Maastaveto on kuntosalin kunkku – 10 syytä tehdä mavea

Kuntosalin kuningasperheeseen kuuluva maastaveto on vastenmielisen raskas treeniliike. Tässä artikkelissa esittelemme 10 syytä miksi sinne epämukavuusalueelle kannattaa silti mennä ja tehdä mavea.

Harrastatko salilla käymistä vai salilla treenaamista?

Salilla treenaavat ihmiset yleensä tekevät näitä epämiellyttäviä, mutta lihaskuntoa ja voimaa oikeasti kehittäviä moninivelliikkeitä.

Nämä isot liikkeet yleensä vaativat melko paljon siihen tekniikkaan perehtymistä, jotta niistä saadaan kaikki hyöty irti. Ja ennen kaikkea, että ne tehdään turvallisesti. Tähän kannattaa siis panostaa – vaikka ihan rahan kanssa palkaten asiansa osaava personal trainer.

Tässä artikkelissa ei pureuduta maastavedon tekniikkaan, vaan listataan 10 syytä, miksi mavea kannattaa tehdä säännöllisesti:

1. Maastaveto kehittää koko kroppaa

Haluatko yksinkertaisen treenitavan, jolla kasvattaa koko kropan voimaa ja lihasmassaa? Mave on siihen loistava liike, sillä se ei ole ainoastaan jalka- tai selkätreeniliike.

Haluatko näkyvät vatsalihakset? Hyväryhtisen perseen? Kolossaalisen kokoisen selän? Maastaveto auttaa näiden tavoitteiden täyttymisessä. Se vaikuttaa mm. seuraaviin lihaksiin:

 • takareidet
 • pakarat
 • selän ojentajat
 • vatsalihakset
 • pohkeet
 • latsit, eli leveät selkälihakset
 • lantionpohjan lihakset
 • etureidet
 • olkapäät
 • yläselkä
 • forkut eli käsivarret (sormien ja kyynärpään väli)

 

2. Rasvaa polttava vaikutus

Maastaveto on kenties tehokkain tapa polttaa kaloreita lyhyessä ajassa. Elimistö jää vielä suorituksen jälkeenkin pyörimään sellaiseen tilaan, että rasvanpoltto jatkuu ja jatkuu. Et välttämättä joudu edes tekemään aerobista liikuntaa, mikäli se ei ole sinun juttusi.

 

3. Parantaa ryhtiä

Tänä päivänä ollaan rakentamassa ehkä suurinta kyttyräniskasukupolvea sitten apinasta kehittymisen. Katsopa nimittäin missä asennossa 2-kymppiset toimistotyöläiset istuvat tuijottaen läppäreiden ruutujaan, jotka ovat ensinnäkin pieniä ja toisekseen niitä joutuu tuijottamaan alaviistoon.

Mave vahvistaa alaselkää, pakaroita ja lantiota, joka auttaa ylläpitämään parempaa ryhtiä!

4. Vältyt tulevaisuuden alaselkäongelmilta

Moni yhdistää maastavedon suoraan selkäkipuun. Maven voi tehdä kahdella eri tavalla:

 • oikealla tekniikalla ja lihaksilla nostaen = selkäongelmia välttävä vaikutus
 • väärällä tekniikalla ja selkänikamilla nostaen = selkäongelmia tuottava vaikutus

Eli oikealla tekniikalla vältät tulevaisuudessa ne liiallisesta istumisesta aiheutuvat selkäkivut. Vahva selän lihaskunto vähentää mahdollisuutta loukkaantumiseen myös muidenkin aktiviteettien parissa.

 

5. Otevoimasi paranee

Kun teet maastavedon ilman vetoremmejä, saat käsiisi puristusvoimaa.

 

6. Hormonaalinen vaikutus

Maastaveto tehtynä raskailla painoilla saa testosteronin ja kasvuhormonin tuotannon käynnistymään lähes yhtä suurelle tasolle kuin iranilaisessa steroidilaboratoriossa. Tällä on mm. lihaksia kasvattava, rasvaa polttava ja yleisesti ottaen miehen elämänlaatua ylläpitävä vaikutus.

Naisten kohdalla jo vuosikausia vellonut harhaluulo, että raskaita painoja nostamalla muuttuu ”miehen näköiseksi” taitaa jo tänä päivänä olla historiaa? No joka tapauksessa, tehtäköön vielä selväksi, että nainen ei muutu miehiseksi köntiksi, mikäli tämä vetää maasta. Ainoana ”riskinä” mavessa naisen kohdalla on se, että hän saa hyväryhtisen takapuolen ja yleisesti ottaen atleettisen vartalon.

 

7. Juokset kovempaa, hyppäät tykimmin

Harrastatko salillakäynnin lisäksi vielä jotain ”oikeampaa” urheilua? Siinä tapauksessa saat maastavedon hyödyt suoraan sinne pikajuoksuradalle tai jalkapallo/koripallokentälle.

 

8. Maastaveto vahvistaa lantion liikettä

Mavella vahvistuu myös lantion ojennus, jota voidaan sitten soveltaa esimerkiksi rakasteluhommiin.

 

9. Henkinen boosti

Suutu jo -t-paita
Legendaarinen kehonrakentaja Marko Savolainen totesi eräässä dokumentissa jotain sen suuntaista, että ”jokainen treeni on kuin sotaan lähtisi”. Eli kun oikeasti treenataan kovaa, on jokaiseen treeniin lähtiessä hieman pelonsekaiset tuntemukset. Kun tämän vaikean ja raskaan tehtävän saa suoritettua, on olo kuin voittajalla.

Arjen stressi saa kyytiä, kun joudut laittamaan koko keskittymisesi ja voimavarasi sen tangon nostamiseen.

Voimaharjoitteluvalmentaja/kirjailija Mark Rippetoe on filosofoinut maastavedosta seuraavaa:

“The deadlift also serves as a way to train the mind to do things that are hard.” 

 

10. Mave on toiminnallinen harjoitus

Esimerkiksi kyykky ja penkkipunnerrus ovat sellaisia liikkeitä, joita harvemmin voi soveltaa suoraan arkielämään. Maastanosto on puolestaan niin salilla kuin muuttolaatikoiden parissa lähestulkoon sama asia.

Kun kerralla opettelet maastavedon tekniikan, voit soveltaa tätä taitoa myös sinne jokapäiväiseen elämään. Osaat kohdella selkääsi oikein, joka sitten auttaa välttämään ne loukkaantumiset, kun seuraavan kerran nostat olutlavoja Tallinnanlaivalla.

 

Loppukaneetti

Kuten todettua, maastavedossa on erittäin tärkeää panostaa tekniikan opetteluun ja sen ylläpitoon – muuten homma voi olla vaarallista selkänikamille.

Mutta kun tekniikka on kuosissa, ovat maven kokonaisvaltaiset hyödyt melko kiistattomat!

Lähde: Brobible.com

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here