Vaatebrändin perustaminen alle 50 eurolla (silkkipainatus)

Tässä artikkelissa opit kuinka voit rakentaa T-paitapainatuskoneen kotona ja perustaa vaatebrändin ja verkkokaupan. Tämä kaikki alle 50 euron budjetilla.

Yrittämisen aloittaminen on tänäpäivänä helppoa ja halpaa.

Realistisuuden nimissä mainittakoon, että menestyminen siinä on sitten vaikeampi projekti (mutta täysin mahdollista). Homma helpottuu, mikäli sinulla on jo valmis seuraajakunta esimerkiksi blogin tai jonkun some-kanavan kautta.

Jos sinulla on:

 • bändi, kerho, nettisivusto, blogi tai muu some-yleisö (Instagram, Facebook tms.)
 • DIY-henkeä, eli tykkäät näppäillä muutakin kuin näppäimistöä
 • halukkuutta perustaa oma vaate/tekstiili/juliste tai muu vastaava brändi ja verkkokauppa

..niin tämä artikkeli saattaa olla juuri sinulle.

Tosin ei sinulla välttämättä tarvitse olla some-seurantaa valmiina, mutta siinä tapauksessa joudut vain markkinoimaan ja hustlaamaan hieman kovempaa.

Tässä artikkelissa ei juurikaan pureuduta byrokratiaan (yrityksen/toiminimen perustaminen), vaan lähinnä ihan käytännön puoleen. Tätä menetelmää voi kokeilla kuka tahansa ilman yrityksen perustamisiakin ja kokeilla menekkiä ihan vain lähipiirissä harrastusmeiningillä.

Opas koostuu 5 osasta:

1 Suunnittelu
2 Tuotteet, joita voidaan painaa
3 Silkkipainatus-menetelmän perusteet
4 Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi
5 Markkinointi

Pieni disclaimer heti alkuun:

Toki netistä löytyy palveluja (esim. spreadshirt) joissa voi painatuttaa tuotteita omilla logoilla ja myydä niitä esim. oman blogin lukijoille. Tällöin sinä itse et joudu tekemään mitään fyysistä työtä (painattamaan/lähettämään paketteja jne.) Saat yksinkertaisesti provikan tällaisen välikäden painamasta ja lähettämästä tuotteesta.

Tämän artikkelin menetelmä on siis DIY-henkiselle, joka haluaa itse painattaa tuotteensa.

 

1. Suunnittelu

Tässä artikkelissa käytettävä menetelmä vaatii 1-värisen, melko simppelin, designin. Mikäli graafinen suunnittelu ei ole vahvinta alaasi, tässä jotain vinkkiä:

Tänä päivänä löytyy monia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia, esim:

 • GIMP
 • Paint.net
 • Inkscape (vektorigrafiikkaohjelma)

Näiden opettelu saattaa toki ottaa oman aikansa, mutta perus tekstien suunnittelu on melko yksinkertaista. Jos et ole hyvä tietokonegrafiikan kanssa, mutta osaat piirtää, voit tehdä esim. seuraavaa:

 • piirrä oma suunnitelmasi paperille ja skannaa se
 • muuta se kuvankäsittelyohjelman avulla tulostettavaan muotoon (1-värinen, eli ei erilaisia sävyeroja)
 • jos et osaa ylläolevaa, voit palkata esim. fiverr.comista jonkun tekemään sen 5 dollarilla

Kun sinulla on design valmiina, on aika tulostaa se mustavalkoisena (eli pelkkää mustaa väriä käyttäen) läpinäkyvälle kalvolle. Jos sinulla ei ole tulostinta, homman pitäisi onnistua myös tulostusliikkeessä, jossa myydään myös soveliaita kalvoja.

Oletetaan, että ehkä sinulla on jokin blogisi/joukkueesi/gangsta rap -ryhmittymäsi logo ja haluat sen T-paitaan? Hienoa. Kohta ryhdytään rakentamaan sitä paino”konetta”..

 

2. Minkälaisia tuotteita voidaan painattaa?

Silkkipainatusmenetelmällä voidaan siis alkaa printtaamaan vaikkapa T-paitoja, huppareita, kangaskasseja, pahvia, julisteita ja jopa lasia. Blankoja vaatteita voidaan ostaa ihan EU:n sisältä verkkokaupoista ihan yksittäin (ei siis pakko ostaa useita satoja kappaleita kerralla).

