Lankutus kannattaa aina – 7 asiaa, jotka lankku saa aikaan [infograafi]

Jos olet sohvan pohjalta ponnistava, aloittava elämäntaparemontoija, nyt olisi tarjolla helppo tapa aloittaa, nimittäin lankku. (Se tosin sopii myös hyvänä lisänä aktiivitreenaajankin elämään)

Lankutus ei hirveämmin esittelyjä kaipaa. Listaan tuota pikaa tämän vatsalihasliikkeen 7 hyötyä, mutta ensin pientä pohjustusta:

Lankutus-ohje:

  • Mene maahan ja laita kyynärpäät maahan ja laske kädet siihen eteen (paino pysyy lähinnä kyynärpäillä/kyynärvarsilla)
  • Nouse varpaillesi ja suorista kroppa.
  • Pidä pää suorassa katsoen alaspäin
  • Jos epäilet tekniikan olevan päin helkkaria, laita kamera kuvaamaan videota suorituksestasi ja tee muutoksia näkemäsi perusteella.

Lue myös: Maastaveto ja sen 10 hyötyä

Lankkuhaaste 2.0

Sosiaalisessa mediassa oli jokunen vuosi sitten lankkuhaaste, jossa tätä treeniliikettä tehtiin 30 päivää ja lopullinen tavoite oli 5 minuutin yhtämittainen lankutus.

Nyt ei ole pakko saavuttaa mitään ”some-hyväksyntää” ja minuuttirajapyykkejä, vaan tässä jutussa keskitytään lankun hyötyihin pitkässä juoksussa – säännöllisesti tehtynä. Ei ole olemassa mitään tiettyä minuuttimäärää, jonka jälkeen kroppasi ”päättää”, että nyt tästä oli hyötyä! Tärkeintä on vain sen oman tason nostaminen, ja pitkässä juoksussa sen ylläpito.

Lyhyet vinkit / ehdotukset siihen miten voit aloittaa:

Jos olet aivan sohvanpohjakunnossa, ei ole pakko vetää heti tappomeiningillä. Totuttele asentoon ja tee niin monta sekuntia kuin kivuttomasti kykenet. Suorita tämä useamman kerran, vaikka 3 kertaa 20 sekuntia. Lopeta siihen ja jatka päivääsi normaaliin tapaan.

Seuraavana päivänä – tai parin päivän päästä – tee 3 kertaa 25 sekuntia.

Kolmantena kertana, tee vaikkapa 5 kertaa 25 sekuntia. Tai 3 kertaa 30 sekuntia. Eli jossain muodossa aina enemmän kuin edellisellä kerralla.

Huomaat, että perkele, tämähän muuttuu kevyemmäksi. Tavoite on siis yksinkertaisesti tehdä vähän enemmän kuin edellisellä kerralla. Kun saavutat jonkun ihan OK-tason (verrattuna lähtötilanteeseen), oli se sinun kohdallasi sitten 1 minuutti tai 5 minuuttia, pidä yllä tämä taso loppuelämäsi ajan.

Lankku ja sen 7 hyötyä:

Ja sitten ne hyödyt mitä säännöllisestä lankutuksesta saat. Lifehack.org teki 7 kohdan listauksen lankuttamisen hyödyistä, joka oli pakko laittaa tänne suomeksi jakoon: (infograafin alla vielä syvällisemmät analyysit jokaisesta hyödystä)

 

Lankutus infograafi

1. Vatsalihakset kehittyvät & suorituskyky paranee

Lankku kehittää vatsalihaksia, joka tietenkin auttaa saamaan sen sixpackin esiin, mutta myös auttaa jokapäiväisessä elämässä ja eri urheilulajeissa. Lankutus kehittää:

  • syviä vatsalihaksia
  • suoria vatsalihaksia (jotka muodostavat harvoilla onnekkailla ns. sixpackin
  • ulommat vinot vatsalihakset (erityisesti sivuttain tehty lankku)
  • oikeaoppisessa lankussa myös pakaroita jännitetään, joten tarakka ottaa myös oman osansa tästä harjoitteesta

Lue myös: Lihasmassan kasvatuksen 3 perusvaatimusta

 

2. Vähennät loukkaantumisen riskiä

Moni istuu niska ja selkä mutkalla toimistoissa tänä päivänä. Vaikka ryhtisi olisikin hyvä, on istuminen silti myrkkyä ihmiskeholle. Toimistotyöläisen olisi hyvä liikkua ja erityisesti vahvistaa sitä keskivartaloa.

