Tästä artikkelista muutama vinkki, mikäli aikeissasi on kokeilla virtuaalitodellisuutta ja löytää VR-lasit älypuhelimelle – ja halvalla.
Virtuaalitodellisuushan on hieman samassa tilanteessa kuin ”kännykät” 80-luvulla. Kännykkä oli helvetinmoinen salkku, joka oli raskas, iso ja teknisesti rajoittunut.
Tällä hetkellä virtuaalilasit ovat siis myöskin melko kömpelöitä virityksiä, mutta tulevaisuudessa ne lienevät helposti päälle laitettavia ”silmälaseja” ja parinkymmenen vuoden päästä (villeimpien arvioiden mukaan) suoraan silmään tulevia piilolinssejä.
Eli virtuaalitodellisuus on vielä lapsenkengissä, mutta tässä halpoja virtuaalilaseja päästä alkuun:
Google Cardboard (tai vastaavat pahviset vr-lasit)
Google julkaisi 2014 omat virtuaalilasit, jotka ovat yksinkertaisesti pala pahvia ja sisällä pari linssinpalasta. Tällaiset voi myös itse askarrella, jos sattuu olemaan vanhoja leluja (kiikarit?), josta löytyy soveliaita linssejä.
Asennat älypuhelimeen Google Cardboard -sovelluksen, jota kautta voidaan sitten katsoa vaikka Youtubesta 360-videoita. Myös alla mainittujen lasien kanssa voi käyttää samaista Google Cardboard -sovellusta.
Suomessa näitä vastaavanlaisia voi hakea esimerkiksi Clas Ohlsonin tavarataloista halvalla. Näihin malleihin mahtuu sisään 4-5,5″ näytöllä oleva älypuhelin. Mutta, tämä pahviviritys on melko epäkannattava ostos verrattuna seuraaviin malleihin, joissa tulee ihan pääpannat mukana:
VR Box – halvat VR-lasit älypuhelimeen
VR Box vr-lasit ovat älypuhelimelle, jossa on 3,5-6″ näyttö, eli useimmat luurit mahtuvat siihen.
Näitä saa esim. CDON.fi:stä tai motonetistä noin 10-15 eurolla, tai sitten Tieteen kuvalehden tarjouksen kautta (2 lehteä + VR Box -vr-lasit) 7,95 €:lla.
Eli mikäli vaihtoehtona on kympin pahvilasit tai kympillä VR Box, kannattanee sijoittaa Boxiin.
Xiaomi VR Play – Kiinasta kympillä
Kiinalaisen Xiaomin älypuhelimet ovat monelle tuttuja ja tätä nykyä heiltä löytyy jatkuvasti kasvavasta tuotevalikoimastaan myös VR-laseja. Xiaomi valmistaa laatutavaraa kohtuuhintaan ja niin vaikuttaa tapahtuneen asiakasarvostelujen perusteella myös Xiaomi VR Playn kohdalla.
Sisään sopii 4,7-5,7″ näytöllä varustettu älypuhelin. Koska Xiaomi on suunnattu Kiinan markkinoille, mukana promotaan heidän kiinalaista sovellustaan, mutta voit käyttää näidenkin kanssa Google Cardboard -sovellusta, joka on ilmaiseksi ladattavissa molemmista sovelluskaupoista.
Saa esim. Kiinasta, Gearbestistä n. 10 €:lla. (Lue tarvittaessa Gearbest -kauppa-arvostelumme)
Ja sitten, jos haet parempaa VR-kokemusta:
Vaihtoehto älypuhelin-vr-laseille: PlayStation VR – halvin tapa kokea ”oikeaa” VR:ää?
Jos älypuhelimeen suunnatut vr-lasit eivät aivan vakuuta laadultaan, on seuraava vaihe alkaa katsomaan virtuaalilaseja PC:lle tai PS 4:lle.
Jos omistat PlayStation 4 -konsolin, on PS VR kenties halvin tapa päästä kokemaan parempilaatuista VR:ää kuin mitä nämä älypuhelinviritelmät tarjoavat. PC:lle tarkoitetut laitteet maksavat sitten vielä enemmän (esim. HTC Vive, Oculus Rift..)
PS VR:ää saa Suomesta n. 450 eurolla ja Saksan Amazonista ilmaisilla postikuluilla vajaa 400 eurolla (tätä kirjoittaessa). Lue tarvittaessa oppaamme Amazonista tilaamiseen.
Mutta sanottakoon yhteenvetona, että mikäli haluat kokeilla VR:ää esim. iPhonellasi, Samsungilla tai muulla älypuhelimella, noilla kympin laseilla pääsee nopeasti ja halvalla VR:n makuun.