EU:n sisältä ostetuista vaatteista löytyy siis valmiina EU:n vaatimat pesulaput sun muut tuotetiedot sieltä niskalapusta.

Toinen vaihtoehto on sitten Thaimaasta, Kambodzasta tai Kiinasta tyhjien paitojen tilaaminen. Turkki taitaa olla myös suuri tekstiilimaa, ehkä siis myös sieltä. Näissä kuitenkin pitää olla nuo EU:n vaatimat pesulaput sun muut kunnossa, jos lakien mukaan mennään.

Keskitytään nyt kuitenkin siihen helppoon vaihtoehtoon, eli voit ostaa EU:n sisältä muun muassa:

 • T-paitoja alkaen 2,5 euroa kappale
 • Kangaskasseja (totebag) alkaen 1 euro / kappale
 • Huppareita alkaen n. 10 € / kappale

Nämä siis alkaen-hintoja sellaisten valmistajien tuotteille, kuten Gildan ja Fruit of the Loom. Eettisempiä ja parempilaatuisia löytyy toki myös, mutta kalliimmalla.

 

3. Silkkipainatus

Silkkipainatus, eli screen printing on ikivanha printtausmenetelmä. Sillä voidaan printata kankaita, pahvia, lasia ym. Tässä tapauksessa siis T-paitoja. Tänä päivänä digitaaliset printtausmetodit ovat yleistyneet, mutta edelleen suurin osa H&M:stä sun muista vaatekaupoista löytyvistä paidoista on painettu silkkipainatusmenetelmällä.

Ammattimaiset silkkipainofirmat pystyvät printtaamaan satoja t-paitoja tunnissa. Kotioloissakin voidaan päästä hyvällä laitteistolla ja osaamisella useamman kymmenen t-paidan tuntivauhtiin.

Tässä artikkelissa homma tehdään ghetto-tyyliin, koska tulin maininneeksi tuon alle 50 euron budjetin ja haluan pitää asian helposti lähestyttävänä. (Isommalla budjetilla on mahdollista ostaa valmis paketti, jossa on kaikki tarvittavat osat). Tuohon 50 euroon liittyen mainittakoon vielä: oletuksena on, että omistaa ennestään sentään jotain, eli tietokoneen ja perustyökaluja.

Homma toimii kutakuinkin näin:

Screenprinting -raamiTehdään puuraami, johon on venytetty minimaalisen pieniä reikiä sisältävä kankaanpalanen. Sitten siihen ikäänkuin poltetaan tällainen emulsioneste siten, että sinun logosi jää ”läpinäkyväksi”, josta pääsee mustetta läpi. Raami laitetaan blankon T-paidan (tai kassi, huppari tms.) päälle ja levitetään mustetta raamin läpi.

Tarvitset pääpiirteittäin seuraavaa:

 • raamin (tässä esimerkissä muutaman euron maksava puutaulukehys)
 • polyesterikangasta (mielellään silkkipainoon soveltuva – myös mummon vanhat verhot saattavat ajaa asiansa) – maksanee yleensä reilun 10€ per neliömetri.
 • nitoja
 • valoherkkää emulsiota (maksaa alkaen 10-20€ per purkki)
 • ”lasta”, jolla levittää emulsiota (ja myöhemmin mustetta paitaan) – 10€?
 • kalvolle tulostettu itsesuunnittelemasi logo/teksti (tulostusliikkeessä muutaman euron?)
 • esim. 400W työmaavalo (halogeeni) – löytynee perheenjäsenen/tutun autotallista lainattavaksi?
 • raamin kokoinen lasipalanen (esim. vanhasta taulusta)

Silkkipainokoneen tekemisen vaiheet pääpiirteittäin:

Otetaan 30x40cm puinen canvas-taulukehys, revitään canvas-kangas pois.

Puuraami

Otetaan sopivan kokoinen silkkipalanen (vai liekö tämä jotain polyesterikangasta?), näitä pitäisi löytyä askartelu- tai silkkipainoon erikoistuneista liikkeistä.