Mikäli teet lankkua, vahvistaa se keskivartaloasi ja täten ehkäisee liiasta istumisesta johtuvia selkäongelmia tai jopa onnettomuuksia, kun nostat olutlavaa ostoskärryysi.

 

3. Aineenvaihdunta kiihtyy

Toimistotyöt ja liikkumattomuus hyydyttävät ihmiskehon aineenvaihdunnan aivan täysin. Jos et kerkeä tai jaksa lähteä lenkille, tee edes lankkua. Se saa aineenvaihduntasi liikkeelle, joka puolestaan antaa pienen boostin myös rasvan palamiseen ja ylipainon ehkäisyyn.

 

4. Ryhti pysyy yllä

Milleniaalit, eli tämän päivän nuoret ja nuoret aikuiset ovat kenties kasvamassa ihmishistorian suurimmiksi kyttyräniskoiksi. Tietokoneen ja älypuhelimen ruutuja katsotaan huonossa asennossa tuntikausia päivässä.

Tämän päivän istumatyöläisille on siis erittäin tärkeää tehdä hieman töitä sen oman ruhonsa ja ryhtinsä eteen. Lankku auttaa myös tässä.

 

5. Tasapaino kehittyy

Ihmisen tasapainoelimet sijaitsevat toki tuolla korvan sisällä, mutta keskivartalon hyvä kunto auttaa myös tasapainon ylläpidossa. Oli tasapainon tarve sitten johonkin urheilulajiin tai vaikka amerikkalaisen poliisin ”puhalluskokeen” läpäisemiseen, tai Speden Spelien ”silmät kiinni nyt, jalasta kiinni nyt” -pelin voittaminen, antaa lankutus sinulle etulyöntiaseman.

 

6. Notkeus / liikkuvuus paranee

Lankkua tehdessä tulevat samalla myös hieman venytelleeksi. Se venyttää olkapään ja solisluun seutua, takareisiä sekä varpaita ja jalkapohjia. Takareiden venytys kuulostaa hieman yllättävältä, mutta se johtuu siitä, kun ikäänkuin imet kroppaasi ylöspäin, jotta se pysyisi suorassa linjassa.

 

7. Mentaalinen puoli

Onko stressiä? Lankutus antaa hermoille helpotusta. Kun ihminen istuu koko päivän toimistossa tai ei tee mitään fyysistä, siinä alkaa yleensä myös mentaalipuoli kärsimään. Ennaltaehkäise ahdistusten, masennusten ja burnouttien syntymistä tällä muutaman minuutin treenillä. Lankku venyttää niitä vartalonosia, jotka ovat taipuvaisia reagoimaan stressiin.

Lue myösMiten laihtua? 9 käytännöllistä vinkkiä

Loppukaneetti

Kuntoilun aloittaminen ei siis vaadi heti täyttä flippaamista ja polvistumista fitness-elämän alttarille; salijäsenyyttä, Niken satojen eurojen treenivaatteita, Instagram-tiliä, jossa esitellä puuroannoksia jne.

Kokeile ottaa lankutus säännölliseksi rutiiniksi (kuten hampaidenpesu) ja siihen päälle sitten muuta liikuntaa/treeniä oman maun mukaan, niin pääset nauttimaan yllämainituista 7 hyödystä.

Mikäli salitreeni kiinnostaa, aloita valitsemalla sopiva treeniohjelma täältä!

3 KOMMENTIT

  1. Viikko sitten ajatteli lähteä kokeilemaan tätä lankutusta. Aloitin 3x1min. systeemillä. Tännää aattelin että kokkeilen 4x70sekka setillä…jaksoin 😊. Onko tämmönen systeemi hyvä?

  2. Kuinks sattuikaan,olen tehnyt 3,päivänä/2,min.Ei aamulla ole”jäykkä”olo.Mutta,mitenkäs tämän kans on meneteltävä,kun on,tuo osteoporoosi vaivana?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here