Belgradin hintataso syynissä: tällaisia ovat hinnat matkailijalle vuonna 2019

belgrad hintatasoMillainen on Belgradin hintataso?

Tässä Serbian pääkaupungissa keskipalkka huitelee vain 380 € / kk tuntumassa, joka tarkoittaa myös matkailijalle edullista lomaa.

Mutta kuinka edullista? Tässä tyypillisiä hintoja Belgradiin ja muita rahaan liittyviä vinkkejä:

Serbian valuutta & sen hankkiminen

Serbia ei ole EU:ssa ja heillä on oma valuutta; Serbian dinaari (lyhennettynä RSD).

1 € = 118 dinaaria (tätä kirjoittaessa). Tarkan tilanteen näet esim. Xe.com:sta.

Kun (jos) saavut Belgradiin lentäen ja lentokentälle, on siellä heti pankkiautomaatteja, josta nostaa paikallista käteistä. Tai voit vaihtaa käteistä rahanvaihtopisteessä heti siellä kentällä. Mitään kovin isoa eroa lentokentän ja keskustan rahanvaihtopisteissä ei näkynyt, mutta säästeliäämpi ihminen vaihtaa hieman rahaa kentällä ja isommat summat keskustassa.

Lisäksi korttimaksaminen ja lähimaksu vaikuttivat olevan laajassa käytössä. Myös paikalliset näyttivät suosivan korttimaksamista. Eli ei välttämättä tarvitse kovin paljoa sitä käteistä rahaa hamstrata.

Lennot Belgradin

Belgrad ei näytä olevan Norwegian kohteena Helsingistä lennettäessä. Air Serbia on ainoa lentoyhtiö, joka operoi suorilla lennoilla Belgradiin. Mutta myös välipysähdyksillä toki pääsee kätevästi.

Kun katsoo menopaluulentoja esim. Momondon kautta, saa lennot yleensä n. 250-300 € hintaan.

Asumisen hintataso Belgradissa

Belgradissa on paljon Airbnb-asumuksia kuin myös hostelleja ja hotelleja. Kaikille budjeteille löytyy jotain.

Aivan ytimestä hyvä Airbnb-kämppä kattoterassilla n. 45 € per yö.

Ja kun katsotaan Booking.comin majoitustarjontaa, suurin osa asettuu tuohon 0-50 € / yö hintakategoriaan:

belgrad, serbia hintataso

..eli edullista on!

Suurin osa majoituspaikoista on huoneistoja, mutta hotelleja löytyy toki paljon myös. Jo n. 70 eurolla saa todella nättejä hotelleja.

Liikkumisten hintataso Belgradissa

Lentokentältä keskustaan minibussilla 300 dinaaria (vajaa 3 euroa) per henkilö. Bussi saattaa täyttyä sen verran, että joutuu jopa seisomaan.

Mukavuutta hakeva ajaa taksilla alkaen 1800 dinaarin hintaan (n. 15 €) – riippuen mihin päin kaupunkia olet menossa. Menet vain lentokentällä siihen taksitiskille, kerro heille mihin olet menossa. Sitten he antavat sinulle lipun, jossa lukee määränpääsi ja kyydin hinta. Menet ulos taksijonon etummaiselle kuskille ja annat tämän lipun hänelle. Kiinteä hinta ilman huijausta.

Terminaalissa pyörii myös pimeitä takseja, jotka tarjosivat kyytiä keskustaan 4000 dinaarin hintaan. Eli parasta ottaa siitä tiskiltä virallinen taksi.

Julkinen liikenne:

hintataso belgrad, serbia

Voit ostaa lippuja julkisen liikenteen kulkuneuvoihin (ratikat, bussit) kaduilla olevista kioskeista (Moj Kiosk). Esimerkiksi päivälippu on 290 dinaaria (vajaa 3 €). Muita vaihtoehtoja on 3 tai 5 päivän liput.

Pidempiaikaista lippua hakeva voi ostaa muovisen kortin, johon voi ladata rahaa tai aikaa.

Taksilla kulkeminen pitäisi olla edullista, mikäli osaa välttää huijaukset. Tätä kirjoittaessa Uber, Bolt tai muut kyytisovellukset eivät vaikuta vielä olevan kovin suosittuja Belgradissa. Valitettavasti.

Jos olet omalla ajoneuvolla liikenteessä (tai vuokra-autolla), 95-bensan hinta on n. 150 dinaaria (n. 1,25 €) per litra.

Syömisten ja juomisten hintataso Belgradissa:

..on edullinen.

Kahvia saa alkaen n. 100-140 dinaarin hintaan, eli plus-miinus 1 €. Serbialaiset on kovia juomaan kahvia, eli sitä on kyllä tarjolla joka paikassa. Sellaista tuhtia turkkilaista/serbialaista kahvia on tarjolla, jos juot paikallisittain.

Olutta saa kahviloista ja baareista yleensä 150-200 dinaarin hintaan (noin 1,50 €). Pikaruokaa, esim. serbialainen hampurilainen (Pljeskavica) n. 250 dinaaria (2 €). Ruokakaupasta puoli litraa paikallista olutta n. 60 dinaaria eli 0,50 €.

belgrad hintataso olut
Paikallista nestemäistä kultaa.

Ihan kunnon ravintoloissa pääruokien hinnat alkaen vain n. 500 dinaaria (n. 4 €) ja pihviaterian saa 1200 dinaarilla (10 €).

Tippaus on suotavaa, jos ja kun saa hyvää palvelua! Vaikkapa se perus 10%.

Muita hintoja Belgradissa:

Mitä muuta?

Esimerkiksi Nikola Teslan museoon sisäänpääsy 500 dinaaria (n. 4 euroa)

Tupakka maksaa Serbiassa tyypillisesti n. 230-250 dinaaria per aski, eli n. 2 euroa.

Yhteenveto

Belgrad on loistava pienen budjetin matkakohde, jos tykkää hieman karummasta kaupunkikohteesta. Belgradissa on nimittäin vielä luonnetta jäljellä verrattuna ”muovisempiin” H&M- ja Starbucks -kaupunkeihin. On hylättyjä ja repaleisia (NATO:n pommittamia) kerrostaloja, reikiä kadulla (katso mihin astut) ja kahviloissa ja ravintoloissa palaa vanha kunnon tupakka (tykkäsi siitä tai ei).

Mutta, hieno paikka. Ystävällistä ja englantia hyvin puhuvaa kansaa. Vahva suositus.

Lue myös muita itäisemmän/balkanimaisen Euroopan kohteiden hintatasoihin liittyviä artikkeleitamme:

Ja jos sinulla on lisättävää/kommentoitavaa liittyen Serbian ja Belgradin hintoihin, kommentoi ihmeessä tuohon alapuolelle.

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here