Skootteri Phnom Penhissä

Kambodzan kierroksella olevalle reissaajalle yhtenä pysäkkinä toimii maan pääkaupunki Phnom Penh. Esittelemme 3 päänähtävyyttä, omia kokemuksia ja vinkkejä, joilla otat kaupungin haltuun parissa päivässä.

Phnom Penh on aivan eri maata kuin naapurimaa Thaimaan huippumoderni Bangkok. On paljon enemmän köyhyyttä, korruptiota, lapsiprostituutiota, lehmien ampumista singolla jne.

Mikäli jälkimmäisin näistä kuulostaa hämmentävältä, kannattaa vilkaista matkailuohjelma Madventuresin Kambodzanjaksosta aiheeseen liittyvä videoklippi tästä.

Phnom Penhin nähtävyydet ovat myöskin melko synkkiä ja niistä kaksi koskee Kambodzan kansanmurhaa, joka tapahtui 70-luvun lopulla.

Tässä pikatiivistys kolmesta nähtävyydestä Phnom Penhissä, joista vielä lisää alempana:

  1. Choeung Ek – Kuoleman kentät (Killing fields)
  2. Tuol Sleng – S-21(vankila/kidutuskeskus)
  3. The Royal Palace eli kuninkaan palatsi
Tuktuk Phnom Penhissä
Tuktuk-mopotaksi

Phnom Penhissä tyypillinen tapa ottaa esim. nämä kohteet kerrallaan haltuun, on vuokrata tuktuk-kuski puoleksi päiväksi.

Hän kuskaa sinut (tai arviolta max. 4 henkilöä, mikäli mopossa vääntö riittää) ensin Choeung Ekiin, kuoleman kentille ja odottaa sen 1-2 tuntia, kun katsastat paikan.

Sen jälkeen voitte ajaa Tuol Slengiin – kuski taas odottelee paikan ulkopuolella. Sen jälkeen hän vie sinut johonkin 3. kohteeseen (esim. kuninkaan palatsi) ja kierros päättyy sinne.

Tällaisen palvelun hinta kuskille on yleisesti ottaen 15 USD. Tuktukilla kierroksen tekeminen on paikoin melko pölyinen kokemus (tiet huonoja), joten mikäli haluat kliinisempää matkantekoa, kannattaa kysyä majoituspaikastasi esim. taksi- tai mini-van -kyyditysmahdollisuuksia. Tuktuk-kierrokselle kannattaa ainakin varautua jollain kankaankappaleella tai jopa kertakäyttöhengityssuojalla, niin matkanteko on miellyttävämpää.

Kuoleman kentät (Choeung Ek)

Phnom Penhin lähihistoria on erittäin raaka ja verinen. Ei tarvitse mennä kuin 70-luvun loppupuoliskolle, kun punakhmerit tappoivat koko maassa n. 1,7 miljoonaa ihmistä, joista n. 17 tuhatta täällä Phnom Penhin laitamilla (n. 15 km päässä) sijaitsevilla kuoleman kentillä.

Kuoleman kentät
Tuktukilla liikkeellä: viimeinen suoranpätkä ennen kuoleman kenttiä.

Paikka on siis suosittu turistikohde ja sisäänpääsylippu maksaa 6 USD (sisältäen ääniopastuksen kuulokkeiden kera). Paikassa näet muun muassa seuraavaa;

  • Muistokappeli, stupa, jossa pääkalloja sekä tappamiseen käytettyjä välineitä
  • Massahautoja
  • Museo, jossa kuvia ja tarinoita kuoleman kentistä ja sitä pyörittäneistä henkilöistä

Kuoleman kentät

Tuol Sleng – S-21(vankila/kidutuskeskus)

Kuoleman kentiltä takaisin Phnom Penhin keskustaan. Brutaali meininki kuitenkin jatkuu; toinen suosittu turistikohde on siis Tuol Sleng, tai koodinimellä S-21 kulkeva entinen koulu, joka muutettiin jonkin sortin vankilaksi/kidutuskeskukseksi. Siellä pääset kävelemään ympäri rakennuksia ja näkemään, missä vankeja/uhreja pidettiin.

