Sähköpotkulauta-tietopaketti + 7 sähköpotkulautaa esittelyssä (halvalla tai kalliilla)

Tässä artikkelissa yleiskatsaus sähköpotkulautojen ihmeelliseen maailmaan; selvitämme lakiasiat ja listaamme 7 mielenkiintoista sähköpotkulautaa.

Tällainen sähköinen potkulauta on mitä kätevin tapa liikkua lyhyitä matkoja esim. bussipysäkille siirtymisiin, lyhyen työmatkan kulkemiseen tai muuten vain temppuiluun ja pelleilyyn.

Esimerkiksi töihin ajellessa voi laitteen viedä sisälle työpäivän ajaksi laturiin. Iltapäivällä moottorissa on taas virtaa ja voit vapaan alkamisen kunniaksi laittaa kumin palamaan ja keulia kohti kesäillan auringonlaskua.

Monilla herää kysymys, että onko sähköpotkulauta laillinen?

Valtio on reagoinut näiden sähkömenopelien markkinoille tuloon hienosti ja muokannut lakia siten, että erilaisia sähkömenopelejä operoivat ihmiset luokitellaan joko jalankulkijoiksi (kävelyvauhtia kulkevat laitteet) tai pyöräilijöiksi (max. 25 km/h kulkevat pelit).

Laki asettaa sähköpotkulaudalle seuraavat rajoitukset, mikäli siis aiot ajaa yleisellä tiellä (tiivistettynä):

  • Moottoriteho max. 1000 W
  • Kävelyyn verrattavissa olevan laitteen max. nopeus 15 km/h, pyörään verrattavan laitteen max. nopeus 25 km/h

Tarkemmat säännöt löytyvät täältä (Trafi.fi).

Poimimme 7 erilaista sähköpotkulautaa, joista saat yleiskäsityksen mitä markkinoilla on tarjota:

1. Halpa sähköpotkulauta lapselle tai kevyelle kuskille (n. 100 €)

Halpa sähköpotkulautaJos tavoitteena on löytää sähköpotkulauta halvalla, löytyy lähes jokaisesta halpamarketista tällaisia noin satasen maksavia leluja.

Moottorissa on tehoa tyypillisesti 120W, joka kiihdyttää laitteen n. 12 km/h huippunopeuteen. Maksimikuorma on kuvan laitteessa 70 kg, mutta paremmin laite kulkee mitä kevyempi kuski on. Eli tehoja ei ole liiemmin, mutta hyvä laite esimerkiksi lapselle.

Säännölliseen työmatka-ajeluun tästä tuskin on, vaan lähinnä pihaleikkeihin. Katso tuotetiedot CDON.fi:stä.

 

2. e-Scooter 250W moottorilla (myös raskaan sarjan kuskeille)

Halpa e-scooter
Ei hätää, ohjaustangon pituus on säädettävissä korkeammaksi

Suomalainen e-ville.com myy tätä e-Scooteria, joka kelaa 250W moottorillaan n. 25 km/h huiput, eli pysyy laillisissa rajoissa.

e-Scooter on melko minimalistisen tyylikäs eikä se juurikaan näytä tavallista moottoroimatonta potkulautaa isommalta.

Itse laite painaa 15 kg, se taittuu pieneen tilaan ja kestää jopa 150 kg kuormaa, eli kyseessä ei ole mikään lasten lelu.

Yhdellä latauksella riittää puhtia n. 20 km matkalle (riippuen kaasukädestä, kuskin painosta ja maastosta).

Katso tuotetiedot ja hinta e-villen Suomi-varastolta (ja asiakkaiden kommentit/kokemukset laitteesta)

 

3. Xiaomi MiJia – kevyt älypotkulauta

Xiaomi MijiaMonelle on Xiaomin älypuhelimet tuttuja, mutta he valmistavat tänä päivänä mm. äly-TV:itä, kuvauskoptereita sekä sähkömenopelejä.

Xiaomi MiJia on kätevä ja kevyt sähköpotkulauta, joka kommunikoi sujuvasti myös älypuhelimen kanssa, antaen perustietoja kuten nopeuden, akun kapasiteetin ja kuljetun matkan.

Xiaomin fyysisesti isompia tuotteita on aika hankala saada vielä Suomeen, mutta tällainen kevytrakenteinen älypotkulauta tullee olemaan se tulevaisuuden hittituote.

