yuneec typhoon h vs dji phantom 4

Vuosi 2016 on mielenkiintoinen kuvauskopterien ihmeellisessä maailmassa:

GoPro on tulossa markkinoille omalla dronellaan, sekä toinen actionkamera-valmistaja Xiaomi niin ikään erittäin edullisella kopterillaan.

Tässä artikkelissa käsitellään aiemmin tänä vuonna julkaistua DJI Phantom 4:ää sekä juuri tuloillaan olevaa Yuneec Typhoon H Pro -kopteria.

Kiinalainen DJI ja hongkongilainen Yuneec ovat drone-markkinoiden parasta A-ryhmää:

DJI on koko alan markkinajohtaja sekä Yuneeckin on ollut ilmailualalla jo vuodesta 1999. Viime vuonna Intel sijoitti Yuneecin drone-toimintaan 60 miljoonaa dollaria, eli shit is getting real.

Yuneec esittely
Yuneecin koju Helsinki-Vantaan lentokentällä

Vakavasti otettavia valmistajia siis molemmat.

Mutta kumpi kannattaa ostaa?

Lyhyt vastaus:

Jos haluat käyttäjäystävällisen, helppokäyttöisen ja laadukasta 4K-videota tuottavan kuvauskopterin, osta DJI.

Yuneec näyttää kenties edistyneemmältä laitteelta jo pelkän ohjaimen ansiosta, mutta ei kannata antaa ulkonäön hämätä.

Mainittakoon, että Roinasen toimitus ei ole näitä laitteita köyhyydestään johtuen testannut, vaan tiedot on poimittu lueskellen alan sivustojen artikkeleita ja videoita katsellen. Esim. tässä heti ensialkuun 15 minuutin vertailu näistä koptereista, mikäli konsumoit mieluummin videota:

Esteidenväistö-teknologia (3D-mallinnus vs. ääni)

Yuneec Typhoon H:sta on olemassa 2 eri versiota: Normaali Typhoon H -malli sekä Typhoon H Pro -malli. Jälkimmäinen sisältää edistyneempää Intelin esteidenväistöteknologiaa (3D-mallinnukseen perustuva), pelkkä H-malli sisältää äänitunnistukseen perustuvaa teknologiaa (käytännössä melko hyödytön).

DJI Phantom 4:ssä on myöskin edistyneempään 3D-mallinnukseen pohjautuva esteidenväistö.

3D-mallinnukseen perustuva teknologia käyttää kopterissa olevia erillisiä kameroita, jotka ”skannaavat” jatkuvasti ympäristöä. Tämän ansiosta kopteri osaa lennossa väistää seiniä, oksia, tolppia tai muita esteitä.

Mainittakoon silti, että edes tämä edistyneempi esteidenväistötekniikka ei toimi isommissa lentonopeuksissa. Esim. Yuneecissa se toimii vain max. 19 km/h (5 m/s) lentonopeuksissa.

Näissä riittää dronevalmistajilla vielä kehitettävää tuleviksi vuosiksi.

 

Itse kopteri

Hexakopteri vs. nelikopteri

Kuten huomasit, DJI on nelikopteri ja Yuneec on 6 roottorilla varustettu hexakopteri. Tätä on mainostettu Yuneecin eduksi sillä, että mikäli yksi moottori sammuu, voi hexakopterilla silti laskeutua turvallisesti. Nelikopterin kohdalla laite syöksyisi holtittomasti maahan. Mutta käytännössä tällaisia yhden moottorin sammumisia sattuu erittäin harvoin.

Myös 6-kopterin pitäisi olla vakaampi ilmassa, mutta erot lienevät tässäkin melko pieniä. Tähän kuusi- vs. nelikopteri asetelmaan tuskin kannattaa ostopäätöstä perustaa.

Fyysinen koko:

Yuneec Typhoon H on melko paljon isompi ja painavampi kuin DJI. Typhoon on n. 2 kg painava ja DJI on n. 1,4 kg.

Yuneecin roottorien varret taipuvat kuljetusasentoon, mutta laite on silti DJI:tä kookkaampi. Isompi koko vaikuttaa suuresti myös akun kestoon:

Lentoaika (akun kesto):

Enemmän painoa merkitsee myös nopeampaa akun kulumista. DJI:ssä on keveytensä ansiosta huomattavasti pidempi lentoaika. MW Technology Youtube-kanavan käytännön testissä lentoajat näyttivät tältä:

Yuneec vs. DJI lentoaika
Oranssi: normaalikäyttö, Sinertävä: pelkkä paikallaan leijuminen

 

Kuvausominaisuudet

Yuneec Typhoon H vie pisteet ylöstaittuville laskeutumisalustoillaan sekä 360 astetta pyöritettävällä gimbaalillaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että kameralla voi kuvata lennon aikana joka puolelle ilman, että telineet tulevat kuvaan. DJI Phantom 4:ssä puolestaan telineet ovat kiinteät ja pelkkää kameraa ei pysty liikuttamaan sivusuunnassa. Kun haluat DJI:llä kääntää kameraa sivusuunnassa, kääntyy koko kopteri.

