Katalonian pääkaupunki, Barcelona on sopiva kombinaatio kaupunki-, ranta- ja ihan vain kahvilla- ja kaljallaistuskelulomaa.

 

Tähän oppaaseen on kerätty käytännönläheisesti ohjeita ja vinkkejä Barcelonan lomaasi varten:

Kuinka kaupungissa kannattaa liikkua, mitä tehdä, mitkä ovat ne ”must”-kohteet matkailijalle jne.

Artikkeli on jaettu seuraaviin osasiin (mikäli haluat suoraan hypätä tarvitsemaasi kohtaan):

1 Yleiset pikafaktat Barcelonasta
2 Lennot / saapuminen
3 Majoitus – 4 eri tapaa yöpyä
4 Liikkuminen
5 Nähtävyydet ja kohteet (TOP 5)
6 Road tripit / päiväreissut Barcelonasta
7 Ruoat ja juomat
Shoppailu
Tapahtumat Barcelonassa
10 Tekemistä

 

1. Yleiset pikafaktat Barcelonasta

 • Espanjan toiseksi suurin kaupunki (Madridin jälkeen), 1,6 miljoonaa asukasta
 • Välimeren rannalla, hiekkaranta suoraan kaupungin sydämessä
 • Lentomatka Helsingistä n. 4 tuntia
 • Virallinen kieli katalaani ja espanja. Turisti pärjää myös englannilla ja elekielellä
 • Valuutta: euro
 • Olut on hyvää ja edullista (esim. Estrella tai San Miguel)
 • Barcelonan sää: kuuminta on heinä-elokuussa – talvellakaan keskilämmöt eivät laske alle 10 C (erittäin miellyttävä kaupunkilomakohde myös keskellä Suomen talvea – jos ei satu satamaan, tietenkin)

 

2. Lennot Barcelonaan

Barcelonaan lentää suorilla lennoilla Helsingistä ainakin Finnair ja Norwegian. Matka-aika suoralla lennolla on kohtuu siedettävät, noin 4 tuntia.

Halvimmillaan pelkät lennot vaikuttavat olevan Norwegianilla alkaen 79 € per suunta. Tähän hintaan lentoja tosin on käytännössä aika vaikea saada, ellei ole itse todella joustava päivien suhteen.

Kannattaa hieman vertailla lentohintoja esim. suoraan Norwegian sivuilla tai skyscanner.fi:ssä:

Barcelonan lennot Skyscannerissa
Kuvakaappaus skyscanner.fi:stä – esimerkkihintoja

Finnairillakin voi siis saada ihan kohtuuhintaisia menopaluuhintoja. Näpäytä vain sieltä vasemmasta palkista pelkät suorat lennot, jos vaihtosäätämiset ja -odottamiset ei kiinnosta. Jos ottaa vaihdon kanssa, niin sitten hinta tietenkin halpenee, mutta matka-aika saattaa venähtää jopa 11-20 tuntiin.

Barcelonan lentokenttä (BCN) sijaitsee n. 10 km päässä kaupungin keskustasta, josta pääsee kätevästi kaupunkiin esimerkiksi bussilla, junalla tai metrolla.

 

3. Majoitus

Barcelonan hintataso asumisen ja yleisen kuluttamisen suhteen on varsin kohtuullinen suomalaisesta näkökulmasta, vaikkakin Espanjan mittakaavassa hieman kallis.

Majoitus onnistuu esim. seuraavalla 4 eri tavalla:

Airbnb:n kautta – pääset asumaan ”kuin paikallinen”. Airbnb:n käyttö vaatii tosin vähän kärsivällisyyttä, jos et ole sitä ennen kokeillut. Majoitusta ei voi suoraan varata, vaan majoittajan pitää erikseen hyväksyä sinut (Lue halutessasi lisää Airbnb-kokemuksiani täältä)

Tässä kuvakaappausta Airbnb:n sivuilta. Suuri osa tarjonnasta on juuri tuolla matkailijan kannalta mielenkiintoisella alueella:

Airbnb Barcelona
Kuvakaappaus: airbnb.fi – hint per yö (sesongin ulkopuolella)

Hotellissa – kesäaikaan (kesä-elokuu) reissatessa kannattaa varata ajoissa (kuten oikeastaan missä tahansa majoitustavassa)! Silloin hinnat ovat korkealla ja saatavuus niukkaa.

