Thaimaa-Kambodza -reissu

Pohditko mihin lähteä reissuun Kaakkois-Aasiaan? Tässä reittiehdotuksemme n. 2-3 viikon matkalle Thaimaahan ja Kambodzaan.

Thaimaa on helppo maa reissata; junat ja bussit kulkevat jatkuvasti ja edullisesti ympäri Thaimaata ja naapurimaita.

Jos et halua lähteä pelkästään rannalle löhöämään, voit parissa viikossa ottaa haltuun biitsien ja palaneen ihon lisäksi myös kaupunkeja ja kulttuuria.

Tässä käytännönläheinen reportaasimme/oppaamme kertoo kuinka matkustat Thaimaasta Kambodzaan ja eri kohteiden välillä.

Ensi alkuun napakka tiivistys siitä, mitä tämän reissun kohteet tarjoavat (linkit vievät erillisiin artikkeleihimme kohteista!):

Sisällys (näin matkustat kohteiden välillä):

Lennot Bangkokiin
Bangkokista Siem Reapiin
Siem Reapista Phnom Penhiin
Phnom Penhistä Sihanoukvilleen
Sihanoukvillestä Bangkokiin

Bangkokin lento
Eeppistä onboard-kuvaa Qatar Airwaysin lennolla

Lennot Bangkokiin

Bangkok on Kaakkois-Aasian ”tukikohta”, johon moni lentoyhtiö lentää edullisesti joka puolelta maailmaa. Jos et ole lentoja vielä varannut, vertaile ja löydä halvin lento esim. momondo.fi tai skyscanner.fi:ssä.

Suvarnabhumin lentokentältä pääset Bangkokin keskustaan edullisimmin junalla (lähtee suoraan lentokentältä) ja helpoimmin taksilla (hitaampi).

Bangkokiin kannattaa toki varata useampi yö, on se sen verran hieno kaupunki – vaikkakin äänekäs ja ruuhkainen.

[Lue myös: Thaimaan hintataso vuonna 2016]

Tässä reissuraportissa lähdetään kuitenkin heti 1 yön jälkeen kohti Kambodzaa ja jätetään Bangkok reissun viimeiseksi kohteeksi.

(Bangkokissa 1 yö.)

 

Bangkokista Siem Reapiin (Aranyaprathet – Poi Pet -rajanylityspaikka)

  • Lähtö Bangkokista junalla aamulla klo 05.55
  • Saapuminen Siem Reapiin n. klo 16.00
  • Joko bussilla koko matka tai juna + bussi (tämä opas koskee jälkimmäistä)

Juna lähtee klo 05.55 joka aamu Bangkokin Hua Lamphong -juna-asemalta kohti Aranyaprathet -rajanylityskylää (saapuminen puolenpäivän tienoilla).

Hua Lamphong, Bangkok
Hua Lamphong, Bangkok – juna-asema

Junalippu maksaa n. 50 bahtia (kyllä, vain reilun 1 euron). Lipputiskille kannattaa ilmestyä esim. puolta tuntia ennen junanlähtöä ja mennä heti varaamaan itselleen istumapaikkaa junasta. Juomavettä/syötävää kannattaa ottaa mukaan, koska junassa ei ole ravintolavaunua.

Bangkok-Aranyaprathet -juna
Bangkok-Aranyaprathet -juna: 3. luokassa, puupenkeillä on tunnelmaa. Avonaiset ikkunat hoitavat ilmanvaihdon.
  1. Saavuttuasi Aranyaprathetiin, ota tuktuk-lavamopotaksi rajalle (kuskit tietävät lähes automaattisesti mihin kalpea matkailija on menossa). Hinta tästä 10 minuutin ajosta oli 100 bahtia (2 hlöä ja matkalaukut).
  2. Rajanylityksen (Aranyaprathet, Thaimaa – Poi Pet, Kambodza) jälkeen ota ilmainen shuttle-bussi (kyltit opastavat missä bussi on) muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan matkustusterminaaliin.
  3. Matkustusterminaalissa voit ostaa lipun Siem Reapiin – joko bussiin, mini-vaniin tai taksiin (hinnat n. 9-12 USD per hlö). Kannattaa katsella hieman ympärille, mikäli näet muita matkailijoita, jotka olisivat halukkaita jakamaan taksia (nopeampi). Matka Poi Petistä Siem Reapiin kestänee muutaman tunnin.

