Nelikoptereilla tapahtuva kilvanajo, eli Drone Racing on melko uusi villitys – tai oikeastaan ”urheilulaji”. Teimme tiiviin reportaasin aiheesta ja siitä miten pääset alkuun.
Droneilla on tänä päivänä monenmoisia käyttötarkoituksia. Yksi niistä on kilvanajo, joka tarkoittaa käytännössä seuraavaa:
Ensin hankitaan FPV, eli First Person View -ominaisuudella varustettu drone, eli kauko-ohjattava multikopteri. FPV tarkoittaa tässä sitä, että kopterissa on kamera kiinni, joka striimaa videota ohjastajan LCD-näyttöön tai päässä pidettäviin FPV-laseihin.
Ohjastaja puolestaan istuu (tai seisoo, jos tasapainoaistit pysyvät menossa mukana) radan varrella ohjaten kopteria määrättyä rataa ympäri. Rata voi olla ulkona tai sisällä esim. parkkihallissa tai muussa avarassa tilassa.
Tästä siis tulee drone-kilvanajolle käytetty termi FPV Racing, eli ohjastaja ohjaa kopteria kuin olisi itse kyydissä.
Kyseessä on oudohko laji, jossa yhdistyy tietokonepeli/tosielämä. Vielä kun laseihin saadaan reaaliaikaista dataa esim. kopterin nopeudesta ja väliaikatietoja edellä ja takana tuleviin kilpailijoihin, niin ollaan entistä lähempänä tietokonepelifiilistä. Tosin pientä rataa lentäessä tuskin on aikaa tiirailla tällaisia nippelitietoja.
fpvracing.net -nettisivusto kirjoitti kattavan oppaan lajin aloittamiseen, jota käytimme tässäkin jutussa osittaisena lähteenä.
FPV Racing ja sen 3 alalajia
Koptereilla voi ajaa kilpaa ainakin seuraavilla tavoilla:
Rotorcross: useampi multikopteri ajaa kilpaa toisiaan vastaan ennalta määrätyllä radalla ja ensimmäinen maalissa voittaa.
Drag Race eli kiihdytyskisa. Kaksi tai useampi kopteri ottaa kiihdytyskisan, esim. 100 metrin sprintin, jossa testataan kiihtyvyyttä ja huippunopeutta.
Time Trial: ikään kuin rallin erikoiskoe – ajetaan tietty reitti/rata läpi ja kellotetaan aika.
Kuinka aloittaa Drone Racing?
Suomessa toiminta on vielä pientä, mutta maailmalla ala on menossa totisempaan suuntaan. Moni harrastaja rakentaa itse oman dronensa osista, joka on kenties joillekin jopa se mielenkiintoisempi osa tätä harrastusta.
Kun ruvetaan lentämään totisemmin, luonnollisesti myös osia alkaa rikkoontumaan onnettomuuksien sattuessa. Täten harrastus vaatii semi-korkeaa painetta pankkitililtäsi, ja/tai tee-se-itse-henkeä. Mieluiten molempia.
Myös valmiita, eli ns. RTF (Ready to Fly) -koptereita voi ostaa kaupasta, jolloin hommaan pääsee kiinni helposti. Rahaa tarvitaan alkaen n. 600 euroa, jolla saat dronen ja sille vielä FPV-lasit. Tähän hintaan siis esim. Kiinasta tilattuna.
Mutta, ihan ensiksi:
Mikäli sinulla ei ole kokemusta multikopterien lennättämisestä, kannattaa aloittaa halvoilla – muutaman kympin maksavilla pienillä koptereilla. Halvimmat irtoavat kiinalaisista verkkokaupoista alle 20 eurolla. Näissä ei toki ole kameraa mukana, mutta se ei haittaa. Tärkeintä on ensin opetella lentotekniikka.
Alalla suositellaan aloittamista esimerkiksi erittäin suositulla Hubsan X4 -nelikopterilla, jonka saa Suomestakin noin 50 eurolla.
Hubsan X4 on teknisesti varsin yksinkertainen ja pieni kopteri. Idea tällaisen ostamisessa on siis se, että opettelet turvallisesti ja edullisesti ensin dronen lennättämisen. Siihen saat myös muutaman euron maksavan potkurisuojan, jolloin pieni kolarointikaan ei haittaa. Lennättämisen voi aloittaa vaikka omalta kotisohvalta tai jos vaivautuu pihalle asti, niin se tietenkin hieman parempi.
X4:stä on olemassa pari eri versioita – yllä mainittu ilman kameraa oleva versio sekä ihan FPV-versio, jossa kamera, joka striimaa videota suoraan ohjaimen LCD-näyttöön. Tällainen pitäisi irrota Banggoodista alle 100 eurolla (tsekkaa päivän hinta tästä).
Mutta, kuten todettua, pääasia on ensin opetella lentämään ja kenties sen jälkeen siirtyä vakavampiin kisakoptereihin, mikäli Drone racingista enemmän innostuu.