Koh Rong -saari Kambodzassa – paratiisi vai jo ”pilalla”?

Koh Rong Samloem

Haetko rantalomakohdetta Kaakkois-Aasiasta ja Kambodzasta? Koh Rong on alkeellinen saari Sihanoukvillen edustalla, joka saattaa olla etsimäsi kohde.

Matkailuohjelma Madventuresista tuttu hahmo ”Coco” saattaisi todeta Koh Rongin olevan pian pilalla, ihan pilalla.

Paikkaa ollaan kovaa vauhtia ”pilaamassa” massaturismilla ja huhujen mukaan suuret hotellit aikovat lähivuosina aloittaa siellä totisemman rakentamisen. Tällä hetkellä, 2016 vuoden alussa, saarella on vain lähinnä reppureissaajille suunnattuja edullisia majataloja/bungaloweja.

Tässä kärkeen muutama pikafakta / vinkki:

  • Koostuu 2 saaresta; pääsaari Koh Rong ja pienempi saari Koh Rong Samloem
  • Alkeellinen infrastruktuuri – ei teitä, ei terveydenhuoltoa, rakennukset lähinnä bungaloweja
  • Vedenkäyttö voi olla jossain määrin rajoitettua
  • Sähköä ei ole yöllä klo. 00-07 -välisenä aikana
  • Majapaikoissa ei ilmastointia (mutta merituuli pitää bungalowin yleensä siedettävässä lämpötilassa!)
  • Saarella ei siis ole lääkäripalveluja = älä telo itseäsi!
  • Pyri varaamaan esim. 1 päivän puskuri reissusuunnitelmaasi Koh Rongilla oleilun jälkeen (esim. sää ja rankka merenkäynti voi estää paluumatkan mantereelle)
  • Kortilla maksaminen ei onnistu, pankkiautomaatteja ei ole = varaa käteistä mukaan.

Koh Rong karttaKannattaa huomioida, että saarilla on sekä äänekkäitä backpacker-helvettejä, että rauhallisia ja uneliaita ”kyliä”.

Tämän artikkelin kokemukset tulevat pienemmältä ja hiljaisemmalta Koh Rong Samloem -saarelta ja tarkemmin ottaen M Pay Bay -nimisestä kylästä.

 

Matka Sihanoukvillestä Koh Rongille

Saaristo sijaitsee n. 20 km Sihanoukvillestä. Matka sinne onnistuu joko hitaalla (2-3 tuntia) tai nopealla (n. 1 tunti) laivalla/veneellä.

Jos hieman otetaan takapakkia, niin Sihanoukvilleen pääset kätevimmin Bangkokista (Suomesta kun ja jos olet tulossa). Lisätietoja kulkemisista artikkelistamme: näin matkustat Thaimaassa ja Kambodzassa.

Menopaluu molemmilla laivoilla maksaa 20 USD ja matkalipun voi ostaa Sihanoukvillessä Serendipity Beachin venesatamasta esimerkiksi matkaa edeltävänä päivänä. Lähtöjä taitaa olla 2-3 päivässä, mutta joinakin päivinä jokin vuoro saattaa peruuntua (erilaisista sekalaisista syistä johtuen – tekniset ongelmat, sää jne.). Suosittelen ottamaan aamun ensimmäisen paatin, jonka pitäisi lähteä klo 9.00.

Speedboat Koh Rong
Speedboat Serendipity Beachilla – valmiina lähtöön kohti Koh Rongia

Koh Rong Samloem kokemuksia

Itse haimme siis erittäin rauhallista saarta, jossa voisi pääasiassa vain chillailla, lukea, uida ja nauttia auringosta. Paikaksi valikoitui Koh Rong Samloem -saarelta majoitusliike nimeltään Sunset Bungalows.

Saavuimme M Pay Bay -nimiseen satamaan Koh Rong Samloem -saarelle ja majapaikka oli suoraan laiturin vieressä. Check-in onnistui suoraan heti aamusta n. klo 10.

