Döner-raamattu Berliinin matkailijalle – 5 parasta kebab-kioskia!

Döner kebab on mitä perinteisintä berliiniläistä katuruokaa. Olemme tehneet herkeämätöntä tutkimustyötä kaupungin parhaan kebabin löytämiseksi.

Aika on nyt kypsä. On aika julistaa Berliinin paras döner.

Berliininmatkan must-juttuihin kuuluu ehdottomasti tämän klassikkopikaruoan nauttiminen. Kyseessä on siis turkkilaisen pide-leivän sisään rakennettu, kebab-lihan, kasvisten ja salaatin muodostama korkeakulttuurinen makuelämys.

Döner maksaa Berliinissä yleensä noin 3 euroa ja on hintaansa nähden varsin täyttävä pikaruoka.

Rullakebabien ystäville löytyy yleensä jokaiselta kioskilta oma versionsa – Dürüm.

Berliinin matkailijan on syytä tuntea dönerin 4 eri lajiketta:

Döner – se perinteinen, punaiseen lihaan, yleensä naudan/vasikanlihaan tehty. Tarjoillaan yleensä kastikkeen, salaatin, tomaatin ja kurkun kera.

Kana-kasvis-döner – lähes yhtä yleinen tänä päivänä, kuin perus-döner. Sisältää uppopaistettuja kasviksia lihan seassa. Salaatin, kurkun ja tomaatin lisäksi sisältää yleensä myös fetajuustoa sekä tirauksen sitruunamehua.

Extrana on vielä kahta muuta döneriä:

Vöner on Vöner-nimisen vegaaniravintolan lanseeraama vegaaniversio döneristä.

Obstdöner on Wonder Waffel -nimisen paikan keksimä makea, vohveliin kasattu jälkiruoka. Väliin tulee erilaisia hedelmiä, nutellaa sun muuta sokeripitoista. Tästä lisää alempana.

Mutta toistaiseksi takaisin lihaisten dönerien ääreen:

Harjaantunut döner-silmä tunnistaa tietenkin jo vartaasta, onko kyseessä vaaleampi kananliha vai punainen liha. Kanadöner on yleensä nimeltään Hähnchendöner tai Döner mit hähnchenfleisch. Gemüse tarkoittaa kasvissekoitusta.

Berliinissä on yli 1000 döner-pikaruokaravintolaa. Suomen sydän- ja verisuonitautiliiton suositusten vastaisesti, Roinasen toimitus on käynyt läpi lukuisia kebabbiloita etsien sitä Berliinin parasta Döneriä. Matkan varrella on ollut terveyden kannalta riskaabeleja 2 euron kioskeja sekä laadukkaita, maailmanluokan julkkistenkin suosimia kebab-liikkeitä.

Nyt on aika siis listata viisi vierailemisen arvoista döner-paikkaa – ja lopulta se paras!

Berliinin paras Döner – TOP 5

5. XL Döner Sophie [naudanliha]

Listan 5. sijalle sijoittuu tämä Charlottenburgissa, eli läntisessä Berliinissä sijaitseva döner-kioski. Paikka on niittänyt mainetta julkkisasiakkaillaan – FOCUS-lehden mukaan malli Heidi Klum sekä jalkapalloilija Mezut Özil ovat käyneet XL Döner Sophiessa mättämässä tätä perinneruokaa.

XL Döner Sophiessa on kebab-paikaksi varsin miellyttävä terassi, jossa nauttia tämä 3,50 € maksava ruokailuelämys. Liha on silmämääräisesti arvioituna naudan jauhelihaa. Leipä on varsin laadukkaan rapsakkaa.

xl-doner-sophie-berliini

Döner oli esteettisesti varsin kaunis ilmestys. Maku oli ihan OK ja jokin punakaalin tapainen ainesosa toi ruokaan berliiniläistä keskivertodöneriä erilaisempaa makua.

Testaamisen arvoinen paikka, mikäli majailet Länsi-Berliinissä ja Charlottenburgin naapurustossa.

Pisteet 3/5

Sijainti:
XL Döner Sophie
Schloßstraße 27B, 14059 Berlin
U2 – Sophie-Charlotte-Platz

 

4. Kottiwood [kananliha]kottiwood-berliini

Kottbusser Tor -metroaseman välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kottiwood -niminen kebab-koju, joka on niittänyt jo mainetta ulkomaisissa döner-arvosteluissa. Plussaa paikka saa kevyen humoristisesta brändistä sekä ystävällisesti palvelusta.

