Kiinasta tilaaminen – 4 vinkkiä, joilla vältät turhat pettymykset

Miten Kiinasta tilaaminen tapahtuu ja mitä kannattaa ottaa huomioon? Tässä artikkelissa tiivistettynä 4 ajatusta/vinkkiä, joista saattaapi olla hyötyä, kun tilaat Kiinasta tavaraa.

Oletko tilaamassa tavaraa ihan omaan käyttöösi vai jopa jälleenmyyntiin asti? Tämä juttu ehkä enemmänkin ensimmäisen vaihtoehdon ihmisille, mutta ehkä tästä pari ajatusta irtoaa myös bisneshenkisellekin.

1. Kiinalaisten tuotteiden laatu – tiedä tämä ero:

Kiinassa valmistetaan periaatteessa kahdenlaisia tuotteita:

 • Länsimaalaisen laadunvalvonnan alla valmistetut tuotteet
 • Kiinalaisen laadunvalvomattomuuden alla valmistetut tuotteet

Esim. Applen iPhonet ovat tunnettuja äärimmäisen hyvästä laadusta ja viimeistelystä. Ne valmistetaan Kiinassa, mutta tarkan kontrollin alaisuudessa.

Länsimaalais-kiinalaiset tuotteet siis valmistetaan ”länsimaalaisia” standardeja mukaillen, esim. Eurooppaan menevissä tuotteissa CE-hyväksynnät jne.

Entä sitten ne kiinalais-kiinalaiset tuotteet, joita Dealextremet ja muut kiinalaiset verkkokaupat myyvät?

Kiinan valtion omistama uutiskanava arvioi vuonna 2014, että 40 % kiinalaisten verkkokauppojen myymistä tuotteista on ”feikkejä tai huonolaatuisia”. (Lähde: The Guardian)

Käytännössä se voi tarkoittaa sinulle sitä, että ne halvat Samsungin puhelimenkuoret ovat todennäköisesti feikkejä, sekä monissa sähkölaitteissa olevat ”CE”-merkinnät ovat väärennöksiä.

Aidon ja feikin CE-merkinnän tunnistaa kirjainten etäisyydestä toisiinsa nähden:

Feikki CE-merkintä

 

Sähkölaitteita ei siis välttämättä kannata turhaan pitää pistorasiassa kun niitä ei käytä, varsinkaan siellä mökillä, jossa käyt kerran kuukaudessa.

Kiinalaiset valmistavat tavaraa usein hieman sillä periaatteella, että ”parempi tehty kuin täydellinen”. Eli siinä minimopossa tai polkupyörässä saattaa hitsaukset olla hieman sinnepäin, mutta tuote pysyy kuitenkin ”kasassa”. Tai pakkauksessa/tuotekuvassa esiintyvä tuote saattaa olla aivan erinäköinen/värinen kuin paketin sisältä löytyvä tuote. He ajattelevat yleensä käytännöllisyyttä: jos tuote toimii ja ajaa asiansa, homma on ”OK”.

Jos olet oikein kiinnostunut Kiinassa tapahtuvasta bisneksestä ja tuotteiden valmistuksesta, niin kannattaa lukaista kirja ”Poorly made in China”. Tajunnan räjähtäminen on taattua.

Lue myösÄlypuhelin Kiinasta? 6 vinkkiä tilaamiseen

2. Kiinasta tilaaminen & tulli

Kun tilaat Kiinasta tavaraa, tuotteissa ei ole ALV:ia mukana. Täten tulli (tai nykyään DHL) ottanee sinuun yhteyttä, kun tavaraa saapuu maahan EU:n ulkopuolelta – paitsi alle 22€ tuotteissa.

Alle 22 € tuotteet:

Paketit, jotka ovat arvoltaan max. 22 €, ovat vero- ja tullivapaita. Paketin pitäisi siis tulla suoraan lähipostiisi tai postilaatikkoon.

Moni verkkokauppa pakkaakin monta tuotetta sisältävät tilaukset useampaan eri pakettiin, jotta yksittäinen paketti ei ylitä 22 € arvoa tai he merkitsevät paketin ”lahjaksi”, jolloin paketti ei välttämättä jää tulliin.

22 € – 150 € tuotteet:

Yli 22 €, mutta max. 150€ tuotteista joudut maksamaan ALV:n, eli 24 % päälle. Mikäli siis paketti jää tulliin. Joskus paketit menevät suoraan postiin, eivätkä ”jää kiinni”.

Yli 150€ tuotteet:

Kun tilaat Kiinasta tai EU:n ulkopuolelta yli 150€ arvoisen tuotteen, siitä saattaa mennä vielä ALV:n lisäksi tuontivero. Sen suuruus riippuu ihan tuotteesta. Se on yleensä alle 5%. Esimerkkejä löydät tältä Tullin sivulta.

DHL:n palvelumaksut:

Tätä nykyä myös DHL on innostunut riistämään EU:n ulkopuolelta yli 22 € ostoksia tekeviä kansalaisia. He eivät enää salli asiakkaan tehdä itse nettitullausta ilmaiseksi, vaan he lätkäisevät omat palvelumaksunsa tullaukselle, joka on vähintään n. 20 € luokkaa.