Lue myös: 9 hotellisuositusta Barcelonaan (hyvällä sijainnilla)

Hostellissa – mikäli olet budjettireissussa, saat sängyn jaetusta dormista alkaen n. 15 € / yö.

Couchsurfing, eli sohvasurffaus – sopii esim. yksin- tai kaksinmatkaaville, jotka haluavat tutustua paikallisiin – ja asua ilmaiseksi.

Jos majoituksen sijaintia mietit, niin itse koin hyväksi paikaksi tuon Placa de Catalunyan ympäristön, tai jotain sen ja merenrannan välimaastosta. Tällöin voit kävellä muun muassa kuuluisalle La Ramblan turistikadulle, kierrellä goottilaiskorttelissa ja mennä biitsille.

 

4. Liikkuminen Barcelonassa

Barcelona on melko kompakti kaupunki, jossa kävellen pääsee ottamaan paikkoja haltuun. Pidempiin siirtymiin on sitten hyvin toimiva julkinen liikenne sekä taksit.

Julkiset

Jos arvostat helppoutta, voit ostaa lentokentältä matkailijalle suunnatun Barcelona travel cardin (toiselta nimeltään Hola BCN! -kortti) 2-5 päiväksi. Tässä tiivistettynä mistä ko. kortissa on kyse:

 • Voit kulkea niin usein kuin haluat julkisilla kulkuneuvoilla (paikallisjuna, metro, raitiovaunu, bussi) keskustan alueella (Zone 1) JA lentokentän ja keskustan välillä käyttäessäsi L9 Sud -metrolinjaa (asema lentokentän T1- ja T2-terminaaleissa).
 • Hinnat:
  • 2 päivää – 14 €
  • 3 päivää – 20,50 €
  • 4 päivää – 26,50 €
  • 5 päivää – 32 €

Ostaessasi kortin paikallista julkista liikennettä operoivan TMB:n nettisivuilta, saat 10 % alennuksen. Saat ostoksen jälkeen koodin, jonka voit Barcelonan lentokentän metroasemalle saapuessasi syöttää lippuautomaattiin, jonka jälkeen saat automaatista itse Hola BCN -kortin.

Budjettireissaajan valinta on T10-lippu:

Moni voi selvitä koko Barcelonan reissusta yhdellä T10 (Zone 1) -lipulla. Tarkoittaa seuraavaa:

 • 10 matkustuskertaa
 • Hinta 9,95 € (tätä kirjoittaessa)
 • Voi käyttää myös lentokentältä keskustaan matkustaessa, mutta vain Renfe-paikallisjunassa, lentokenttäbussi numero 46:ssa ja N17-yöbussissa (EI siis metrossa, eikä Aerobus -lentokenttäbussissa – ne maksavat extraa)

 

Taksit / Uber

Taksit myös kulkevat varsin huokeaan hintaan Barcelonassa. Uber sen sijaan on lain voimalla suljettu pois koko Espanjasta.

Polkupyörä, rullaluistimet, long board jne.

Barceloneta Beachin bulevardi on leveä kaistale sileää alustaa, jossa voi rullaluistella, pyöräillä tai edetä jollain muulla vastaavalla kevytkulkuneuvolla. Ihmisiä on paikoin paljonkin, joten se ei tietenkään sovi Tour de France- ja pikaluisteluväelle, joiden tavoitteena on liikkua niin lujaa kuin jaloista irti lähtee.

Barceloneta
Rantabulevardia – kuva muuten otettu marraskuussa

Joka tapauksessa. Jos olet pyöräilyihmisiä, voit vuokrata pyörän – hinnoittelu menee yleensä tunti-, päivä- tai viikkokohtaisesti. Kysäise vaikkapa majoituspaikastasi lähintä pyörävuokraamoa.

