DJI Phantom 4 – koko kansan kamerakopteri

Jos olet harkinnut dronen ostamista, nyt alkaa olemaan hyvät ajat ostaa. DJI Phantom 4 on uutuus, joka on yksinkertaisesti tämän hetken paras drone kuluttajakäyttöön.

Uuden sukupolven droneja osaa lennättää kuka tahansa.

Esimerkiksi alhaalla esitetyssä videossa puhuva DJI:n edustaja sanoo, että tähän asti hän on yleensä suositellut aloittelijoita ostamaan jonkin halvan ja manuaalisesti lennätettävän dronen ja keskittyä opettelemaan lentotekniikkaa ensin.

Nyt, Phantom nelosen myötä, hänkin on muuttamassa mielipidettään, koska tällä uudella Phantomilla osaa kuka tahansa lentää.

Phantom 4:ssä on edelleen ihan perinteinen kahdella joystick-tikulla varustettu kauko-ohjain. Manuaalinen lennätystaito mahdollistaa kopterin kaikkien ominaisuuksien hyödyntämisen. Esim. Sport-moodia ei voida edes käyttää ilman manuaaliohjausta.

Mutta kuten todettua, niillä perusominaisuuksilla pääsee kuka tahansa kuvaamaan nättiä ilmakuvaa.

DJI:n edellinen malli, Phantom 3, oli ja on erittäin hyvä laite, mutta uusi nelosmalli on siis vieläkin fiksumpi ja automatisoidumpi versio.

DJI Phantom 4 tiivistettynä

Kyseessä on siis n. 1500 euron hintainen kamerakopteri ja tässä sen tärkeimpiä ominaisuuksia:

  • Paino 1,38 kg
  • Roottorit irtoavat parissa sekunnissa, jolloin kopteri mahtuu vaikka reppuun
  • Lentoaika (akunkesto) 28 minuuttia
  • Ohjaus tapahtuu kauko-ohjaimella, johon voi liittää iOS/Android-kosketusnäytöllisen laitteen
  • 3 eri lentonopeutta: 35 km/h (esteidenväistö-lentomoodi), 56 km/h (normaali), 72 km/h (sport)
  • Max. lentokorkeus merenpinnasta: 6 km
  • Kauko-ohjaimen kantama esteettömässä tilassa (CE-hyväksyntä): 3,5 km
  • 4K kamera (12 Mpix), paras valittava kuvanlaatu: UHD: 4096×2160 (4K) 24 / 25p
  • Operointilämpötila: 0° – 40° C

Tarkempia speksejä DJI:n sivuilta.

Lento-ominaisuuksia / -moodeja:

Entä mitä uutta uudessa Phantom 4:ssä on verrattuna kolmoseen? Tässä muutamia ominaisuuksia:

Follow me on nyt Visual Tracking:

Kamerakoptereissa tutuksi tullut Follow Me -ominaisus on uudessa Phantomissa hieman erilainen:

Se ei seuraa kohdetta GPS-signaalin perusteella, eli kuvattavan taskussa ei tarvitse olla esim. älypuhelinta tai jotain GPS-palikkaa, jota drone seuraa. Uusi Phantom 4 seuraa kohdettaan kameroidensa ja tietokoneensa avulla. Eli kosketusnäytöltä vain valitaan seurattava kohde ja automatiikka hoitaa loput.

Tap to Fly:

Manuaalisesti ohjattavalla dronella saattaa tulla pieniä nykimisliikkeitä, kun vaihdetaan lentosuuntaa. Phantom 4:ssä voidaan napauttaa kosketusnäytöltä uusi suunta, johon drone laitetaan lentämään. Automatiikka pehmentää tuota suunnanvaihtoa, joten myös se nauhoitettu video näyttää sulavammalta.

Sport-mode:

DJI Phantom 4:n sport-modessa kopteria ohjataan siis manuaalisesti sauvaohjaimilla. Tällöin maksiminopeus on jopa 20 metriä sekunnissa eli n. 72 km/h. (Vanhassa Phantom 3:ssa huiput ovat 58 km/h)

Esteidenväistö-ominaisuudet:

Monia dronen ostamista harkitsevia lienee arvelluttanut laittaa keskiverto kuukausipalkan verran rahaa kiinni tällaiseen ”leluun”. Tällainen muovinen kopterihan räjähtää tuhannen paskaksi, kun se sieltä taivaalta iskeytyy katuun. Phantom 4:sen myötä riskit dronen rikkomiseen ovat pienentyneet huomattavasti.

Esteiden automaattinen väistö:

Kun Phantom 4 lähestyy jotain estettä; rakennus, puu, lyhtypylväs, ihminen tai mitä tahansa, se joko vaihtaa suuntaa tai pysähtyy. Tosin qz.comin jutun mukaan sillä oli pieniä vaikeuksia nähdä niitä heiveröisempiä puiden oksia, joten aivan täysin varma se ei taida olla.

Automaattinen kotiinpaluu:

Jos epäilet lentotaitojasi ja epäilet, että drone karkaa hallinnastasi, napauta vain kotiinpaluunappia ja kopteri palaa lähtöpisteeseensä automaattisesti.

Muun muassa seuraavassa videossa näet kotiinpaluunapin toiminnassa sekä erittäin nättiä videokuvaa etelä-Afrikasta:

 

Yhteenveto Phantom 4:stä

Uusi DJI Phantom 4 on käytännössä kamerakopterien iPhone, kuten TheVerge.com asian toteaa. Jos siis tavoitteenasi on tuottaa hienoa ja vakaata videokuvaa taivaalta käsin, osta tämä laite.

Kaikkea elektroniikkaa ostaessa kuitenkin aina käy mielessä, että pitäisikö odottaa vielä sitä seuraavaa mallia? TheVerge arvuuttelee jutussaan, mikäli sittenkin kannattaisi odotella 2016-2017 vaihteeseen uuden DJI Matricen varalta. Siinä on ilmeisesti tulossa mm. ”360 degree autonomy”, joka sallisi kuvauskohteen seuraamisen sivusuunnasta tai ”pakittamalla” kohteen edessä.

No mutta, tämä uusien mallien odotushan on aina loputon kierre.

Tällä hetkellä yksinkertaisesti paras kamerakopteri kuluttajakäyttöön on DJI Phantom 4!

Katso halvin hinta Phantom 4:lle Hintaoppaasta.

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here