Dronet ja niiden riskit – rekisteröinti pian pakollista?

USA:ssa säädetään nyt pikavauhtia lakia, joka vaatisi harrastelija-dronelentäjiä rekisteröimään kopterinsa. Lienee vain ajan kysymys milloin dronen rekisteröinti on pakollista myös Suomessa?

Täällä Roinasen tekniikka-osiolla keskitytään nyt melko vahvasti droneihin, koska ne ovat koko elektroniikkateollisuudelle lähestulkoon sama asia kuin kännyköiden markkinoilletulo aikoinaan.

No, ei niistä nyt ihan yhtä massatuote tule kuin älypuhelimista, mutta yleistyvät kuitenkin. Ainakin selfie dronet ja niiden äärimmäisen helppo käyttö tuovat kopterit myös ihan koko Instagram- ja Snapchat -kansan ulottuviin.

Vielä yksi vertaus kännyköihin: toistaiseksi nelikopterit ovat melko isoja ja kömpelöitä – vähän kuin salkkumalliset matkapuhelimet 80-luvulla. Dronejen omistajat ovat myöskin vielä melko harvassa. Mutta kenties nämä kömpelöt kamerakopterit ovat tulevaisuudessa sellaisia avaimenperään kytkettäviä, perhosen kokoisia leijuvia kameroita..?

Joka tapauksessa, takaisin tähän päivään ja ihan lähitulevaisuuteen:

Jos perus selfiekepit herättävät ärsytystä ja jopa käyttökieltoja joihinkin tapahtumiin, voi vain kuvitella kuinka paljon kamerakopterit tulevat vittuunnuttamaan ihmisiä ympäri maailmaa.

Amerikassa paikalliselle ilmailuviranomaiselle, FAA:lle, tehtyjen valitusten määrä on kasvanut siihen malliin, että dronejen rekisteröinti tullee siis pakolliseksi jo 2015 vuoden loppuun mennessä, sanoo Foxnews.

Dronejen haitat/riskit?

Suomessa näitä nelikoptereita saa lennättää vielä melko vapaasti. Trafi kehottaa toistaiseksi lähinnä käyttämään maalaisjärkejä lennätyshommissa. Kopterin pitää olla näköetäisyydellä ja sillä ei saa lentää ihmisjoukkojen (esim. katsomoiden) yläpuolella.

Kamerakopterien määrät ovat vielä niin pieniä, että ”maalaisjärjellä” vielä pärjätään..

Mutta, mitäs sitten kun jokaisella IG/Snapchat-jonnella on oma drone ja live-selfietä pitää saada jatkuvasti tuotettua Periscopeen (tai mikä some-kanava sattuu seuraavaksi tulemaankaan)?

Kuka Trafin määräyksiä muistaa/jaksaa noudattaa, kun on mahdollisuus kuvata eeppistä materiaalia? Kun dronet lisääntyy, luulisi myös holtittoman käytön lisääntyvän. Sitä kautta dronet todennäköisesti alkavat tippumaan entistä enemmän ei-toivottuihin paikkoihin.

Entäs kun terroristit päättävät köyttää hieman vankempaan droneen räjähteitä ja lentää kaikessa rauhassa kymmenen dronea johonkin massatapahtuman yleisöön?

Tähän asti pommittavia droneja on ollut vain armeijoiden käytöissä, mutta kevyttä lastia kantavan dronenhan voi ostaa tänä päivänä kaupasta kuka vain. Tulevaisuudessa kuka tahansa sekopää osaa käyttää näitä laitteita mitä sairaimmilla tavoilla. Valitettavasti.

Ei nyt maalailla piruja liikaa seinille, mutta rekisteröinti ja muu vahvempi kontrollointi lienee aivan todellisuutta lähitulevaisuudessa – myös Suomessa.

Toistaiseksi dronet ovat siis melko viattoman oloisia hauskoja laitteita, mutta missä mennään esim. 5 vuoden päästä?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here