Tässä artikkelissa kokemuksia Ukraine International Airlines -lentoyhtiöstä.

Kyseessä ei ole minkäänmoinen yhteistyö UIA:n kanssa vaan melko neutraalia arviota tästä yhtiöstä tulee.

Eli, onko UIA luotettava? Pysyykö niiden koneet ilmassa? Millainen on slaavilainen asiakaspalvelutaso? Millaiset tarjoilut on lennolla? Muun muassa näihin otetaan kantaa tässä jutussa:

Turvallisuus

Ukraine International Airlines on perustettu vuonna 1992 eikä sillä esimerkiksi tämän lähteen mukaan ole ollut yhtään ihmisen kuolemaan johtanutta onnettomuutta.

Woohoo..

Ja yleisenä knoppitietona mainittakoon, että EU:n sisällä ei mikä tahansa lentoyhtiö pääse lentämään. Hieman idemmässä, Venäjällä tilastojen mukaan tapahtuu aika paljon lento-onnettomuuksia, mutta siellä on sitten omat sääntelynsä lentoliikenteelle.

Eli kyllä UIA on turvallinen lentoyhtiö (verrattuna esim. autoiluun).

Yleistä käytännön infoa UIA:sta

Lentoreitit:

Suomesta UIA operoi ainoastaan Helsinki – Kiova -väliä. Tätä lennetään suoralla lennolla Boeing 737-500 -koneilla ja lentoaika on hieman reilu 2 tuntia.

Kiovasta UIA lentää useaan Euroopan kohteeseen sekä sitten muutamiin kaukokohteisiin, kuten New Yorkiin, Pekingiin, Bangkokiin jne.

Omat lentoni tapahtuivat Berliini-Kiova-Bangkok välillä ja niissä ei ollut mitään ongelmaa. Itse asiassa Kiovan kentällä minut upgreidattiin Premium Economy -luokkaan Kiova-Bangkok -välille, koska turreluokka oli ilmeisesti ylibookattu. Premium Economyssa oli mukavan väljät penkit, mutta yhtenä outoutena oli se, että penkeissä ei ollut omia LCD-ruutuja. Osaston etuosassa oli vain yksi iso ruutu, jossa pyöri jokin kiinalaisilla tekstityksillä oleva leffa. Paluulennolla olin turreluokassa ja siellä jokaisessa penkissä oli oma viihdekeskuksensa.

Tarjoilut lennolla:

Euroopan sisäillä lennoilla tiettävästi kaikki maksaa jotain paitsi vesi. Kahvi oli Berliini-Kiova -lennolla 3 €.

Pitkällä lennolla Kiova-Bangkok -välillä tuntui olevan aika niukasti ruokatarjoilua – muistaakseni vain yksi lämmin ateria. Koneen peräosasta sai hakea itse kahvia tai vettä ja ostaa esimerkiksi suklaapatukoita tai pähkinöitä.

Eli tarjoilut pitkillä lennoilla ovat hieman huonompia kuin esim. Lähi-Idän lentoyhtiöillä tai Finnairilla. Ja yllättäen Kiova-Bangkok -lennolla ei ollut alkoholia lainkaan tarjolla. Liekö sitten liian riskaabelia päästää ukrainalaisia ryyppäämään ilmaista viinaa..?

Jos sinulla on kokemuksia UIA:n Helsinki – Kiova -välin tarjoiluista, niin laita ihmeessä kommenttia tuonne artikkelin loppuun.

UIA:n asiakaspalvelutaso

Ulkomaisella Airlinequality.com-sivustolla Ukraine International Airlines saa murska-arvostelut: 5 / 10.

Siellä valitetaan lähinnä, että UIA ei välitä asiakkaittensa hyvinvoinnista mahdollisissa myöhästymisissä. Itse en kokenut ongelmatilanteita, mutta jotenkin voin uskoa noita murska-arvosteluja. Slaavilainen asiakaspalvelu ei välttämättä ole ongelmatilanteissa sitä ystävällisintä tai empaattisinta asiakasta kohtaan. Voin kuvitella, että sieltä saattaa tulla sellaista ”tonnin seteli” -ilmettä hieman sellaisella asenteella, että mitäs varasit meidän lennot?!

