Oma yritys haaveissa? Aloita tekemällä näitä 4 asiaa

Tekisikö mieli perustaa oma yritys, mutta et oikein vielä tiedä mitä se tekisi? Käytä tämä mietintäaika hyödyksesi – kerron 4 ehdotusta miten.

Harkitset siis yritystoimintaa – ainakin salaa? Hienoa.

Moni on tällainen kaappiyrittäjä, mutta ei välttämättä vielä ole uskaltanut aloittaa tai ei ole vielä löytänyt sitä kuningasideaa, jota alkaisi työstää.

Yrittäminen ei kuitenkaan ole yhtä suoraviivaista suorittamista kuin firman työntekijänä, vaan se on jonkinlainen ”matka”, jonka varrelle tarvitset kaikenlaisia taitoja. Näitä taitoja voit alkaa tankkaamaan jo ennen sen bisnesidean löytämistä.

Joten:

Samalla kun käyt siellä sieluasi kaltoinkohtelevassa päivätyössäsi, tai olet kenties työttömänä, voit alkaa tekemään näitä seuraavaa 4 asiaa, jotta saat tuon oman ”matkasi” alkuun:

1. Lue (bisnes)kirjoja

Lukeminen kannattaa aina. Kannattaa lukea mitä tahansa, joka itseä kiinnostaa. Oli ne sitten käytännönläheisempiä markkinointi- tai bisneskirjoja tai filosofisemmalla otteella kirjoitettuja esim. elämänkertoja.

Molemmat tärkeitä: syvällisemmät jutut sen oman vision muokkautumiseen ja käytännöllisemmät jutut sitten siihen jokapäiväiseen suorittamiseen.

Jokaisen startup-hipsterin must-kirja on tietenkin Steve Jobsin elämänkerta. Siinä on mielenkiintoista asiaa mm. johtamisesta, brändäämisestä ja designista.

Markkinoinnin puolelta kannattaa katsella käytännönläheisiä kirjoja, esimerkiksi Gary Vaynerchukin kirjoja, esim. Jab Jab Jab Right Hook tai uusin #AskGaryVee, mikäli luet sujuvasti lontoonkielellä.

 

2. Lue artikkeleita

Kuitenkin vilkuilet sinne Youtubeen, Facebookiin tai iltapäivälehtien sivuille työpäivän aikana. Ryhdy käyttämään vaikka 10 minuuttia tuosta ajasta lukemalla artikkeleita yrittäjyydestä, markkinoinnista tai siitä sinun alaasi kiinnostavista jutuista.

Kun korvaat sen kaverisi lähettämän kuminpolttovideon katsomisen yhden artikkelin lukemisella per päivä, on sinulla jo puolen vuoden päästä aivan eri määrä tietoa päässäsi kuin alkutilanteessa. Tuo tankattu tieto tulee aivan varmasti auttamaan sinua jossain vaiheessa matkaasi rakentaessasi sitä omaa yritysideaasi.

Käytännöllisiä ja hyödyllisiä taitoja aloittelevalle (netti)yrittäjälle: WordPress, hakukoneoptimointi, kirjoittaminen (copywriting), hakukonemarkkinointi, Facebook-markkinointi.

Jos yritystoimintasi tapahtuu offlinessa, voit siltikin hyötyä näistä taidoista:

Ihmisten koko elämä pyörii tänä päivänä puhelimen ja tietokoneen ruudulla, joten yhtälailla se old school -torikauppias voi hyötyä ylläolevista taidoista kuin tällainen hc-internet-nörtti.

 

3. Kuuntele podcasteja / puheita

Jos kuuntelet englantia sujuvasti, ala kuuntelemaan podcasteja näistä edellä mainituista aiheista. Niitä voi kuunnella vaikka autossa, töissä, salilla tai vaikka ruokaa laittaessa.

Netti on täynnä ILMAISTA tietoa ja juuri siinä muodossa kuin itse kukin sitä mielellään konsumoi; videot, tekstit, audiot. Pian myös virtuaalitodellisuudessa.

 

4. Ala kirjoittamaan muistiinpanoja

Ryhdy kirjoittamaan päiväkirjaa ideoistasi ja ajatuksistasi. Oli se sitten yksi lyhyt ajatus tai jokin mitä näit kadulla, kirjoita idea/ajatus ylös. Tai ota siitä kuva. Ei se ole muuta kuin avaat vain .txt -tiedoston ja alat kirjoittamaan ajatuksia ylös päivämäärän kera.

Nykytyöelämässä kirjoittaminen on muutenkin erittäin tärkeä taito, joten satunnainen kirjoittelu ei mene koskaan hukkaan.

 

Yhteenveto

Kaikki tieto on siis ilmaiseksi jaossa täällä interwebissä.

Kannattaa laittaa tämä matka alkuun heti kun sinulla se ajatus tulee päähän, että haluat jonain päivänä yrittäjäksi – tai ylipäätään rakentaa jonkin oman jutun.

Vähän sama asia esim. uuden kielen oppimisessa.

Jos opettelee vaivaiset 1 sanan uutta kieltä viikossa, on sinulla jo vuodessa 52 sanaa kasassa. Sillä määrällä sanoja saa jo muutakin sanottua kuin tilattua oluen.

Aika menee joka tapauksessa niin perkeleen nopeaa, että jos nyt aloitat tuon tiedon hamstraamisen pienissä erissä, olet vuoden tai kahden päästä valmis kun se kuningasidea iskee.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here