Drone ja sen 7 yllättävää käyttötarkoitusta!

Drone lennokki

Mikä ihmeen drone? Suomeksi tämä sana tarkoittaa näitä ilmatilojamme kovaa vauhtia valloittavia, kauko-ohjattavia lennokkeja. 

Kauko-ohjattavia lennokkeja on toki ollut ennenkin, mutta nykypäivän miehittämätön ilma-alus on varustettu kameralla, GPS:llä ja ne ovat ns. ”sokkona” lennettävissä. Tähän on toki myös Suomen viranomainen, Trafi, herännyt. Tällä hetkellä säännöksiä ei juurikaan ole, mutta määräyksiksi on kaavailtu Ylen mukaan ainakin seuraavaa:

  • Lennokki tulee olla lentäjän näköpiirissä, enintään 500 metrin päässä
  • Maksimilentokorkeus: 150 metriä
  • Lennokin maksimipaino: 25 kg

Lue myös: Dronet pian rekisteröitävä?

Paluu tulevaisuuteen -leffan ”ennustus” vuodelle 2015 lentävistä autoista ei ihan mennyt nappiin. Ammattimaisesti liikennöidyt dronet sen sijaan tulevat todennäköisesti olemaan erittäinkin tuttu näky taivailla lähivuosien sisällä. Ainakin Amazon -verkkokaupan Jeff Bezos uhoaa sen tapahtuvan heidän osaltaan jo 4-5 vuoden sisällä.

Tällä hetkellä USA:ssakin on vain muutamalla sadalla toimijalla lupa lennättää miehittämättömiä ilma-aluksia kaupallisesti, mutta vuoteen 2020 mennessä tuon lukeman ennustetaan olevan 7500.

Vain muutaman kymmentä euroa maksavia kauko-ohjattavia lennokkeja voi käyttää toki hupimielessä lentelyyn, mutta käsitellään näitä hieman totisempia kameralla ja muulla teknologialla varustettuja droneja, jotka nekin ovat periaatteessa kenen tahansa ostettavissa. Mihin tällaisia drone-lennokkeja voidaan käyttää nyt ja tulevaisuudessa?

7 esimerkkikäyttötarkoitusta drone-lennokeille:

1. Tavaran, esim. verkkokauppaostosten toimitus

Niin, Jeff Bezos, tuo Amazonin visionäärinen johtaja on jo suorituttanut ensimmäiset testilennot Amazon Prime Air -projektin tiimoilla. Amazonin miehittämätön ilma-alus pystyy toimittamaan 5 paunaan asti olevia paketteja, eli n. 2,5 kg painavia lähetyksiä. Nopeimmat verkkokauppaostokset olisivat siis suunnitelmien mukaan vain 30 minuuttia. Uskoisin, että drone-toimitukset tuskin asettuvat kuluttajaystävälliseen hintaan vielä vuosikausiin, vaikka tällaisia PR-testitoimituksia onkin jo tehty.

Onpa hommaa kokeiltu jo Suomessakin Verkkokauppa.comin ja Postin toimesta. Jäämme odottelemaan sitä päivää, kun miehittämätön lentävä alus tuo salkullisen olutta suoraan kotiovellemme.

2. Drone Racing

Kauko-ohjattavilla lennokeilla voi myös lentää kilpaa, jolloin se alkaa näyttää jonkin sortin pelien pelaamisen ja tosielämän kombinaatiolta. Homman englanninkielinen nimi on siis drone tai fpv racing. Tästä löytyy tyylinäyte alla:

3. Maatalouskäyttö ja kansalaisten kyttääminen

Tulevaisuuden maanviljelijä tai muu isomman tilan omaava voi laittaa drone-lennokin ovesta ulos hommiin. Sen voi esimerkiksi asettaa kulkemaan jonkin ennalta ohjelmoidun reitin ja itse isäntä voi katsoa rauhassa ruudulta näkyykö tiluksilla jotain epämääräistä vahinkoa tai minkkitarhaan murtautumaisillaan olevia hipinretaleita.

Myös erilaiset naapurustojen kyttääjät ja pihapoliisit voivat hyötyä tämän laitteen käyttömahdollisuuksista. Kauko-ohjattavalla kameralennokilla on helppo valvoa naapuruston järjestystä nuorison ja muiden kriminaalien muodostaman ”uhkan” varalta.

