Monza F1-kisa

Jos olet kiinnostunut Formula 1:stä ja matkailusta, kannattaa harkita reissua Milanon kyljessä sijaitsevaan Monzaan. Tässä artikkelissa reportaasia vuoden 2016 kisasta ja vinkkejä tulevaisuudessa Monzaan suuntaavalle omatoimimatkailijalle.

Nyt kun Kimi Räikkönen vielä ajaa Ferraria (vuosi 2017 saattaa olla viimeinen kausi), kannattaa formulat käydä kokemassa Italiassa; sää on syyskuun alussa mitä mainioin, Monza on legendaarinen moottorirata, sekä italialaiset ovat kenties maailman fanaattisinta F1-kansaa.

Kimi for president

Monza sijaitsee vain 15 km päässä Milanosta ja paikan päälle rata-alueelle on helppo kulkea paikallisjunalla.

Paljonko tällainen reissu maksaa? Halvimmillaan ”pakolliset kulut” kuta kuinkin tämän verran:

 • Lennot Helsinki-Milano-Helsinki alk. n. 120 € (tarkista esim. momondo.fi)
 • Majoitus esim. 2 yötä 80 € per 2 hengen huone (tai teltassa Monzan rata-alueella)
 • Liput F1-kisaan n. 90 €
 • Junaliput Milano-Monza menopaluu 5 €

Tietty siihen tulee muita kulkemisia, syömisiä ja ostoksia päälle, mutta kuitenkin. Milanon hintataso on varsin kohtuullinen – hieman Suomea halvempi.

Lippujen hankkiminen F1-kisaan

Itse ostin liput brittiläisestä BookF1.comista. Lippujen hinnat vaihtelevat suuresti riippuen otatko paikan jostain ”oikeasta” katsomosta vai sitten halvimman, eli General Admission -lipun, jolla pääsee moneen eri paikkaan nurmikkoalueille ja pieniin katsomoihin.

F1-lippujen ostaminen on vielä melko old school -toimintaa. E-lippuja ei ole, vaan tiketit tulevat ihan fyysisessä postissa sitten kun järjestäjä saa ne tulostettua n. 2-4 viikkoa ennen kisaa – näin ainakin Monzan kohdalla.

2 lipun hinnaksi (General admission, vain sunnuntaiksi) BookF1:stä tilattuna tuli 197 EUR. (85 € per lippu + postikulut 27 €). Tämä tuli halvemmaksi kuin F1:n virallisilta kotisivuilta ostettuna.

Monza F1 lippu

Tällaista on F1-kisojen seuraaminen paikan päällä

Formulathan näkee ylivoimaisesti parhaiten TV:stä tai tietokoneen ruudulta kotona. Mutta paikan päälle lähtemisessä idea onkin lähinnä sen tunnelman kokeminen ja autojen näkeminen ”livenä”. TV:stä nopeuksia on melko vaikea hahmottaa, mutta paikan päällä touhu näyttää hieman eriltä, kun autot suhahtelevat ohi jopa 300 km/h vauhdilla (Monza varsinkin erittäin nopea rata).

Kisasta pysyy parhaiten ajantasalla, mikäli istuu lähellä isoa screeniä. Yleensä isompien (ja kalliimpien) katsomoiden luona on screeni, joten tiedät mitä kisassa tapahtuu. Halvempien lippujen paikoilla ei aina screenejä ole, jolloin on sitten silmämääräisen seuraamisen ja kaiuttimista kuuluvan selostuksen armoilla.

Yleensä F1-viikonloppuna sunnuntaisin ajetaan myös muiden luokkien kilpailuja, esim. GP3, GP2 tai Porsche Cup. Siinä mielessä paikalle kannattaa lähteä jo aikaisin aamulla, että vältät pahimmat ruuhkat ja pääset näkemään muiden luokkien kisoja sekä kiertelemään fanimyymälöissä ja muissa aktiviteeteissa.

Vinkit Monzan F1-kisan katsojalle

Monzan rata sijaitsee isossa puistossa/metsässä ja päivän aikana kannattaa varautua kävelemään paljon.

Curva Grande Monza

Paikalle voit saapua joko Lesmo 1 -mutkan lähellä sijaitsevalle Biassono-Lesmo -juna-asemalle (josta kävellen radalle) tai itse Monzan asemalle (josta on bussikuljetus lähemmäs rataa, jonka pitäisi olla ilmainen kun näytät junalippusi).

Yleensä formulaturistille riittää käynti yhtenä päivänä radalla – kisapäivänä. Tosifani voi ostaa vaikkapa 3 päivän lipun (jolla ainakin 2016 olisi päässyt käsittääkseni varikkoalueelle (pit walk) torstain harjoituspäivänä).

Muutamia asioita, joita kannattaa harkita ottavansa mukaan Monzaan lähtiessä:

 • Hyvät kengät, joilla kykenee kävelemään koko päivän
 • Aurinkovoiteet
 • Korvatulpat (nyky-F1:t ovat tosin jo melko hiljaisia)
 • Paljon vettä (päivä on itsessään jonkinlainen urheilusuoritus kävelyineen ja sykkimisineen)
 • Välipalaa (paikalta saa toki ostettua lämmintä pikaruokaakin)
 • Olutta (tai paikan päältä ostettuna 5-7 € kappalehintaan)

Portilla ei kontrolloitu reppuja tai kasseja, eli omia eväitä ja pulloja sai ainakin 2016 roudata miten lystää. Alueella leiriytyneillä italialaisfaneilla oli retkijääkaappeja, patjoja, telttoja, aggregaatteja, polkupyöriä, viinapulloja, kaljaa – eli kaikkea mahdollista.

