F1 Monaco 2017

Vuoden 2017 kausi Formula 1:ssä on taas suomalaisittain varsin kiintoisaa seurattavaa. Ja yksi kauden mielenkiintoisimpia kisoja on Monacon F1-kisa, joka ajetaan toukokuun lopulla.

Tästä artikkelista löydät käytännönläheiset vinkit, miten teet omatoimisen reissun formuloita katsomaan Monacoon.

Monaco on pieni, vajaan 40 000 asukkaan kaupunki välimeren rannalla. Muutoin kohtalaisen hiljainen kylä täyttyy F1-turisteista ja meiningistä joka vuosi toukokuun lopulla. Tänä vuonna formulakisat ajetaan 25. – 28.5.2017, jolloin F1-autoja voi nähdä radalla torstaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Vaikka Monaco on bling blingin kehto ja hillopäälliköiden temmellyskenttä, voi sinne lähteä haistelemaan formulatunnelmaa myös ”normaalilla” matkabudjetilla.

Majoittua kannattaa 20 km päähän, Nizzaan, josta pääset kätevästi Monacoon vaikka junalla, bussilla, autolla tai mopolla/moottoripyörällä/polkupyörällä.

Mutta reissu kannattaa varata ajoissa, liput ja hotellit menevät nimittäin jo kaupaksi kovaa kyytiä.

Monaco F1 2017 liput

Lippujen hinnat ovat Monacossa halvimmillaan 86 € ja kalleimmillaan useamman tuhat euroa. Nämä siis sunnuntaille, eli kisapäivälle.

Jos olet rahoissasi, voit ostaa VIP-lipun satamaan parkkeeratulle jahdille 3950 € hintaan per henkilö.

Ja jos olet toisesta ääripäästä, esim. reppureissaaja juuri näihin aikoihin näillä seudulla ja haluat nähdä liikkuvan F1-auton, kannattaa harkita torstain harjoituksiin menoa. Liput saa sinne alkaen 27 € hintaan.

Nämä halvimmat liput ovat siis ”General admission” -tyyppisiä (alla vihreällä merkityt 2 aluetta), joissa ei sinänsä ole mitään paikkalippuja, vaan pelkästään pääsy yhteen tiettyyn osioon radalla. Katsomoista lipun ostamalla pääsee paremmille paikoille ja ihan itselleen varatulle paikalle.

Monaco F1 liput
Kuvakaappaus BookF1.com

Yksi oman kokemuksen kautta luotettavaksi koettu lipunmyyjä on brittiläinen BookF1.com.

F1 on siinä mielessä vielä vanhanaikainen, että heillä ei ole tiettävästi vieläkään vuonna 2017 sähköisiä lippuja käytössä. Mutta BookF1 lähettää paperiliput nopeana ja turvallisena DHL Express-lähetyksenä heti kun he ne saavat haltuunsa F1-organisaatiolta/kisan järjestäjältä. Kun ostin liput viime vuoden Monzan kisaan, oli BookF1 halvempi toimituskuluineen kuin virallinen F1-organisaation nettisivu. Mutta kannattaa vertailla hintoja (nimenomaan toimituskulujen kanssa).

Majoitus Nizza vs. Monaco?

Monacossa hotellissa asuminen F1-kisaviikonloppuna on hävyttömän kallista. Esimerkiksi tätä kirjoittaessa erittäin huonot asiakasarvostelut saaneesta 20 neliön huoneistomajoituksesta pitäisi maksaa kisaviikonloppuna n. 1500 € per yö.

Tai esimerkiksi 4 tähden hotelli kisaviikonloppuna voi maksaa yli 3000 € per yö.

Mutta Nizzan hintataso on huomattavasti alhaisempi. Sielläkin majoituspaikkojen hinnat nousevat F1-kisaviikonlopuksi ja saatavuus heikkenee, mutta alle 100 € / yö -budjetilla löytyy runsaasti valikoimaa – jos varaat ajoissa.

Tai jos olet Italia-fani, voit katsoa majoituspaikkoja Italian puolelta, vaikka Ventimigliasta (n. 25 km päästä) ja sieltä saapua omin päin esim. junalla Monacoon (junia menee tiheään ja se maksaa vain muutaman euron suuntaansa).

Tämä koko Ranskan ja Italian riviera on täyteen rakennettu viihtyisiä kyliä ja kaupunkeja, joten muuallakin voi asua kuin Monacossa tai Nizzassa.

Ranskan riviera

Liikkuminen Monacoon F1-kisojen aikana

Kätevin tapa saapua Monacoon F1-kisaviikonloppuna on useimmille juna. Junat kulkevat Monacoon esim. Nizzasta, Ranskasta ja Italian puolelta Ventimigliasta. Näin vältät turhan ruuhkissa istumisen liikenteen seassa. Puhumattakaan pysäköintiongelmista..

Toiseksi kätevin tapa voisi olla polkupyörä tai skootteri. Niillä voi puikkelehtia ruuhkien läpi ja löytää jopa parkkipaikan. Näillä on myös kätevä ajaa rata ympäri silloin kun ajot eivät ole käynnissä. Rata siis avataan sessioiden ulkopuolella normaalille liikenteelle.

Monacon F1-rata
Monacon F1-radan pääsuora kisaviikonloppua edeltävänä keskiviikkona

Rataan ja Monacoon on kätevää tutustua esim. keskiviikkona tai perjantaina (kilpa-autoilla ajetaan siis vain torstaina, lauantaina ja sunnuntaina). Kannattaakin ehdottomasti käydä tutustumassa Monacoon myös kisapäivän ja aika-ajojen ulkopuolella, niin mahdut paremmin liikkumaan ja näkemään paikkoja.

Yhteenveto

Monaco ei siis ole ennakkoluuloista huolimatta keskiverto F1-kisaa kalliimpi kohde, mikäli vaan majoituksen ja liput varaa ajoissa. Ja rahamiehille ja -naisille on tarjolla niin paljon luksusta, kuin vain takapuoli kestää. Kaiken lisäksi Ranskan ja Italian riviera on erittäin hienoa seutua, joten samalla voi viettää monipuolisesti ranta-, kaupunki- ja formulalomaa!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here