Itävalta Alpit

Jos haluat lähteä Itävallan Alpeille laskettelemaan, on Salzburg hyvä tukikohta siihen. Sinne lentää kohtuu kätevästi Suomesta ja pääset bussilla tai autolla noin 1 tunnissa Alpeille laskemaan mäkeä.

Tässä artikkelissa vinkit Salzburgista käsin Itävallan Alppien (Flachau) haltuunottoon.

Juttu on kirjoitettu amatöörilaskijan näkökulmasta ja sellaiselle, joka haluaa yksinkertaisesti käydä vaikkapa 1 päivän ajan laskemassa eeppisen hienoissa maisemissa.

Itävallan Alpit ja laskettelukohteet

Itävallan tunnetuimpia Alppikohteita ovat mm. Kitzbühel, St Anton, Saalbach, Ischgl jne.

Tässä artikkelissa tietoja Flachau-nimisestä paikasta, johon pääsee Salzburgista kätevästi n. tunnissa ja ilmaisella bussikuljetuksella.

Jos olet ekaa kertaa lähdössä Alpeille, on Salzburg + Flachau -kombinaatio varsin helppo toteuttaa:

Salzburgista Alpeille, Flachauhun

Salzburg on noin 150 000 asukkaan kaupunki Saksan rajan tuntumassa. Sinne pääsee Suomesta lentämällä melko edullisesti – yleensä menopaluu irtoaa n. 200 eurolla. Itse kaupungissa on sopivasti tekemistä ja näkemistä, joten voit Alppilomaan yhdistää myös kaupunkielämää.

Salzburgista pääsee nopeasti ja kätevästi Flachauhun moottoritietä pitkin. Sinun ei tarvitse ajella mitään mutkaisia alppiteitä päästäksesi perille, vaan Flachauhun on erittäin helppo ajaa. Jos käy useamman päivän laskemassa, voi Salzburg toimia tukikohtana, mikäli tunnin yhden suuntainen matka aamulla ja iltapäivällä ei häiritse.

Lisätietoja Flachausta löytyy suomeksi esim. lumipallo.fi:stä, täältä.

Salzburg – Flachau bussilla:

Salzburgista on ilmainen bussikuljetus laskettelukaudella Flachauhun.

Salzburg laskettelu - bussi Flachau

Eli bussi starttaa Salzburgista (Mirabell Square) klo 08.30 ja palaa Flachausta klo 16.00. Bussiin voi varata paikan kätevästi yleensä hotellista. Kysy vain asiasta respassa, niin he yleensä tietävät asiasta. Bussissa pitäisi olla aina englantia puhuva opas, joka kertoo matkan aikana miten hommat tapahtuvat.

Voit ostaa suoraan bussissa oppaalta hissilipun, joka maksoi (02/2017) 50 € + 3 € pantti.

Flachau & laskettelu-/lumilautavälineiden vuokraaminen

Välineiden vuokraaminen onnistuu paikan päällä esimerkiksi Achter Jet -hissin juurella Inter Sportin vuokraamossa. Löydät paikalle esim. laittamalla Google-karttaan ”Achter Jet Flachau” tai osoitteen ”Unterberggasse 167, 5542 Flachau, Itävalta”.

Kävelet vain sisään, valitset monon ja henkilökunta hieman kyselee taitotasostasi, jonka perusteella saat sopivat sukset.

Sukset, monot ja sauvat saat 28 € hintaan päiväksi ja kypärä päälle 5 €. Lumilautoja on myös vuokrattavissa suunnilleen samaan hintaan. Laskettelulaseja ei ole tässä kaupassa vuokralla, mutta niitä voi ostaa (kalliihkolla). Jos saavut bussilla, saattaa bussikuskilla/oppaalla olla vuokralla laseja, hanskoja ja muuta pientä.

Välinevuokraamo on suoraan parkkipaikalla:

Flachau laskettelu vuokraamo

Ja siitä 50 metrin päässä on iso gondolihissi, jolla noustaan korkeuksiin ja talvisempiin maisemiin.

