Yrittäminen helpompaa kuin koskaan ennen – 9 perustelua

Yrittäminen on tänä päivänä huomattavasti helpompaa kuin ennen tätä interwebin ihmeellistä maailmaa – listaan 9 perustelua tälle väitteelle.

Yrittäjyys, freelancerointi ja kaikenlainen Uber-, Airbnb- ja muu jakamistalous-hustlaaminen on kovassa kasvussa niin Suomessa kuin maailmallakin.

Netti on nimittäin tehnyt yrittämisestä varsin ”kevyttä”, helposti lähestyttävää ja taloudellisesti riskittömämpää toimintaa kuin ennen vanhaan.

Jos olet vielä ns. kaappiyrittäjä ja sinulla pieni ideanpoikanen kytee mielessäsi, nyt on oikea aika aloittaa:

1. Yrittämisen voi aloittaa lähes nollabudjetilla

Kuvittele aikaa ennen internettiä. Jos halusit myydä jotain, piti vuokrata toimitilat tai lähteä torille myymään (ja kenties ostaa pakettiauto, teltta ja muuta fyysistä tavaraa).

Tänä päivänä netti toimii ilmaiseksi esimerkiksi:

  • Toimitilana (ilmaisia kotisivuja tarjoavat palvelut / verkkokauppa-alustat)
  • TV-kanavana (Youtube)
  • Radiona (Podcastit)
  • Aikakauslehtenä (blogi + some)

Yrittämisen taloudellinen riski on siis pienentynyt huomattavasti.

2. Rahoituksen saaminen helpompaa

Jos kuitenkin rakennat jotain isompaa projektia, joka vaatii ulkopuolista rahoitusta, on sen saaminen kenties helpompaa kuin koskaan ennen. On valtion tarjoamaa starttirahaa, joukkorahoitusta sekä yksityisiä sijoittajia, jotka etsivät sitä seuraavaa kultasuontaan.

 

3. Oppiminen on ilmaista

Netissä (varsinkin englanninkielisessä maailmassa) on paljon blogeja, Youtube-kanavia, podcasteja ynnämuuta, josta saat ilmaiseksi maailman parasta oppia mihin tahansa asiaan.

Aloita vaikka lukemalla yksi artikkeli päivässä yrittäjyys/markkinointiaiheisia blogeja/lehtiä tai vaihtamalla sali/työmatkamusiikiksi jonkin bisnesaiheisen podcastin.

Omatoimisesti netissä opiskelemalla oppii takuulla hyödyllisempiä taitoja kuin siellä vanhanaikaisessa tradenomikoulutuksessa.

Lue myös: Oma yritys mielessä? Aloita tekemällä näitä 4 asiaa

 

4. Globalisaatio: asiakas voi olla vaikka Singaporessa

Jos Rauno halusi perustaa Utsjoelle kaupan 90-luvulla, oli hänen asiakaskuntansa melko suppea.

Netissä voidaan sen sijaan myydä tuotteita mihin päin maailmaa tahansa. Mikäli vaikkapa poronlihasäilykkeistä tulisi Singaporessa hittituote, voisi Rauno perustaa verkkokaupan, kirjoituttaa sen englanniksi (tai kohdemaan kielelle) ja kohdistaa vaikkapa Facebookin mainoksia juuri sille haetulle kohderyhmälle:

Esim. miehet, 35-45 vuotta, jotka asuvat Singaporessa ja tykkäävät sivusta ”Reindeer” tai muusta kyseiseen alaan liittyvästä sivustosta. Mainoksia voidaan kohdistaa juuri sille haetulle kohderyhmälle.

Tänä päivänä Rauno voi siis Utsjoelta käsin valloittaa maailman.

 

5. Työn teetättäminen helppoa

Nykyään ”silpputyö” on siis lievähkö kirosana Suomessa. Mutta siihen ollaan menossa.

Esim. fiverr.com -palvelun kautta voidaan tilata 5 dollarilla vaikkapa yrityksen logo intialaiselta graafikolta tai 1 minuutin voice over -audiopätkä Youtube-mainosvideoosi amerikkalaisella aksentilla puhuvalta ihmiseltä.

Työ silppuuntuu ja voimme ostaa vain sen palvelun, jonka tarvitsemme. Pienellä budjetilla aloittavalle, yksin toimivalle yrittäjälle tämä voi olla pelastus ja ylipäätään koko yritystoiminnan mahdollistaja.

