Sihanoukville, Kambodza – 3 rantaa arvostelussa + bonusvinkit

Sihanoukville - Ochheuteal Beach

Etsitkö hyvää rantakohdetta Kambodzasta ja Aasiasta? Yksi vaihtoehto on Sihanoukville Kambodzassa. Tässä Sihanoukvillen kokemuksiamme ja 3 rannan esittely; Serendipity, Ochheuteal ja Otres Beach.

Mikäli lennät Bangkokiin ja haluat jatkaa siitä eteenpäin Kaakkois-Aasian eri kohteisiin, on Sihanoukville n. 12-15 tunnin bussimatkan päässä.

Lisäksi tarvitset tietenkin Kambodzan viisumin, jonka voi ostaa rajalta (maksaa n. 30 USD).

Joka tapauksessa, Sihanoukville on n. 200 tuhannen asukkaan rannikkokaupunki, johon moni turisti saapuu viettämään rantaelämää.

Esittelemme tuota pikaa 3 mielenkiintoista rantaa Sihanoukvillestä ja bonussektorina vielä muutama lisävinkki alueelle.

Thaimaan rantakohteet vs. Sihanoukville

Mikäli olet lähdössä ensimmäistä kertaa Kaakkois-Aasiaan ja etsit leppoisaa rantalomakohdetta, jossa palvelu ja infrastruktuuri toimii, on Thaimaa siihen yleisesti ottaen parempi vaihtoehto.

Mikäli kuitenkin etsit hieman hc:mpaa versiota Thaimaasta ja jotain uutta, kannattaa silloin harkita Kambodzaa.

Lyhyesti sanottuna: Thaimaa sopii mukavuudenhaluiselle rantalomailijalle, Kambodza sopii Thaimaan jo ”nähneelle”, joka haluaa kokea uuden kulttuurin ja meiningin.

Majoitus Sihanoukvillessä

Kaupungista ja sen ranta-alueilta löytyy kaikenmoisia majoituspaikkoja; bungaloweja, hostellien dormihuoneita sekä halpoja ja kalliita hotelleja.

Hostellista saa dormisängyn alkaen 5 USD per yö ja halvat 2 hengen hotellihuoneet alkaen n. 10-15 USD – riippuen otatko ilmastoinnilla vai ilman. Mikäli budjetti on isompi, löytyy toki hienompaa majoitusliikettä.

Katso täältä Sihanoukvillen hotellitarjontaa.

Sihanoukvillen rannat

Sihanoukvillessä on vajaan kymmenisen biitsialuetta, kuten Victory Beach, Independence Beach, Hawaii Beach, Serendipity Beach, Ochheuteal Beach ja Otres Beach jne. Tässä artikkelissa esittelemme kokemuksia kolmelta jälkimmäiseltä edellä mainitulta biitsiltä.

Ne sijaitsevat kaikki peräkkäin, n. 5 km pätkällä Sihanoukvillen rantaviivaa.

1. Serendipity Beach – reppureissaajien ja kaupustelijoiden tukikohta

Paljon hostelleja, hotelleja ja majataloja, ravintoloita, kojuja, kaupustelijoita ja reppureissaajia. Serendipity Beachille on jämähtänyt myös kourallinen länsimaalaisia reppureissaajia baarien sisäänheittäjiksi – enemmän tai vähemmän erilaisten päihteiden runtelemana.

Serendipity beach
Baareilla täytetty Serendipity Beach

Mikäli hälinä ei haittaa, on SB kuitenkin hyvä tukikohta, mikäli reissusi suuntautuu esim. Koh Rongille (venesatama sijaitsee täällä). Useimmat pitkänmatkan bussit myös päättävät matkansa Serendipity Beachin tuntumaan.

Itse ranta on hyvin pitkälti täynnä rantabaarien pöytiä ja tuoleja, joissa on tosin erittäin mukavia tuoleja sekä halpaa kaljaa (alkaen 0,50 USD / tuoppi).

