Garmin VIRB Ultra 30 kokemuksia

Lähinnä navigaatiolaitteistaan tunnettu Garmin on pikku hiljaa lyömässä itseään läpi myös action kamera-markkinoilla.

Garmin VIRB Ultra 30 on suora kilpailija uudelle GoPro HERO 5:lle, eli kyseessä on 4K-videota tuottava action-kamera.

Jos etsit sitä parasta mahdollista action kameraa, ja budjettia on sen vajaa 500 €, lienevät tällä hetkellä ne potentiaalisimmat vaihtoehdot juurikin nämä kaksi yllä mainittua.

Suurin ero näiden Garminin ja GoPron lippulaivamallien välillä on GPS-ominaisuudet ja erilaiset sensorit – Garminin hyväksi:

GoProssa on GPS, mutta softa ei ainakaan tällä hetkellä tue sen hyödyntämistä yhtä hyvin kuin Garmin. Garminissa voit laittaa videokuvan päälle nopeuden ja esim. korkeuden maan pinnasta tai esimerkiksi G-voimat kiihtyvyysmittarin ansiosta.

Mielenkiintoista dataa erityisesti alamäkipyöräilijöillä, laskuvarjohyppääjille, moottoriurheilijoille tai muihin vastaaviin lajeihin.

Aiemmassa Garminin mallissa (Virb XE) oli vain 1Hz taajuudella toimiva GPS, mutta uudessa VIRB Ultra 30:ssa GPS päivittyy 10 kertaa yhden sekunnin aikana (10 Hz). Täten nopeus ja sijainti päivittyy huomattavasti tarkemmin varsinkin kun aktiviteetti on hieman vauhdikkaampaa.

Seuraavalla videolla esimerkkivideota Garminilla kuvattuna. Aika siistiä videopelimäistä materiaalia:

Muita mainittavan arvoisia ominaisuuksia Garminista:

 • Ääniohjaus – esimerkiksi englanniksi käskyjä antamalla kameran voi laittaa ottamaan still-kuvan tai käynnistämään videokuvauksen.
 • Kuvanlaatu: 4K (30 fps), hidastuksia saat esim. 720p (240 fps) -moodilla tai 480p laadulla jopa 300 fps!
 • Vedenkestävä kun kotelo päällä (40 metrin syvyyteen), täytyy antaa pojot GoProlle tässä kohtaa (se kun on ilman suojakoteloakin vedenkestävä 10m asti)
 • 1,75 tuuman kosketusnäyttö
 • WIFI-yhteys (esim. puhelimeen jota kautta onnistuu esim. live-striimaus Youtubeen)
 • 3-akselinen elektroninen kuvanvakain
 • Suojakotelon kiinnitys on yhteensopiva GoPro-kiinnikkeiden kanssa, eli kiinnitysvälineiden saatavuudesta ei tule pulaa.
 • Akun kesto 4K-laadulla kuvattaessa max. 1h 15 min.

Lisää speksejä Garminin sivuilta.

Arvostelut maailmalta Garmin VIRB Ultra 30:sta

Wired-lehti teki hyvän arvosteluvideon Garminista verraten sitä GoProhon.

1080p, eli HD-laadulla GoPro HERO 5 tuotti nätimpää videolaatua, mutta kun laatu nostetaan sinne 4K:hon, oli Garmin parempi:

4K:n editoiminen ja toistaminen nykyisillä laitteilla on melko raskasta, joten moni edelleen käyttää tuota 1080p -laatua videon tuottamiseen. Jos et harrasta liiemmin videoeditointia, on hyvä juttu tulevaisuuden kannalta, mikäli kuvaat videot ”arkistoon” täydellä 4K-laadulla.

Digitaltrends.comin arvostelussa tuli myöskin kehuja, mutta jotta ei tule pelkästään hehkutusta, tässä heidän miinuksia:

 • 4K-laatua kehutaan, mutta elektroninen kuvanvakain ei toimi 4K tai 2,7K -laaduilla. Taitaa tulla prosessorin tehot ja kapasiteetti vastaan?
 • USB 2 -yhteys hidas
 • Kosketusnäyttö ei toimi hyvin kotelon läpi, mikäli kotelo naarmuuntunut

Mutta hekin suosittelevat kameraa nimenomaan sellaiselle henkilölle, joka haluaa hyödyntää näitä GPS:n ja eri sensorien tarjoamaa dataa.

 

Kokemuksia käyttäjiltä Garmin VIRB Ultra 30:sta

Katsaus Amazonin asiakasarvosteluihin ei tuo ilmi hirveästi negatiivisia kommentteja/kokemuksia Garminista.

Jotain valitteluja softien (iOS ja Windows) epävakaisuudesta. Striimaus Youtubeen toimii ainoastaan Applen laitteilla. Jotkut eivät pitäneet kuvanlaadusta ja jotkut valittelivat kuvanvakaajan heikkoutta. Myös akun kesto sai negatiivista palautetta.

Akun kestoon vaikuttaa millä kuvanlaadulla kuvaat (4K on energiasyöppö) sekä kuinka paljon ominaisuuksia ja sensoreita on käytössä (WIFI, GPS jne).

Yksi Amazon-asiakas kertoi epäilevänsä, että Garminin GPS ei päivittyisi aivan 10 kertaa sekunnissa. Tästä ei tosin äkkiseltään löytynyt muista lähteistä moitteita.

Eli huonot kokemukset ovat melko vähäisiä ainakin tässä vaiheessa.

Yhteenvetona todettakoon, että jos olet action kameraa ostamassa ko. hintaluokassa, tuskin menee pieleen mikäli ostat GoPron tai Garminin. Sensorien tarjoamaa dataa arvostavan kannattaa arvosteluista päätellen ehdottomasti ostaa Garmin!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here