Kambodzan hintataso syynissä – yllättävän kallis

Kambodza on yksi Kaakkois-Aasian köyhimmässä jamassa olevia maita. Kambodzan hintataso on siitä huolimatta paikoin jopa hieman korkeampi kuin paljon rikkaamman naapurimaa Thaimaan.

[Lue myös: Thaimaan hintataso]

Kambodzassa on kaksi rahayksikköä; Yhdysvaltojen dollarit ja paikalliset rielit. Käytännössä se tarkoittaa matkailijalle sitä, että kaikki hinnat ilmoitetaan ja maksetaan dollareina.

Dollareilla maksetaan yleensä kaikki transaktiot ja vaihtorahana saat ensin dollareita ja pienemmät vaihtorahat rieleinä. Tämä siitä syystä, että 1 USD seteli on pienin amerikkalainen raha, joka on kambodzalaisessa kaupankäynnissä liikkeellä.

Oman reissuni aikana käytettiin yleisesti 4000 riel = 1 USD -kurssia. Eli mikäli maksat vaikkapa 3,50 USD maksavan ruoka-aterian 4 dollarilla, saat takaisin 2000 rieliä.

Dollareita voi nostaa paikallisista pankkiautomaateista tai sitten vaihtaa käteisenä valuutanvaihtopisteissä.

Kambodzan hotellien hintataso

Yleisesti ottaen netistä varattavat majoituspaikat maksavat alkaen n. 5 dollaria per sänkypaikka jaetusta dormista. Mikäli et aivan minibudjetilla ole liikenteessä, saat normaalin, parin tähden, ilmastoidun hotellihuoneen alkaen n. 10-20 USD per yö.

Bungalowi Kambodza

Katso esim. tästä Sihanoukvillen hotellitarjontaa.

Esimerkiksi Koh Rongilla (saari Sihanoukvillen edustalla) 2 hengen bungalowi omalla kylpyhuoneella ja terassilla maksoi joulun aikaan 30 USD / yö.

Matkustamisen hintataso

Matkustaminen Kambodzan kaupunkien välillä tapahtuu yleisesti bussilla, minivaneilla tai jaetuilla takseilla. Tässä pari esimerkkiä:

  • Siem Reap – Phnom Penh -bussi (300km, 7 tuntia, 9 USD) TAI jokilaiva (5 tuntia, 35 USD)
  • Phnom Penh – Sihanoukville -bussi (250 km, 7 tuntia 8-12 USD)

Lue toki myös Thaimaa-Kambodza -oppaamme, niin opit miten matkustat kohteiden välillä.

Tuktuk-mopotaksi KambodzassaTuktuk -lavamopotaksilla kulkeminen esim. Phnom Penhissä tai Sihanoukvillessä maksaa yleensä 2-5 USD per kyyti. Normaaleja takseja ei juurikaan vielä ole liikenteessä. Kaupunkien sisällä kulkeminen on siis ehkä hieman kalliimpaa kuin Thaimaassa.

Toki esimerkiksi yksin liikkuessa on halvempaa matkustaa mopotaksilla, eli hyppäät vain mopokuskin takapenkille.

Syömisen ja juomisen hintataso Kambodzassa

Turisteille suunnatuissa peruskambodzalaisissa (ei ole muuten poliittinen puolue) ravintoloissa tyypillinen liha + riisi -annos maksaa yleensä 3-4 USD. Siihen kylkeen olut 1 USD tai vesi 0,50 USD.

Kana-riisi KambodzassaKatukeittiöissä (joissa myös paikalliset syövät) hinnat toki alhaisempia. Oheisessa kuvassa esiintyvä, riisiä, kanaa ja kasviksia sisältävä keko maksoi muistaakseni 1,50 USD.

Länkkäreille suunnatuissa kahviloissa hinnat ovat lähes länsimaalaista tasoa; kahvi jopa 2 USD ja donitsi 1 USD:n.

Hanaolutta saa baarissa Happy Hour -aikaan alkaen 0,50 USD.

Pullovesi maksoi yleensä kioskissa/ruokakaupassa 0,50 – 1 USD per 1,5 litraa (kalliimpi kuin esim. Saksassa ja Thaimaassa).

Nähtävyyksien hinnat

Tyypillinen Kambodzan kierros pitää sisällään Angkorin temppelirauniot ja Phnom Penhin kansanmurhaan liittyvät nähtävyydet. Tässä muutamia hintaesimerkkejä:

  • Angkorin temppelialueelle sisäänpääsy 20 USD (1.2.2017 alkaen 37 USD, kiitos ilmoituksesta kommenttiosion Sarille!)
  • Kuoleman kentät Phnom Penhissä 6 USD
  • Tuol Sleng vankilamuseo 2 USD
  • Phnom Penhin kuninkaanpalatsi muistaakseni muutaman dollarin(?)

Loppukaneetti

Kambodza on siis edullinen matkakohde, vaikka välillä se tuntuikin Thaimaata kalliimmalta. Joka tapauksessa – rahat (toivottavasti) menevät niitä tarvitseville – Kambodzassa köyhyys ja kurjuus nimittäin rehottaa ja kovaa.

Pidä Kambodzanreissullasi hyvää huolta rahoistasi/lompakosta/laukusta, mutta älä epäröi tipata, kun kohtaat hyvää palvelua!

4 KOMMENTIT

  1. Angkorin temppelialueen lippu on just noussut reilusti : 37$/päivä, 62$/3 päivää. Ja nämä rahat menevät Angkorin aluetta hallitsevan pohatan taskuun lukuunottamatta 2$/lippu, joka menee johonkin lastensairaalaan. Kallista paikalliseen elintasoon verrattuna!

  2. Tuol Sleng 5 dollaria, plus 3 dollaria audioguide (jota suosittelen kyllä. Siihen saa muuten omatkin kuulokkeet kiinni annettujen lisäksi, eli kaksi ihmistä kuuntelee hyvin yhdestä). Palatsiin oli 10 dollaria sisäänpääsy (jäi käymättä tuolla hintaa), Angor Wat 37 dollaria, plus pari kymppiä tuk tuk kuski päälle (jää meillä valitettavasti käymättä. Ei reissubudjetti anna myöten kun ei osattu alussa budjetoida tähän läheskään näin paljoa. Ollaan nyt Siem Reapissa ja pohditaan että mitäs muuta täällä sitten tekisi). Paikalliset pääsee moneen paikkaan 1 dollarilla, kun turisti maksaa 10. Jotenkin tulee paha maku näin isosta rahastuksesta ja verrattuna esim Vietnamiin hinnat ovat täällä yllättävän korkeita muutenkin.

  3. Olen tällä hetkellä Phnom Penhissä ja täytyy sanoa että pettymys on ollut suuri. Hintataso esim. Vaatteet aivan Helsingin vertoisia. Hotellista jossa asun tyhjennettiin huoneestani eilen torilla ollessani rahat, meikit, silmälasit jne. Olo on tosi pottuuntunut. Olen ollut täällä aiemmin, n. 5 vuotta sitten ja silloin meininki oli aivan toista luokkaa, nyt en suosittele kampotsaa kenellekään.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here