Paras paikka katsoa (halvoilla lipuilla)

Jos hankit halvimmat General Admission -liput, suosittelen aloittamaan kisan katsomisen Parabolica-mutkaa edeltävän suoran loppupäästä. Siellä on katsomon takana iso screeni, josta näet startin ja muutenkin pysyt kärryillä mitä kisassa tapahtuu:

Parabolica

Myös ennen kisaa tapahtuva drivers parade, eli kun kuskit ajelevat rekan kyydissä kierroksen ympäri, Ferrari-kuskit pysähtyivät haastatteluun juuri tähän kohtaan rataa:Monza Parabolica-katsomo

Katsomossa väki vaihtuu yleensä kisan aikana, joten omia paikkoja ei tarvitse tuntikaupalla varailla. Kisan aikana pääsee kyseisen katsomonosan eturiviin helposti, jolloin näkymä on tällainen:

Parabolica suoran pää

Kisan aikana voi sitten siirtyillä vaikkapa olut-telttojen kautta muihin kohtiin rataa. Esim. pitkässä Curva Grande -mutkassa näytti tältä aiemmin päivällä pikkuformuloiden (GP3) aikaan:

Curva Grande Monza

Kisan jälkeen podiumille

Monzan kisa on siitä harvinainen, että kisan jälkeen yleisö päästetään radalle ja podiumin eteen.

Monza F1 palkintojenjako

Paras paikka mennä radalle lienee jossain ensimmäisen mutkan tienoilla pääsuoran jälkeen. Kannattaa seurata juoksevia punaisiin pukeutuneita ihmisiä, kun kisa on tulossa päätökseensä. Palkintoseremonian jälkeen voit esimerkiksi kävellä rataa pitkin aina Lesmo 1 -mutkaan asti, josta pääsee muutaman sadan metrin päässä sijaitsevalle Biassono-Lesmo -juna-asemalle, josta pääsee takaisin kohti Milanoa. Kannattaa samalla katsastaa myös vanha ovaalirata, josta näkee pätkän esim. ennen ensimmäistä shikaania.

Oli F1:stä ja sen tylsyydestä tänä päivänä mitä mieltä tahansa, on paikan päälle lähteminen aina oma kokemuksensa. Vahva suositus Monzaan lähtemiseen ainakin kun Räikkös-Kimi vielä Ferraria ohjastaa!

10 KOMMENTIT

 1. Asiallisia juttuja täällä vaikka sivuston löysin etsiessä ruokavaliota bodyhommiin. Taitaa olla F1-matka ens vuodelle paketoitu.

 2. Joo hieno sivusto muutenkin. Itse kuulun selkeästi kohderyhmään. Tuo verkkokauppa opas oli kans hyvää luettavaa. Lisäravinteissa sama, että Mass,Myprotein… tarjoo hintalaatu-suhteeltaan hyvää tavaraa, kun vaan kaivaa alekoodeja.

  • Meinas mennä ohi tää kommentti. Jees, pitää päivitellä ko. listaa tässä ajan myötä. Tuohon ekaan versioon tuli vain muutamat poiminnat per kategoria. Ja kiitti vielä kommenteista – näistä saa motivaatioboostia!

 3. Kyllä, olen monia vuosia miettinyt ja kun on tullut seurattua jo Keken ajoilta F-ykkösiä, niin olisi hienoa katsoa paikanpäältä ainakin yhdet kisat ja vielä kun Kimi ajaa punaisella autolla. Tuo maininta että telkusta näkee parhaiten on varmaan tosi, kuten lätkässäkin, mutta onhan tunnelma sentään varmasti hieno ja saa realistisen kuvan kuinka lujaa noilla vekottimilla ajetaan.
  Tältä sivustolta saa kaiken olennaisen tiedon asioista, mitä on tullut kelailtua ja noilla alueilla tuntuu olevan tilaakin, kun on vähän allergiaa jättirysikselle.
  Harmittaa kun tuli missattua V-8 ja v-10 koneitten aika. Niissä on julman hieno saundi, sen saa jo hahmotettua Youtube-pätkistä.
  No kaikkea ei voi aina tavoittaa ja ehkäpä olisi kannattanut heilahtaa kisoihin eikä nössöillä.

  • Juu, nykyautoja voi melkeinpä katsella ilman korvatulppia. Tosin, kun ne pari tuntia suhaa siinä, on mukavampaa laittaa tulpat korviin, riippuu toki ihmisestä. V10:ien aikaan vielä illalla nukkumaan mennessä soi korvissa vaikka oli tulpat päässä kisan ajan.

   Mutta kannattaa ehdottomasti lähteä kun olet noin pitkän linjan fani.. Ei se oo sen kummempaa ku päättää vaan ja varaa liput!

 4. Ei ole Kimin vimppo vuosi 2017. Sitten kun nopeus katoaa, Kimi lopettaa.
  Mulla on ensi vuonna tilattu matka Belgian Span kisaan.
  Olen itse tilannut itseltäni matkan, joten olen pomo ja matkanjohtaja ja Harley-Davidson on hepo jolla matkustan pääosin.

 5. Pakko kommentoida sen verran noihin kisalippuihin liittyen vinkkinä, että kehitystä on ilmeisesti tapahtunut. Varattiin liput 2017 kisaan radan omilta sivuilta eli http://www.monzanet.it, ja nämä olivat e-liput, ilman mitään toimituskuluja. Ensi viikonloppua odotellessa!

 6. Moi
  Tarviiko Monzan radan lippukauppaan rekisteröityä?
  Kun yrittää mennä Montzanet.it lippukauppaan niin sivu kysyy salasanaa.
  Osaisko joku neuvoa kuinka sieltä liput saa?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here