 

 

 

4. Racing-henkinen sähköpotkulauta

500W e-scooterTässä laudassa on moottoripyörämäiset renkaat, krossipyörämäisesti pehmustettu ohjaustanko ja muutenkin hieman racing-henkisempi ulkonäkö.

Katu-uskottavuus on tällä laitteella hyvällä tasolla, eli soveltuu myös mopojonneille.

Kohtalaisen sirosta ulkonäöstään huolimatta laite painaa vankat 38 kg.

500W moottori singahduttaa laitteen tuotekuvauksen mukaan jopa 38 km/h nopeuteen, eli periaatteessa laiton vehje yleisille teille. Hyvä laite esimerkiksi varikkomopoksi tai syrjäseuduille, jossa on tilaa harrastaa.

Tämän saa kohtalaisen halvalla Saksan Amazonista. Rahtikulut pitäisi jäädä noin 30 euroon (tarkka rahtikulu selviää Amazonissa menemällä tilausprosessissa aivan viimeiselle sivulle, jossa sivusto näyttää lopullisen hinnan annettuun toimitusosoitteeseen.

Katso tuote Saksan Amazonista.

(Lue myös oppaamme Amazonista tilaamiseen)

 

5. Katu/maastomallinen sähköpotkulauta 1000W moottorilla

Sähköpotkulauta 1000 WTämän näköisiä vehkeitä on näkynyt markkinoilla useamman eri valmistajan nimellä. Yleensä kauppiaat tilaavat näitä Kiinasta ja laittavat oman merkin päälle.

1000 W moottori vie laitetta 30 km/h huippunopeuteen asti ja yhdellä latauksella pääsee 15-20 km. Painoa laitteella on jopa 44 kg.

Jos penkki näyttää liian mummolta, saa sen irrotettua!

Tiedot otettu Saksan Amazonista.

 

6. Fat Wheels sähköpotkulauta

Fat wheels sähköpotkulautaAmerikasta (ja Kiinasta, jossa nämä todennäköisesti kaikki valmistetaan) löytyy ne parhaat valikoimat erilaisia sähkömenopelejä.

Euroopassa saatavuus on hieman huonompi, mutta tätä kirjoittaessa, ainakin Englannin eBaysta näitä läskirenkaisia skoottereita löytyy Fat Wheels Scooter -hakusanalla.

Laitteesta löytyy yleensä myös bluetooth-kaiutin, johon voi laittaa gangsta-rappia soimaan lähtiessään ajamaan p*llurallia pitkin pitäjää.

Tämä vehje ei välttämättä ole se optimaalisin potkulauta työmatkalle, mutta katseita kääntävä se takuulla on.

Muuten: jos hillotilanteesi ei salli potkulaudan ostamista käteisellä, katso Hillomaisteri.comin listaamat top 5 paikat, josta irtoaa koroton ensilaina.

 

7. Italialaista designia – muhkearenkainen ”krossimalli” (jopa 1600 W moottorilla)

Tässä Velociferon valmistama crossi-/maastohenkinen sähköpotkulauta/pyörä:

Velocifero sähköpotkulauta

Se on italialaista suunnittelutyötä valmistettuna Kiinassa. Heillä on useita eri malleja ja tämä MAD-sarjan malli alkaa jo näyttämään joltain krossipyörän mutaatiolta.

Isot ja muhkeat renkaat ja moottorivalikoimaa tässä Velocifero MAD -sarjassa on seuraavanlaiset watti-määrät: 500, 600, 800, 1600 W.

Myös Suomesta löytyy jälleenmyyjiä.

Yhteenveto

Siinä siis yleiskatsaus mitä markkinoilla on tarjota tällä hetkellä.

On alle 10 kg painavia vehkeitä, jotka kulkevat kätevästi mukana mihin tahansa sekä sitten näitä yli 40 kg painavia mötkäleitä, jotka tarjoavat isompien tehojen ja renkaiden ansiosta hieman monipuolisempia kyytejä.

Lue lisää sähkömenopeleistä:

1 KOMMENTTI

  1. haluaisin ostaa ton sikaisoilla läskirenkailla varustetun kuvassa olevan pelin. kysymys kuuluu mistä suomessa sen saisi kohtuu hinnalla

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here