Mistä bisnesidea? Näin kopioit fiksusti

Aina ei ole pakko keksiä polkupyörää uudestaan, vaan omaa bisnesideaa etsiessä kannattaa lueskella ja seurata mitä maailmalla tapahtuu.

Yksinkertaisimmillaan bisnesidea voi olla aivan suora kopio jostain palvelusta, joka toimii muualla maailmassa, mutta sitä ei vielä ole Suomessa tehty (laadukkaasti).

Tai voidaan koota muutamasta maailmalla menestyvästä firmasta ne hyvät puolet ja rakentaa näihin pohjautuen oma firma Suomen markkinoille.

Toki Suomen pieni asukasluku ja harva asutus jonkin verran rajoittaa joidenkin ideoiden toimivuutta, mutta kuitenkin.

Startup-yrittäjyys yhdistetään monesti johonkin megaisoon uuteen juttuun – kaikki tai ei mitään -asenteella:

Etsitään sitä uutta angrybirdsiä, uberia tai instagramia.

Kannattaa kuitenkin muistaa ja hyväksyä, että kaikista ei ole rakentamaan sitä maailmanluokan NHL-joukkuetta, mutta (SM-)Liiga-joukkueellakin saa rakennettua itselleen hyvän elannon.

Maailman härskein yritysmonistamo

Kopioinnin on vienyt aivan omille leveleilleen saksalainen Rocket Internet. Sen toimintaperiaate on kutakuinkin tällainen:

 1. Seurataan Piilaakson uusimpia startup-yrityksiä
 2. Kopioidaan sieltä hyvä idea, perustetaan oma vastaava firma esim. Euroopan markkinoille
 3. Kasvatetaan ko. firma isolla rahalla nopeasti isoksi
 4. Myydään firma esim. alkuperäisen idean keksineelle firmalle

Tiedät varmaan Zalandon? Se on Rocket Internetin tuotoksia, joka on suora kopio amerikkalaisesta Zappos -vaatenettikaupasta. Muistat varmaan kuinka aggressiivisesti he mainostivat TV:ssä aikoinaan kun aloittivat.

Tai Wimdu – suora kopio Airbnb:stä.

Esim. vuonna 1999 he tekivät oman eBay-kopion Saksaan nimeltään alando. Nettisivut ja jopa logon värit olivat aivan samat kuin eBaylla. Alando myytiin eBaylle n. 100 päivää sen perustamisesta 50 miljoonalla dollarilla. (Lähde: thehustle.co)

Semi-härskiä toimintaa, mutta mikäs siinä, jos tykkää. Jos kuuntelet saksaa jotakuinkin sujuvasti, kannattaa tsekata Youtubesta tämä dokumentti Rocket Internetin perustaneista Samwerin veljeksistä.

Kultainen keskitie & fiksu kopiointi

Liika asian romantisointi, että ”en kopioi mitään/ota mallia mistään” on sekin haitaksi. Kaikkihan ottavat vaikutteita/kopioivat – oli kyse sitten musiikista, bisneksestä tai mistä tahansa.

Toisessa ääripäässä oleva Rocket Internet ei sekään ole oikein cool. Olisihan se nyt siistimpää rakentaa jokin oman näköisensä juttu ja mennä iltaisin hyvällä omallatunnolla nukkumaan?

Joten:

Miten kopioida fiksusti?

Ehkä helpoin juttu mitä pienellä budjetilla toimiva pienyrittäjä voi tehdä, on seurata niitä maailman parhaimpia nettisivuja/firmoja/verkkokauppoja (yleensä ei-suomalaisia). Esim ihan nippelitietoa:

 • Nettisivun käyttäjäkokemus + myyntipuheet
 • Millaista designia/fontteja isot uutissivut käyttävät
 • Millaista grafiikkaa mainosbannereissa
 • Millaisia ”tietoa meistä” -sivuja parhaat kirjoittavat
 • Millaista some-markkinointia tehdään jne.

Isolla rahalla pyörivät firmat testaavat näitä koko ajan ja dataan pohjautuen käyttävät niitä asioita, jotka toimivat ja myyvät.

Suomessa on vähän asukkaita, joten volyymit ovat kaikessa toiminnassa pientä. Vähemmän dataa, vähemmän testaamista, vähemmän ammattilaisia.

Moni suomalainen verkkokauppa näyttää vuonna 2016 edelleen siltä kuin ne olisivat teleportattu 00-luvulta tähän päivään. Suomalaiset ”kotisivukoneet” ovat valitettavasti melko luokattoman oloisia tekeleitä siinä missä ulkomailla esim. Shopifylla rakentaa ammattimaisen näköisen verkkokaupan jopa muutamassa tunnissa.

Ei ole tarkoitus lämpimikseen mollata, vaan tämä vain tarkoittaa sitä, että uusille bisneksille, eli ehkä juuri sille sinun ideallesi on kyllä tilaa.

Suosittelen siis vahvasti seuraamaan ja fiksusti kopioimaan esim. englanninkielisen maailman menoa, mikäli haet sitä omaa startup-bisnesideaa tai kehitysideoita omalle firmallesi!

1 KOMMENTTI

 1. Hyvä bisnesidea, itseasiassa valtavan hyvä:

  Tässä mietitttyäni muutamia kymmeniä vuosia sitä bisnesideaa, joka tekisi minut varakkaaksi olen lopulta ehkä löytänyt sen. Enkä piilottele ideaani: Se on rukoilurobotti.

  Ajatelkaas kuinka valtavasti ihmiset Israelissa hukkaavat aikaansa vatkaamalla päätään ylös alas paksut palttoot päällä, kirja kourassa. Alituiseen kesät talvet, yöt päivät, tuntikausia ja kuukaudesta toiseen. Jos tuon päänvatkaamis – nyökyttelytyön tekisikin robotti. Aikaa jäisi hyödylliseen / tuottavaan tekemiseen. Robotti hoitaisi työn paljon tehokkaammin. Nyökytystahtia voitaisiin säätää haluttaessa ihmisnyökytystä nopeammaksi. Robotti hoitaisi homman väsymättä. Se jaksaisi suorittaa vatkausta uupumatta, räntäsateessa, yö pimeässä, paahtavassa helteessä jne.

  Johan siinä parempikin uskonnon harrastaja saisi kunnioitusta kun kodin edessä näkyvillä oleva täysin ihmisen näköinen paksupulisonkinen, karvapartainen, mustapalttoinen, paksuhattuinen ja pullonpohjalasinen robotti vatkaisi päätään ahkerasti. Ja väsymättä pitkien pulisonkien mukana heiluessa.

  Robottikauppa kävisi kuumasti. Muita kilpailijoita ei tiettävästi ole. Ajatelkaa mitkä markkinat.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here