Sveitsin hintataso – tällaiset ovat hinnat esim. Verbierissä ja Zürichissa

Sveitsi on Euroopan hienoimpia maita, mutta myöskin Euroopan kalleimpia. Tässä artikkelissa Sveitsin hintataso tarkastelussa.

Sveitsi on se Euroopan ”paha” (fiksu) maa, joka jäi EU:n ulkopuolelle. Maan keskipalkka on Euroopan suurin, yli 6000 euroa kuussa, joka näkyy myös matkailijan reissubudjetissa melkoisen korkeina hintoina.

Rahayksikkö Sveitsissä on frangi (CHF) ja kurssi on suunnilleen 1:1 euron kanssa. Tätä kirjoittaessa 1 € on 1,06 CHF, eli reissussa ei tarvitse laskutoimituksilla päätään liikaa vaivata (tsekkaa päivän kurssi xe.comista).

Kortilla maksaminen toimii varsin hyvin – esim. lähimaksuominaisuudella – mutta joissakin esim. kioskeissa saattaa näkyä ”vain käteinen käy!” -tyyppisiä lappuja. Mutta, tässä niitä hintoja Sveitsin matkailijalle:

Lennot Sveitsiin (lähinnä Zürichiin)

Halvimmat lennot löytyy yleensä lentohakukoneista kuten momondo.fi:stä:

Finnair lentää suorilla lennoilla Zürichiin (vajaa 3 tuntia) ja Geneveen (3 tuntia). Yleensä näistä joutuu maksamaan n. 250 € / menopaluu, joskus jopa alle 200 €.

Halvimmat lennot saa, kun katsoo välilaskullisia lentoja. Ne saa yleensä Zürichiin ja Geneveen alkaen n. 140 € / menopaluu. Genevestä on lyhyempi matka alpeille esimerkiksi Verbieriin tai Ranskan puolelle Chamonixiin.

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia (jossa ilmainen matkavakuutus), hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

Majoittumisen hintataso Sveitsissä

Majoittumiseen saa uppoamaan rahaa, mikäli haluaa hyvällä sijainnilla olevan hienon hotellin Zürichissä. Jos haluat siistihkön halpishotellin, kannattanee tutustua tähän easyHotel-ketjun hotelliin (pitäisi olla reilusti alle 100 € / yö).

Perussiistien hotellien hintataso Zürichissa on yleensä reilusti yli 100 € / yö luokkaa. Samoin Airbnb-huoneistot.

Entä alpeilla?

Verbierin kylässä suurin osa hotelleista on yli 250 € / yö, mutta myös budjettimatkailijalle on vaihtoehtoja hieman etäämmällä itse Verbieristä (alk. n. 75 € / yö).

Katso tästä Verbierin majoitustarjontaa.

Zürichin hintataso syömisten ja juomisten suhteen:

Sanottakoon heti kärkeen, että Sveitsissä on maailman kallein BigMac-hampurilainen, kertoo The Economistin laatima BigMac-indeksi. Big Mac -ateria maksaa Sveitsissä noin 14 €, eli lähes tuplat sen mitä Suomessa.

Mutta, Mäcin myrkkyjä ei kannata syödä. Jos hampurilaista tekee mieli Sveitsissä, käy kokeilemassa ”Holy Cow!” -niminen ketjuravintola, joita löytyy ainakin Zürichistä muutama:

zürich hintataso ruoka
Herkullinen kana-hampurilainen Zürichissä Holy Cow – ”fast casual” -ravintolassa, 13,90 frangia.

Todella laadukasta settiä ja ilmeisesti kaikki raaka-aineet tulee Sveitsistä. Hampurilainen (esim. kuvan kana-sellainen) alkaen n. 14 frangia. Ateriat alkaen n. 18 frangia. Eli ei edes pahan hintaista Mäkkiin verrattuna.

