aluetta hotelliltasi, katsele sitä esim. Potsdamer Platzin tienoilta. Samalla alueella on juuri valmistunut Berlin Mall -ostoskeskus ja Sony Center -kompleksi, jossa on leffateatteri (myös englanninkielisiä elokuvia), hotelli, kauppoja ynnä muuta. Katsele tästä Potsdamer Platzin hotelleja.

 

Charlottenburg ja Wilmersdorf

Sijaitsevat Länsi-Berliinissä ja ovat melko rauhallisia, uneliaita ja siistejä alueita. Charlottenburgin linna on yksi tunnettu nähtävyys näillä seuduilla, jonka pihamaalla järjestetään isot joulumarkkinat joka vuosi.

Mitten ja Charlottenburgin rajamailla Zoologischer Garten juna/metroaseman alueella on sen sijaan hieman enemmän elämää KaDeWe:n ja Kurfürstendammin ostoskadun muodosssa. Tästä hieman lisää alempana ostokset-osiossa.

 

Kreuzberg ja Friedrichshain

Graffiti Berliini - KreuzbergJos sinussa on yhtään hipsterihenkeä, eli kaipaat boheemimpaa ”hengailua” ja kaikenlaista vaihtoehtoista elämää, suuntaa Kreuzbergiin. Oranienstrasse (Kottbusser Tor -metroaseman lähellä) on täynnä kohtuuhintaisia ja rentoja kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Mikäli haluat majoituksen oikein keskeiseltä paikalta Kreuzbergistä, kannattaa sitä katsoa esim. seuraavien metroasemien tuntumasta: U8-linja: Kottbusser Tor, Schönleinstrasse ja U1-linja: Görlitzer Bhf, Schlesisches Tor ja Warschauer Strasse. Tosin, jos et halua olla huumediilerien välittömässä läheisyydessä, vältä silloin Görlitzer Bhf -aseman tienoota.

 

Prenzlauer Berg

Jos Kreuzbergin rähjäinen meininki ei kiinnosta, mutta kliininen länsikään ei kiinnosta, katsele Prenzlauer Bergin suuntaan. Se on sopiva sekoitus molempaa edellämainittua. Siellä on paljon baareja, kahviloita ja ravintoloita sekä myös trendikkäitä pikkukauppoja.

Tässä kaupunginosassa sijaitsee myös legendaarinen Mauerparkin joka-sunnuntainen kirpputori ja ulkoilma-karaoke. Tästä ostokset-kohdassa hieman lisää.

 

5. Ravintolat ja ruokakaupat

Roinasen toimitus on erikoistunut varsinkin pikaruokapaikkoihin, mutta hienompaa ruokaa etsivät löytävät varmasti omat ravitsemusliikkeensä.

TV-torni AlexanderplatzAlexanderplatzin TV-torni on kenties näköaloiltaan paras paikka nauttia hienompaa illallista, sillä sen ravintola sijaitsee reilun 200 metrin korkeudessa. Se pyörii tunnissa yhden kokonaisen kierroksen, joten illallisen ohessa näet maisemat joka suuntaan.

Pelkkä torniin nousu maksaa 13 euroa per henkilö ja pääruokien hinnat alkavat vajaasta 20 eurosta. Mikäli et halua jäädä syömään, tornissa sijaitsee myös baari, jossa voit nesteyttää itseäsi ja nauttia maisemista. Bisse maksaa n. 4 euroa. Tornin toiminnasta ja ravintolan pöytävarauksista löytyy englanniksi lisätietoja täältä.

Hieman vielä yleistä asiaa Berliinin ravintoloista:

Ravintoloita kannattaa Saksassa ja Berliinissä etsiä esimerkiksi Yelp -palvelun kautta. Mikäli olet hotellihuoneessasi erittäin pahoin krapuloituneena, kannattaa katsella kotiinkuljetuspalveluiden suuntaan, esim. Foodora, Lieferando tai Lieferheld.

Yksi perinteinen berliiniläinen pikaruoka on Currywurst. Mikäli olet rehellisen saksalaisen makkaran ystävä, kannattaa käydä syömässä Currywurst esimerkiksi Curry 36 -nimisellä kioskilla. Yksi sijaitsee Zoologischer Garten -juna/metroaseman edessä ja toinen toimipaikka U7-metrolinjan varrella Mehringdammin aseman yläpuolella.

