chiang mai hintataso

Tässä artikkelissa Pohjois-Thaimaassa sijaitsevan Chiang Main hintataso ja yleinen meininki tarkastelussa – ja etenkin budjettimatkailijan näkökulmasta.

Ensin hintoja, lopuksi vielä yleisiä havaintoja ja kokemuksia Chiang Maista.

Hintojen perään on laitettu eurohinta tämän hetkisellä kurssilla, joka on about 1 € = 39 baht.

Chiang Maihin matkustamisen hinnat

CM:ään pääsee kätevästi lentämällä n. 1 tunnissa Bangkokista. Lentoja on tarjolla vaikka kuinka paljon (aasialaisten halpalentoyhtiöiden operoimina) ja hinta asettuu yleensä 40-50 € tuntumaan per suunta ja matkalaukusta +/- 5 € extraa per suunta riippuen laukun painosta. Tätä väliä lentää lentoyhtiöt, kuten Air Asia ja VietJet Air.

Vaihtoehtoisesti Bangkok – Chiang Mai -välin voi matkustaa junalla. Samalla näkee hieman Thaimaan maaseutua ja pääsee kokemaan hieman erilaista junamatkailua kuin Suomen metsien halki VR:n kyyditsemänä.

Junamatka (700+ km) 2. luokan ilmastoidulla makuupaikalla yöjunassa maksaa alkaen n. 1000 bahtia (n. 26 €) – myös halvempia 3. luokan tai kalliimpia 1. luokan paikkoja on saatavilla.

Asumisen hintataso Chiang Maissa

Asumiseen ei kyllä mene paljoa rahaa CM:ssä. Vain n. 20 € maksamalla per yö, saa ihan OK 3 tähden hotellin uima-altaalla.

chiang mai hotelli
Sakulchai Place – n. 20 € per yö

Pitkäaikaiseen asumiseen löytyy paljon huoneistoja joko Airbnb:n kautta, tai vielä halvemmalla vain kävelemällä paikallisten kerrostalojen aulaan ja kysymällä vapaista huoneistoista.

Chiang Maissa asuu paljon ns. digital nomadeja, jotka tekevät läppäriltään töitä ja asuvat kaupungissa kuukausia kerrallaan. Eli kämppämarkkinoilla on paljon tarjontaa myös sinulle, jos aiot lähteä Suomen talvea pakoon pidemmäksi aikaa edulliseen kohteeseen.

Syömisten ja juomisten hinnat

Jos syö thaimaalaista ruokaa, selviää erittäin halvalla. Ja varsinkin niissä katuravintoloissa/ruokaloissa, joissa myös paikalliset syövät päivittäiset ruokansa. Ateriat ovat tyypillisesti 40-60 baht (n. 1 – 1,50 €).

chiang mai hinnat
Yksinkertaista & toimivaa: kanaa, riisiä, sopivan tulinen kastike ja keitto. 40 bahtia = 1 euro.

Kaikkea ei ole uppopaistettu rasvassa, joten näissä kojuissa voi syödä melko terveellisestikin. Aterioita voi myös kustomoida oman maun mukaan ja monissa kojuissa voi ostaa vaikka valmiiksi keitettyjä ja kuorittuja kananmunia kylkeen 10 bahtin (0,25 €) kappalehintaan. Eli jos olet jonkin sortin fitness-ihminen, proteiinia on kyllä tarjolla helposti ja edullisesti.

Oikeammissa ravintoloissa hinnat thai-ruoasta voivat olla 150-250 bahtin välillä, joka sekin edelleen vain n. 4-6 €. Tai hieman trendikkäämmässä kahvilassa aamupala kahveineen reilun 200 baht (n. 5 €):

chiang mai kokemuksia

Kahvi:

  • peruskahvilassa kahvi 40 baht (1 €)
  • vähän hipsterimpi/hienompi kahvila: 60 baht (1,50 €)
  • Kakun palanen 80 baht (2 €)

Tuoreista hedelmistä tehdyt smoothiet (jogurtilla tai ilman): n. 40-50 bahtia (reilun 1 €)

Länsimaalainen ruoka on sitten suhteessa paljon kalliimpaa. Esimerkiksi pizzasta pitää yleensä maksaa vähintään n. 200-300 bahtia, eli 5-7 €. McDonaldsista BigMac-ateria 185 bahtia, eli n. 4,5 €.