Käytännössä kameran operoiminen ja manuaalisesti lentäminen yhtäaikaisesti on vaikeaa. Tästä johtuen Yuneecissa on mahdollisuus kytkeä toinen ohjain päälle, jolloin toinen henkilö voi ohjata kameraa ja toinen kopteria.

DJI:n ja Yuneecin kamerat ovat paperilla kuta kuinkin samanlaiset, eli 4K ja 12 megapikselin kamerat, jotka ovat kiinteästi kopterissa kiinni 3-akselisella gimbaalilla.

 

Hinta

Laitetaan tähän 3 laitteen hinnat mitä Suomessa on tätä kirjoittaessa havaittu:

  • DJI Phantom 4 – n. 1600 €
  • Yuneec Typhoon H Pro – 1800 €
  • Yuneec Typhoon H – n. 1400 € (mikäli et kaipaa edistyneempää esteidenväistöteknologiaa)

 

Yleistä yhteenvetoa loppuun

DJI on käyttäjäystävällinen, pienikokoinen sekä ennen kaikkea laadukasta videokuvaa tuottava lentävä robotti.

Sivuhuomautuksena mainittakoon: DJI muistuttaa markkinoinniltaan ja asenteeltaan jossain määrin Applea. He eivät puhu teknisistä termeistä, kuten ”drone” vaan esim. DJI Phantom 4:ää he kuvaavat näin: ”smartest flying camera ever”

Eli markkinointi on selkeästi tehty massoille ja mahdollisimman helposti lähestyttäväksi, sekä tuotteet helppokäyttöisiksi. En ole itse mikään Apple-uskovainen, mutta tällainen DJI:n kaltainen käyttäjälähtöisten tuotteiden tekeminen ei saa oikein muuta sanomaan kuin hattua nostamaan.

Yuneec kenties näyttää teknisesti edistyneemmältä laitteelta ulkonäkönsä puolesta, mutta ”lelun” näköinen DJI Phantom 4 on silti kaikkien arvostelujen perusteella parempi – niin lento-ominaisuuksien kuin kameran kuvanlaadun puolesta.

Harmi muuten, että uudessa Yuneec Typhoon H:ssa ei ole mukana käsikahvaa (pitää ostaa erikseen), kuten heidän aiemmassa Q500 -mallissaan. Tällöin kameraa olisi voinut käyttää normaalina videokamerana käsigimbaalin kera.

Lue myös:

DJI Phantom 4 tarkemmassa syynissä
Kuvauskopterin ostajan opas

10 KOMMENTIT

  1. Paljonko on DJI maksanu että tuli tämmöinen kehuskelu Thyphonia vastaan sitä sietää miettiä, eihän siin ä DJI polosessa ole edes näyttöä josta voisi katsella kuvattavaa kuvaa, tosi alkeellista meininkiä, pitäs joku puhelin liittä siihen, mitäs jos pitää puhua kesken lennon. ????

  2. Omistan typhoon h lyön vaikka vetoa dj.n kamera ei ole yhtä hyvä molempia olen lentänyt ja kokeillut en huolisi ilmaiseksikaan di pahanttonia lelu seon, ja jos huoltoa tarvitsee on dj:n kanssa niinsanotusti kusessa ei pääse sinäkesänä lentelemään jne.

  3. Itsellä ollut DJI Phantom ehkä ikävin piirre oli electroniikan sekoilu. Eli kontrolli kadonnut kokonaan laitteesta sen ollessa lähietäisyydellä alle 100m, korkeuden olleesa noin 10m. Seurauksena latteen lentäminen päin sankarihautaa dronelle tuhoisin seurauksin. Vähän samanlainen tapahtui DJI Maverikilla muutama kuukausi sitten kontrolli vain katosi yhtä-äkkiä. Maverik sentään yritti toimittaa itsensä home-pointiin, mutta erehtyi home pointi sijainnista noin 15m, mikä oli viemässä sitä puun latvaan. Maverik palautui kuitenkin hiukan ennen tulevaa törmäystä puun kannssa ja sain onnelisesrti alas. Eivätkä nämä ainoita DJI:n oikutteluja ole olleet joten itse en enää DJI vehkeitä aio ostaa koska luotto mennyt DHI:n laitteiden electroniikan vakauteen. Typhoon H Plus kiinnostaa ja ehkä seuraava kopteri on sitten se.

  4. Tämä jutun tekijä ei tiedä mistä puhuu. Ensinnäkin typhoon h pro on 20 megapikselin kamera 1 tuuman kennolla joten on laatua kuvassa jne.

  5. Tämä jutun tekijä ei tiedä mistä puhuu. Ensinnäkin typhoon h pro on 20 megapikselin kamera 1 tuuman kennolla joten on laatua kuvassa jne. Sii sori h pus on sellainen.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here