Tuol Sleng
Toinen päärakennuksista. Etualalla pihalla kuulusteluteline, jossa roikotettiin vankeja pää alaspäin.

Paikka sisältää paljon myös kuvia ja tarinoita paikasta, mm. ruotsalaisen Gunnar Bergströmin & co:n vierailusta Kambodzassa maan johtajan Pol Potin vieraana vuonna 1978 – silloin, kun tappaminen oli täydessä vauhdissa.

He olivat siis maan johtajan Pol Potin ja punakhmerien kannattajia, mutta eivät tienneet mitään meneillään olevasta tappamisesta. Tämä oli mahdollista, koska Kambodza oli suljettu maa, eikä sinne juuri ollut länsimaalaisilla/ulkomaalaisilla asiaa (varsinkaan toimittajilla). Nämä ruotsalaishipit siis luulivat, että Pol Pot tovereineen olivat rakentamassa Kambodzasta jonkinlaista ihanneyhteiskuntaa.

Totuus meneillään olevasta kansanmurhasta alkoi kuitenkin selvitä koko maailmalle muutamaa kuukautta ruotsalaisryhmän vierailun jälkeen, kun vietnamilaiset tulivat ja alkoivat ottaa tontteja haltuun. Tarkempaa tarinaa Bergströmin jengin vierailusta kannattaa vilkaista tästä BBC:n artikkelista.

Phnom Penhin kuninkaan palatsi (The Royal Palace)

Kolmanneksi kohteeksi hieman kevyempiä aiheita. Vaikkakin tällainen henkilönpalvonta valtioiden johdossa onkin aina vähän kyseenalaista. Oli miten oli, kuninkaallista bling blingiä on nähtävillä Phnom Penhin kuninkaan palatsissa eli The Royal Palacessa.

Kuninkaan palatsi
Yksi kuninkaan pihamaalla sijaitsevista rakennuksista.

Sisäänpääsy taisi maksaa muutaman dollarin ja pukeutumisen tulisi olla hieman peittävämpää/säädyllisempää, jotta sisäänpääsyyn heltiää lupa; yli polven ulottuvat shortsit/hameet ja olkapäät piiloon. Kannattaa vielä vaikkapa varmistaa majoituspaikan respasta viimeisimmät ohjeet pukeutumiseen.

Muut vinkit Phnom Penhiin

Tuktuk- ja mopokyyditykset kannattaa toki sopia etukäteen ja tarvittaessa tinkiä. Kaupungissa ei autotakseja hirveästi vielä näkynyt, mutta tuktukkeja ja mopotakseja on aina saatavilla.

Muutama muu paikka, jotka saattavat kiinnostaa matkailijaa:

Russian market

Erikoinen nimi kambodzalaiselle torille. Myynnissä olevat tavarat ovat aika peruskauraa; elintarvikkeita, vaatteita, krääsää, feikkituotteita.

Central Market

Hieman hienompi versio Russian marketista. Rakennus on varsin tunnistettavan näköinen. Löytyy Russian marketin valikoiman lisäksi myös mm. elektroniikkaa ja kameran objektiiveja. Tuotteiden aitoudesta/laadusta en ole aivan vakuuttunut, joten kalliimmat ostokset suosittelisin unohtamaan!

AEON Mall

Mikäli kaipaat ”lomaa” pölyisiltä, kuumilta ja kaoottisilta Phnom Penhin kaduilta, voit suunnata moderniin länsimaalaistyyliseen AEON Mall -ostoskeskukseen. Löytyy ilmastointi, merkkiliikkeitä, iso ja hyvinvarusteltu supermarketti sekä lukematon määrä ruoka-, kahvittelu- ja oluenottopaikkoja.

Yhteenveto

Suosittelen ehdottomasti vähintään parin-kolmen päivän vierailua Phnom Penhiin, mikäli olet kiertämässä Kambodzaa. Pidemmällä vierailulla (tai tehokkaammalla kiertelyllä) löydät varmasti paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää, mutta toivottavasti yllä olevat antavat jotain pohjustusta omille suunnitelmillesi.

Muista lukea myös käytännön vinkit liikkumiseen: Thaimaa ja Kambodza 2,5 viikossa

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here