Silkkipainoraamin valmistus

Aletaan nitomaan kangasta kehyksen ympärille – tavoitteena saada se kireäksi kuin rumpukalvo. Ensin yksi sivu ja sen jälkeen venyttämällä kangasta vastapuolelta ja sitten nitomalla vastapuoli kiinni.

Silkin venytys

Venytetään ja nidotaan, kunnes kangas on kokonaan raamissa tiukasti kiinni.

Silkkipainoraami

Kangas on nyt niin tiukasti venytetty ja nidottu kiinni, että rypytkin ovat häipyneet.

Ennen kuin aletaan levittelemään emulsiota, kangasverkon pitäisi olla puhdas ja pölytön. Voit esimerkiksi pestä sen tiskiharjalla ja tiskiaineella.

Kun tekemäsi silkkipainoraami on kuivunut, on aika mennä pimeään tilaan ja levittämään valoherkkä emulsio kankaan päälle.

Emulsion levittäminen

Kun emulsio on levitetty tasaisesti molemmille puolille, jätetään raami kuivumaan pimeään tilaan (esim. pahvilaatikkoon, johon ei valo pääse sisälle). Raamin pitäisi kuivua vaakatasossa ja siten, että yo. kuvassa näkyvä puoli on ylöspäin (raamin tasainen puoli, jossa ei ole tuota syvennystä, tulee siis alaspäin)

Voit jättää raamin kuivumaan vaikkapa yön yli (ei kuitenkaan mielellään päiväkausiksi – riippunee emulsiotyypistä).

Kun emulsio on kuivunut, se tulee edelleenkin pitää koko ajan pimeässä/hämärässä, koska aine on valoherkkää. Nyt on aika ottaa esiin kalvo, johon on tulostettu logosi.

Silkkipainokalvo

Laitetaan kalvo raamin päälle (raamin tasaiselle puolelle) – peilikuvana, jotta syvennyspuolella kuvio on ”oikeinpäin”. Teipataan kalvo kiinni kulmista ja näiden päälle laitetaan vielä lasinpalanen, joka litistää kalvon tiukasti silkkiä/kangasta vasten.

Aletaan valottaa 400W halogeenilampulla n. 40 cm etäisyydeltä. Riippuen emulsiotyypistä, tämän pitäisi kestää n. 5-10 minuuttia (tämä tieto pitäisi selvitä emulsion dokumenteista tai sen myyneestä firmasta)

Emulsion valotus

Kun valotus on suoritettu, otetaan kalvo pois ja aletaan ruiskuttaa raamia vedellä. Kyllä, vedellä aletaan ruiskuttaa ja kohtuullisella paineella. Ota esim. suihkunkahva irti ja laita peukalo letkun päähän, jotta saat muodostettua terävämpää vesissuihkua. Vettä suihkutetaan n. 1-2 minuuttia, kunnes emulsio on lähtenyt irti logosi/tekstisi kohdalta:

Näin meillä on sapluuna tehtynä ja sen kuivuttua, voidaan kokeilla painatusta.

T-paidan painatus silkkipainatusmenetelmällä tapahtuu näin:

Nyt meillä on siis tämä muotti, eli mobiilikäyttöinen high tech -tekniikkaa sisältävä t-paidan painatuskone:

Silkkipaino

On aika painaa t-paita. Levitetään silkkipainomustetta raamin päätyyn ja laitetaan painokone oikeaan kohtaan paidan päälle. T-paidan sisälle on hyvä laittaa pahvin palanen siihen kohtaan, johon painatus tulee, jotta painettava kohta on tasainen.

Musteen levitys

Pyydä kaveria pitämään raamia paikoillaan, painamalla voimakkaasti alaspäin. Levitä lastalle melko kovaa painaen muste raamin läpi. Voit toistaa tämän pari kertaa. Viimeisen pyyhkäisyn jälkeen älä levitä mustetta enää tekstin/logon päälle, vaan nosta raami irti paidasta varovaisesti (suoraan ylöspäin).

Itse painettu t-paita

Muste sotkee helposti paikkoja, joten kannattaa pitää sormet puhtaana, jotta kangas ei sotkeennu. Kun olet ”printannut” viimeisen paidan, kaavi muste raamin päältä talteen ja mene heti pesemään loput pois vedellä (mikäli käytössä on vesiliukoinen väri). Tämä siitä syystä, että väri kuivuu melko nopeasti.

