
Mitä tarkoittaa laihaläski? Kyseessä on tietenkin hoikan näköinen ihminen, jolla on pieni ja sympaattinen siiderivatsa, mutta mahdollisesti erittäin huonossa jamassa oleva aineenvaihdunta.
”Moni kakku päältä kaunis” käy sanonta, joka pätee myös ihmisvartaloon. Jos ihminen näyttää vaatteet päällä hoikalta ja terveeltä, voi kehon sisällä muhia melkoinen terveyspommi.
Siinä mielessä painoindeksimittari (BMI) ei ole se paras tapa mitata onko ihminen yli-, normaali-, vai alipainoinen. Ei ole siis suositeltavaa tehdä johtopäätöksiä omasta terveydestä sen puntarin lukeman perusteella.
Monilla BMI:n mukaan ylipainoisilla on varsin terve metaboliaprofiili ja sitten monilla BMI:n mukaan ”terveillä” on metaboliaprofiili aivan sekaisin. Metaboliaprofiilissa siis mitataan aineenvaihdunnan toimivuutta.
Laihaläskiyden 4 mahdollista syytä
Alla olevat syyt ovat siis lähinnä sellaisia, jotka liittyvät treenaaviin ihmisiin, jotka ihmettelevät, että ”miksi tämä sipsivatsa edelleenkin tuossa retkottaa?”
Liikuntaa harrastamattomilla syyt lienevät itsestäänselviä; huono ruokavalio ja liikunnan puute. Jos kuitenkin uskot treenaavasi ja syöväsi oikein, voi totuus olla jotain toista. Tässä yleisimmät virheet:
1. Treenaat liikaa aerobista liikuntaa
Oletko ikuisella laihiksella? Uskot, että aerobinen liikunta on se ainoa avain sen kropan koostumuksen muokkaukseen? On aika muuttaa strategiaa. Kohdassa 4 tästä lisää..
2. Syöt liian vähän
Tässä kohdassa avainsana on proteiini. ”Olet sitä mitä syöt” on loistava sanonta, joka pätee tähän. Jos syöt sitä valkoista taikinaa (pelkkää huonoa hiilaria), olet taikinamaisen löysä, eli mahdollisesti laihaläski.
Katsopa lihan koostumusta. Melko sitkeää ja jäykkää tavaraa verrattuna taikinaan, eikö?
Jos syöt riittävästi proteiinia, myös sinun kroppasi muokkautuu kiinteäksi ja esteettiseksi kuin kreikkalainen patsas.
3. Pelkäät syödä rasvoja
80-90 -luvuilla ruokateollisuus lanseerasi oman markkinointi”huijauksensa”, jossa alettiin syyttämään rasvaa ihmisten ylipainosta. Tuotteita mainostettiin vähärasvaisina, mutta siitä eräästä valkoisesta myrkystä, eli sokerista ei puhuttu mitään.
Nämä uskomukset oli ihmisten helppo uskoa. Johan sen itse aineen nimikin kertoo; rasva on rasvaa.
Terveelliset rasvat ovat elintärkeitä sen ihmisvartalon toiminnalle, joten jätä mieluummin se ranskalainen kastike (sokeria) levittämättä salaatillesi ja ota tilalle oliiviöljyä.
4. Voimaharjoittelun välttely
Mikäli siis treenaat ainoastaan aerobista liikuntaa etkä syö tarpeeksi proteiinia, ajattele asiaa vaikkapa näin:
Painosi saattaa pudota, mutta pienenet ainoastaan pienempään mittakaavaan siitä lähtötilanteesta. Lihakset ja rasvat häviävät samaa tahtia = ulkonäkö periaattessa sama.
Voimaharjoittelun aloittamisella ja proteiinin syömisellä pysyt raameiltasi saman kokoisena, mutta kehon koostumuksesi muuttuu urheilullisemmaksi.
Laihaläskistä kiinteäksi – yhteenveto
Siinäpä se edellisessä kohdassa tuli hahmoteltua, mutta itse toteutus vaatii hieman aiheeseen perehtymistä.
Helpointa lienee palkata personal trainer tekemään sinulle sopiva treeniohjelma ja ruokavalio sekä tarvittaessa piiskaamaan sinne kuntosalille. Resepti on pääpiirteittäin seuraavanlainen;
- Syö proteiinia (1-2 grammaa per kehonpainokilo per päivä)
- Syö hyviä rasvoja (esim. pähkinät, oliivi- ja rypsiöljy)
- Vältä sokeria
- Unohda aerobinen liikunta hetkeksi ja treenaa salilla voimapainotteisesti (esim. kyykkyä, maastavetoa jne.)
Tärkeintä on alkaa opiskelemaan perusteet ravinnosta ja treenistä. Se on sijoitus koko loppuelämäsi ajaksi, mikäli alat uhraamaan niiden opiskelulle säännöllisesti aikaa. Et pääse ainoastaan siitä mahasta eroon, vaan teet palveluksen myös niille sisäelimillesi ja aineenvaihdunnallesi ja tulevaisuuden terveydentilallesi.
Mikäli haluat ulkoistaa tuon opiskelun, päässet tehokkaimmin alkuun bookkaamalla itsellesi personal trainerin!
Mitä vittua luin :DDD ”jätä aerobinen liikunta”. Miksi?