 

Rajanylitys Thaimaa-Kambodza

Edellisessä kappaleessa edettiin jo Siem Reapiin asti, mutta tässä vielä tarkempi ohjeistus tuohon semi-sekavaan, Thaimaan ja Kambodzan rajanylitykseen.

Varaa siis Yhdysvaltojen dollareita mukaan ennen Aranyaprathetiin lähtemistä. Se on Kambodzassa käytössä oleva päävaluutta. Myös Kambodzan Rielejä käytetään (esim. kun annetaan vaihtorahaa, joka on alle 1 USD). Hinnat kuitenkin lähes aina ilmoitetaan dollareina.

Tarvitset 30 USD Kambodzan viisumia varten (ellet ole hankkinut elektronista viisumia). Tarvitset myös passikuvan viisumilappuja täyttäessäsi. Mikäli sinulla ei ole passikuvaa, joutunet maksamaan n. 5 USD extraa (he eivät tosin lopulta edes ota mitään kuvaa).

Kusetuksenestovinkki: Rajanylitys voi olla melko sekava, koska kohdannet erilaisia huijareita, jotka yrittävät ohjata sinua erilaisiin paikkoihin raottamaan oravannahkasäiliötäsi. Yksi nyrkkisääntö: älä maksa kenellekään mitään muualla kuin sisällä rakennuksissa, joissa on virkapukuisia ihmisiä. Kadulla/teltoissa sinulta ei pyydetä rahaa päästäksesi Thaimaasta Kambodzaan.

Lue myös: Kambodzan hintataso – (kalliimpi kuin Thaimaa?)

Tässä rajanylityksen lyhyt oppimäärä:

  1. Varaa US-dollareita käteisenä lompakkoon
  2. Poistu Thaimaasta menemällä tullin tiskille (saat exit-leiman passiisi)
  3. Kävele eteenpäin tietä pitkin ja tien yllä olevan ”riemukaaren” ali.
  4. Oikealla puolella pitäisi olla rakennus, jossa voi ostaa Kambodzan viisumin (pyri välttämään antamasta passia pihalla oleville virkapukuisille, vaan pyydä päästä visa office -rakennukseen)
  5. Täytä viisumihakemus. Anna se, passisi ja 30 dollaria luukun sisällä istuvalle virkailijalle
  6. Odota tovi, kunnes saat passisi, johon on liimattu Kambodzan viisumi.
  7. Kävele edelleen kohti Kambodzan tullia (n. 100-200 metriä), täytä maahantulolappu ja mene tullivirkailijan tiskille.
  8. Passin saatuasi olet Kambodzassa.

 

Siem Reapissa 2 yötä.

Siem Reapista Phnom Penhiin

  • Lähtö Siem Reapista aamulla, bussimatkan kesto n. 5-7 tuntia
  • Kysy hotellistasi/majapaikastasi lippua esim. edellisenä päivänä (hinta n. 10 USD paikkeilla)

Kambodzan pääkaupunki Phnom Penh on vielä melko raaka kohde verrattuna moderniin ja länsimaalaistuneeseen Bangkokiin. Matalia, ränsistyneitä rakennuksia sekä ulkomaiset brändit, kuten McDonald’sit ja 7-Elevenit ynnä muut loistavat poissaolollaan.

Joka tapauksessa. Siem Reapista pääsee Phnom Penhiin maanteitä pitkin tai jokilaivalla. Bussimatka on vaivaiset 300km, mutta teiden huonosta kunnosta, jatkuvasta pysähtelystä ja ihmisten noukkimisesta/poisjättämisestä johtuen matka saattaa venyä jopa 7 tuntiin. Omalla kohdallamme bussi sattui vielä hajoamaan, ja jäimme tienvarteen n. puoleksi tunniksi.

Siem Reapista Phnom Penhiin
Bussi hajosi tai siitä loppui polttoaine vain 10 km ennen Phnom Penhiin saapumista.

