Otsikon andy mccoymaisuudesta huolimatta, onnistunut viraalimarkkinointi voi olla se ratkaiseva tekijä sille, että lähteekö oma firma lentoon vai ei.
Monella saattaa olla harhaluulo, että kun blogin, verkkokaupan tai vaikka fyysisen kaupan perustaa, asiakkaita ja vierailijoita alkaa ilmestymään kuin itsestään.
Netissä huomion ja liikenteen saaminen on perkeleen vaikeaa. Tiedän sen – esimerkiksi tätäkään blogia ei lue kukaan muu kuin sinä.
Miten sitä liikennettä ja huomiota sitten saa?
Tai ylipäätään miten kukaan saa tietää, että yritykseni/blogini/mikä tahansa on olemassa? Siis muutkin kuin ne omat FB-kaverit ja muut sääliseuraajat?
Jotta sen oman firman tai tuotteen saa muidenkin kuin oman äidin ja kavereiden silmien eteen, täytyy yleensä tehdä jotain poikkeuksellista.
Se voi olla jokin blogipostaus, video, kuva tai mikä tahansa ”tarina”, joka voi levitä internetissä viraalimaisesti ihmiseltä toiselle.
Aivan tuota pikaa esittelen 4 esimerkkiä erilaisista viraalitempauksista.
Viraalimarkkinointi vs. markkinointi
Yksinkertaisesti sanottuna viraalimarkkinointi on mainostamista, jonka muut ihmiset hoitavat sinun puolestasi levittäen sanomaa kavereilleen/seuraajilleen.
Normaalissa, aivokuolleessa markkinoinnissa yritämme puskea jotain viestiä väkisin läpi kuluttajille. Eli se voi olla netissä jokin tylsä bannerimainos, jossa mainostetaan kylmästi jotain tuotetta/firmaa.
Tämän päivän kuluttajilla ja varsinkin nuorilla on sen verran hyvä ”bullshit radar”, eli häränulostetutka, että tällaiset mainosbannerit ignoorataan armotta. Adblockerien käyttö kasvaa niinikään.
Bannerimainosten tehdessä kuolemaa, mainostuksen pitää siis tapahtua jonkin tarinan kautta, että se läpäisee tämän tutkan.
Eli kustannusten puolesta yhteenvetona sanottakoon:
- viraalimainos leviää ”ilmaiseksi”
- normaali mainos netissä leviää ainoastaan rahalla ja klikkauskohtaisesti, esim. 0,50 € siitä, että yksi ihminen saapuu nettisivullesi. Kallista.
4 esimerkkiä viraalimarkkinoinnista
1. Vesa Keskisen silmäpussit
Vesa Keskinen on kenties Suomen kovin viraalimarkkinoija.
Hän on rakentanut Suomen suurimman (?) tavaratalon – keskelle ei mitään, Tuurin kylään.
Olet saattanut nähdä Vesan seikkailuja iltapäivälehdissä ja tv:ssä. Viimeisimpänä tempauksena hän leikkautti silmäpussinsa ja kertoi asiasta mediassa. Samalla hän tosin tuli ilmoittaneensa Tuurin kyläkaupan uusista laajennuksista, eli alkoi markkinoimaan jo tulevaa kesäkautta.
Joskus Vesa taisi ihan esitellä jossain lehtijutussa laskelmia näistä julkisuudessa esiintymisistä ja niiden vaikutuksesta bisneksiin. Niillä oli ihan suora yhteys ja positiivinen vaikutus myyntiin.
Eli ei hän huvikseen siellä mediassa sekoile, vaan kyseessä on vain markkinointia, joka on naamioitu sekoiluksi. Mies on nero.
2. Deal with it -lasit
Toinen esimerkki Suomesta:
Muistatko Deal with it -lasit, jotka rikkoivat jopa kansainväliset uutiskynnykset? Laseja myydään edelleen ympäri maailmaa tämän viraaliksi menneen tuotejulkistuksen ansiosta.
Tässä oli siis kyseessä internet-meemiin perustuva vitsi, josta tuli ihan ”oikea” tuote ja joka räjäytti pienen pohjanmaalaisyrityksen maailmanlaajuiseen suosioon.
Lue erillinen reportaasini Deal with it -laseista täältä.
3. Trump Donald
Ajankohtaisista aiheista vitsailu toimii aina.
Tämä ruotsalaisen mainostoimiston tekemä sivuprojekti, trumpdonald.org, meni hiljattain viraaliksi ympäri maailmaa.
99,8% käyttäjistä ei todennäköisesti kiinnitä huomiota tuossa alalaidassa mainittuun yrityksen nimeen, vaan keskittyy vain nauramaan ja jakamaan juttua kavereilleen.
Mutta se 0,2% saattaa olla yritysihmisiä, jotka etsivät pätevää mainostoimistoa tekemään itselleen markkinointia ja saattavat haluta palkata tämän kyseisen mainostoimiston tekemään heille hommia.
Eli jokin viraali sivuprojekti voi räjäyttää sen oman päätoimesi myös kasvuun. Tämä TrumpDonald toimii myös hyvänä referenssinä ko. firmalle, kun mahdolliset asiakkaat pohtivat ostavansa heidän palveluitaan.
4. Käytetty Volvo -mainos
Viraalimainoksen saa aikaiseksi vaikkapa käytetyn auton myynti-ilmoituksesta. Tässä mainoksessa myydään vanhaa kunnon Volvo 240 farmaria huumorilla höystettynä.
Auto meni kuin menikin kaupaksi ja videosta poiki yhteistyö USA:n Volvon kanssa sekä ilmeisesti monen muunkin firman kanssa.
Itse videollakin on n. 2 miljoonaa katselukertaa, joka sekin tarkoittanee joidenkin tuhansien eurojen tuloja Youtube-mainoksina (mikäli mainokset on kytketty päälle).
Yhteenveto
Joskus yrityksen kannattavaksi saaminen on niin hidas ja vaikea prosessi, että siinä loppuu firman perustajalta joko motivaatio tai rahat. Onnistunut viraalimarkkinointitempaus saattaa sen sijaan pelastaa molemmat edellämainitut resurssipulat.
Sinun ei siis välttämättä tarvitse suoranaisesti mainostaa sitä omaa tuotettasi, vaan mainos voi myös edustaa sitä yrityksesi asennetta/brändiä. Muista vain linkata näkyvästi omalle nettisivullesi, mikäli kyseessä on Youtube-video tai jossain muualla kuin omalla nettisivullasi sijaitseva sisällönpalanen.
Uutissivuille asti levinnyt viraalitempaus yleensä saa aikaan linkkejä nettisivuillesi sekä luonnollisesti myös liikennettä. Kerääntyneistä linkeistä nettisivuillesi saat hyötyä vuosiksi eteenpäin hakukoneoptimoinnin muodossa.
Eli on huomio sitten silmäpussien tai suoraan sen itse tuotteen mainostamisen kautta saatua, on siitä lähes varmuudella aina hyötyä.