Knoppitietona mainittakoon, että itse Barcelonan kaupunkihan yrittää saada autoilua vähenemään omalla lainapyöräsysteemillään. Saatat nähdä pitkin kaupunkia isoja pyöräparkkeja, jossa näitä ”Bicing”-merkkisiä lainapyöriä on.

Ne ovat tosin suunnattu lähinnä paikallisille. Se vaatii vuosijäsenyyden ostamisen (maksaa vajaa 50€), jolloin pyöriä voi käyttää 30 minuutin pätkissä maksutta. Tällä kannustetaan nimenomaan työpaikalleen matkustavia suosimaan pyörää auton sijasta. Fiksu systeemi!

 

5. Barcelonan nähtävyydet

Tässä suurpiirteisesti ne TOP 5 nähtävyydet/kohteet:

La Sagrada Familia1. La Sagrada Familia (+ muut Gaudin tuotokset)

Antoni Gaudin suunnittelemaa kirkkoa, La Sagrada Familiaa, alettiin rakentamaan jo vuonna 1882, mutta valmista ei ole tullut vieläkään.

Tästä huolimatta, tai kenties juuri siitä syystä, se on yksi Barcelonan suosituimpia nähtävyyksiä. Liput alkaen 15 € (tätä kirjoittaessa), mikäli haluat mennä sisälle asti.

Itse rakennelma on aika hemmetin korkea: 170 metriä, elikkä tuollainen reilu 50-kerroksisen talon korkuinen!. Pääset paikalle metrolla (Sagrada Familia -asema, L2 ja L5 -linjat).

2. Las Ramblas & goottilainen kortteli

La Rambla, tai monikossa Las Ramblas, on legendaarinen kävelykatu, jossa turistivirta käy ympäri vuorokauden, jossa on kaikenlaista katutaiteilijaa, turistikojua, taskuvarkaita sun muuta säätäjää. Eli pidä huolta kameroista, laukuista ja kaikesta, mikä taitavia taskuvarkaita voisi kiinnostaa.

Iltaisin Estrella-olutta kaupittelevat herrasmiehet hauskasti myyvät ensin kovaan ääneen ”BEER, CERVEZA!” ja kun pääset heidän kohdalle, he kuiskaavat ”hashis, marijuana?”.

Jos muuten ostat näitä 1 euron oluita, niin kannattaa ainakin katsoa, että tölkki on puhdas. Myyjät säilyttävät näitä kaljoja roskiksissa / kaivonkansien alla, joten hygieniasyistä ne kannattaa jättää väliin tai ainakin katsoa etteivät ole kuraisia.

Las Ramblasilta hieman sivuun kun mennään, niin alkaa kuuluisa Barri Gótic, eli goottilainen kortteli. Kapeita kujia, vanhoja rakennuksia sekä paljon baareja ja ravintoloita.

 

 

3. Kansallistaidemuseo (MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya)

Majestetic as f*ck.

Näin kuvaili eräs matkailija tätä kansallistaidemuseoa ympäröivää aluetta. Jos et museoihmisiä muuten ole, niin kannattaa ainakin ulkoa käsin käydä katsastamassa tämä alue:

Kansallistaidemuseo

Pääset paikalle esim. metrolla Pl. Espanya -asemalle saapuen ja kävellen loppumatka. MNAC on siis tuo kuvan horisontissa näkyvä iso linnake.

 

4. FC Barcelonan museo + Camp Nou -stadionkierros

Jalkapallon ystävän ehdoton vierailukohde on Camp Nou -stadion. Paras vaihtoehto on tietenkin itse peliin meneminen, mutta sen puutteessa museo ja stadionkierros on ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu.

Camp Nou Experience Tour & Musem -paketti sisältää pääsyn stadionille ja sen yhteydessä olevaan museoon. Lippuja voi ostaa netistä n. 24 € hintaan ja tulostaa itse (tai esittää puhelimesta – katso ohjeet lipun myyvältä taholta). Virallinen nettisivusto täällä.

