Kyykky variaatiot

Kaipaatko uutta potkua jalkatreeniin? Kyykky on kuntosalin tehokkaimpia treeniliikkeitä, joten olet saapunut oikeaan artikkeliin. Esittelemme 7 erilaista tapaa kyykätä.

Yläkropan, eli lähinnä rinnan ja hauisten treenaaminen on helppoa ja hauskaa puuhaa, mutta jalkojen treenaaminen vaatii jo hieman luonnetta. Tätä lukiessasi haluat kuitenkin treenata jalkoja – hyvä!

Pelkät laitehiissaukset eivät oikein vielä kehitä jalkoja, vaan kannattaa keskittyä oikeasti raskaisiin ja kehittäviin moninivelliikkeisiin. Erilaiset kyykyt kannattaa siis ehdottomasti ottaa treeniohjelmaan mukaan. Aloitetaan sillä perinteisellä kyykyllä:

1. Takakyykky

Perinteinen jalkakyykky on maastavedon ohella kuntosalin kuningasperheeseen kuuluva treeniliike.

Lue myös: 10 hyötyä, jotka maastaveto tarjoaa

Jalkakyykyssä tanko on niskassa, tai tarkemmin ottaen epäkäslihastesi päällä. Mikäli olet aloittelija, aloita opiskelemalla tämä liike ja unohda muut alla mainitut hifistelyliikkeet.

Tekniikka kannattaa tosiaan laittaa kerralla kuntoon. Pääset tällöin samantien tekemään kehittävää kyykkyä, etkä haaskaa aikaasi ja terveyttäsi tekemällä tätä hienoa liikettä väärin.

Takakyykyn vaikutus pitäisi tuntua pääasiassa etureisissä ja pakaroissa, mutta myös takareisissä. Itse asiassa kyykky tehtynä vapaalla tangolla on hyvin kokonaisvaltainen liike – sillä saat myös rautaiset vatsalihakset ja vahvan alaselän!

Lue myös: 10×10 kyykkyhaaste (German Volume Training)

2. Etukyykky

Etukyykky ottaa vielä paremmin niihin vatsalihaksiin. Mutta pääasiassa tietenkin reisiin ja etenkin etureisiin. Etukyykyn tekniikka voi olla hieman hankalampi opetella, mutta kannattaa kysyä kokeneemmalta vinkkiä.

 

3. Smith-kyykky

Smith-laitteessa suoritettava kyykky on hieman turvallisempi vaihtoehto vapaalla tangolla suoritettavaa kyykkyä kaihtaville. Oikein tehtynä rasituksen saa juuri reisille ja pakaroille eikä turhaa energiaa mene koko paketin tasapainoiluun, kuten normaalissa kyykyssä.

 

4. Pistoolikyykky

Etkö kerkeä tai yksinkertaisesti pääse salille treenaamaan? Paljon reissaavalle koko kropan treenin voi tehdä vaikkapa hotellihuoneessa – aina jalkoja myöten.

Pistoolikyykyssä laskeudutaan yhdellä jalalla alas toisen jalan ollessa eteen suoristettuna. Aloittelija voi aloittaa laskeutumalla tuolille tai jollekin matalammalle alustalle. Lattiaan asti kyykkäävä voi puolestaan ottaa tukea jostain tukevasta kohteesta.

 

5. Bulgarialainen kyykky

Kuka näitä nimiä oikein keksii? Tämä itä-eurooppalaishenkinen kyykkyvariaatio on omiaan kohdistamaan lihasrasitusta juuri takareidelle ja pakaralle. Vaatii kenties hieman totuttelua ja tasapainottelua ennen kuin rasituksen saa kohdistettua oikeaan paikkaan.

Voidaan tehdä myös kotona – ihan vaikkapa kehonpainolla tai käsipainojen kera.

6. Askelkyykky

Askelkyykky on myös oiva liike suoritettavaksi kotona tai vaikka lenkkipolulla, mikäli et pääse salille. Kehonrakennuksen suuruus, Ronnie Coleman oli tuttu näky texasilaisilla parkkipaikoilla neonkeltaisissa housuissaan. Hän teki askelkyykkyä tanko niskassaan.

Tätä liikettä voi myös tehdä roikottaen käsipainoja molemmissa käsissä tai ihan vain kehonpainolla. Se on myös hyvä tapa lämmitellä ja venytellä jalkoja auki ennen jalkatreeniä.

 

7. Aasia/slaavikyykky

Nyt mentiin loppukevennyksen puolelle, mutta aasialaiset ja slaavilaiset muistuttavat meitä edelleen siitä, kuinka kyykkääminen on ihmiselle varsin luontaista puuhaa.

Katsokaa vaikka pieniä lapsia kuinka luontevasti he laskeutuvat Ass To Grass, eli ATG-kyykkyyn. Aikuistumisen myötä istumme jatkuvasti ja tämä on omiaan rapistuttamaan ja kankeuttamaan ruhojamme. Kyykky-asennossa hengailu ei ainakaan tee huonoa notkeudellesi ja voit siirtää parantuneen liikkuvuuden takuulla myös salille kyykkytreeneihin.

Eli, mikäli sinulla on vaikeuksia liikkuvuuden suhteen esim. takakyykyssä, kokeile alkaa kyykkäilemään säännöllisesti olohuoneessa lempi-tv-sarjaasi katsoen.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here