Olut laadukkaassa baarissa/yökerhossa 150 bahtia (vajaa 4 €) isosta n. 0,6L pullosta. Kioskista tai kaupasta 0,33L tölkki olutta alkaen n. 35 baht (vajaa 1 €).

Liikkuminen

Lentokentältä voi taksi-tiskeiltä ottaa taksin keskustaan – hintaa on yleensä 150-200 baht (4-5 €) riippuen määränpäästä.

Mutta sitten jokapäiväisessä kaupunkiliikkumisessa kaikista helpoin tapa liikkua Chiang Maissa on käyttää Grab-nimistä sovellusta. Kuskit ajavat ihan normaaleja ja uudehkoja henkilöautoja. Laitat sovellukseen lähtö- ja päätepisteen ja sovellus näyttää hinnan. Maksu kortilla sovelluksen kautta tai käteisellä kuskille. Yleisesti ottaen Grab-kyydit kaupungin sisällä maksavat 70-80 bahtia per kyyti eli plus-miinus 2 €.

Lavataksit ovat 30 bahtia (0,75 €) per henkilö eli se noukkii ihmisiä tien varsilta kyytiin mikäli he ovat menossa suunnilleen siihen suuntaan mihin kuski on ajamassa. Se sitten pysähtelee ja ajaa ihmisiä eri paikkoihin.

chiang mai liikkuminen
Punainen lavataksi: yleensä 30 baht per kyyti per ihminen.

Ylös vuorelle Wat Phra That Doi Suthep -temppelille lavataksikyyti maksaa 40 bahtia (1 €) per suunta.

Normitakseja ei katukuvassa juuri näy ollenkaan.

Skootterin voi vuokrata alkaen n. 250 bahtia (n. 6 €) per vuorokausi. Skodet ovat yleensä joko 110 tai 125-kuutioisia. Jos lähtee vuorille ajamaan kannattanee ottaa vähintään 125 ellei jotain isompaa, ettei tehot lopu ylämäessä kesken.

Aktiviteetteja / muita hintoja

Joihinkin temppeleihin on tyyliin noin 1 euron sisäänpääsy, eli käytännössä ei mitään.

chiang mai
Euroopassa tällä kyltillä saataisiin vuoden someraivo aikaiseksi

Kokkauskurssi sisältäen ruokien haku paikalliselta markkinoilta 900 baht (n. 20 €) per henkilö (n. 4 tuntia kestävä setti)

Thai-hieronta alkaen n. 200 baht (n. 5 €) / tunti.

Chiang Mai Zoo, eli eläintarhassa vierailu maksaa 100 bahtia (2,50 €) aikuiselta ja 20 bahtia lapselta (0,50 €)

Kuntosalilla käynti: halvalla salilla 80 bahtia (2 €) kerta, modernilla hifistelysalilla n. 400 bahtia (10 €) kerta.

Koko päivän kestävä vierailu elefanttitilalla (Elephant Nature Park) alkaen n. 2500 baht (65 €). Siellä ei siis ratsasteta fanteilla kuten monissa muissa Thaimaan matkakohteissa (joka koetaan eettisesti kyseenalaisena toimintana), vaan osallistutaan niiden kuntouttamiseen ja tutustutaan fantteihin sekä yleisesti paikan toimintaan.

Moni luontoaktiviteetti esim. patikointi tai vesiputouksille vierailu on ilmaista kunhan vain järjestelee kyydin sinne tai ajaa itse autolla tai 2-pyöräisellä.

 

Yleisiä kokemuksia Chiang Maista

Tässä jotain yleisiä havaintoja, ajatuksia ja kokemuksia Chiang Maista:

Missä majoittua?