Toinen klassikkopikaruoka on Döner, eli ”suomalaisittain” kebab. Mikäli olet todellinen kebabin ystävä, kannattaa tsekata erillinen artikkelimme: Berliinin 5 parasta döneriä.

Perinteistä saksalaista ruokaa, jos etsit – perinteisessä mummolamaisessa atmosfäärissä – niin katsasta esim. Zur Haxe -niminen ravintola Prenzlauer Bergissä.

Berlin Burger International
Berlin Burger International

Berliinissä on myös hampurilaisen ystävän hyvä olla. Perinteisten McDonald’sien ja Burger Kingien sijaan kannattaa suunnata aivan muihin ruokaliikkeisiin. Kannattaa katsastaa sellaiset loistavat hampurilaispaikat, kuten Burgermeister, Berlin Burger International ja vaikkapa Schiller Burger.

Lue myös: Berliinin TOP 5 hampurilaispaikat

Berliinin ravintolat ovat Suomeen verrattuna erittäin edullisia. Esimerkiksi lounasaikaan monessa ”oikeassa” ravintolassa syö tippeineen kymmenellä eurolla.

Ruokakaupat Berliinissä (ja Saksassa) ovat edullisia. Halpakauppoja ovat esim. Lidl, Netto, Aldi ja Norma. Paremmin varusteltuja ovat Kaiser’s, Real, Edeka, Kaufland. Näiden lisäksi on vielä muutamia bio-ruokakauppoja.

Ruokakaupoista saat kaiken tarvittavan – myös viinit ja väkevät viinat. Oluen ystävän kannattaa suunnata mieluummin Nettoon kuin Lidliin ja parhaassa tapauksessa isompien valikoimien ääreen Kaiser’siin, Realiin tai Kauflandiin.

Spätkauf -kioskeista saat myös oluet ja viinat ympäri vuorokauden – lähes yhtä halvalla kuin ruokakaupasta.

 

6. Juominen & yöelämä

Jos lähdetään perusasioista, eli vedestä, niin hanavesi on Berliinissä täysin juotavaa. Pullovettä saa myös ruokakaupasta erittäin edullisesti (1,5 litran pullo alkaen 0,19€ + pantti 0,25€).

Kahviloita on Berliinissä luonnollisesti ympäriinsä. Amerikkalaishenkisille on esim. Starbucksia ja Dunkin’ Donutsia. On myös paljon erittäin viihtyisiä ei-ketjukahviloita, joista saa myös loistavia leivonnaisia. By the way -välihuomautuksena: Suomessa tuttu Berliininmunkki (se vaaleanpunaisella kuorrutuksella oleva) on Berliinissä nimeltään ”Berliner” ja se on kuorrutettu vaaleanpunaisen mönjän sijaan tomusokerilla.

Nyt takaisin juomien pariin:

Jos olet pussikaljoittelun ystävä, voi olutta ja alkoholia nauttia aivan laillisesti ja häpeilemättä puistoissa, rannoilla ja kaduilla.

Baareja on paljon ja ne ovat edullisia. Olut maksaa yleensä n. 2-4 euroa.

Berliinin tunnetuin yökerho on Berghain. Tämä rujon näköinen, entiseen voimalaan rakennettu teknohelvetti vetää 1500 ihmistä sekä sen sisäänpääsypolitiikka on erittäin tiukka. Jonossa voi vierähtää useampi tunti ja jos naama tai bensalenkkarisi eivät portsaria miellytä, ei sisäänpääsyä ole luvassa. Roinasen toimitus on letkeämpää baarimenoa suosiva, emmekä ole edes yrittäneet sisään Berghainiin.

Vinkki: mikäli kaipaat rentoa ja edullista baaria/yökerhoa Neuköllnissä (U7-metron varrelta) hyvällä näköalalla, kannattaa katsastaa Klunkerkranich. Baari sijaitsee Neukölln Arcaden -ostoskeskuksen kattotasanteella ja näet sieltä lähes koko kaupungin TV-tornia myöten.