Paikan lihavartaassa pyörii kananlihaa, joten kylkiäisinä tulee myös uppopaistettuja kasviksia. Feta-juuston lisäksi päälle puristetaan vielä sitruunanpuolikkaasta tiraus mehua.

Ihan hyvä mättö. Leipä oli kuitenkin hieman pettymys; se oli koppurainen, muttei rapea.

Paikan boheemiutta lisää sen sijainti. Helsingin Sörnäisten piritorin ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi Kottiwoodissa.

3,5/5.

Sijainti:
Kottiwood
Reichenberger Str. 175, 10999 Berlin
U8/U2 – Kottbusser Tor

 

3. Imren Grill [naudanliha]

Kottiwoodista parin metropysäkin (U8-linja) päässä sijaitsee hieman laadukkaamman oloinen, monipuolisesti turkkilaista ruokaa kaupitteleva Imren. Lihavarras tässä paikassa on jo ulkonäöltään erilainen. Liha on ihan täyttä lihaa, eikä jauhelihaa. Käsittääkseni naudanlihaa.

3€ maksava döner ojennettiin käteeni tiskin yli. Ensimmäinen reaktio oli aterian erilainen, mutta tasokas ulkonäkö. Tuotetta ei oltu kääritty tiukkaan pakettiin, vaan se oli levällään tarjottimella.

imren-grill-berliini

Liha oli sitkeämpää kuin sulavasti pureskeltava jauheliha, mutta annos huokui laadukkuutta. Täysliha, herkullisen tulinen kastike (saa myös ilman tulisuutta) sekä sen rapea ja tuore leipä. Imrenissä on ehdottomasti Berliinin paras döner-leipä – se on rapea, sopivan ohut ja tuoreen makuinen.

Nyt ollaan laadukkaiden dönerien äärellä. 4/5.

Sijainti:
Imren Grill
Boppstraße 10, 10967 Berlin
U7/U8 – Hermannplatz

 

2. Mustafa’s Gemüse Kebap [kananliha]

Berliinin tunnetuin döner-kioski on Mustafa’s Gemüse Kebap. Todennäköisesti jokaisessa turistioppaassa mainittu paikka vetää kojunsa eteen lähestulkoon vuorokauden ajasta riippumatta 30-60 minuutin jonon.

Mustafa's Gemüse Kebap
Kesällä jono Mustafalle on kymmeniä metriä pitkä.

Koleana lokakuisena syysiltanakin jonossa täytyi viettää puoli tuntia. Hype on paikalla siis kova.

Mustafa’s on suosiostaan huolimatta aivan tavallisen nuhjuinen berliiniläiskebabbila. Dönerkin maksaa vain 3,20€, vaikka voisivat suosionsa ansiosta helposti pyytää enemmänkin.

Kana-kasvis-döner piti sisällään valkoista leipää, 3 eri kastiketta, uppopaistettuja kasviksia, kananlihaa, salaattia, tomaattia, kurkkua ja fetajuustoa.

mustafa-doner-berliini

Mustafalla on kyllä laadukas tuote, sitä ei käy kieltäminen. Döner oli tosin hieman överirasvainen, josta pientä miinusta. Leipä oli perus valkoista leipää, mutta poikkeuksellisen pehmeää sellaista. Erittäin hyvä ja suussasulava annos!

Kakkos- ja ykkössijoitusten jakaminen olikin erittäin vaikeaa. Sisäinen hipsterimme pääsi kuitenkin valloilleen ja haluamme olla ”erilaisia”. Täten Mustafa on aivan liian mainstreamia ottaakseen ykköspaikkaa.

4/5.

Sijainti:
Mustafa’s Gemüse Kebap
Mehringdamm 32, 10961 Berlin
U6/U7 – Mehringdamm

 

1. NUR Gemüse Kebap [kananliha]

Eli, osittain kapinamielessä Mustafaa kohtaan on ykkössija annettava tälle Berliinin parhaimmin säilyneelle kebab-salaisuudelle – NUR Gemüse Kebapille. Se sijaitsee syvällä turkkilaisessa Neuköllnissä, Hermannstrasse S/U-Bahn-aseman yläpuolella.

”Chicken Döner” maksaa 3€ ja on olemukseltaan ja luonteeltaan Mustafan kebabin kaltainen. Etu Mustafaa vastaan syntyy hieman rasvattomammasta kokonaisuudesta ja siitä, että kasvisten sekaan oli pilkottu vielä perunoita (tai bataattia?). Lisäksi kastikkeita on tarjolla jopa 8:aa eri mallia.

Asiointikokemus ja itse tuote on kohdallaan. Puoli pistettä nipistetään pois johtuen pelkästä valkoisesta leivästä (joka on tosin yleensä vakio kana-kasvis-dönereissä).

