GoPro HERO 5 kokemuksia
Kuva: gopro.com (etualalla Black-malli ja sivuilla Session-mallit)

Tässä artikkelissa tiivistetysti esittelyssä GoPro HERO 5 Black ja Session -mallit ja pohdinnat siitä kannattaako niitä ostaa!

Jos aikeissasi on ostaa action kamera, ja rahaa on käytössä reilun 400 euroa, on uusi GoPro melko varma valinta. Mutta, ainakin yksi hyvä vaihtoehto sillekin on olemassa, siitä maininta lopussa.

Roinanen.comilla ei edelleenkään ole varaa kuin tällaisiin 50 euron action kameroihin, mutta tutkaillaanpa hieman millaisia kokemuksia Tubettajilla ja muilla medioilla on GoPro HERO 5:stä.

HERO 5 Black ja Session – 2 eri kameramallia

GoPro julkaisi tuossa lokakuussa uuden Karma-kuvauskopterin sekä kaksi uutta action-kamera-mallia. Mitä eroa on Black ja Session malleilla? Tässä lyhyesti selitettynä erot:

HERO 5 Black on se lippulaivamalli, hinta 400+ euroa, Session on hieman vaatimattomampi, tuo kuvassa näkyvä neliönmuotoinen malli, jolla hintaa on 300+ euroa. Erot ovat pääasiassa seuraavat:

  • Sessionissa ei ole kuvaa näyttävää LCD-näyttöä ollenkaan (vain pieni ”mustavalkoinen” tekstiä näyttävä näyttö)
  • Sessionissa ei ole GPS:ää
  • Sessionilla ei voi kuvata RAW-still-kuvia

Alla keskitytään enemmänkin tähän lippulaivamalliin, eli Blackiin.

GoPro HERO 4 vs. 5 – mitä uutta?

GoPro HERO 5 Black tuli markkinoille ihan heittämällä halvemmalla hinnalla kuin edelleenkin myynnissä oleva HERO 4 Black -malli. Tästä lienee kiittäminen kiinalaisten ja muiden isojen valmistajien tarjoaman kilpailun.

Merkittävimmät päivitykset/parannukset 4 ja 5 mallien välillä:

Vedenkestävyys

Uusi 5 malli on vedenkestävä 10 metriin asti ilman erillistä koteloa. Erikseen ostettavalla kotelolla se kestää 60 metrin syvyyden.

Äänenlaatu

5:ssa on huomattavasti parempi äänenlaatu sen sisäisillä mikrofoneilla nauhoitettuna. Katso vaikka tämä video (linkattu alkamaan oikeasta kohtaa), josta huomaat äänenlaadun eron HERO 4:ään. HERO 5:n mikrofoneissa on myös tuulenkohinaa ehkäisevää tekniikkaa.

LCD-näyttö

HERO 5 Black -mallissa on kosketusnäyttö takana. Siitä on kätevä laittaa asetukset kuntoon ennen kuvaamista ja tietty käsin kuvatessa näet mitä kuvaat.

Ääniohjaus

Voit halutessasi ohjata uutta GoProta puhumalla sille, esim. sanomalla ”GoPro start recording video” se aloittaa videon kuvaamisen.

Kuvanlaatu?

Kuvanlaadun ei ole todettu olevan juurikaan parempi kuin jo lähes 2 vuotta vanhemmassa GoPro HERO 4 Black -mallissa. Eli jos omistat 4:sen ja haikailet parempaa kuvanlaatua, ei päivitys pelkästään tämän takia ole oikein järkevää. Tosin, kuvanvakaaja on uudessa 5:ssä parempi:

Elektroninen kuvanvakaaja

2.7K -kuvanlaatuun asti GoPro HERO 5 Black tarjoaa softalla toimivaa kuvanvakaajaa.

Esim. seuraavalla videolla hyvää materiaalia kuvanvakaajalla (ja ilman) sekä raa’alla originaaliäänellä taltioituna:

Yhteenveto ja vaihtoehtoja GoProlle?

Jos haluat vedenkestävän 4K action kameran, jossa on hyvä mikrofoni (esim. vloggaaminen tai muuten vain kun puheen/äänen taltioiminen on tärkeää), on GoPro HERO 5 Black kenties paras vaihtoehto.

Vertaile ja löydä paras hinta GoPro 5:lle Hintaoppaasta.

Jos puolestaan käyttö on enemmänkin vauhtilajien taltiointia ja arvostat GPS-tietoja ja esim. kiihtyvyysanturin tietoja videokuvan päälle, kannattaa tutustua Garmin VIRB Ultra 30:een.

Ja jos ei budjetti veny GoProhon asti, tutustu myös Yi 4K:hon (Saksasta 280 € hintaan) – Yi 4K ja uusi GoPro HERO 5:set vertailussa esim. tällä videolla.

1 KOMMENTTI

  1. Go Pro Hero 5 Black kokeilussa ja aika vaikea laite on. Softa on erittäin hidas käsitellä Windows tietokoneella: ei tunnista tiedostomuotoja eikä voi poistaa kuvattuja MP4 tiedostoja. Ehdottaa muistikortin alustusta ja jos sitä yrittää ei sekään onnistu. Surkean ala-arvoinen käyttöliittymä ja softa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here