Yö bungalowissa maksoi 30 USD ja siinä oli 2 erillistä sänkyä. Halvemmallakin toki pääsisi, esim. viereisissä guesthouseissa oli dormisänkyjä alkaen 5 US$ per yö. Bungalowi oli siisti ja sen terassilla oli riippumatto, pöytä ja pari tuolia.

Sunset Bungalow

Sähköä ei yöllä siis ole, joten tuuletin ei pyöri eikä valoja ole. Kannattaa ottaa pieni taskulamppu mukaan tai ainakin pitää puhelin lähellä, josta saa tarvittaessa valoa. Ainakaan omaan bungalowiimme ei tullut kuunvaloa mistään reiästä ja mietin yöllä kerran herätessäni, että olenko sokea vai onko täällä vain niin perkeleen pimeää? Erittäin hämmentävä kokemus.

Vettä suositellaan myös käytettävän harkitusti, koska saaren vesivarannot hupenevat varsinkin kuivan kauden loppua kohden (maalis-huhtikuu) merkittävästi. Hanasta muuten tulee ainoastaan kylmää vettä.

Itse kylä (M Pay Bay) on erittäin rauhallinen eikä kukaan yritä kaupustella sinulle mitään. Paikalliset pitävät pieniä kioskeja, joista saa juomia, hedelmiä, kuivaruokaa jne. (vesi 1,5 litraa alk. 0,50 US$, olut 1 US$).

M Pay Bay - Koh Rong
Koh Rong Samloemin arkkitehtuuria

M Pay Bayssa on lähes jokaisessa majoituspaikassa myös ravintola. Peruskambodzalaista ruokaa saa n. 3-5 USD per ateria + juoma n. 1 USD.

Perus kananuudelit Sunset Bungalow -majoituspaikan ravintolassa. 3,50 USD.
Perus kananuudelit Sunset Bungalow -majoituspaikan ravintolassa. 3,50 USD.

Tässä osassa saarta on majataloja, muutamia kioskeja sekä sukellusfirma – pääasiassa erittäin rauhallinen meininki. Sopii hyvin esimerkiksi pariskunnille tai muuten vain hiljaista meininkiä kaipaavalle, jotka haluavat ottaa oikeasti rennosti ja viettää jopa täysin offline-elämää. Saarella voi snorklailla/sukeltaa/uida ja muuten vain ihmetellä ja pohdiskella syvällisiä.

M Pay Bay
M’Pay Bay kylänraitti

Offlinesta puheen ollen, kun se kuitenkin kiinnostaa: Koh Rong yhdistyy nettiin ainoastaan mobiilidatan avulla (käsittääkseni vain tietyt operaattorit toimivat, mikäli harkitset data-simmin ostamista mantereelta). Muutama majapaikka/ravintola mainostaa ilmaista wifi-yhteyttä, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että omistaja jakaa oman puhelimensa mobiilidatayhteyden asiakkailleen. Toimii hyvin perusviesteilyyn ja nettisivujen selaamiseen, mikäli tarvetta tulee.

Koh Rongin majoitusliikkeet löydät esim. tämän linkin alta (Booking.com)

Koh Rong Samloem rannat

Käsitykseni mukaan itse pääsaarelta löytyy ne hienommat rannat.

M Pay Bayssa oli kuitenkin pari uimiseen soveltuvaa minirantaa, mutta ei mitään selkeää paratiisirantaa. Venelaiturilta pystyi myös hyppimään veteen ja uimaan sen ympärillä, kunnes se eräänä yönä kovan merenkäynnin johdosta tuhoutui (majoituspaikassa sanoivat, että myrsky oli Filippiineillä riehuvan taifuunin ”häntä”, joka saartamme riepotteli).

M Pay Bay -laituri
M Pay Bay, Koh Rong Samloem – laituri on poistunut keskuudestamme.

Paluumatkamme Sihanoukvilleen meni laiturin tuhoutumisen myötä hieman epäselväksi. Speedboat ei pystynyt enää telakoitumaan satamaamme, jonka johdosta se pysähtyi vastarannalla olevalle laiturille. Jouduimme palkkaamaan paikallisen venekuskin viemään meidät vastarannalle ennen Speedboatin saapumista – 10 USD lisäkulut tästä 5 minuutin venematkasta.

