Kokemuksia Grab-sovelluksesta eli ”Aasian Uberista”

Tässä artikkelissa kokemuksia Grab-nimisestä sovelluksesta, joka on periaatteessa ”kaakkois-Aasian Uber”, eli autokyytejä välittävä palvelu.

Se on loistava sovellus varsinkin tietyissä Aasian maissa, joissa takseilla liikkuminen on oma taitolajinsa (jossa erilaiset kusetukset ovat yleisiä).

Grabin voi ladata ilmaiseksi Appstoresta tai Play-storesta ja se toimii näin:

Kun olet rekisteröitynyt esim. sähköpostisi kautta, voit halutessasi asettaa sinne luottokorttisi tiedot ja veloittaa kyydit suoraan siltä.

Jos et halua antaa korttitietoja, voit myös valita käteismaksun eli maksat kyydin sitten suoraan kuskille. Sovellus ei vaadi oikeastaan juuri mitään henkilökohtaisia tietoja kyytien turvaamiseen. Tosin kuskeille ja matkustajille on jonkinlainen pisteytysjärjestelmä, eli et välttämättä saa helposti enää kyytejä, jos varaat & peruutat kyytejä usein.

Kun olet sisällä sovelluksessa, se näyttää sinun sijaintisi kartalla sekä lähialueella pyörivät Grab-autot. Voit laittaa sovellukseen määränpääsi ja sovellus laskee automaattisesti hinnan. Tämän jälkeen voit halutessasi varata kyydin ja samantien seurata auton liikkeitä kartalla missä tämä on matkalla.

Grab Thaimaassa

Bangkok:

Bangkokissa on Grabissa paljon valinnanvaraa itse menopelille – riippuen millainen porukka teillä on reissussa:

grab sovellus

Eli voit valita kaikenlaisia menopelejä skoottereista isompiin vaneihin asti. Ruuhka-aikaan skootterit ovat käteviä ja niissä saa jopa matkalaukun tai ison rinkan menemään mukana.

Nuo kuvassa näkyvät minuuttilukemat tarkoittavat arviota siitä, kuinka pian kuski saapuu lähtöpaikkaan, jos päätät varata sen. En tehnyt kovin tarkkaa hintavertailua perus mittaritaksiin, mutta hieman jäi fiilis, että perus mittaritaksi saattaa jopa olla halvempi kuin Grab. Grab kuitenkin ottaa muistaakseni 20 % provikkaa kuskien saamasta rahamäärästä..

Chiang Mai:

Esimerkiksi Chiang Maissa Grab-kyydit maksavat tyypillisesti n. 60-80 bahtia (1,50 – 2 €) – matkan ollessa mitä tahansa 1-4 km väliltä keskustan alueella. Lentokenttäkyyti puolestaan maksaa n. 200 bahtia (tosin, jos asetat manuaalisesti määränpään lentokentän portin ulkopuolelle, on hinta vain n. 80 bahtia – ilmeisesti jokin lentokenttäextra tulee siis päälle, kun he ajavat sisäänkäynnin eteen.

Vertailun vuoksi, taksikyyti Chiang Main lentokentältä keskustan alueelle maksaa 150-200 bahtia, eli suunnilleen samoissa ovat Grab vs. taksi. Mutta itse Chiang Main keskustassa ei näy paljoa mittaritakseja, eli autokyytiä etsivälle Grab on se helpoin vaihtoehto.

Grab-autot ovat Thaimaassa pääasiassa melko uusia henkilöautoja ja kuskit asiallisia. Ja Bangkokissa moni Grab-auto on normaalin taksin teippauksissa. Eli täysin luotettavan ja asiallisen oloista toimintaa kaikin puolin.

Lue myös muut kaupunkikohtaiset artikkelimme, joista löydät vinkkejä ja kokemuksia myös muihin liikennöintimenetelmiin:

Kirjoita myös omia Grab kokemuksiasi tuohon alle, jos sinulla sellaisia on. Missä maassa/kohteessa käytit sitä? Miten toimi?

1 KOMMENTTI

  1. Me käytimme Grapia Vietnamissa, Ho Chi Minh -cityssä maaliskuussa 2018. Palvelu toimi ajoittain oikein hyvin. Pari kertaa emme saaneet kyytiä koska antamamme osoite (Google Mapsista) ei täsmännyt Grapin karttasovelluksen kanssa…

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here