Tippaaminen ei ole Saksassa pakollista, mutta se on hyvien tapojen mukaista mikäli tarjoilija ei aivan täysin kussut hommiansa. Saksassa maksetaan tipit pyöristämällä loppulaskua ylöspäin esim. 10% verran. Jos juot 2,70€ maksavan kaljan pöytääntarjoiltuna, voit laskun tullen pyöristää sen esim. 3 euroon jne.

7. Nähtävyydet

Kirjoitimme erillisen artikkelin: Berliinin nähtävyydet – TOP10. Alempana lyhyemmän kaavan mukaan:

Berliinissä on aika pirusti nähtävää ja kohteet sijaitsevatkin siellä täällä ympäri tätä valtavaa kaupunkia. Yksi vaihtoehto ottaa ne haltuun on ostaa ”Hop on Hop Off” -kiertoajelubussiin päivälippu, mutta kuten ylempänä totesin, polkupyörä lienee se tehokkain ja mielenkiintoisin tapa tutustua Berliiniin.

Tässä siis muutamia mielenkiintoisia nähtävyyksiä:

Berliinin muuri – East Side Gallery

Brezhnev & HoneckerBerliinin kahtia jakanut muuri murtui vuonna 1989, mutta se on osittain vielä pystyssä muistomerkkihengessä. East Side Gallery on se suosituin paikka nähdä muuria. Se on täytetty erilaisilla taiteellisilla maalauksilla, mm. kuuluisalla Sozialistischer Bruderkuss, eli sosialistisella veljessuudelmakuvalla, jossa esiintyvät entiset suurmiehet Brezhnev ja Honecker.

Parhaiten pääset muurille joko Warschauer Strasse -metroasemalle tai Ostbahnhof -juna-asemalle saapuen.

East Side Gallerya vastapäätä sijaitsee muuten Mercedes Benz -areena (entinen o2-areena), jossa pelataan mm. jääkiekkoa sekä järjestetään konsertteja. Jos haluat asua aivan näillä tonteilla edullisesti, katsasta East Side Hotel.

Lue myös: 5 paikkaa, jossa voit nähdä Berliinin muuria

Brandenburgin portti + Reichstag + Holocaust-muistomerkki

Kolme kohdetta kerrallaan, kaikki on Berliinin Mittessä. Eli, Visulahti-hengessä, nämä kolme kohdetta kannattaa ottaa kerralla haltuun, sillä ne ovat aivan kävelyetäisyydellä toisistaan. Brandenburgin portti, joka aikoinaan jakoi Itä- ja Länsi-Berliinin, Reichstag, eli parlamenttirakennus sekä Holocaust -muistomerkki.

Checkpoint Charlie

Kuuluisa rajanylityspaikka, jossa päivystävät kaksi ”amerikkalaista” sotilasta, jonka kanssa pääset kuvaan maksua vastaan. Alueella on myös Mauermuseum -muurimuseo sekä vähän matkan päässä Topographie des Terrors, joka on ulkoilmamuseo/näyttely, jossa kerrotaan natsi-Saksan historiasta.

Alexanderplatz + TV-torni

Kuten ravintolat -osiossa jo esiteltiin, voit halutessasi nousta Alexanderplatzin TV-torniin, joka maksaa tällä hetkellä 13 euroa per henkilö. Mikäli keli on hyvä, kannattaa käväistä juomassa lasillinen tai jäädä syömään (ravintolaan tosin kannattaa varata pöytä etukäteen!).

Tempelhofin lentokenttäpuisto

Tämä vuonna 2008 lakkautettu lentokenttä ei nyt välttämättä ihan kaikille ole nähtävyyksien TOP-listalla, mutta se on hyvä ulkoilukohde, mikäli olet esim. pyörällä liikenteessä. Kenttä on tänä päivänä kaikille avoinna olevana puistona, jossa on tie (kiertää ympyränä koko kentän), joka soveltuu lenkkeilyyn, rullaluisteluun tai pyöräilyyn. Löytyy skeittipuistoa ja grillausaluetta ja jonkinsortin puutarha-aluetta. Varsinkin sunnuntaisin ihmiset kokoontuvat Tempelhofin kentälle mitä erilaisimpien harrastusten pariin.

tempelhof-lentokentta-puisto

8. Tekemistä

Kaupunkilomalla tulee monesti käveltyä jalat rakkuloille. Mikäli et jaksa sitä ainaista kävelyä, ettei ylenpalttinen käveleskely kiinnosta, suosittelemme seuraavaa:

Jokiristeily: Berliinin halki virtaa Spree-joki. Jokea pitkin menee erittäin leppoisia jokilaivoja, jotka tekevät sopivan pituisia (alk. 1 tunti) risteilyjä. Näet kaupunkia hieman eri perspektiivistä ja pääset istumaan aloillesi mallas- tai virvoitusjuoman ääreen. Yksi lähtöpaikka on ainakin East Side Galleryn ranta.