 

6. Ei ole pakko omistaa / ylläpitää varastoa

Oletetaan, että olet internet-markkinointivelho, jolla on suuri idea perustaa oma kahviverkkokauppa – vaikkapa Heart Attack Coffee Co.

Sinulla on hyvä viraalimainoskampanja mielessä ja haluaisit ottaa siitä täyden hyödyn irti myyden jotain hauskasti brändättyä kahvia amerikkalaisille asiakkaille.

Mutta et oikein viitsi alkaa hoitamaan sitä fyysistä puolta työstä, eli kahvipapujen kanssa pelleilyä, paketoimista ja pakettien lähettämistä Suomesta käsin toiselle puolen maailmaa?

Nykyään voidaan myydä erilaisia tuotteita ns. drop shipping -menetelmän avulla:

Tällöin itse hoidat vain ajattelutyön (verkkokauppa, design, markkinointi, asiakaspalvelu) ja annat drop shippaajan hoitaa fyysisen työn (kahvin pakkaaminen, sinun etikettisi liimaaminen, pakettien lähettäminen asiakkaille sinun logoillasi).

Voit itse olla Suomessa, mutta verkkokauppa näyttää ja toimii täysin siten, kuin se sijaitsisi esim. siellä USA:ssa.

 

7. Pieni yritys > iso korporaatio

Sosiaalinen media on mullistanut markkinoinnin. Isotkin yritykset yrittävät ”laskeutua” tavallisten ihmisten keskuuteen ja puhua heidän kieltään. Jäykät korporaatiopuheet eivät enää toimi, vaan ihmiset odottavat yrityksiltä inhimillisempää kommunikointia.

Pieni yritys voi pienellä budjetilla, mutta isolla idealla saada yhtä paljon näkyvyyttä kuin iso korporaatio isolla markkinointirahalla.

Jos ennen piti hankkia filmiryhmä ja vielä ostaa kallista mainostilaa TV:stä, onnistuu se nykyään ilmaiseksi omalla puhelimella ja esim. Youtubella tai Facebookilla. Nykyään itse sisältö ja tarina on kuningas, eikä niinkään se tuotannon kliinisyys ja täydellisyys.

 

8. Minä olen media -ilmiö

Hieman jatkoa tuohon edelliseen kohtaan. Tuomas Enbuske totesi joitain vuosia sitten, olisiko ollut Hjallis Harkimon talk show’n haastattelussa: ”minä olen media”.

Sama pätee keneen tahansa tänä päivänä. Yksittäinen ihminen pystyy rakentamaan jopa isomman seuraajakunnan kuin isoilla ”oikeilla” medioilla.

Marjatta pystyi 90-luvulla kutsumaan vain 7 ihmistä olohuoneeseensa Tupperware-kutsuille, mutta tänä päivänä voidaan tehdä vaikkapa blogi tai Instagram-tili, joka saavuttaa tuhansia ihmisiä.

Yhtä lailla perinteisemmät yritykset, kuten autokorjaamot tai remonttifirmat voivat tuottaa sisältöä nettiin (siinä missä tällainen tietokoneen edessä homehtuva diginatiivi).

Missä ikinä ihmisten huomio on, siellä on myös mahdollista myydä tuotteita/palveluita.

 

9. Yrittämisen voi aloittaa sivutoimisena

Se vanhan ajan torikauppias ei oikein voinut passiivisesti myydä mitään. Aina piti olla fyysisesti paikalla jossain. Tänä päivänä myyminen onnistuu semi-passiivisesti netin kautta. Voit siis käydä päivä- tai osa-aikatöissä ja siinä sivussa rakentaa sitä omaa juttua.

Nykyaikainen nettiyrittäminen ei välttämättä vaadi heti pomolle haistattelua ja lopputilin ottamista, vaan projektin saa käyntiin iltapuhteena. Mikäli saat vahvoja signaaleja siitä, että oma projekti voisi menestyä, niin sitten vain lopputili vireille tai työtunteja vähemmäksi.

 

Loppukaneetti & realismi

Työkalut ovat siis ilmaiseksi kaikkien saatavilla. Sitten alkaakin se vaikein osuus, eli jonkin taloudellisesti kannattavan toiminnan rakentaminen. Realismin nimissä mainittakoon, että se on edelleenkin vaikeaa.

Mutta mikäli sinulla jo on bisnesidea, nyt on kenties ihmiskunnan historian paras aika lopettaa niiden kissa- tai venäläisten road rage -videoiden katsominen ja alkaa yrittämään.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here