Muutama sata metri rannasta sijaitsee reppureissaajien suosima Monkey Republic -ravintola/baari. Turistiravintoloista ehdottomasti parhaat ruoat löytyivät sieltä – ainakin oman kokemuksemme perusteella. Hinnat myös OK tasoa; perus liha+riisi -ateriat ovat n. 3-4 USD paikkeilla, hanaolut alk. 1 USD.

2. Ochheuteal Beach

Seuraava biitsi Serendipity Beachistä on Ochheuteal Beach. Vähemmän rantabaareja, vähemmän ihmisiä. Ranta on täynnä pieniä katoksia, joissa sisällä roikkuu riippumattoja. Sunnuntai-iltapäivä lienee paikallisten oma ”vapaapäivä”, jolloin hekin ottavat chillisti ja kokoontuvat Ochheuteal Beachille mallasjuomien äärelle.

Ochheuteal beach
Hiljaista pitelee Ochheuteal Beachilla tavallisena joulukuisena iltapäivänä

Ochheuteal Beach on melko rauhallinen ja siellä on lähinnä paikallisia ihmisiä (ja aivan rannan tuntumassa myös lehmiä). Voit esimerkiksi asua Serendipity Beachilla ja kävellä Occheuteal Beachille, mikäli kaipaat hiljaisempaa menoa. Ochheuteal Beach on paikoin kuitenkin sen verran kovapohjaista, että paikalliset liikennöivät siinä jopa skoottereilla (tämän artikkelin ensimmäinen kuva on myöskin Ochheutealin rannalta).

Pehmeämpää hiekkaa tarjoaa sen sijaan kohdassa kolme esiteltävä ranta.

 

3. Otres Beach – Sihanoukvillen paras ranta?

Seuraava biitsi Ochheuteal biitsistä on rauhallinen Otres Beach, jossa on pehmeää hiekkaa sekä hyvät uintimahdollisuudet.

Tuk tukilla pääsee Serendipity Beachilta Otres Beachille n. 4-5 USD hintaan yhteen suuntaan.

Välikommenttina voisi todeta, että joskus Kambodzan hintataso yllättää ”kalleudellaan” verrattuna esim. Thaimaahan. Esim. Thaimaassa ko. matkan olisi ajanut ilmastoidussa taksissa kenties puoleen hintaan. Googlailu kertoi, että 5 USD tästä oli normaali hinta, joten tinkimisestäkään se ei jäänyt kiinni. Joka tapauksessa, kambodzalainen tuktuk-kuski tarvitsee sitä rahaa enemmän kuin tällainen länsimaalainen hyvinvointiläski, joten asia kunnossa.

Mikäli kuitenkin olet pienellä budjetilla liikkeellä, voit tosiaan kävellä koko matkan (n. 4 km rantaa pitkin) Serendipity Beachilta Otres Beachille (sopii muutenkin kävelyyn/lenkkeilyyn kyseinen biitsinpätkä).

Itse saavuimme Otres Beachille tuktukilla ja lähdimme kävelemään rantaa pitkin Otres Beachin alkupäähän (Ochheutealin pääty). Kysyimme hiljaisen näköisestä rantaravintolasta paljonko aurinkotuolin käyttö maksaisi. Vastaus oli itselleni yllättävä – se ei maksa mitään, kunhan vain ostaisi ravintolasta/kioskista jotain. Rantaravintolan vieressä pienessä rinteessä sijaitsee saman firman omistamia bungaloweja. Näistä tarkemmat tiedot ja hinnat täältä.

Otres Beach Sihanoukville

Mikäli kaipaat rauhallista rantaa, jossa ottaa aurinkoa, uida ja esim. lukea tai käyttää ilmaista wifiä, suosittelen tätä spottia. Erittäin miellyttävä paikka viettää rento biitsipäivä. Suihku on myös käytössä mikäli haluat pestä suolavedet pois uimisen jälkeen.

