Ryanair kokemuksia ja vinkkejä – hyvä lentoyhtiö vai ei?

Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö. Suomessa se ei ole ollut kovinkaan ahkera lentäjä, mutta nyt vuonna 2019 se operoi taas Tampereelta ja Lappeenrannasta muutamaan eri Euroopan kohteeseen.

Ja mikäli teet jonkinlaisen omatoimisen Euroopan kierroksen, alkaa Ryanairilta löytymään valtavasti sitä lentovalikoimaa isompien Euroopan kaupunkien välillä.

Mutta, onko Ryanair hyvä vai tunteeko siellä olonsa kolmannen asteen kansalaiseksi?

Tässä 5 osaan jaettuna Ryanair kokemuksia, tietoa ja vinkkejä:

1. Ryanairin reittivalikoima Suomesta

Tampereelta pääsee siis suorilla lennoilla seuraaviin kohteisiin:

  • Budapest, Unkari (yhdensuuntainen lento alkaen 22,84 €)
  • Bremen, Saksa (hintoja ei nähtävissä tätä kirjoittaessa)

Bremeniin ilmeisesti lennetään vain talvikaudella, koska näin kesän kynnyksellä sinne ei löydy lentoja/hintoja Ryanair.comista.

Lappeenrannasta pääsee:

  • Budapestiin
  • Milanoon
  • Berliiniin
  • Kreikkaan (Ateena ja Thessaloniki)

Sama juttu – ei välttämättä ympärivuotisesti kaikkiin kohteisiin. Eli jos et löydä Ryanairin sivuilta lentoja, voi olla että kyseinen lentoyhteys on kesä- tai talvitauolla.

Esimerkiksi Budapestista pääsee sitten jatkamaan yli 10 eri maahan (mikäli on tekemässä isompaa Euroopan kierrosta). Mutta Ryanair ei myy Suomesta lähdettäessä jatkolentoja samalle lipulle. Tarkoittaen siis, että jos ostaisit jatkolennon Budapestista vaikka Portugaliin, Ryanair ei korvaa menetettyä lentoa, jos Tampere/LPR-Budapest -lento olisi myöhässä ja täten missaisit jatkolennon.

Tosin, joskus Momondosta lentoja hakiessa Dohop-niminen varaussivusto tarjoaa n. 20 euron lisämaksulla takuuta Ryanairin jatkolennoille. Eli jos myöhästyisit jatkolennolta, Dohop hoitaisi sinut samaan hintaan perille asti. Mutta, kuinka hyvin tämä takuu toimii, en tiedä.

2. Ryanair-lisäpalvelujen ja matkalaukkujen hinnat?

Ryanairin lippuja varatessa sinulle tarjotaan kaikenlaisia lisäpalveuja lisämaksusta. Tosin, nykyään tuntuu olevan sama juttu kaikilla varaussivustoilla, oli lentoyhtiö mikä tahansa.

Esimerkiksi Tampere-Budapest -välillä ruumaan menevä max. 20 kg painava matkalaukku maksaa 25 €.

Ilmaiseksi saa viedä pienen laukun (vain 1 kpl!). Lisäksi varausvaiheessa tarjotaan muitakin laukkukokoja ja -kombinaatioita. Esimerkiksi 2 kpl matkustamoon meneviä pieniä laukkuja tai 10 kg ruumaan menevää laukkua (10 € hintaan).

Myös lasten rattaat (15 €), polkupyörän (60 €) tai vaikka golf-bägin (30 €) voi ottaa Ryanairin lennolle lisämaksusta.

Istumapaikan pääsee valitsemaan alkaen 7 € hintaan.

Matkavakuutuksen voi myös ostaa Ryanairin varausvaiheessa. Mutta, sellaisen saa ilmaiseksikin, jos on omassa luottokortissa jatkuva matkavakuutus. Jos tällainen kiinnostaa, hae Bank Norwegianin vuosimaksuton Visa itsellesi: BankNorwegian.fi/Luottokortti.

3. Ryanairin maksutavat:

Ryanair ei ole täysin optimoinut palveluaan Suomen markkinoille. Sivusto on englanniksi ja maksutapoina on ”kansainväliset” maksutavat ilman suomalaisia verkkopankkeja ja esimerkiksi Klarnaa:

ryanair kokemuksia 2019

Eli luottokortit (Debit tai Credit) tai PayPal käy.

4. Tarjoilut lennoilla?

Ei ole mitään tarjolla.

Ostamalla saa juomia ja jotain syötäviä, mutta ei sieltä mitään omaa temppeliään arvostavan ihmisen kannata ostaa ja itseensä tunkea. Pahinkin läski jaksaa sen 2 tunnin lennon vaikkapa pelkällä vedellä.

5. Muista suorittaa check-in netissä ja ajoissa (muuten tulee kalliiksi)

Jos et tee check-inniä netissä ennen lentoa, maksaa se kymmeniä euroja extraa, mikäli haluat tehdä sen virkailijan kanssa kentällä.

Itse yritin tehdä Kyproksella check-inniä netissä Ryanairin lennolle 1 tunti ja 53 minuuttia ennen lennon lähtöä. Tuli ilmoitus, että check-in on suljettu. S##tana. Pikainen googlaus opetti, että netti-check-in sulkeutuu 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Tämän jälkeen piti mennä manuaalisesti check-in -tiskille ja maksaa 55 euron lisämaksu. Prokrastinoivasta ja tyhmästä päästä kärsii koko lompakko. Eli kannattaa hyvissä ajoin tehdä check-in (joka muuten avautuu 48 tuntia ennen lennon lähtöaikaa).

Voit tehdä check-innin joko Ryanairin nettisivuilla tai suoraan heidän älypuhelinsovelluksestaan. Joskus he ovat vaatineet lipun näyttämistä nimenomaan tuon sovelluksen kautta.

Yhteenveto

Ryanair on ihan OK yhtiö silloin kun hommat toimivat.

Eihän siellä mikään kovin glamourikas meininki ole (esim. istuintaskutkin on revitty pois siivouksen nopeuttamiseksi), mutta uudet ja turvallisen oloiset lentokoneet siellä on käytössä – pääset siis tehokkaasti ja turvallisesti paikasta A paikkaan B.

Kannattaa tosin vain olla tarkkana varausvaiheessa, check-inniä tehtäessä ja pitää laukkujen määrät ja painot kurissa, niin Ryanair ei pääse ”rankaisemaan” sinua erilaisten lisämaksujen muodossa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Ryanairista?

4 KOMMENTIT

  1. Näyttäisi olevan Ryanairilla myös Lappeenrannasta lentoja ja kohteina Saksan ja Unkarin lisäksi sieltä myös Italia ja Kreikka.

  2. Lyhyesti: mikäli olet tiukan budjetin matkaaja, aloittelija lentojen varauksessa tai lentokentillä toimijana, omaat huinon paineensitokyvyn tai olet edes hiukan huono älykännykän käytössä>kierrä RyanAir kaukaa. Voit päästä monella muulla lentoyhtiöllä loppupeleissä yhtä halvalla, ryanairin lisämaksunlisämaksujen vuoksi ja HUOMATTAVASTI helpommalla.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here