Älypuhelin Kiinasta? 6 vinkkiä, jos olet tilaamassa puhelinta

Kiinasta pukkaa nykyään niin nopealla tahdilla uutta ja mielenkiintoista elektroniikkaa, että meinaa taju lähteä.

Myös älypuhelimissa on aivan järkyttävän isot valikoimat hyvän hinta/laatusuhteen omavia, Android-käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia.

Toki edelleen sitä scheisseakin on liikenteessä, eli mahdollisesti bugisia käyttöjärjestelmiä ja materiaaliltaan halvan tuntuisia laitteita. Täten kannattaakin tarkoin lukea esim. verkkokauppojen tuotesivuilta käyttäjien/asiakkaiden arvosteluja ja kokemuksia ennen ostamista.

Tässä 6 osaan jaettu vinkkipaketti, kun aikeissasi on ostaa puhelin Kiinasta:

1. Miksi ostaa kiinalainen älypuhelin?

Oletko niitä ihmisiä, joka hukkaa, rikkoo tai pudottaa vessanpönttöön puhelimensa keskimäärin puolen vuoden välein? Tai ei ole varaa/halua laittaa pienen auton hinnan verran rahaa iPhoneen? Silloin kannattaa katsella kiinalaisia älypuhelimia: ne ovat tehokkaita ja edullisia, etkä yleensä tule maksaneeksi turhaan pelkästä merkistä.

Tosin mainittakoon, että myös kiinalaiset ovat pikku hiljaa hivuttautumassa tuohon parhaimpaan A-ryhmään Samsungin ja Applen seuraksi.

Ainakin Xiaomi vaikuttaa tällaiselta tulevaisuuden valmistajalta. Kiinalaiset eivät siis nykyään pelkästään tyydy kopioimaan, vaan sieltä tulee ihan oikeasti erilaisia ja innovatiivisia tuotteita.

 

2. Tulli ja ALV Kiinasta tilatessa

Tuttuun tyyliin, Kiinasta tilatessa yli 22 € tilauksiin tulee ALV (24%) päälle, mikäli paketti tulliin jää kiinni.

Tällöin esim. 100 € kännykkä tulisikin maksamaan 124 €.

Mutta, mikäli haluat välttää tullin kanssa asioinnit, kannattaa selata kiinalaisten verkkokauppojen EU-varastojen tarjontaa (tästä lisää alempana). Sieltä lähetettäessä päälle ei tule ALV:ia.

Ja jos pohdit tuleeko yli 150 euron ostoksiin vielä tuontivero päälle, niin vastaus on ei. Tullin sivuilta selviää, että tietokonetarvikkeisiin (johon älypuhelimet luokitellaan) tuontivero on vapaa, eli 0 %.

 

3. Matkapuhelinverkkojen taajuudet (jos vietät aikaa kaupunkien ulkopuolella)

Kiinassa on käytössä hieman eri matkapuhelinverkkotaajuudet kuin Suomessa/Euroopassa. Tästä johtuen joistakin puhelimista saattaa puuttua joitain ”eurooppalaisia” taajuuksia.

Jos asut pienemmällä paikkakunnalla tai olet paljon tien päällä kaupunkien ulkopuolella, kannattaa varmistaa, että kiinalaisesta älypuhelimesta löytyy seuraavat suomalaiset 3G ja 4G-taajuudet (tämä tieto löytyy aina tuotekuvauksesta):

 • 3G: 900 MHz / 2100 MHz (erityisesti tuo 900 MHz olisi hyvä olla)
 • 4G: 800 MHz / 1800 MHz

Tällöin netti toimii hyvällä nopeudella myös siellä syrjäseudulla. Jos esim. tuota 3G / 900 MHz -taajuutta ei löydy, netti kyllä silti toimii, mutta tahmeammalla 2G-nopeudella.

Voit myös kokeilla willmyphonework.net -hakukonetta, jossa voi valita puhelinmallin, oman asuinmaan ja operaattorin, jonka jälkeen sivusto näyttää onko puhelin ”yhteensopiva” Suomen matkapuhelinverkkojen kanssa.

 

4. Takuuasiat?

Mitä tehdä kun se kiinalainen älypuhelin päästää toimintasavut ulos itsestään, eli rikkoutuu?

Kiinalaisissa verkkokaupoissa on periaatteessa takuu – yleensä vuoden mittainen. Joudut kuitenkin lähettämään puhelimen (yleensä) takaisin Kiinaan asti. Poikkeuksena on esim. suomalainen e-ville.com, jossa palautuksen voi hoitaa Suomen sisällä ilmaiseksi.

Myös Saksan ja Englannin Amazonista saa kiinalaisia puhelimia, jolloin palautuksen pitäisi tapahtua aina Euroopan sisäisesti.

 

5. Parhaat kiinalaiset älypuhelimet?

Kiinalaisista puhelimista esim. Huawei, Honor ja ZTE ovat saatavissa ihan suomalaisissa kaupoissakin.