Omilla lennoilla lentohenkilökunnan käytös oli ihan OK. Osa on todella ystävällistä, osa on sitten sellaisia slaavilaisia alfa-naisia, että oksa(na)t pois. Mutta ei se suomalaiselle niin paha ole. Esim. saksalaisilla tai amerikkalaisilla saattaisi mennä enemmän tunteisiin tuo ukrainalaisten ajoittaisen tylyn oloinen asiakaspalvelu. Mielenkiintoisia juttuja nämä kulttuurierot..

Kiovan (Boryspilin) lentokenttä kokemuksia

Ukraine International Airlinesin kotikenttä on Kiovan läheisyydessä sijaitseva Boryspilin kansainvälinen lentokenttä. Jossain tuo kirjoitetaan Borispol – liekkö se sitten se oikeampi kirjoitusasu? Joka tapauksessa, se on moderni ja kompakti lentokenttä, jossa hommat vaikuttaa toimivan sujuvasti.

Jos vaihdat konetta Kiovassa yön yli, on muutaman sadan metrin päässä lentokentästä hotelli, jossa yöpyy n. 20 € hintaan per yö. Tai heidän sisarhotellinsa muutaman kilometrin päässä itse Boryspilin kylässä, jossa yöpyy vain n. 10 € / yö hintaan. Näihin pääsee lentokentältä ilmaisella shuttle bussilla. Ja tullista pääsee siis läpi Suomen passin haltija ilman mitään viisumisäätämistä. Itse Kiovaan on vähän pidempi matka, jonne kuitenkin pitäisi päästä melko kätevästi bussilla tai taksilla. Taksikuskit hustlaavat kyytejään heti saapumisaulassa. Kannattaa tingata, jos aiot kulkea taksilla.

Borispolin lentokentällä on muutama ravintola, esimerkiksi italialaista ruokaa, kuten pastaa, salaatteja ja pizzaa on tarjolla. Pizzan hinta alkaen vajaan 10 €.

Lentokentän ravintoloissa voi olla lievää ”huijausta” ainakin näin länsieurooppalaiseen laskutukseen tottuneelle, pari esimerkkiä:

  • Ruoan hinta näkyy listassa 150 UAH.. lopulta paljastuu, että siihen ei sisältynyt perunamuusin hinta (josta tuli 60 UAH extraa)
  • Kun tilaat veden, sinulle tuodaan se kallein 65 UAH maksava pullo (35 UAH maksava pullo olisi ollut siinä vieressä, perkele)
  • Jos maksat euroissa, tarjoilija pyöristää oman fiiliksen mukaan vaihtokurssin ylöspäin. Esim. noin 10,50 € arvoinen loppulasku pyöristyi 14 euroon käteisellä maksaessa (kannattaa maksaa kortilla niin vaihtokurssi pitäisi pysyä säädyllisissä lukemissa!)

WIFI, eli langaton internet toimii lentokentällä ihan sujuvasti ja se on ilmainen. Tästä plussaa.

 

Yleistä fiilistä UIA:sta

Jo pelkästään Ukraine International Airlinesilla lentäminen voi olla omanlainen kulttuurillinen kokemuksensa. Ukrainalaiset ovat aivan eri kansaa kuin länsi-eurooppalaiset tai pohjoismaalaiset.

Huikein kokemus UIA:n suhteen oli laskeutuminen lennolla Bangkokista Kiovaan. Turistiluokassa aplodit raikuivat, jota säesti erään herran ilmeisestikin Ukrainaan liittyvä patrioottinen huuto, josta ymmärsin sanat ”ukraina, slava, slava!” eli Ukraina the great tai muuta vastaavaa.

Eli ehdottomasti uskaltaa lentää UIA:lla, mutta kannattaa varautua, että asiakaspalvelu ei ole ehkä yhtä korkealla tasolla (ongelmatilanteissa) kuin länsieurooppalaisilla yhtiöillä.

Joko sinulla on kokemuksia UIA:sta? Laita jotain raporttia alle – positiivista tai negatiivista.

2 KOMMENTIT

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here