Päivitys 05/2016: Paikassa on tätä nykyä valittavissa joko valkoinen leipä, tai täysjyvä (Vollkorn) -leipä.

Palvelu on erittäin ystävällistä ja jonoa ei nimeksikään.

Pitkällisten tutkimustyön päätteeksi julistamme siis Berliinin parhaaksi döneriksi NUR Gemüse Kebapin!

Berliinin paras Döner

 

Pisteet 4,5/5

Sijainti:
NUR Gemüse Kebap
Hermannstraße 113a – 12051 Berlin
U8 & S-Bahn – Hermannstrasse

Bonussektori: Wonder Waffel – döner-jälkiruoka

Itse pääruoan jälkeen maistuu tietenkin jälkiruoka kahvin kera.

Tällöin kannattaa suunnata Wonder Waffleen hedelmädönerin ääreen. Homma toimii kutakuinkin Subway-ravintoloiden tyyliin, eli valitset haluamasi täytteet. Tarjolla vohvelin väliin on hedelmiä, karkkeja ja suklaata – lähestulkoon mitä vain sokeripitoista.

Tätä sokerishokkia tasoittamaan on onneksi saatavilla myös hyvää kahvia.

Wonder Waffel -vohveli Berliinissä

Wonder Waffeleita löytyy Berliinistä jo 3 kappaletta; Neuköllnistä, Kreuzbergistä sekä Potsdamer Platzin kupeesta Mall of Berlin -ostoskeskuksesta.

Näin on Berliinin dönerit pääpiirteittäin käyty lävitse.

Tämän kebab-raamatun luettuasi olet nyt valmis pyhiinvaellusmatkalle maailman Döner-pääkaupunkiin, Berliiniin. Kebabin vastapainoksi kannattaa katsoa myös Berliinin TOP 5 -hampurilaispaikat!

Döner Athletics T-paita
Ainiin ja muista näpäyttää alla olevia tykkäys/jakonappeja, mikäli koit saaneesi tästä artikkelista jotain hyötyä tai iloa. Kiitti!

 

6 KOMMENTIT

  1. Unter den Lindenillä metrotyömaan puristuksissa on oikein mainio kebabkioksi. Sitä piti aiemmin vanhahko mies, nyt homma näyttää siirtyneen seuraavalle sukupolvelle. Ovatko sukua, en tiedä. Papan aikana lihamöhkylässä oli siellä täällä chilipaprikoita, ja kun liha siivutettiin, mukaan tuli pieniä maustenököjä just sopivasti. Ei liian tulista, mutta kiva twisti. Nuoriso on näköjään luopunut tästä reseptistä, mutta annos on edelleen yksi parhaista, mitä olen missään syönyt. Bussi Satasen pysäkki on passelisti kohdilla.

  2. Jossain Kottbusser Torin metroaseman läheisyydestä (ehkä 200m, Dresdener Str.?) löytyi Mustafasiakin parempi kanadöneriä myyvä kiska, johon astuin ihan sattumalta sisään(oli tammikuu 2015). Harmi kun en kuollaksenikaan muista sen nimeä eikä ollut mitään kameraa mukana.. Kreuzbergissa noita tosin varmaan löytyy jokaiseen omaan mielentilaansa paras kebbe eri kiskasta.

    • Enpä kyllä hoksaa mikä se voisi olla. Tadim -niminen kebabbila (ihan laadukas sekin) on siinä Kottbusser Tor -aseman aukiolla, mutta eivät myy tuota mainitsemaasi kanadöneriä. Totta, hyvää kebabia on kyllä tarjolla ympäri kaupunkia!

  3. Kiitos loistavasta info paketista. Berliinissä ei Bulowstrassen U3 pysäkin viereisen kebapilaa lukuunottamatta döneriä tullut kokeiltuakaan. Syksymmällä taas menossa Berliiniin (neljjäs reissu viiteen vuoteen=)) ja kysyisinkin asiantuntijoilta löytyykö gluteiinitonta döneriä näistä mestoista, kun nykyisellä matkakumppanilla ko. ruokarajoitus löytyy.

    • Ole hyvä! Valitettavasti ei tietoa gluteenittomista. Turkkilaiset (jotka kebabbiloita yleensä pyörittävät) eivät taida olla yhtä allergista kansaa kuin steriilissä pohjolassa asuvat ihmiset, joten voi olla aika vaikeeta löytää moisia erikoisjuttuja. Mutta, kannattanee vielä googlailla asiaa esim. enkuksi/saksaksi. Hyvää matkaa!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here