Xiaomi Yi 4K vs. GoPro HERO 4 [4K action-kamerat vertailussa]

GoPro on tunnetusti hallinnut action-kamera-alaa jo noin vuosikymmenen ajan. On ollut hienoja tuotteita ja vieläkin hienompaa markkinointia eeppisten Youtube-videoiden muodossa.

Nyt yritys on selkä seinää vasten, kun osakekurssi syöksyy ja kiinalaiset tekevät puolet halvemmalla samanlaisia tuotteita.

GoPro on toki tulossa markkinoille uudella GoPro Karma -kamerakopterillaan (näillä näkymin jouluksi 2016) sekä HERO 5 -action-kamerallaan (julkistus näillä näkymin myöskin loppuvuodesta 2016).

Mielenkiintoista nähdä ovatko ko. tuotteet tarpeeksi hyviä ja kuluttajaystävällisissä hinnoissa, että myös firman kurssi kääntyy taas nousuun?

GoPro kuollut?
GoPron pörssikurssin romahdus – vieläkö sieltä noustaan?

Enivei, nyt takaisin näihin action kameroihin:

Xiaomi – tuo laadukasta, mutta edullista elektroniikkaa valmistava kiinalaisyritys julkisti viime vuonna Xiaomi Yi -action kameran kilpailemaan GoPron halvempia malleja vastaan.

Nyt he (tai itse asiassa Yi Technologies, joka on jotenkin kytköksissä Xiaomiin, mutta itse ”Xiaomi” -sanaa he eivät ilmeisesti enää tämän kameran kohdalla käytä mallinimessä) ovat tuoneet uuden Yi 4K-mallin, joka kilpailee GoPron parasta mallia, eli GoPro HERO 4 Blackia (4K) vastaan.

Juuri julkaistu Yi 4K action-kamera on tilattavissa Kiinasta n. 220 € hintaan siinä missä 4K-videota tuottava GoPro HERO 4 Black (4K-malli) maksaa Suomessa lähes 500 €! Kiinasta tilatessa toki ALV + tulli napsahtanee tuohon päälle, jos ja kun se tulliin jää. Saksan Amazonista Yi 4K irtoaa ilman tullin kanssa pelleilyä:

Hintaeron tökeryyttä lisää vielä se, että lähes kaikkien arvostelujen perusteella Yi 4K on parempi kamera kuin GoPro HERO 4 Black (eli GoPron paras malli, joka kuvaa 4K-videota).

Yi 4K vs. GoPro HERO 4 Black – erot käytännössä

Molemmat kamerat käyttävät laadukasta hardwarea:

Kameran sensori on molemmissa Sonyn valmistama, prosessori on niin ikään molemmissa Ambarellan valmistama.

Tässä (tosin hieman huonolaatuisena) tarkempia speksejä näiden kahden kameran välillä. Alempana poimin vielä käytännön läheisimpiä eroja.

Xiaomi Yi 4K vs. GoPro HERO 4 vertailu

Akunkesto:

Ehkä dramaattisin ero käytännössä on akun kesto. Yi:llä kuvaa jopa tuplasti sen mitä GoPro:lla, Yi:ssä akunkesto lähes 2 tuntia ja GoProssa vain 50 minuuttia.

LCD-näyttö:

Yi 4K lcd-näyttö
Kuva: Yi Technologies

Yi:ssä on LCD-näyttö, josta näet mitä kuvaat sekä siinä on myös kosketusnäyttö, josta muuttaa asetuksia tai katsoa aiemmin kuvattua materiaalia.

GoProssa ei näyttöä edes ole vakiona, vaan se pitää ostaa ja kiinnittää itse kameraan erikseen!

 

Mikrofoni:

Yi:ssä on kaksi mikrofonia ja GoProssa vain yksi. Tämän huomaa käytännössä esimerkiksi seuraavassa videossa, kun kaveri nauhoittaa ääntä molemmilla kameroilla. Näet videon tekstistä missä kohtaa Yi:n mikki on päällä ja missä GoPron, esim. aikavälillä 2:20 – 2:40 huomaat eron:

Videon laatu:

Molemmat kamerat tuottavat paperilla saman tasoista videota:

4K (30 fps), eli täysin sulavaa videokuvaa. Olet saattanut joissain halvoissa action-kameroissa huomata merkinnän 4K, mutta monesti niillä pystyy ottamaan vain 15 fps ”videota”.

720p -laadulla voit kuvata molemmilla kameroilla jopa 240 fps, josta saa sitten editoitua koneella todella nättiä hidastuskuvaa.

Esim. seuraavassa videossa paljon videovertailua Yi:n ja GoPron välillä:

Fyysinen koko ja kiinnitykset:

Yi 4K on fyysisesti hieman isompi kuin GoPro. Tarkoittaen sitä, että mikäli omistat jonkin GoProlle sopivan gimbaalin, tällöin Yi ei välttämättä siihen sovi.

Yi:n mukana tosin tulee vesitiivis kotelo ja sen kiinnitys vaikuttaisi olevan ihan ”standardi”, joka sopinee myös vanhoihin GoPro-yhteensopiviin valjaisiin ja muihin kiinnitystelineisiin.

Loppusanat

Juttu meni hieman Yi:n fanittamiseksi, mutta eihän tässä voi kuin respektoida, että kiinalaiset ovat alkaneet tuottamaan laadukkaita tuotteita kohtuu hintaan.

Jo hieman vanhahtavaa ja ylihintaista GoPro HERO 4 Blackia tuskin tässä vaiheessa kannattaa enää ostaa, vaan mieluummin odottaa 5-mallia, mikäli välttämättä haluat pysyä amerikkalaisessa kamerassa.

Yi:tä saa tällä hetkellä Yi:n omasta Aliexpress-kaupastaGearbest.com -verkkokaupasta, tai ehkäpä turvallisimmin Amazonista. Lue tarvittaessa myös oppaamme Amazonista tilaamiseen.

Lue myös:
Xiaomi Mi 4K-kamerakopteri syynissä
9 parasta kiinalaista verkkokauppaa
Testi: Eken H9 action-kamera (alle 50€)

Postaus sisältää kumppanuuslinkkejä.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here