Silkkipainatukseen liittyy melko paljon erilaisia jippoja, jotka on vaikea mahduttaa tähän yhteen postaukseen. Tämä onkin vain pääpiirteittäinen opas aiheeseen ja saatat joutua lukemaan tarkempia oppaita ja katsomaan opetusvideoita aiheesta.

 

4. Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi

Tänä päivänä verkkokaupan voi perustaa kuka tahansa, joka osaa käynnistää tietokoneen. Tässä kaksi vaihtoehtoa verkkokaupoista, jotka saadaan käyntiin ilmaiseksi:

 • Tictail (ulkomaille sopivampi vaihtoehto)
 • Holvi (Suomen markkinoille sopiva – sisältää pankkien verkkomaksupainikkeet!)

Kumpikaan palvelu ei vaadi sen kummempaa teknistä osaamista. Homma toimii varsin intuitiivisesti, kuten Facebook tai mikä tahansa nykyaikainen verkkopalvelu. Lisätään vain kuvat ja tekstit ja sillä selvä.

Kummastakaan palvelusta ei koidu juoksevia kuluja, vaan he ottavat oman pienen osuutensa toteutuneista myynneistä.

Ammattimaisempaan ja pysyvään käyttöön on sitten parempi hankkia omalla domainilla pyörivä verkkokauppa, mutta se on sitten tulevaisuuden juttuja (mikäli kauppa rupeaa käymään).

 

5. Myynti & markkinointi

Nyt meillä on siis valmis tuote myytäväksi ja kauppakin valmiina. Mikäli sinulla jo on iso some-seuranta, loistavaa. Mikäli lähdet aivan nollasta, on homma hieman haasteellisempi. Markkinointi on joko kallista tai sitten se vaatii erittäin kekseliästä ja viraalista mainoskampanjaa, jotta homma ottaa tuulta alleen.

Oletetaan, että sinulla on vaikkapa bändi:

Voit painattaa bändipaitoja edullisesti itsellesi ja lähipiirillesi. Voit lisäksi aktivoida Facebook- tai muiden some-kanavien seuraajiasi järjestämällä arvontoja, joissa jaat palkinnoksi t-paitoja. Näiden lisäksi voit tietenkin myydä niitä keikoilla ja verkkokaupassasi.

 

Yhteenveto

Kuten jutusta toivottavasti kävi ilmi, käytännössä oman vaatemalliston saa perustettua erittäin pienellä budjetilla. Se ei vaadi isojen tilausmäärien tilaamista tukkukaupoista/tehtaista, vaan alkuun pääsee ihan muutamalla kappaleella. Toki jotkut haluavat tehdä kaiken kerralla ”kunnolla”, mutta jos ei halua ottaa kovaa taloudellista riskiä, on tällainen DIY-henkinen kokeilu antoisampaa kuin jättää kokonaan kokeilematta.

Tällainen projekti sopii loistavasti oman jo olemassa olevan ”brändin” vahvistamiseen ja kehittämiseen – oli se sitten orkesteri, kokkausblogi tai sitten ihan kokonaan uusi ja pelkästään vaatteisiin keskittyvä brändi ja kauppa.

Jos projekti kasvaa, tullee sitten ajankohtaiseksi hankkia parempaa silkkipainokalustoa tai muuta edistyksellisempää painatustekniikkaa (esim. DTG-tulostin), jolloin kustannuksetkin sitten kasvavat tuhansiin euroihin.

Mutta kuten luvattua, pienimuotoisen vaatekaupan saat aloitettua jo 50 eurolla, jos vain intoa ja tee-se-itse-henkeä löytyy!

4 KOMMENTIT

 1. kiitos tästä! oli antoisaa ja mukavaa lukea kun ihmiset jakavat tietoa/taitoa eteenpäin ilman että siitä peritään maksu.
  toivon onnea ja menestystä yrityksellenne!
  muistakaa karma palkitsee hyvät teot ja tämä on ehdottomasti yksi.

 2. Kiitos hyvästä artikkelista!

  Jos lähtisit perustamaan t-paitoihin keskittyvän verkkokaupan tyhjästä niin miten lähtisit markkinoimaan sitä?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here