4. Kalastus

Tämä ei todennäköisesti ole se idyllisin ja romanttisin tapa lähteä ongelle, mutta laitetaan nyt kevennyksenä tämäkin listalle.

5. Kiinteistöjen kuvaaminen

Ilmakuvaaminen on helpottunut ja tullut halvemmaksi näiden miehittämättömien lennokkien myötä. Varsinkin kiinteistönvälitysfirmoille kameralennokit saattavat antaa lisäpotkua myyntiin ja markkinointiin.

Hienompien kohteiden, kuten omakotitalojen, mökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen esittelyyn saadaan ilmasta käsin hienoa video- tai still-kuvia.

Lue myös: Kuvauskopteri haussa? 7 vinkkiä ennen kuin ostat

6. Drone mullistaa huumebisneksen

Drone ja huumeiden salakuljetus
Maahan syöksynyt salakuljetuslennokki

”Dronet ovat tulevaisuus” sanoi eräs amerikkalainen ex-huumediileri. Varsinkin Meksikon ja USA:n rajalla operoi huumekartellien toimesta sukellusveneitä, on useita kilometrejä pitkiä tunneleita ja muuta täysin ammattimaista smuglaus-toimintaa.

Lennokkeja on todistetusti tavattu jo tositoimista kun epäonnistunut lento syöksyi maahan narkoottisia aineita sisältävät säkit mukanaan. Kuka tietää mihin rikolliset ja terroristit keksivät näitä kenen tahansa ostettavissa olevia lennokkeja vielä käyttää?

7. Musiikkivideot, urheilu jne

Kameralennokki on loistava keksintö action-kameroiden ja erilaisten urheilulajien ystäville. Ehkä päräyttävin juttu on tämä Follow me -ominaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että kuvauslennokki voidaan asettaa seuraamaan jotain tiettyä kohdetta ja pitämään kamera siihen tähdättynä. Kuvauskohteen tarvitsee vain laittaa taskuunsa esim. puhelin, jossa on GPS ja joka tukee kameralennokin järjestelmää.

Voit siis lähettää dronen taivaalle autopilotille kuvaamaan itseäsi. Selfiet ovat siis menossa aivan omille leveleilleen näiden lentävien robottien ansiosta.

Drone-lennokin käyttökohteet ovat siis kovin monimuotoisia. Toki joissain käyttötarkoituksissa tulee lupa-asiat vielä rajoittamaan toimintaa paljonkin – tilanne kun tällä uudella alalla elää voimakkaasti. Me seuraamme tilannetta ja tulemme raportoimaan näiden ilmatilojemme uusien tulokkaiden liikkeistä jatkossakin.

PS. Katso Hintaoppaasta parhaat hinnat droneille! (tuoreimmat, 2017 mallit listattu!)

2 KOMMENTIT

  1. Drone on puhekieltä ja tarkoittaa alunperin kauko-ohjattavaa miehittämätöntä ilma-alusta unmanned air vehicle (UAV). Nimitys on siirtynyt nelikkokoptereihin niiden tultua muutamaa vuosi sitten markinoille. Perinteisiä kiinteäsiipisiä lennokkeja ei ole vuosikymmeniin pidetty droneina. Ns drone-lennokilla tarkoitetaan nimenomaan nelikkokopteria ei perinteistä lennokkia, vai onko alettu niistäkin käyttää myös nimitystä drone, lennokki-drone. Englanniksi lennokki on airmodel, ranskaksi modele reduit d’avion, ”lentokoneen pienennetty malli”. Eu-säädös puhuu droneista. Säännös ei siis koske lennokkeja..

  2. Drone on englannin sana, joka tarkoittaa kuhnuria, mehiläis- tai muurahaispesästä kuningattaren kanssa parittelulennolle lähtevää urosmuurahaista, tai -mehiläistä. Tästä johtuu puhekielellinen ammattitermi drone. Dronella on siis eläintieteeseen liittyen tehtävä, tiedustelu, pommitus, maalilennätys, kuvaus, tavarankuljetus, huvilennnätys. Korjaan edellistä kommenttia, englanniksi lennokki on aeromodel. Lennättäjät käyttävät myös termiä aircraft, joka tarkoittaa lentokonetta. Analogisesti suomen kielessä voidaqan käyttää code > koodi, mode > moodi, drone > drooni.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here