Entä kuinka kauan Koh Rongilla viihtyy?

Itselleni 3 yötä Koh Rongilla oli juuri sopiva aika. Kerkesi rentoutua totaalisesti ja jopa tylsistyä. Päivät kuluivat vain maatessa, lukiessa kirjaa ja odottaessa seuraavaa ruoka-, kahvi- ja bissetuokiota. 3 yön jälkeen pää oli resetoitu ja olimme taas valmiita uusiin kohteisiin takaisin mantereelle. Täytyy kuitenkin huomauttaa, että reissumme kokonaiskesto oli siis vain 2,5 viikkoa. Totisempi reppureissaaja saattaisi vaatia sen 2 viikon tai kuukauden session tätä riippumattoelämää.

Mikäli haluat bilettää, on pääsaari siihen parempi kohde. Mikäli haluat välttää bilemeininkiä, kannattaa katsoa kunkin majoituspaikan tiedoista tarkkaan, millaiseen meininkiin se sopii. Äänieristystä ei bungaloweissa ole, joten baarin takapihalla sijaitsevaa majoitusta ei kannata varata, mikäli kaipaat hiljaisuutta. Baarit saattavat käyttää isompia akkuja äänentoistolaitteiston operoimiseen myös kello 00 jälkeenkin (jolloin sähköt siis yleisesti ottaen katkaistaan).

Kambodza ja malaria?

Ennen loppukaneettia vielä yksi epämiellyttävämpi, mutta ainakin itseämme askarruttanut asia.

Sihanoukville ja Koh Rong ovat periaatteessa ”malaria-aluetta”. Käytännössä sen riski on kuitenkin äärimmäisen pieni. Google-tutkimustyö ei oikein löytänyt konkreettisia esimerkkejä taudista eikä reissullamme kukaan aiheesta edes maininnut mitään.

Joka tapauksessa, itse varauduimme ostamalla ns. DEET-sprayta, elikkä ihan vain hyttyskarkotetta. Sitä voi suihkia iholle esimerkiksi iltaisin, kun sääsketkin lähtevät illanviettoon. Nukkumaan mennessä hyttysverkko vain tiukasti sängyn päälle. Saarella kuitenkin oli jatkuvasti kiva pieni tuuli päällä, joten mitään lentäviä elukoita emme juurikaan joutuneet huitomaan pois iholta.

Jotkut saattavat jopa ottaa malarianestolääkitystä, mutta sen sivuvaikutukset saattavat olla sen verran epämiellyttäviä, että sen ottaminen ei oikein houkutellut. Itse emme lopulta hirveästi stressanneet malaria-aiheella. Toki olisimme lääkäriin heti mennyt, mikäli kuumetta tai muuta epäilyttävää olisi ilmaantunut.

Mene Koh Rongille vielä kun kerkeää

Tämä ennen vain hc-trävellerien suosiossa ollut unelias saari on muutoksen kourissa. Villeimpien huhujen mukaan sinne ollaan suunniteltu isojen hotellien lisäksi myös lentokentän rakentamista.

Oman vierailumme aikana näimme monta länkkäriä hääräämässä omalla rakennustyömaallaan – majataloja ja baareja nousee siis kuin sieniä sateella.

Eräs kambodzalainen majatalo markkinoi toimintaansa ”Cambodian owned” -kyltillä. Kertooko se jotain paikallisten asenteesta saarta ”valtaavia” länkkäreitä kohtaan? Oli miten oli, suosittelemme käyttämään lähinnä paikallisten palveluja, jotta rahahanat pysyisivät auki myös heidän suuntaansa. Monilla paikallisilla on oman asumuksensa yhteydessä pieni kioski ja he ilahtuvat mikäli käyt ostamassa vaikkapa vesipullon, kaljaa tai sipsiä heiltä.

Eli yhteenvetona: suosittelen Koh Rongia! Mutta mikäli alkeellinen infrastruktuuri ei houkuttele, on mantereen puolella Sihanoukvillessä myös hienoja rantoja!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here