Perusturisti majoittuu yleensä vanhassakaupungissa. Hieman hipsterimpi matkailija saattaisi tykätä ”Nimman Roadin” alueesta enemmän. Eli jos otat Googlen karttaan Maya Shopping Mallin ja siitä lähtevä kadunpätkä nimeltään Nimmanhaemin ja sen sivukujat. Täällä Nimman alueella on paljon tyylikkäitä kahviloita, muutama paikallisten suosima baari/yökerho, (katu)ravintoloita, kauppoja jne. Ja Maya on moderni täyden palvelun ostoskeskus kansainvälisine ja paikallisine kauppoineen (+leffateatteri, kuntosali jne..). Ja silti sinne vanhaankaupunkiin pääsee jopa kävellen tai sitten lavataksilla tai Grabilla.

Millaisia ihmiset ovat / millainen meininki katukuvassa?

Chiang Main paikalliset ovat todella ystävällisiä ja kohteliaita. Kaupungissa ei ole (onneksi) samanlaista ördäysturismia kuin muissa Thaimaan lomakohteissa – ehkä siitäkin johtuen siellä voi kokea vielä melko autenttista thaimaalaista meininkiä. Englantia puhutaan melko hyvin, eli ainakin perusasioinneista selviää hyvin.

Chiang Maissa on paljon kiinalaisia turisteja, joka myös näkyy kadulla esim. ruokatarjonnassa ja muissa palveluntarjonnoissa. Ei kannata siis ihmetellä miksi siellä täällä näkyy kiinalaista tekstiä ja esimerkiksi kiinalaista ruokaa. Syy siihen miksi siellä on niin paljon kiinalaisia turreja on ilmeisestikin jokin erittäin suosittu kiinalainen leffa, joka sijoittuu osittain Chiang Maihin ja onpa vielä jokin biisikin kaupungista tehty. Näiden julkaisun jälkeen Chiang Maissa on koettu kiinalaisten rynnistys. Lavataksikuskikin osasi sanoa, että kiinalaisten tulo alkoi vasta muutama vuosi sitten.

Chiang Main ”digital nomad” scene: Chiang Maissa on siis paljon ns. läppärityöläisiä, jotka tekevät töitä coworking paikoissa tai kahviloissa. Coworking-toimistoja ja läppäriystävällisiä kahviloita on pilvin pimein eli oman työpaikkansa voi valita fiiliksen mukaan. Myös paikalliset opiskelijat istuvat kahviloissa opiskelemassa usein tuntikaupalla, eli pitkään läppärillään töitä tekevää ei todellakaan katsota pahalla. Lisäksi löytyy paljon networking-tapahtumia, jossa on helppo tavata muita yrittäjiä ja freelancereita.

Chiang Main sää? Jos olet käynyt Bangkokissa tai muussa Thaimaan kohteessa, olet saattanut kokea sen yötäpäivää kestävän hiostavan ilman. Chiang Main sää on yleensä paljon mukavampi kuin Bangkokissa. Ei ole yhtä kosteaa ja yöllä lämmöt laskevat joskus reilusti alle 20 asteen. Yleisesti ottaen kai 15-20 tienoilla. Aika buenot on siis kelit.

Jos olet menossa helmi-maalis-huhtikuun tienoilla, kannattaa olla tietoinen ns. ”burning seasonista”. Pohjois-Thaimaan/naapurimaiden maanviljelijät polttavat peltojaan ja siitä johtuen myös Chiang Maihin tulee savua. Tämä ilmeisesti riippuu monesta asiasta, että kuinka pahana se ilmenee kunakin vuotena. Ainakin astmaatikolle tai muulle herkkäkeuhkoiselle se on erityisen huono aika matkustaa CM:ään.

Yöelämä: CM ei ole sinänsä mikään bilettäjän mekka. Vanhassakaupungissa baarit sulkeutuvat jo puolen yön maissa (ilmeisesti jokin laki). Nimman Roadin paikoissakin jo 01.30 aikoihin.

Yhteenveto

Chiang Mai on mukava ja edullinen kohde lyhyelle tai pidemmällekin visiitille. Jos tykkää temppeleistä, luonnosta, patikoinnista, road tripeistä Pohjois-Thaimaassa, ystävällisestä thai-meiningistä, hyvästä ruoasta ja miellyttävästä säästä, niin vahva suositus.

Jos CM olisi meren rannalla, olisi se melko täydellinen kohde. Mutta, silloin siellä todennäköisesti olisi jo enemmän sitä samaa menoa kuin muissa Thaimaan turrekohteissa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here