Phnom Penhissä 2 yötä.

Phnom Penhistä Sihanoukvilleen

  • Useita bussivuoroja, matkan kesto n. 5 tuntia, hinta n. 10 USD (riippuen bussifirmasta)
  • Lipun saat esim. edellisenä päivänä majoituspaikastasi (3. maailman maissa reissaaminen on siitä hienoa, että kaikki periaatteessa myyvät/hustleroivat kaikkea – tai osaavat ohjata sinut jollekin, joka myy haluamaasi palvelua tai tuotetta)

Pääkaupungissa vietimme pari yötä, jonka jälkeen alkoi olla jo kaipuu biitsille. Joten – bussilla taas muutama sata kilometri huonokuntoisia teitä kohti etelää ja rannikkoa. Bussimatka Phnom Penhistä Sihanoukvilleen maksoi ilmastoidussa bussissa n. 10 USD.

Sihanoukville on parinsadan tuhannen henkilön kaupunki, jossa on vajaan kymmenisen biitsiä sekä venesatama, josta pääsee mm. Koh Rongin saarelle!

Sihanoukvillessä 2 yötä, sitten Koh Rongilla 3 yötä, jonka jälkeen taas Sihanoukvillessä 2 yötä.

Sihanoukvillestä Bangkokiin

  • Aamubussilla n. 12-15 tuntia (sisältäen bussinvaihdot ja rajamuodollisuudet)
  • Bussimatkan hinta n. 26 USD
Sihanoukville bussi
Bussi Sihanoukvillestä Bangkokiin noukkimassa matkustajia

Kambodzasta Thaimaahan pääsee pääasiassa 2 eri rajanylityspaikan kautta. Bussimatka Sihanoukvillestä Bangkokiin käyttää päivävuoroillaan Koh Kongin rajaa (yöbussi ilmeisesti pohjoisen ja Siem Reapin/Poipetin kautta).

Joudut vaihtamaan bussia rajalla, koska kambodzalaiset bussit eivät pääse Thaimaan puolelle. Kun astut ulos bussista, suosittelisin ottamaan matkalaukkusi/rinkkasi itse kantoon. Randomit tyypit yleensä lastaavat matkalaukut bussista johonkin kärryyn ja vievät ne rajan yli Thaimaahan. Et periaatteessa tällöin tiedä missä matkalaukkusi menevät n. 1 tunnin ajan (rajamuodollisuuksien hoitamisen ajan). Kaiken lisäksi nämä kärrymiehet pyytävät lopulta vielä maksua laukkujen kuskaamisesta – joka vaikutti vittuunnuttaneen yhden porukan – tästä kun ei ollut mitään mainintaa. Eli, kanna mielellään itse (tai älä ainakaan jätä mitään arvokasta laukkuun).

Rajanylityksen jälkeen sinut todennäköisesti viedään minivanilla Trat -nimiseen kaupunkiin ja sen bussiasemalle. Siellä vaihdat taas toiseen, joko minivaniin tai bussiin, jolla pääset loppumatkan Bangkokiin!

Eli – pientä säätöä on luvassa, mutta pysy vain valppaana ja varmista joka välissä, että olet Bangkokiin menevässä ryhmässä ja että matkalaukut pysyy mukana!

Loppukaneetti – omatoimimatkailu avartaa

Kenelle tällainen omatoimireissu sitten sopii? Sellaiselle, joka jaksaa hieman säätää. Busseilla, junilla, minivaneilla, takseilla ja tuktukeilla matkustaminen on aina pientä kikkailua, mutta on se sen arvoistakin – näet erilaisia paikkoja ja erilaisia tapoja elää ja hoitaa asioita.

2,5 viikkoa on hieman lyhyt aika näin moneen kohteeseen, mutta aikaa kyllä jäi myös ihan täydelle relaksoitumiselle. Eli; mikäli kaipaat pelkän rantaelämän lisäksi hieman säpinää, kannattaa Thaimaata, Kambodzaa ja näitä Kaakkois-Aasian kohteita rohkeasti lähtä kiertelemään.

Lue myös listaamamme 5 suosituinta lomakohdetta Thaimaassa

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia, hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here