Bussi 100: Budjettimatkailijan ”hop on, hop off” -bussi. Tämä normaali bussilinja ajaa monien mielenkiintoisten turistikohteiden ohi. Startti on Alexanderplatzilla ja päätepysäkki Zoologischer Garten S/U-Bahn (juna-metroasema) – tai luonnollisesti käännetyssä järjestyksessä onnistuu myös.

Trabant-kiertoajelu: Oletko vanhojen, huonojen autojen ystävä? Berliinissä voit vuokrata vanhan kunnon itä-saksalaisen Trabantin, eli Trabin. Kiertoajeluita/safareita järjestää ainakin http://www.trabi-safari.de/.

Trabant -kiertoajelu

Elokuviin: Pitäisikö reissun päälläkin päästä elokuviin? Sony Center esittää myös englanninkielisiä leffoja (kaikki elokuvat ovat yleensä dubattu Saksassa), nämä ovat yleensä merkitty ohjelmistossa ”OV”-merkinnällä (Original Version). Kesällä yksi kokemisen arvoinen juttu sinulle voisi olla ulkoilmaelokuvateatteri, eli ”Freiluftkino”. Lisätietoja löytyy englanniksi täältä.

Lue myös: 8 erikoisempaa aktiviteettia/tekemistä Berliiniin

 

9. Berliini & Ostokset

Mikäli kaipaat ostoksille Berliinissä, on siihen monenlaisia vaihtoehtoja. On perinteisiä ostoskeskuksia, jossa on H&M, New Yorker, Zara, Pull & Bear sun muut ketjuliikkeet. Mikäli kaipaat halpoja vaatteita, suuntaa Primark -nimiseen tekstiilihelvettiin. Yksi löytyy ainakin Alexanderplatzilta Park Inn -hotellin alapuolelta.

Tässä muutama shoppailuvinkki Berliiniin:

Mauerpark – sunnuntain kirpputori + ulkoilmakaraoke

Mauerpark

Kirpputori-osio koostuu kojuista, jotka myyvät uusia ja käytettyjä tuotteita; vaatteita, design-tuotteita, huonekaluja, kameran osia, syötävää sun muuta. Juomista ja syömistä toki myös. Mauerparkin kirpputorin yhteydessä on myös ulkoilmakaraoke. Mutta muista, että kirppari ja karaoke ovat vain sunnuntaisin. Kannattaa katsastaa heidän nettisivunsa/some-kanavansa, ettei tapahtumaa ole peruttu juuri siltä sunnuntailta, kun olet paikan päällä.

KaDeWe (Kaufhaus des Westens) -tavaratalo

Tämä Berliinin oma versio Stockmannista tarjoaa kalliita vaatteita, designia, koruja ynnä muuta, mutta kenties mielenkiintoisimpana asiana on sen 6:nnen kerroksen ruokaosasto.

KaDeWe Berliini

KaDeWe:n ruokaosastolla myydään erikoisempia elintarvikkeita sekä siellä on myös useampi minikokoinen viini-/kahvi-/ruokabaari. Mikäli et edes ostaisi mitään, on se ruoista ja juomista vähänkään kiinnostuneille mielenkiintoinen ”nähtävyys”. Löytyy isot valikoimat lihaa, kalaa, juustoja ynnä muita ruokia. Erikoisia kaloja lennätetään sinne ympäri maailmaa ja sieltä löytyvät todennäköisesti kaupungin erikoisimmat ja kalleimmat alkoholijuomat.

