FC Barcelona -tietopaketti jalkapalloturistille: 5 poimintaa

FC Barcelona

Maailman toiseksi suurin (rikkain) seura on FC Barcelona. Tässä artikkelissa esitellään Barcelonaan matkaavalle jalkapallofanille relevanttia informaationtynkää.

Barcelona on loistavan monipuolinen matkakohde, johon kannattaa sisällyttää myös jalkapalloa – vaikka ei mikään über-fani olisikaan. Kuten Barcan sloganikin kertoo ”mes que un club”, eli enemmän kuin pelkkä joukkue.

Tässä siis 5 osaan jaettu jalkapallomatkailijan tietopaketti Barcelonaan:

1. FC Barcelonan pelikausi

Espanjan pääsarjan La Liga pyörii suurin piirtein elokuusta toukokuuhun. Kotipelejä Barca pelasi esimerkiksi 2015-2016 -kaudella seuraavanlaisesti:

  • La Liga -kotipelejä n. 20
  • Copa del Rey -kotipelejä n. 5
  • Mestereiden liigan kotipelejä n. 5

Lisäksi heinä-elokuussa saatetaan pelata jotain ystävyysotteluita tai muita kauteen valmistavia pelejä. Kannattaa siis nämäkin höntsäilypelit pitää mielessä, mikäli pelin tasolla tai ”merkityksellä” ei ole väliä.

 

2. Liput peliin ja niiden hinnat?

Perus La Ligan peliä, mikäli haluat mennä katsomaan kauden aikana, sen pitäisi onnistua melko kivuttomasti, kunhan kyseessä ei ole El Clasico, eli matsi Real Madridia vastaan. Tällöin liput ovat helvetillisen kalliita ja niitä on erittäin vaikea saada.

Myös matsit Atletico Madridia ja toista paikallisjoukkuetta, Espanyolia vastaan olivat kovin suosittuja menneenä 2015-2016 -kautena.

Oma kokemukseni on jo muutaman vuoden takaa, jolloin ostin lipun hostellin respasta pelipäivää edeltävänä iltana. Tein hieman researchia aiheesta ja Tripadvisorin artikkelin avulla havainnollistui lipunostotapahtuma tänä päivänä.

Tässä kuta kuinkin miten lippujen hankkiminen tapahtuu:

Pääasiassa stadionin paikat ovat varattu kausikorttilaisille, mutta he voivat halutessaan ilmoittaa seuralle, mikäli eivät aio saapua tiettyyn peliin. Tällöin liput vapautuvat normaaliin myyntiin. Lippuja alkaa yleensä ilmestymään myyntiin pari viikkoa ennen peliä.

Voit ostaa lipun esimerkiksi FC Barcelonan viralliselta nettisivulta ja tulostaa lipun paperille. Vaihtoehtoisesti myös e-lippu käy, mikäli älypuhelimeen on ladattu Passbook (iPhone) tai Passwallet (Android) -sovellus.

Mikäli haluat spontaanisti päättää paikan päällä ollessasi, voit kysyä lippuja FC Barcelonan fanimyymälästä tai FNAC -tavarataloista (tai vaikkapa majoituspaikkasi respasta, he varmasti tietävät lähimmän myyntipisteen).

Lippujen hinnat lienevät esim. tulevalla 2016-2017 kaudella aivan vähintään 60-70 € tuntumassa. Hinta vaihtelee kovin pelin ja saatavuuden mukaan, joten kannattaa seurailla hintoja esim. tuolta Barcan kotisivuilta, kun pelin ajankohta lähestyy.

 

3. Camp Nou -stadion & tunnelma peleissä?

Camp Nou, eli suomeksi ”uusi kenttä” valmistui jo vuonna 1957 FC Barcelonan uudeksi kotistadioniksi.

Paikka vetää sairaalloiset 99 354 ihmistä. Vuonna 1982 stadion veti jopa 120 000 ihmistä, mutta sittemmin turvallisuuden nimissä kapasiteetti jäi tuohon vajaaseen 100 tuhanteen.

El Clasico, eli FC Barcelona vs. Real Madrid voisi olla kokemisen arvoinen juttu, kun 100 000 hieman keskivertosuomalaista lämpöisempänä käyvää eteläeurooppalaista huutaa ja kentälle lentää jopa sian päitä (Tapaus Luis Figon loikkaaminen FC Barcelonasta Real Madridiin):

Yllä olevan videon kaltaista tunnelmaa ei kuitenkaan kannata odottaa perus sarjapeliin, ettei tule pettymyksiä. Meininki on huhupuheiden mukaan rauhoittunut tänä älypuhelinten ja somen aikakautena esimerkiksi noista 2000-luvun alun hulinoista.

Tänä päivänä on kenties mukavampi vain kaivaa puhelin taskusta kuin räpläillä ja valmistella sitä rasvaista ja haisevaa sianpäätä kentälle heittoa varten? Ken tietää.

Taitaa olla sama juttu konserteissa? Enää ei voi riehua, heilua ja taputtaa kuin ennen vanhaan, koska kuvauskäden pitää pysyä vakaana.

Joka tapauksessa:

Camp Nou sijaitsee n. 5 km päässä turistille tutuilta, Placa de Catalunyalta tai Las Ramblas -kävelykadulta. Paikalle pääsee kätevästi esimerkiksi metrolla:

Camp Noulle metrolla

Camp Noun lähistön metroasemat:

L3 -linja: Palau Reial tai Les Corts
L5 -linja: Collblanc tai Badal

Stadionin osoite:

C/Arístides Mallol 12 (main Access 15) and Av. De Joan XVIII ( Boulevard Access 9), 08028 Barcelona.

4. Vaihtoehto pelille: Camp Nou Experience + Museo

Mikäli satut Barcelonaan kesäkuukausina tai matsia ei muuten vain satu reissusi ajankohtaan, kannattaa silti käväistä Camp Noulla tällä stadionkierroksella ja museossa. Tässä Youtubesta löytynyt hyvä videoklippi paikanpäältä:

Pääset katsomaan stadionia sekä FC Barcelonan museota. Sieltä löytyy muun muassa Lionel Messin kultaiset pallot (palkinto maailman parhaalle jalkapalloilijalle) ynnä muuta rekvisiittaa.

Sisäänpääsy n. 24 € tuntumassa.

Camp Noulla sijaitsee myös maailman isoin FC Barcelonan fanikauppa, josta löydät tarvittaessa paidan ja muuta rekvisiittaa.

 

5. Hipsterin valinta on RCD Espanyol

Jos FC Barcelona on aivan liian mainstreamia sinulle (tai Barcan peliä ei satu olemaan reissusi aikaan) ja jalkapalloa pitäisi päästä katsomaan, kannattaa katsoa Barcelonan toisen jalkapallojoukkueen, eli Espanyolin kalenteria heidän nettisivuiltaan.

Hieman vaatimattomalla, noin 40 000 ihmistä vetävällä RCDE Stadionilla on siltikin tarjolla tunnelmaa ja maailmanluokan jalkapalloa!

Loppusanat

Barcelona on siis kenties paras kohde jalkapallofanille maailmassa. Ja jos ei futis-fani olisikaan ja reissu Barcelonaan suuntautuu, kannattaa Camp Noulla silti vierailla.

Ja nyt vielä kun Lionel Messi pelaa Barcassa, niin kannattaa ehdottomasti käydä todistamassa tämän maailman parhaan pallotaiteilijan otteita.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here