
Viimeistään South Parkin Cartman teki bulkkaus-ilmiöstä mainstreamia. Kyseessä on siis ruokavalio, jossa syödään enemmän kaloreita kuin keho niitä kuluttaa – tavoitteena tietenkin lihasmassan kasvattaminen.
Bulkkaus on usein tekosyy syödä kaikenlaista karbohydraattista ja rasvaista ryönää. Onhan tavoitteena saada kehoon mahdollisimman paljon kaloreita, jotta keho palautuu treeneistä ja saa rakennusainetta lihaksille. Ja totta kai se kuuluu treeni-laiffiin, kuten Musta Barbaarikin toteaa: ”Jos et bulkkaa, sä et oo haippi..”
Salilla kun käy vähän heilumassa ja penkkailemassa, niin lihakseksihan se kaikki transrasva, valkoinen jauho, sokeri ja punainen kokis muuttuu. Tai sitten ei..
Listasimme tämän ylensyöntiharrastuksen 3 eri alalajia:
1. Sikabulkkaus
Cartman veti oman Weight Gain 4000 -massanlisääjäjuomalla toteutetun bulkkinsa jopa syömishäiriöön verrattavaan tilaan ja niin vetää moni tavallinen saliharrastajakin. Puhutaan termistä sikabulkkaus, eli noudatetaan ”see food”-dieettiä, jossa syödään kaikki mikä näkökenttään osuu. Ruokaympyrään kuuluu siis pizzat, hampurilaiset, karkit ja punaiset kokikset – mitä vaan.
Sikabulkkaaja usein elää harhaluulossa, että se peilissä näkyvä turvotus on uutta lihasta, mutta todellisuudessa ollaan vain rasvaa keräävä, tikittävä kakkostyypin diabetespommi.
Mikäli et tähtää sumopainikisoihin tai jonkin sortin lihavuuskilpailuun, kannattaa sikabulkin aloittamiseen suhtautua kriittisesti. Tällainen ylensyönti sopii ainoastaan ektomorfi-vartalotyyppiselle kaverille, joka ei meinaa millään saada auschwitzimäiseen vartaloonsa lihaa tarttumaan.
Yksi hyvä nyrkkisääntö olisi hyvä pitää mielessä sikabulkille ryhdyttäessä:
Bulkkaus ja oman kehonpainon nousu on OK ainoastaan silloin, kun tulokset salilla nousevat.
Tässä toimii optimaalisimpana mittarina isot moninivelliikkeet, kuten penkkipunnerrus, kyykky, maastaveto jne.
2. Puhdas bulkkaus
Tosibodari laskee massakaudellakin kaikkien ruokiensa kalorit. Tämä Excel-taulukossa laadittu bodarin arki tähtää siihen, että bulkkaaja syö n. 300-500 kcal yli sen, mitä hänen kehonsa päivässä kuluttaa.
Excel-bulkkauksella pyritään kasvattamaan lihasta ilman, että kehoon kertyy liikaa ylimääräistä rasvaa.
Puhtaalla ruoalla suoritettu bulkkaus kuulostaa tietenkin tylsältä, koska haluat lisää lihaksia nopeasti. Lihasmassan kasvatus on valitettavasti kuitenkin hidasta toimintaa, joten yritä asennoitua siihen sen mukaisesti.
Puhdas bulkki sopii siis kisamielessä harjoitteleville bodymunkeille, tai sitten harrastuksensa erittäin vakavasti ottaville salipettereille.
3. Mestarien bulkki
Etkö jaksa laskea kaloreitasi, mutta lihaskasvu olisi silti ihan kiva juttu? Tämä rennolla, mutta semi-systemaattisella tavalla suoritettu bulkkaus ei haittaa sosiaalista elämääsi:
Et joudu kantamaan tupperware-astioissa omia ruokiasi ystäväsi häihin, et joudu kesken baari-illan rientämään narikkaan lipittämään rahkaa.
Syö mitä vain, milloin vain, pitäen kuitenkin jonkinlainen ruokavaliorunko kasassa:
- Syö pari grammaa proteiinia per kehonpainokilo per päivä
- Syö puhdasta ruokaa niin paljon kuin jaksat; esim. pastaa, riisiä, perunaa, lihaa, rahkaa, raejuustoa, kananmunia
- Juo se sokeripitoinen massanlisääjäjuoma / palautusjuoma mieluiten vain treenin jälkeen
- Syö rennosti silloin tällöin pikaruokaa, karkkia ja muuta hyvää [mikäli mieli tekee]
Ajan myötä totut siihen paljonko missäkin ruoassa on proteiinia, hiilaria jne. Homma alkaa pyöriä autopilotilla, etkä joudu pohtimaan saliharrastustasi liian matemaattisesti.
Kunhan vain treenaat kovaa ja syöt semi-hyvin, on homma hyvässä tasapainossa.
Bulkkaus ja treeniohjelma
Miten treenata bulkilla?
Keskitä suurin energiasi ja keskittymisesi isoihin liikkeisiin vapailla painoilla toteutettuna; penkkipunnerrus, kyykky, kulmasoutu, leuanveto, maastaveto jne.
Isoilla liikkeillä luodaan pohjatyö lihastenkasvulle. Pienemmillä laitehinkkausliikkeillä voidaan sitten viimeistellä pumppia ja veistellä ne viimeiset silaukset siihen tekeillä olevaan kreikkalaiseen patsaaseen.
Aloittelevalle, hoikalle saliharrastajalle, joka haluaa lisää massaa ja voimaa, suosittelemme seuraavaa: ota käyttöön esim. Arnoldin kultainen kuusikko -treeniohjelma ja ryhdy syömään rehellistä kotiruokaa niin paljon kuin maha vetää.
Vielä viimeinen pyyntö sinulle, normaalipainoinen saliharrastaja:
Ole ystävällinen ja älä aloita mitään hallitsematonta sikabulkkausta. Kadut sitä vielä jonain päivänä, kun aineenvaihduntasi hidastuu ja rasvasta ei enää pääsekään noin vain eroon. Peilistä vain tuijottaa turvonnut, epäonnistuneen bulkkauksen uhri, ja korvissasi soi tv:stäkin tuttu sanonta; ”Pekka, sinä olet lihava”.