 

5. Park Güelle – hienot maisemat kaupungin yllä

Antoni Gaudin eriskummalliset arkkitehtuuriset tuotokset ovat vahvasti läsnä Barcelonassa. Park Güelle on yksi hänen suunnittelemiaan kohteita. Tästä puistosta on hienot näkymät kaupungin ylle:

Park Güelle

Pääset Park Güelleen esimerkiksi Bussi 24:llä, joka menee ainakin Placa Catalunyan ohitse kohti Park Güelleä, tai mikäli ostat lipun ”hop on, hop off” -turistibussiin, niin tämä on luonnollisesti yhtenä pysäkkinä sen reitillä (tästä lisää hieman alempana).

Lue myös: Barcelonan nähtävyydet – TOP 10

 

6. Road trip Barcelonasta muualle?

Mikäli haluat lähteä edemmäs Espanjaan tai Ranskan puolelle esim. vuokra-autolla, tässä muutama etäisyys ihan vain knoppitietona:

 • Barcelonasta Andorraan, tuohon vuoristossa sijaitsevaan minivaltioon on matkaa n. 200 km.
 • Barcelonasta Valenciaan, n. 350 km
 • Barcelonasta Tarragonaan (toinen mielenkiintoinen kohde välimeren rannalla), n. 100 km

Eli mikäli olet niitä ihmisiä, joiden mielestä itse matkanteko on kivempaa kuin itse määränpää, niin kannattaa rohkeasti ottaa auto alle ja lähteä katsomaan Espanjaa. Liikenteessä pärjää kyllä maalaisjärjellä, vaikka siellä hieman enemmän trafiikkia onkin kuin väljästi asutussa koti-Suomessa.

Lue myös: Barcelonan lähikaupungit – TOP 6 -päiväretket

 

7. Barcelonan ruoka- ja juomatarjonta

Barcelonalaiset syövät paljon paellaa, sekä tapaksia – vaikkakin ne ovat kenties alunperin ”kotoisin” muualta päin Espanjaa.

Ruokafanien kannattaa ainakin katsastaa La Boqueria -ruokatori Las Ramblasin varrella. Siellä on monenlaista gastronomista tarjontaa – joko ihan vain katseltavaksi tai syötäväksi.

Entä mistä tietää missä kannattaa syödä?

Jos haluaa syödä hyvää ja laadukasta ruokaa, ei välttämättä kannata summan mutikassa istahtaa niihin Ramblan turistiravintoloihin. Kannattaa katsoa esim. Yelpistä listausta Barcelonan ravintoloista arvosteluineen ja muine tietoineen.

 

8. Shoppailu

Espanjasta ja Barcelonasta löytyy hieman runsaammin valikoimaa kuin keskiverto suomalaisesta kaupungista. Tämä kannattaa toki käyttää hyväksi. Tässä 3 poimintaa ostoksille:

Arenas de Barcelona -ostoskeskus

Entisessä härkätaisteluareenassa on tätä nykyä moderni ostoskeskus. Näkemisen ja vierailemisen arvoinen paikka:

Barcelona Arenas

Paikalle pääsee esim. metrolla: L1 tai L3 -linjan metro ja pysäkin nimi on Plaça Espanya.

Osoite: Gran Via de Les Corts Catalanes, 373-385, 08015 Barcelona

Las Ramblas

Tuliaistavarat tai -krääsät löydät esimerkiksi Las Ramblasin varrella olevista kojuista. Kadun varrelta pääset myös isolle ruokamarketille, La Boquerialle, jossa on monenlaista syötävää ja juotavaa.

Passeig de Gracia -ostoskatu

Tämä kadunpätkä alkaa tunnetun Placa de Catalunyan aukion nurkilta (tai vielä lähemmäksi pääset suoraan Passeig de Gracia -metroasemalle matkustaessa).