Kuningaskuluttaja kirjoitteli asiasta 04/2016. Eli kannattaa välttää DHL (Expressiä) lähetystapana, mikäli ei halua maksaa yllätyskuluja!

Lue myös: ebaysta tilaaminen Suomeen – tiedä nämä 6 asiaa

3. Mitä Kiinasta EI kannata tilata?

Pari juttua tulee mieleen, mistä kannattaa ehkäpä pysyä erossa tai ainakin hieman harkita kannattaisiko maksaa pari euroa enemmän ja ostaa Suomesta/Euroopasta.

Vaatteet

Vaatteiden tilaaminen Kiinasta on hieman arpapeliä. Tuotekuvissa tamineet ovat varsin hyvännäköisiä, mutta totuus voi olla toinen:

 • Laatu on hieman tuurista kiinni – jotkut OK, jotkut lahoavat käsiin
 • Koot ovat todella vaikeita saada kohdalleen (Kiinalaiset ihmiset ovat hieman eri mallisia ja kokoisia kuin pohjoismaalaiset)
 • Palauttaminen ja vaihtaminen vaikeaa/kallista/mahdotonta

Mutta on sieltä moni löytänyt jotain sopivaakin. Ei kannata odottaa liikoja, niin ei tule isoja pettymyksiä. Muiden asiakkaiden arviot kannattaa lukea tarkkaan, niin saat realistisemman kuvan tuotteista!

Lue myös: Aliexpress kokemuksia ja 7 vinkkiä sieltä tilaamiseen

Elintarvikkeet / hygieniatuotteet tms

En välttämättä lähtisi ostamaan mitään syötävää/juotavaa/kehon päälle levitettävää ainetta Kiinasta.

Kiinalaiset eivät itsekään luota oman maansa elintarvikkeisiin. Vajaa 20 % koko maan viljelymaaperästä on saastunutta, kertoo Yle.

Kerran näin kiinalaisessa supermarketissa kun vanha kiinalaisherra tutki suurennuslasin avulla vesipullon korkkia, ettei sen sinetti ole varmasti rikottu. (= ettei kyseessä ole jälkitäytetty saastuneella vesihanavedellä oleva pullo).

Eli yhtä sinisilmäisesti ei Kiinasta kannata ostaa tuotteita kuin kotimaassa.

Lue myös: Nettikaupat meiltä ja maailmalta – 56 kaupan listaus

4. Kiinasta tilaaminen on turvallista, kun..

..hoidat vain maksut jollain turvallisella maksutavalla (esim. PayPal) sekä katsot, että myyjät ovat saaneet hyviä palautteita osakseen (esim. ebayssa ja Aliexpressissä, jotka ovat tällaisia Huuto.netin kaltaisia kauppa-alustoja)

Oma PayPal-tili kannattaa hankkia – se on se suositeltavin tapa tilata kiinakaupoista, joka tarjoaa hyvää ostajan turvaa. Myös Aliexpressissä maksaessasi esim. Visa Electronilla, tarjoaa turvaa itse Aliexpress, joka ei luovuta rahaa myyjälle ennen kuin ”kuittaat” tilauksen vastaanotetuksi.

Katso seuraavaksi listaamamme 9 kiinalaista verkkokauppaa!

7 KOMMENTIT

  • Eipä kukaan. Sen takia en ainakaan itse ostaisi mitään ruokia/juomia tai keholle levitettäviä aineita. Moni tilaa Kiinasta (feikki) kosmetiikkatuotteita, vaikka ne ovat täynnä kaikenlaisia myrkkyjä.

 1. Kyllä tuli kalliit vaatteet, kun tilasin kiinalaisesta verkkokaupasta. Tämä paljastui vasta kun sain tullista maksumääräyksen. Sittemmin olen tarkistanut aina firman kotimaan, eikä se ole lainkaan helppoa saada selville.

  Toinen juttu oli vaatteiden laatu. Uskomatonta riepua, huonoa ommelta, ja kuvassa kaunis pusero olikin halvimman vuorikankaan laatuista rypistyvää ja sähköistyvää tavaraa. Mitään niistä neljästä vaatteesta en tule käyttämään. No, oppirahat on maksettu. Jatkossa ostan kotimaisista tai eurooppalaisista verkkokaupoista, kyllä niitäkin riittää.

  • Harmi! Saako kysyä mistä kaupasta tilasit? Tosiaan vähän tuurista kiinni, että minkälaista vaatetta sieltä Kiinasta tulee.

  • lightinthebox.com siellä oli tulli maksuja varten oma vakuutus maksoi jotain 11 euroa ja jos joutuu maksaa tullin niin palauttavat tulli ja muut lisä maksut tuo kantsii ottaa jo satasen tuotteessa niin saa sen tulli maksun takas

 2. Moi. Mietin lähteä paikan päälle tutustumaan paikallisiin ruukkuihin ja uurniin? Minne sitä pitäisi suunnata kulkunsa? Tai paremminkin lentonsa? Terkuin Outsa, yrittäjyydestä taasen haaveileva

  • Moi, en tiedä, mutta ainakin alibaba.comista voit löytää kiinalaisia tukkukauppiaita/tehtaita lähes mille tahansa tuotteille. Sieltä voit myös nähdä kyseisten kauppiaiden sijainnin.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here