Action-kamera -opas + tämän hetken 7 mielenkiintoisinta action camia

Tähän action kamera -raamattuun on koostettu sellaista informaatiota, joka toivon mukaan selkiyttää sinun ostopäätöstäsi tässä alati kasvavassa kameraviidakossa.

Alempana vielä listattuna tämän hetken parhaimpia/kuluttajan kannalta mielenkiintoisimpia kameramallia.

Vuosikausia action kameran synonyymi oli GoPro.

Sittemmin esim. kiinalaiset alkoivat kopioida näitä pieniä ja käteviä kameroita sekä aivan viime vuosina lukuisat ”isot ja vanhat” yritykset ovat tuoneet oman kameransa markkinoille, kuten Sony, Garmin, Olympus ja viimeisimpänä suurena, Nikon.

Ennen kuin listaamme kameroita, tässä hieman pohdiskeltavaa ostopäätöksen tekemiseen:

Tärkeimmät huomioon otettavat asiat action kameraa ostettaessa

1. Action kameran ero normaaliin kameraan

Niin sanottu normaali kamera, esim. järjestelmäkamera ottaa kuvan tyypillisesti n. 90 asteen leveydeltä:

Normaali kamera kuvakulma
Nikon D3300 digijärjestelmäkameralla otettu kuva pusikosta

Action kamerat puolestaan ottavat tyypillisesti 170 asteen kuvakulmaa:

Action kameran kuvakulma
Eken H9 -actionkameralla otettu kuva samasta kohtaa (170 astetta)

Tämä siitä syystä, että siihen (extreme)urheilun kuvaamiseen tulisi sitä aitoa ja realistista first person view -tunnelmaa. Myös esim. moottoripyörällä ajaessa saat kuvaan jopa ohjaustangon sekä näkymän tielle.

Ja jos tällainen pyöristynyt kuva ei miellytä, on paremman luokan action kameroissa mahdollista säätää kuvaa kapeammalle ja vähentää kuvan kalansilmäefektiä.

 

2. Kuvanlaatu – HD vs. 4K (UHD)

Jos haluat parasta mahdollista kuvanlaatua tuottavan action-kameran, varmista, että se tuottaa vähintään 4K-videokuvaa (ja että se kuvaa vähintään 30 kuvaa sekunnissa). 4K alkaa olemaan jo ”vakiona” lähes kaikissa yli 350 euron kameroissa.

Tällä hetkellä halvemmatkin kamerat tuottavat HD-laatua (1080p). Teknologia on jo niin kehittynyttä, että ihan 50 euron action kamera saattaa riittää sinulle kuvanlaatunsa puolesta vallan mainiosti (katso kameralistasta kohta 2).

Toki myös tietokoneelta/näyttölaitteelta vaaditaan potkua, että pääset hyötymään 4K-laadusta.

 

3. fps, eli kuvaa per sekunti (hidastuskuvat)

Saatat usein nähdä kameran tuotetiedoissa mainintoja kuvausresoluutiosta ja fps-lukemista. Fps tarkoittaa frames per second eli kuinka monta kuvaa kamera tallentaa sekunnin aikana.

Normaalikuvaukseen ”riittää” 30 fps, mutta mikäli haluat tehdä hienoja hidastuskuvia, saat monilla paremman luokan kameroilla tallennettua 240 kuvaa sekunnissa 720p-laadulla.

Uudella Garminilla saat jopa 300 fps kuvaa (katso kameralistalta kohta 5).

 

4. WIFI-yhteys – ainakin 2 hyödyllistä käyttötarkoitusta:

Moni action-kamera sisältää tänä päivänä WIFI-yhteyden – jopa ne muutaman kympin kiinalaiset kamerat. Tämä mahdollistaa siis reaaliaikaisen videon striimauksen esim. älypuhelimeesi. Voit esimerkiksi laittaa kameran kiinni kypärääsi tai johonkin ”hankalaan” paikkaan ja puhelimen ruudulta kätevästi katsoa kuvakulman juuri oikeaan kohtaan.

Action camera wifi

Toinen käyttötarkoitus Wifille voisi olla action kameran kiinnittäminen kuvauskopteriin tai muuhun etäiseen kohteeseen. Eli kun kamerassa on Wifi päällä, voit striimata live-kuvaa esim. älypuhelimesi ruudulle. Joskus tosin kameroissa Wifi-kantavuus on vain muutaman kymmentä metriä, joten mikäli ostat kameraa lentokäyttöön, kannattaa selvittää Wifin kantavuus.

 

5. Vesitiivis kamera vai erillinen kotelo?

Jotkut action kamerat ovat itsessään vesitiiviitä. Joihinkin puolestaan pitää laittaa erikseen vesitiivis kotelo päälle.

