Angkor Wat ja apina

Kambodzassa sijaitseva Siem Reapin kaupunki toimii tukikohtana, kun tarkoituksena on vierailla Angkorin temppelialueella ja kuuluisassa, lähes 1000 vuotta vanhassa, erittäin spektakuläärisessä Angkor Wat -temppelilinnakkeessa. 

Siem Reap itsessään on melko mitäänsanomaton kaupunki, joten pääsyy matkustaa sinne on nimenomaan Angkor Wat ja muut temppelinrauniot. Ja ne ovat ehdottomasti matkan arvoisia! Tässä omia kokemuksiamme:

Muutama informaationpalanen heti alkuun:

  • Tuktuk + kuski (1-4 henkilöä mahtuu kyytiin) yhdeksi temppelipäiväksi maksaa 15 USD
  • Sisäänpääsymaksu Angkorin temppelikaupunkiin maksaa 20 USD per henkilö
  • Tyypillinen temppelipäivä kestää aamu-viidestä iltapäivään asti (yleensä vähintään klo 12-13 asti)

Lue myös: Näin matkustat Bangkokista Siem Reapiin

Temppelialue sijaitsee n. 5 kilometriä Siem Reapista ja koko alue on helppo ottaa haltuun palkkaamalla paikallinen tuktuk-kuski koko päiväksi. Sinulle tullaan tarjoamaan kyseistä palvelua todennäköisesti heti, kun saavut Siem Reapiin. Mikäli haluat, voit varata sen myös majoituspaikastasi. Yleinen hintataso on 15 USD per tuktuk (lähtö ennen auringonnousua).

Moni matkailija vierailee alueella vuokrapolkupyörällä. En välttämättä itse lähtisi suosittelemaan pyöräilyä, ellet ole erittäin intohimoinen pyöräilijä ja helvetin hyvässä kunnossa. Kilometrejä kuitenkin kertyy aika paljon sekä keskipäivän aurinko ei tunne armoa pohjoismaalaista ihoa kohtaan. Paljon saa juoda vettä, mikäli pyörällä lähdet tätä valtavaa aluetta kiertämään.

Angkor temppelialue ja tuktuk
Tuktuk kuljettaa turreja ympäri Angkorin temppeleitä

Angkorin temppelit lyhyen kaavan mukaan [3 kohdetta]

Kovimmat temppelifanaatikot voivat ostaa alueelle jopa 1 viikon lipun (60 USD) tai 3 päivän (40 USD) lipun. Itsellemme riitti hyvin 1 päivä ja 3 kohdetta. Tuktuk-kuski siis vei meidät kuhunkin kohteeseen ja jäi venailemaan kunnes olisimme valmiita jokaisessa kohteessa. Tässä siis Angkorin temppelit lyhyen kaavan mukaan:

Angkor Wat auringonnousun aikaan (1. kohde)

Tyypillinen temppelipäivä Siem Reapissa alkaa erittäin aikaisin aamulla. Suosittelemme sietämään tuon brutaalin klo 4.30 herätyksen ja lähtemään alueelle ennen auringonnousua – kelikin on vielä viileämpi ennen puolenpäivän paahtavaa hellettä.

Angkor Wat auringonnousun aikaan tarkoittaa käytännössä seuraavaa: ensin on pilkkopimeää, istut tai seisoskelet muutaman sadan muun turistin kanssa lammen äärellä, jonka jälkeen valon myötä alat nähdä temppelin kärkiä taivasta vasten:

Angkor Wat - auringonnousu
Aamu rupeaa valkenemaan ja taivasta vasten alkaa näkyä temppelin kärjet

Aamun hämärässä saatat myös todistaa kärhämöitä turistien välillä, jotka pyrkivät saamaan sen parhaan kuvauspaikan tämän ”katsomon” eturivistä. Turreilu ja valokuvaaminen on ymmärrettävästi vakavaa puuhaa.

Angkor Wat valokuvaajat
Aamu on valjennut, valokuvaus- ja selfiebileet jatkuvat

Angkor Wat Joka tapauksessa, aamu valkenee ja pääset sitten katselemaan Angkor Watia sisältä.

Lammen edustalla on myös ravitsemusliikkeitä, joissa voi nauttia vaikkapa aamukahvit samalla katsellen Angkor Watia ja auringonnousun etenemistä.

Aamun ensimmäinen ja tärkein kohde on siis korkattu. Kun olet Angkor Watin katsonut sisältä käsin, ottanut pakolliset valokuvat ja nauttinut kenties aamupalaa on aika kävellä takaisin tuktuk-kuskisi luo. Hän vie teidät seuraavaan kohteeseen.

Angkorin temppelit – kohde numero 2: Baphuon

Näistä temppelien nimistä ei nyt ole aivan täyttä varmuutta, mutta Baphuon on tämä, jossa temppelin patsaisiin on kaiverrettu naaman kuvia. Noin 100 metrin päässä sijaitsee myös toinen temppeli (oikealla alhaalla kuvakollaasissa):

Angkorin temppelit ja Baphuon

Ta Prohm – puiden valtaama temppelialue (3. kohde)

Kannattaa ehdottomasti katsastaa temppelikierroksella myös Ta Prohm. Mielenkiintoiseksi paikan tekee alueen puut, jotka ovat kasvaneet muurien ja itse temppelirakennusten päälle. Kertoo karua kieltään siitä, kuinka helvetin vanhoja nämä rakennelmat ovat:

Ta Prohm Angkorissa

Ta Prohm on rakennettu 1100-1200 lukujen taitteessa, eli tovin on luonto jo koetellut rakennelmia. Nice to know -tietona todettakoon vielä, että Tomb Raider -leffa kuvattiin Ta Prohmin temppelialueella.

Ta Prohmista painelimme tuktukilla takaisin Siem Reapiin, mutta intohimoisempi temppelinkävijä voi ottaa vielä muutaman pysähdyksen lisää tuktuk-kiertoajelulleen!

Siem Reap nähtävyydet / tekemistä?

Angkorin temppelit on siis tällaisella 2-3 viikon Aasian reissulla helpostikin katsastettu 1 päivässä.

Mitä muuta Siem Reapissa voi tehdä? Vai pitäisikö sieltä poistua samantien muihin maisemiin? Itsellemme riitti 2 yötä Siem Reapissa. Kaupungissa oli kyllä ”Pub Street”, jossa oli yöelämää sun muuta perusmeininkiä. Lisäksi Night Market, jossa voi ostaa esim. vaatteita ja tuliaisia (käsitöitä jne).

Siem Reapin laitamilla sijaitsee käsittääkseni myös useampi ”kelluva kylä” (floating village), eli vesistön päälle/ympärille rakennettuja pieniä kyliä. Itse skippasimme tämän, mutta kannattaa googlailla aihetta lisää, mikäli haluat löytää lisää aktiviteetteja Siem Reapiin.

Siem Reapiin ja Angkorin temppeleille kannattaa siis ehdottomasti uhrata ainakin tämän ehdottamamme 2 yön verran, mikäli suunnittelet turistikierrosta Kambodzaan!

PS. jos olet varaamassa majoitusta Booking.comin kautta, kannattaa katsoa nämä listaamani 3 vinkkiä, niin saat varauksesta ”kaikki irti” (Bookingin ex-asiakaspalvelijan kokemuksella!)

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here