Otres Beach
Otres Beachin alkupää (pääty joka on lähimpänä Ochheuteal Beachia)

Sihanoukvillen aktiviteetit

Entä mitä muuta voi tehdä Sihanoukvillessä? Tässä muutama idea:

Vesiurheilu

Sihanoukvillen rannoilla voit vuokrata esim. vesiskootterin, kanootin, seisoenmelontalaudan (sup-melonta/suppailu?) sekä sellaisen vesi-jetpackin näköisen ihmiskuljettimen.

Skootterin/moottoripyörän vuokraus

Vuokraskootteri
Matkalla Kbal Chhay -vesiputoukselle

Mikäli haluat päästä kulkemaan omatoimisesti, on skootterin tai moottoripyörän (enduro-/katupyörä) vuokraus yksi vaihtoehto. Skootterin päivävuokra on n. 5 USD paikkeilla, sisältäen tarvittaessa 1-2 kypärää. Vakuutusta ei ole. Mikäli kolaroit tai skootteri varastetaan, joudut maksamaan n. 800 USD vuokraamolle.

Poliisi saattaa pysäyttää sinut ja keksiä jonkin syyn sakottamiselle. Ensimmäinen lienee kansainvälisen ajokortin puute. Mikäli sinulla sellainen on, he todennäköisesti keksivät jonkun toisen syyn miksi sinun pitäisi maksaa heille. Itse pääsimme 100 metrin päähän vuokraamosta, jonka jälkeen polizei pysäytti (jäi tosin ainoaksi kerraksi). Olin lukenut netistä, että pitäisi varautua maksamaan 1-2 USD sakko/lahjus, mikäli poliisi pysäyttää.

Poliisi kertoi minun olevan isoissa ongelmissa ajokortista johtuen. Kysyin maksaako tämä ongelma jotain? Hän kysyi paljonko haluaisin maksaa? Sanoin, että ”2 dollaria”. Hän sanoi ”3 dollaria”, minä sanoin uudelleen ”2 dollaria”, jonka jälkeen poliisi hyväksyi tarjoukseni.

Kuittia tästä transaktiosta ei kuitenkaan saanut. Kannattaa siis varata 1 USD seteleitä taskuun tällaisia tilanteita varten ja tinkiä sakko tuohon 1-2 dollariin.

Kbal Chhay vesiputous

Kbal Chhay vesiputous
Yksi osa putouksista – ei mikään Niagara Falls, mutta nätti kuitenkin.

Hieman sisämaahan ajettaessa löytyy pieni nähtävyys, nimittäin Kbal Chhayn vesiputous, jonka yhteydessä on myös pieni kylä. Pääset sinne esimerkiksi tuktukilla tai lavataksilla sekä skootterilla. Vesiputouksessa voit ottaa myös vilvoittavan kylvyn, joten ota halutessasi uimavaatetusta mukaan. Sisäänpääsy alueelle on 1 USD per henkilö.

Loppuarvio

Sihanoukville ei ole aivan Bora Boran leveleillä pyörivä paratiisirantakohde, mutta ihan OK paikka muutamaksi päiväksi tai jopa viikoksi.

Joulukuun puolivälin tienoilla ruuhkaa ei juurikaan ollut ja huoneita oli hyvin saatavilla, joten hotelleja ei tarvitse lähteä varaamaan puolta vuotta etukäteen. Majapaikka kyllä yleensä järjestyy vain kävelemällä hotelliin sisään, mikäli haluat pitää matkasuunnitelman joustavana.

2 KOMMENTIT

  1. Poliiseille ei todellakaan tule maksaa mitään. Tai ainakin tulee vaatia että kirjoittavat sakkolapun. Todennäköisesti jättävät kirjoittamatta ja pääset jatkamaan matkaa. Nykyisin tuon sakon pitäisi maksaa poliisilaitokselle. Mutta missään nimessä korruptiota ei pidä tukea.

    • Kuvailemasi tapa toimii Thaimaassa, eli laitoksella maksetaan. Kambodzassa onneksi onnistui suoraan käteisellä ilman byrokratiaa ja muuta ajanhukkaa. Oletko käynyt Kambodzassa?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here