Perus nakkikioskillakin on melko tuhdit hinnat:

zurich hintataso ravintola

Esimerkiksi Saksan pääkaupungissa, Berliinissä, hinnat olisivat puolet noista. (Lue myös: Berliinin hintataso).

Mutta Zürichissä kun lähdetään ”oikeisiin” ravintoloihin, niin pitää varautua maksamaan isosti. Luksusta löytyy niin paljon, kun pankkitili kestää kuluttaa.

Kahvikupin hinta esimerkiksi huoltsikalla ympäri Sveitsiä on alkaen n. 2,5 frangia. Zürichissä Starbucksissa Americano alkaen (se pienin koko) n. 5 frangia, eli vajaan 5 euroa.

sveitsi hintataso 2019
Kuppi kahvia 2,50 frangia, pullo Evian-vettä 1,05 frangia. Ei paha.

Alpeille? Verbierin hintataso

Verbier on suomalaisillekin tuttu kylä Sveitsin alpeilla. Sinne tehdään paljon totisempien laskijoiden reissuja, mutta mikäli olet ihan tavallinen Sveitsin matkaaja ja haluat muuten vain kerran käydä kokemassa upeat Sveitsin alpit, kuuluisi siihen seuraavanlaisia kuluja:

Hissilippu 1 päiväksi on n. 60-75 € välimaastossa, riippuen laskijan iästä ja siitä ottaako lipun vain Verbieriin vai ottaako ns. 4 laakson lipun.

Välinevuokra (sukset, sauvat, monot, kypärä + vakuutus) on alkaen n. 50-60 € per päivä.

Vaikka ei äärimmäisen intohimoinen laskija olekaan, kannattaa harkita alppien näkemistä ja kokemista!

Liikkumisen hintataso Sveitsissä

Jos saavut Sveitsiin omalla autolla ja aiot ajaa moottoritiellä, sinun pitää ostaa n. 40 euroa maksava ”vignetti”, eli lupa käyttää moottoriteitä. Se on käytännössä tarra, joka liimataan auton tuulilasin sisäpuolelle ja se on voimassa 1 vuoden. Näitä pitäisi olla myynnissä heti siinä raja-asemalla jossain kioskissa/huoltoasemalla.

Saatat kohdata myös tunnelimaksuja road tripilläsi Sveitsissä. Geneven ja Aostan (Italia) välisellä moottoritiellä oli jokin 46 euroa (!!) maksava tunnelimaksu – en muista mikä – saattoi olla myös Ranskan puolella tämä. Eli kannattaa näihinkin varautua.

Auton vuokraaminen: pieni auto viikoksi (esim. Zürichin lentokentältä) alle 200 €, tai esim. 3 päiväksi n. 140 €. Jos lähtee ajamaan alpeille, kannattaa ottaa vähän tehokkaampi auto. On mukavempi ajella niitä mutkaisia ylämäkiä, kun moottorissa riittää vääntöä eikä tarvitse huudattaa sitä litraisella moottorilla varustettua Smarttia tai muuta pikkuautoa.

Bensan hinta Sveitsissä on (keväällä 2019 katsottuna) n. 1,3 – 1,4 € / litra.

Julkinen liikenne Zürichissa:

  • Junalla Zürichin lentokentältä keskustaan n. 7 €.
  • 1 ajo keskustan sisällä 2,70 CHF, eli vajaa 3 €.
  • 24 tunnin lippu 8,80 CHF.

Yhteenveto

Sveitsin hintataso tuntuu matkailijan näkökulmasta välillä melko suolaiselta, mutta toisaalta, ei se paikoin niin paha ole verrattuna Suomeen.

Mutta maksoi mitä maksoi; on se Sveitsi hintansa arvoinen. Aivan huikea paikka suorastaan.

Zürichkin on niin siisti ja toimiva kaupunki verrattuna esimerkiksi Saksan tai muun EU-vostoliiton suurkaupunkeihin. Puhumattakaan Sveitsin maaseudusta ja Alpeista, joissa luonto on aivan upeaa. Mene käymään.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here