Flachau Itävallan alpit

Muita vinkkejä

Aikataulu käytännössä:

Jos otat ilmaisen bussikyydin Salzburgista Flachauhun, on se teoriassa n. 9.30 perillä. Kun on ensimmäistä kertaa liikkeellä, ja vuokraa laskuvälineet, tulee vessahätää ja erilaisia asioita unohtuu, niin voi olla jopa klo. 11 ennen kuin pääsee vasta ensimmäistä kertaa hissiin kohti vuoren huippua.

Koska bussin ovet avataan jo 15.30 ja paluumatka alkaa klo 16, jää tehokasta laskuaikaa vähintään n. 4,5 tuntia. Jos kokee, että vähempikin riittää, keskuksessa myydään halvemmalla myös 3 tunnin hissilippuja. Se saattaa riittää sellaiselle, joka haluaa vain käydä vetäisemässä muutamat laskut ja ottamassa hienot kuvat muistoksi.

Rinneravintolat:

Ruokaa ja juomaa on tarjolla monissa rinneravintoloissa. Laskettelu on kuluttavaa puuhaa, joten kroppa vaatii runsaasti kaloreita koneeseen. Tähän soveltuu hyvin raskas itävaltalainen ruoka. Schnitzel ranskalaisilla irtoaa n. 12 € hintaan ja siihen vesi tai kokis n. 2-3 € hintaan. Palvelu on yleensä rivakkaa, joten lounasteluun ei kulu liikaa aikaa.

Kuinka monta laskupäivää?

Tällaiselle maisema- ja schnitzel-fiilistelijälle 1 päivän laskeminen on jo hieno ja riittävä kokemus. Mutta mikäli haluaa oikeasti laskea monissa eri rinteissä, ei 1 päivä riitä mihinkään. Flachau on melko laaja alue ja mikäli menee kauimmalle rinteelle, voi sieltä paluu takaisin päärinteen juurelle kestää n. 2 tuntia laskuineen ja hissivaihtoineen.

Itävallan alpit

Varusteet? Mitä mukaan?

Omasta takaa kannattaa olla lasketteluhousut, takki, kaulahuivi tai jonkinlainen kypärälakki, laskettelulasit ja -hanskat. Kypärän voi vuokrata siis n. 5 € hintaan päiväksi, jos ei sellaista ole omasta takaa.

Havaintojemme mukaan n. 95 % laskijoista käyttää kypärää. Siihen saa myös laskettelulasit kätevästi kiinni, jotka kannattaa ehdottomasti olla mahdollisten lumisateiden ja tuulen vuoksi. Puhumattakaan kolarien varalta – rinteissä voi olla high seasonin aikaan runsaastikin liikennettä.

Kypärän alle kannattanee olla jokin ohut pipo tai kypärälakki, mikäli sattuu olemaan kylmä päivä. Korvat pysyvät kypärässä lämpimänä, mutta päätä saattaa hieman palella, jos keli on pakkasen puolella. Riippuu ihmisestä.

Bussioppaalla oli vuokrattavissa hanskoja ja laskettelulaseja. Kannattaa kysäistä häneltä, mikäli tulee yllättävää tarvetta joillekin varusteille.

Aurinkovoidetta kannattaa myös ottaa, mikäli sattuu aurinko porottamaan naamalle eikä ole kommandopipoa tai kaulahuivia naaman suojana.

Siinä siis joitain vinkkejä näin 7 vuoden tauon jälkeen laskettelemassa käyneen amatöörin kokemuksesta.

Yhteenveto

Siinä siis käytännön opas amatööriltä amatöörille – sellaiselle, joka haluaa helposti ja kohtuuhinnalla kokemassa Itävallan Alpit. Totisemmille laskijoille on sitten parempiakin paikkoja Alpeilla, mutta Flachau on helppo käydä kokemassa Salzburgista käsin, vaikka reissun päätarkoitus ei olisikaan laskettelu.

Lisäksi itse Salzburgin kaupunki tarjoaa laskettelun/lumilautailun vastapainoksi tekemistä ainakin pariksi päiväksi. Hotellit ovat kohtuu edullisia, löytyy shoppailupaikkoja, yöelämää ja nähtävyyksiä.

Lue lisää Itävalta-aiheisia juttuja:

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here