Olut-hifistelijän Berliini – 5 vinkkiä (kaupat, panimot, festivaalit..)

Saksa on tunnetusti maailman kovimpia olutmaita.

Olut on saksalaisille jopa niin pyhää nestettä, että sen teossa noudatetaan edelleen (ainakin panimojen mainospuheissa) 500 vuotta vanhaa oluen puhtauslakia. Tarkoittaen sitä, että oluen valmistuksessa saa käyttää ainoastaan kolmea ainesosaa:

  • Vesi
  • Ohra
  • Humala

Baijerin osavaltio on tunnetusti se oluenystävän mekka, jossa tunnetuimpana tapahtumana ovat jokavuotiset Oktoberfestit. Münchenin alueella on muutenkin paljon vanhaa olut-kulttuuria ja he juovat aivan eri olutmerkkejä kuin vaikkapa pohjoisemmassa Saksassa, esim. Berliinissä.

Itse asiassa jokaisella saksalaisella kaupungilla/alueella on yleensä aina omat oluensa kauppojen hyllyillä (siinä missä esim. Suomessa on yleensä ne perus Koffit olit sitten Utsjoella tai Helsingissä).

Jos olet lähdössä Berliiniin matkalle ja olet oluen ystävä, tässä viiteen vinkkiin jaettu tietopaketti miten otat tuon olut-osaston haltuun:

1. Berliinin pussiolut-scene

Berliinin katukuvassa näkee jatkuvasti ihmisiä kaikilta elämänaloilta tuo 0,5 litran ruskea pullo kourassaan, eli olutta voi juoda lähes missä tahansa saamatta paheksuvia katseita osakseen.

Olutta saa ympäri vuorokauden Spätkauf-kioskeista, joita esim. Kreuzbergin kaupunginosassa on joka puolella. Eli kesällä voit ilman turhia jännittelyjä ostaa kaljaa ja mennä puistoon tai jäädä kadun varteen istuskelemaan ja nauttimaan mallasjuomaa.

Berliinissä juodaan pääasiassa pilsner -tyyppistä olutta ja semi-edullisista paikallisista oluiden TOP 3 suositukset tulee tässä:

  1. Schultheiss
  2. Berliner Pilsner
  3. Berliner Kindl

Tosihipsteri ei tällaisia massamerkkejä tietenkään kuluta, mutta Schultheiss toimii kuin häkä ihan perusbisseen tottuneelle.

Näitä saa jokaisesta hyvin varustellusta spätkauf-kioskista (n. 1,20€) sekä ruokakaupoista, esim. Kaiser’s, Netto tai Rewe (n. 0,60€).

Über-sniiduilijan valintoja ovat puolestaan Pilsator tai Sternburg, jotka irtoavat noin puoleen hintaan yllä mainituista.

 

2. Craft beer -kauppoja?

Jos olet ihan totinen olut-harrastaja, halunnet päästä näppäilemään pulloja isojen craft beer -valikoimien äärelle, tällöin kannattaa tutkia sellaisia kauppoja, kuten Bierlieb tai Biererei (ihan vain pari mainitakseni).

Itse asiassa, laita tämä kartta talteen, kun etsit craft beer -aiheisia baareja, kauppoja tai muita lokaatioita Berliinissä. Kaupunki on niin laaja, että voit tuosta kartasta hahmottaa paremmin mitkä osuvat nähtävyyskierroksellesi.

 

3. Panimot ja pienpanimobaarit

Kiinnostaisiko nähdä miten olutta valmistetaan?

Esimerkiksi noista isoista valmistajista, Berliner Kindl ja Schultheiss -oluet pannaan samassa tehtaassa. Siellä järjestetään turistikierroksia ainakin saksan kielellä; Kierros kestää 1,5 – 3 tuntia ja maksaa kolmen oluen kera 12 € tai ilman maisteluja 7 €. Lisätiedot täältä.

Historiallisempaan oluenpanokulttuuriin voi puolestaan tutustua Berliinin teknisessä museossa (jossa paljon muutakin nähtävää), jonka yhteydessä sijaitsee ”Historisches Brauerei”. Kyseessä on käsittääkseni Schultheiss-brändin vanha panimo, joka valmistui 1909. Katso tarkempia tietoja museon nettisivuilta. Selostetut kierrokset tiettävästi ainoastaan saksaksi, mutta kierros ei maksa erikseen mitään (museoon on kylläkin sisäänpääsymaksu).

Sitten näitä ihan viime vuosina syntyneitä pienpanimoja (vai mikropanimoja?). Katso esim. tämä postaus englanniksi, jossa listattu 6 tällaista panimobaaria.

 

4. Parhaat terassit tai biergartenit

Missä on parhaat paikat nauttia olutta kesäisessä Berliinissä? Terdejä on joka puolella, mutta tässä joitain poimintoja:

  • Berliinin vanhin biergarten on Prater, jossa on juotu tätä nestemäistä kultaa jo vuodesta 1837.
  • Tiergarten-puiston keskellä ja lammen äärellä Café am Neuen See on loistava paikka ottaa bisseä lämpimänä kesäpäivänä
  • Brauhaus Rixdorf (hieman syrjässä, Neuköllnissä): rehellinen saksalainen meininki: schnitzeleitä ja muuta raskasta liharuokaa sekä heidän itsensä valmistamia oluita. Erittäin leppoisa terassi nätillä kesäkelillä.
  • Spree-joen varrella on monia baareja ja terasseja, joissa voi viettää kesäpäivää jopa aurinkotuolissa oluen tai muiden juomien kera. Katso esim. tämä TOP10 rantabaarilistaus.

Perushyvä hanaolut maksaa Berliinin baareissa tyypillisesti 3-4 euroa 0,5 litran annoksesta.

 

5. Berliinin Olutfestivaalit

Oktoberfest Münchenissä on tietenkin se tunnetuin (ja ruuhkaisin ja kallein) olut-festivaali Saksassa. Mutta myös Berliinissä järjestetään juomajaisia:

Berliinin tunnetuin olutfestivaali, Internationales Berliner Bierfestival, järjestetään joka vuosi heinä-elokuun tienoilla.

Berliini olutfestivaalit

Alue on noin 2 km pitkä kadunpätkä, jonka varrella on olutkojuja jopa yli 80 maasta ympäri maailmaa. Erilaisia oluita on tarjolla noin 2400!

Voit halutessasi ostaa pienen, 0,2 litran olutkolpakon festarien infopisteestä ja sitten ostaa tällaisia pieniä annoksia useammasta eri kojusta. Tällöin olutta ei tarvitse litrakaupalla juoda, mikäli haluaa testailla useita erilaisia oluita.

Toinen festivaali, joka järjestettäneen taas heinäkuussa on Berlin Beer Week.

Puhumattakaan lukuisista pienemmistä tapahtumista – kaupungissa kun on 3,5 miljoonaa asukasta ja hipstereitä enemmän kuin laki sallii, niin eihän siitä voi syntyä muuta kuin lukuisia pienpanimoja ja olut/craft beer -aiheisia tapahtumia.

Eli mikäli etsit matkakohdetta, jossa olut on hyvää, edullista ja jossa tarjonta ei taatusti lopu kesken, suosittelen Berliiniä (puhumattakaan kaupungin muusta aktiviteettitarjonnasta)!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here