Tyypillisesti ne kestävät n. 10-30 metrin syvyyksiä. Jos olet totisempi syvien vesien sukeltaja, katso kameralistasta kohta 3!

 

6. Kiinnikkeet esim. kypärälle, autoon, pyörään jne.

Action kamerat laitetaan usein mitä erilaisempiin paikkoihin ja tilanteisiin, oli se sitten veden alla, kypärässä, pyörän tangossa tai vaikkapa koiran selässä kiinni. Täten on tärkeää selvittää mitä kiinnikkeitä tarvitsee, tuleeko ne kameran mukana ja paljonko ne maksaa erikseen ostettuna. Useassa kamerassa on GoProista tuttu standardikiinnike.

Jos ostat tällaisella ”standardikiinnikkeellä” varustetun kameran, ei kiinnikkeistä tule pulaa. Niitä saa todella edullisesti esim. Kiinasta tai Amazonista etsimällä gopro mount tai accessories. Katso myös koostamamme 10 GoPro-kiinnikkeen artikkeli.

 

7. GPS + muut anturit

Tänä päivänä action kamera ei ole pelkkä kamera. Onkin loogista, että esim. GPS- ja navigointilaitteista tuttu valmistaja, Garmin on lähtenyt mukaan tälle alalle.

Jos siis ajat esimerkiksi kilpaa jollakin laitteella (auto, moottoripyörä jne.) sinua saattaisi kiinnostaa kytkeä videokuvaan ajoneuvosi nopeus ja jopa G-voimalukemat. Tai esim. urheilusuoritusta kuvaavalle saattaisi olla mielenkiintoista kytkeä sykemittarin lukema videokuvaan.

Tällaiset ominaisuudet tullevat lisääntymään huomattavasti tulevaisuuden kameramalleissa.

 

Tämän hetken parhaat/mielenkiintoisimmat action kamerat

Listalla on siis mielestämme parhaat ja mielenkiintoisimmat tuotteet halvoista kiinalaisista action kameroista aina alan parhaimpiin ja kalleimpiin malleihin. Listalta on tarkoituksella jätetty pois 360 asteen kamerat ja keskitytty ”normaalia” videota tuottaviin kameroihin.

1. GoPro HERO 5 Black (400+ euroa) ja HERO 5 Session (300+ euroa)

GoPro HERO 5
Kuva: gopro.com

GoPro julkisti syyskuussa 2016 kaksi uutta action kameraa: GoPro HERO 5 ja GoPro HERO 5 Session -mallit. Kenties kiinalaisesta paineesta johtuen, näiden hinta on kertaheitolla alempia kuin edeltäjän, GoPro HERO 4:n.

Uutta aiempaan 4 versioon on muun muassa:

  • Ääniohjaus, eli esim. sanomalla ”GoPro start video”, kamera aloittaa videokuvaamisen.
  • 3 sisäänrakennettua mikrofonia, jotta saat parhaan mahdollisen äänen nauhoitettua. Kamera tunnistaa automaattisesti pahimman tuulenkohinan aiheuttajan ja vaientaa kyseisen mikrofonin.
  • Itse kamera on vedenkestävä 10 metriin asti (ilman erillistä koteloa)

Erot GoPro HERO 5 ja Session-mallissa ovat sen ulkomuotonsa lisäksi lähinnä nämä:

  • HERO 5:ssä on LCD-kosketusnäyttö, Sessionissa ei näyttöä ollenkaan
  • HERO 5:ssä on GPS (kuvien ja videoiden paikan tallennusmahdollisuus). Tällä hetkellä esim. nopeustietojen lisääminen videon päälle ei ole mahdollista, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa Firmware-päivityksen myötä?
  • HERO 5:ssä RAW-stillkuvienottomahdollisuus

 

2. Eken H9 – kiinalainen GoPro-kopio (alle 50 €)

eken/diel h9Jos käyttötarpeesi kameralle ovat satunnaisia etkä halua sijoittaa kameraan satoja euroja, pääset tällaisilla muutaman kympin kiinalaisilla kameroilla mukavasti alkuun. Lue halutessasi lisää Eken H9 -arvostelustamme.

Parin vuoden ajan SJ4000 -action kamera oli isossa suosiossa oleva halpa kiinalainen GoPro-kopio, mutta tämän hetken hittituote näistä halpis-malleista vaikuttaa olevan Eken H9.

4K-merkinnästä huolimatta, se ei tuota sulavaa 4K-videota (se kuvaa vain 10 fps 4K-laadulla). Paras kuvanlaatu videokäytössä on 1080p 60 fps.