Sen varrella on runsaasti niin luxus-merkkiliikkeitä kuin kohtuuhintaisempiakin kauppoja.

Lue lisää: 9 paikkaa, josta löydät ostokset Barcelonassa

9. Tapahtumat Barcelonassa

Urheilu:

Kannattaa harkita FC Barcelonan peliin menoa. Siellä pelaa yksi jalkapallohistorian parhaimpia pelaajia, eli tietenkin Lionel Messi. Yleensä ns. pienempiin peleihin pitäisi saada melko helposti liput, mutta vähänkään isompia joukkueita vastaan pelatessa hinnat pomppaavat sekä saatavuus hankaloituu.

Lue myös FC Barcelona -tietopakettimme

Mikäli olet jalkapallohipsteri ja FC Barcelonan pelit ovat liian mainstreamia, kannattaa katsastaa toisen paikallisen joukkueen, RCD Espanyolin pelikalenteria. Tänä päivänä pelit pelataan uudehkolla, noin 40 000 ihmistä vetävällä RCDE Stadiumilla.

Formula 1 -kisat järjestetään Barcelonassa toukokuisin. Myös F1-testejä voi mennä katsomaan pientä maksua vastaan, mikäli sellaiset osuvat reissusi ajankohtaan. Jos olet moottoriurheiluihmisiä, niin katsasta Circuit de Barcelonan aikataulu täältä.

MotoGP-kisa samaisella Catalunyan radalla on toinen moottoriurheilufanien must-tapahtuma.

Musiikki:

Mikäli reissuihisi kuuluu konserteissa käymistä, kannattaa katsastaa tämän hetkinen tarjonta esimerkiksi ticketmaster.es -sivustolta. Keikkapaikkoja on monenlaisia ja meininki on espanjalaisittain erittäinkin fanaattista.

 

10. Tekemistä

Kiertoajelu:

Kaupungissa operoi tyypillisen Euroopan kaupungin tapaan ”Hop on, hop off” -bussi, eli voit ostaa päiväksi lipun tällaiseen avomalliseen kiertoajelubussiin ja jäädä aina haluamallasi pysäkillä pois. Sisältää yleensä myös ainakin englanninkielisen audio-oppaan.

Tämä on aika rento tapa ottaa useampi nähtävyys yhtenä päivänä haltuun, koska pysäkit ovat luonnollisesti niiden suosituimpien nähtävyyksien luona. Hintaa tosin yhden päivän lipulla on n. 30 €.

Biitsille:

Barceloneta-ranta tarjoaa arskanottoa ja uintimahdollisuuksia, tai muuten vain romanttisia iltakävelytuokioita. Omaisuudesta kannattaa pitää hyvää huolta myös päivänvalossa! Ja kuten todettua, rantabulevardilla on loistavat mahdollisuudet pyöräillä, rullaluistella/lautailla, hölkkäillä jne.

Biletys:

Yökerho-skene on hieman hardcorempaa kuin Suomessa. Jotkut yökerhot avaavat vasta 1 aikaan yöllä ja ovat auki ainakin sinne aamu-6:een. Bilettäjälle löytyy varmasti omat paikkansa. Ns. oikeita paikallistenkin suosimia yökerhoja hakiessasi, kannattaa katsastaa esim. tämä 10 klubin listaus.

Perus reppureissaaja-pubiryyppäämistä tarjoaa sen sijaan esimerkiksi La Ramblan varrella ja sen sivukujilla sijaitsevat juottolat.

Loppukaneetti

Siinäpä tähän asti kaavitut tiedot tästä välimeren helmestä. Barcelona on siis loistavan monipuolinen kohde, jossa on aika lailla kaikille kaikkea. On rantaa, kaupunkielämää, biletystä, urheilukulttuuria ynnä muuta.

Euroopassa kun ollaan, niin rantakelit eivät tietenkään jatku ympäri vuoden, vaan ovat kenties parhaimmillaan siinä kesä-syyskuun välimaastossa. Mutta loistava kohde kuitenkin ympäri vuoden.

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia, hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here