Kiinasta/ulkomailta myytävistä merkeistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi:

 • Xiaomi
 • Oppo
 • Oukitel (Lue myös Oukitel K6000 Pro -artikkelimme)
 • Elephone
 • LeEco
 • Zopo

Näistä Xiaomi lienee se isoin ja kuuluisin. Ja kuten ylempänä tuli todettua, voi hyvinkin olla, että Xiaomi kilpailee lähivuosina näitä isoja, eli Samsungia ja Applea vastaan. Tästä antaa osviittaa juuri markkinoille tuloillaan oleva Xiaomi Mi Mix -puhelin, josta on jopa luxus-malli, jossa on pieniä osia päällystetty 18 karaatin kullalla. Perusmallikin Mi Mixistä on tätä kirjoittaessa listattu Kiinassa vajaan 600 euron hintaan.

Mutta useimpien kohdalla, jotka etsivät kiinalaista puhelinta, haussa on hieman edullisempi laite. Silloin kannattaa katsella esim. Xiaomin edullisempia malleja tai esim. noita muita yllä mainittuja merkkejä.

 

6. Parhaat verkkokaupat ostaa kiinalainen puhelin?

Listasimme aiemmin kiinalaisia verkkokauppoja, mutta laitetaas tähän 3 erilaista tapaa/vinkkiä, jolla voit hankkia omistajuuden kiinalaiseen älyluuriin:

 

Kiinalaisesta verkkokaupasta, esim. GearBest

GearBest on kiinalainen, elektroniikkaan keskittyvä verkkokauppa, jolla on myös varasto/varastoja EU:n alueella. Kunkin maan varastotilanteen ja hinnan kullekin tuotteelle näkee suoraan tuotesivulta. Tosin monesti EU:n varastotilanteet ovat huomattavasti heikompia kuin Kiinassa.

GearBest on yksi halvimpia kiinalaisia kauppoja ostaa elektroniikkaa. Takuuasioissa palautus tapahtuu takaisin Kiinaan.

> Katso GearBestin älyluurivalikoima

Mainittakoon vielä toinen kiinalaispoiminta: Xiaomilla on AliExpressissä oma virallinen verkkokauppansa.

 

e-ville.com – suomalaisella asiointikokemuksella varustettu kiinakauppa

e-ville.comissa voit asioida kuin missä tahansa suomalaisessa verkkokaupassa (vaikka suurin osa tuotteista lähetetään Kiinasta). Suomenkieliset tuotekuvaukset, maksutavat sekä mahdollisissa takuu/palautusasioissa ilmainen palautus Suomen sisällä. Tästä johtuen hinnat hieman korkeammat kuin isommissa kiinakaupoissa. Osa tuotteista ja puhelimista saatavilla myös Suomen varastolta:

> Katso e-villen älypuhelintarjonta.

 

Amazon (Saksa / Englanti)

Esimerkiksi Saksan ja UK:n Amazonissa on helppo asioida – myös Saksan sivustolle saa valittua englanninkielen. Saksan Amazonissa on yli 39 euron tilauksille ilmaiset postikulut!

Myös Brittien Amazonista kulkevat älypuhelimen kokoiset lähetykset alle 10 € postikuluilla (postikulut näet, kun klikkailet tuotteen ostoskoriin ja menet aivan viimeiselle sivulle kassalla ennen lopullista ostopäätöksentekoa)

Tulliasioista ei tarvitse myöskään huolehtia, koska lähetykset tulevat EU:n sisältä.

Lue myös erillinen tietopakettimme Amazonista.

Millaisia kokemuksia sinulla on kiinalaisista älypuhelimista? Tai onko jotain lisättävää/korjattavaa yllä olevaan tekstiin? Laita toki kommenttia alle.

3 KOMMENTIT

 1. Tuolla edellä todetiin, että ”mikäli haluat välttää tullin kanssa asioinnit, kannattaa selata kiinalaisten verkkokauppojen EU-varastojen tarjontaa (tästä lisää alempana). Sieltä lähetettäessä päälle ei tule ALV:ia. Niin ikään mainittiin, että ”GearBest on kiinalainen, elektroniikkaan keskittyvä verkkokauppa, jolla on myös varasto/varastoja EU:n alueella. Kunkin maan varastotilanteen ja hinnan kullekin tuotteelle näkee suoraan tuotesivulta”.

  Kävin GearBestin sivulla katsomassa heidän hintaansa Xiaomi Mi 6 -puhelimelle. Hinta löytyikin, mutta mitään varastotietoja EU:n alueella mahdollisesti sijaitsevista varastoista en löytänyt. Näin ollen on siis kaiketi lähdettävä siitä, että GearBestin hinnan päälle tulee vielä 24 prosentin alv.
  (https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_705268.html)

  Kaiken kaikkiaan hyvä kirjoitus runsaine linkkeineen. Minulle oli tästä paljon hyötyä.

  • Gearbest näemmä muuttanut sivustoa – ei tosiaan löydy noita varastovaihtoehtoja enää.. Tai sitten ne on piilotettu niistä tuotteista, joita ei lähetetä muualta kuin Kiinasta?

   Oli miten oli, hyvä jos oli artikkelista jotain hyötyä.

 2. Doogeesta huonoja kokemuksia, sisäisiä ota päivityksessä tulevia viruksia.
  Hyväksi todennut Verneen ja Hom tomin.
  3 Doogeeta, 1 Mpie, 1 vkword, 1 Oukitel, 1Hom tom ja 2 verneetä ollut käytössä.
  Nämä siis halvempa merkkejä, kallein oli vernee mix2 150€
  Kaikki tilattu Gearbestistä. Takuut ja hyvitykset toiminut hyvin tai ainakin sovitusti, yleensä siis tarjoavat pientä hyvitystä.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here