 

3. Veho Muvi K-Series K2 NPNG – hc-sukeltajan valinta

Veho Muvi on hieman tuntemattomampi action kamera -valmistaja. Syy miksi tämä on nostettu listalle on nimenomaan sen sukelluskestävyys. Se on vedenkestävä jopa 100 metrin syvyyteen asti. Heillä ei vielä näytä olevan ns. oikeaa 4K-videolaatua tuottavaa kameraa, mutta tämä 1080p 60 fps -kamera on varsin kohtuu hintainen, mikäli tarvitset syviä vesiä kestävää action kameraa:

4. Yi 4K – edullinen & laadukas kiinalainen action kamera (alle 300 €)

Yi 4K
Kuva: yitechnology.com

Aiemmin Xiaomi-brändin alla valmistetulle Xiaomi Yi -kameralle tullut uusi versio on nimeltään lyhyesti ja ytimekkäästi Yi 4K.

Se tehtiin kilpailemaan GoPron silloista lippulaivamallia, GoPro HERO 4 Blackia vastaan ja onnistui siinä varsin hyvin (Lue vertailu näistä kameroista). Se on osoittautunut olevan kuvanlaadultaan jopa parempi kuin kalliimpi kilpailijansa, vanha kunnon GoPro HERO 4 Black.

Yi 4K:ta saa Kiinasta reilulla 200 eurolla, mutta kätevimmin (ilman tulli- ja veropelleilyä) Saksan Amazonista alle 300 eurolla.

 

 

5. Garmin Virb Ultra 30 – hyvä GPS! (noin 450 euroa)

Nyt esimerkiksi moottoriurheilijat tai muut vauhtilajien harrastajat huomio. Garminhan on tullut monille tutuksi esim. autojen navigaatiolaitteista. Täten he myös keskittyvät vahvasti GPS-datan hyödyntämiseen omassa Garmin Virb Ultra 30 -action kamerassaan. Saat kuvaan kytkettyä esimerkiksi nopeuslukemat ja korkeuden merenpinnasta.

Edeltäjämallissa, Virb XE:ssä oli 1 Hz taajuudella toimiva GPS, uudessa Ultra 30:ssa se toimii 10 Hz taajuudella. Tarkoittaen sitä, että GPS päivittää sijaintinsa 10 kertaa sekunnissa! Saat siis tarkkaa dataa mikäli harrastat jotain vauhtilajia.

Tässä siisti esittelyvideo Garminista:

Garmin on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan kuin GoPro, mutta yhdeksi eduksi nousee nämä videoon liitettävät nopeus- ja korkeuslukemat!

Kuvausmoodit menevät jopa 480p/300fps asti, eli hidastusvideot pitäisi olla melkoisen hienoja.

Lue myös erillinen artikkelimme Garmin VIRB Ultra 30:sta!

 

6. Nikon Keymission 170

Nikon Keymission 170
Kuva: nikonusa.com

Nyt myös yksi suurista järjestelmäkameravalmistajista on lähtenyt action camien ihmeelliseen maailmaan. Nikon julkisti Keymission-kamerasarjansa ja 170-malli on se, jolla he kilpailevat GoProta vastaan.

Iskunkestävä 2 metristä ja kamera itsessään on vedenkestävä 10 metrin syvyyteen ilman erillistä koteloa.

Toistaiseksi odottelemme vielä testikuvaa ja arvosteluja kamerasta. On mielenkiintoista nähdä millaista kuvanlaatua vanha kunnon Nikon saa tällä kameralla tuotettua.

 

7. Olympus Tough TG-Tracker (alle 400 €)

Olympus TG-tracker
Kuva: getolympus.com

Nimensä mukaisesti kovaan käyttöön tehty Olympus Tough TG Tracker on ulkonäöltään erilainen kuin GoProt ja sen ”kopiot”. Rungosta sivuun kääntyvä LCD-näyttö tuo mieleen tavallisen videokameran. Kamera on ilman erillistä koteloa 30 metriin asti vedenkestävä. Se kestää myös pudotuksen 2 metrin korkeudelta ja on pölynkestävä.

Erikoiseksi kameran tekee sen erittäin laaja kuvakulma, joka on 204 astetta. Kamerassa on myös GPS ja se mittaa kuvatessasi paikan, korkeuden merenpinnasta, syvyyden sukeltaessa, nopeuden sekä kiihtyvyyden. Nämä näet katsoessasi videota heidän sovelluksessaan. Tiettävästi näitä arvoja ei kuitenkaan saa upotettua itse videoon, kuten yllä mainitussa Garminissa.

 

Loppusanat

Siinä siis tämän hetken mielenkiintoisimpia action kamera -malleja, joihin kannattaa tutustua tarkemminkin. Ala kehittyy jatkuvasti ja tätä artikkelia tullaan aina päivittämään sitä mukaa, kun uusia kameroita markkinoille pukkaa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here