Kurfürstendamm eli Ku’damm

KaDeWe:n kulmilta alkava ostoskatu, josta löytyy valtavasti lähinnä vaatekauppoja (isompia merkkiliikkeitä). Voit saapua paikalle esim. metrolla Wittenbergplatz -metroasemalle, joka on suoraan KaDeWe:n vieressä. KaDeWe:n haltuunoton jälkeen voit jatkaa matkaa Kurfürstendammia pitkin kohti Gedächtniskircheä, eli kärjestään katkennutta kirkkoa (Keisari Vilhelmin muistokirkko). Vaihtoehtoisesti voit tehdä ostosmatkan saapuen Zoologischer Garten -asemalle  ja siitä edeten ostoskatua pitkin kohti KaDeWe:tä.

Alexa-ostoskeskus Alexanderplatzilla

Kaupungin ytimessä on iso ostoskeskus – Alexa. Siellä voit syödä, juoda ja shoppailla. Mikäli matkakumppanisi haluaa shoppailla, voit parkkeerata itsesi kahvilaan ja nauttia kahvin lisäksi ilmaisesta WIFI-yhteydestä.

 

10. Tapahtumat Berliinissä

Berliiniin tulevat luonnollisesti kaikki isoimmat artistit keikkailemaan (Mercedes Benz -areena tai Olympiastadion) sekä tietenkin pienemmätkin artistit kaupungin satoihin (tuhansiin?) eri baareihin. Toinen semi-iso keikkapaikka on Columbiahalle, jonka tarjontaa kannattaa myöskin seurata mikäli musiikki on oma juttu.

Myös urheilun ystäville löytyy mielenkiintoista tarjontaa:

Jalkapallo: Bundesliigajoukkue Hertha Berlin pelaa Berliinin Olympiastadionilla sekä 2. Bundesliigan Union Berlin pelaa pienemmällä areenalla: Stadion an der Alten Förstereilla. Huippujalkapalloa pääsee katsomaan edullisesti: halvimmat liput Hertha Berlinin peleihin maksavat vain 15 euroa. Hertha Berlin vs. Bayern München -matsiin liput tosin myydään loppuun erittäin nopeasti, joten kannattaa olla heti sillä kellonlyömällä valmiina, kun liput tulevat myyntiin.

Jääkiekko: kiekon ystävien kannattaa tutustua paikalliseen joukkueeseen, joka on Berlin Eisbären. Pelin taso on kenties huonompaa, kuin Suomessa, mutta fanikulttuuri kannattaa käydä kokemassa. Pelit pelataan Mercedes Benz -areenalla ja lippujen hinnat alkaen vajaa 20 euroa. Lue reportaasimme Eisbären Berlin -matsista!

Formula E: Sähköformulat piipahtavat MM-sarjan tiimoilta myös Berliinissä, Tempelhofin lentokentällä. [Päivitys: Tempelhofin vanha terminaalirakennus on tätä nykyä pakolaisten käytössä, joten Formulat ajetaan keskustassa!]

Berliinin maraton: joka syyskuussa järjestettävä BMW Berlin Marathon vetää huippu- ja harrastelijajuoksijoita ympäri maailmaa. Ilmoittautuminen on syytä tehdä heti kun rekisteröinti avautuu n. vuotta ennen tapahtumaa – sen verran nopeasti paikat täytetään.

Loppusanoja

Siinäpä yleisellä tasolla Berliini käsiteltynä. Kannattaa toki katsoa muutkin Berliini-aiheiset artikkelimme, joita putkahtelee aina aika-ajoin lisää tänne Roinasen matkailu-osioon.

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia, hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

2 KOMMENTIT

  1. Lentokenttälistauksesta puuttuu Gatow, joka toimi muurin aikaan liittoutuneiden sotilaskenttänä. Paikka on nyt Luftwaffemuseo, jossa on esillä 1. ja 2. maailmansodan saksalaista kalustoa sekä kattavasti erilaista kylmän sodan matskua. Muurin kaatuessa itäsaksalaisilta jäi lisäksi museoitavaksi kattava valikoima erilaisia Migejä. Pääsymaksu kohtuulliset 0 euroa, kannattaa käydä vaikka ei kiinnostaisikaan. Paikan päällä rupeaa kiinnostamaan. Perille päsee helposti bussilla Spandausta, mutta museota ei mitenkään hehkuteta pysäkillä. Kannattaa kysyä kuskilta, tosin eka kerralla vastaus oli, että ”ai onks täällä joku sellainenkin”. No se kilautti kaverille ja oikea pysäkki löytyi.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here