IFA-messut Berliini

Maailman isoimpiin elektroniikka-alan messuihin kuuluva IFA Berlin järjestettiin 2-7 syyskuuta 2016. Tässä reportaasia paikan päältä sekä pientä tietopakettia, mikäli itse suunnittelet saapuvasi paikalle esim. ensi vuonna.

IFA Berlin, eli virallisesti ”Berliinin kansainvälinen radionäyttely” on järjestetty jo vuodesta 1926 (kertoo Wikipedia).

Nykyisin kävijäkunta on sekoitus alan ammattilaisia, journalisteja, muuten vain tekniikasta kiinnostuneita sekä teinejä, jotka ovat testaamassa virtuaalitodellisuutta ynnä muuta juuri sillä hetkellä kuuminta hottia olevia tuotteita.

Eli messut sopivat ihan kaikille, jotka ovat vähänkään kiinnostuneita maailman teknologiauutuuksista ja -trendeistä.

Messuilla pääsee hypistelemään ja testailemaan erilaisia laitteita sekä todistamaan kokonaan uusia tuotteita, joita ei vielä kaupoista löydy.

IFA 2016 tarjontaa

Näin perusturistin perstuntumalla sanottuna isoimmin esillä olivat virtuaalitodellisuus, smart home -tuotteet kuten älyjääkaapit ja kodin valvontaan liittyvät tuotteet, kuvauskopterit sekä muut kameratarvikkeet. Totta kai myös ne uusimmat älypuhelimet, läppärit, tabletit ym. massatuotteet ovat hyvin esillä.

Ehkä hämmentävin läppäriuutuus oli Acerin valmistama 21 tuuman näytöllä varustettu, 8 kg painava pelikäyttöön tehty kannettava tietokone – Acer Predator 21 X.

Kamerat, kuvauskopterit ja gimbaalit

Isoin drone-koju oli luonnollisesti markkinajohtaja DJI:llä, jossa oli ilmeisestikin firman kaikki tuotteet esillä sekä vielä pieni ”häkki”, jossa lennätettiin droneja:

DJI:n koju IFA-messuilla
DJI Phantom 4 lennossa

DJI:n isoin kilpailija, Yuneec esitteli itse asiassa juuri näillä messuilla uuden kopterinsa, Yuneec Breeze 4K:n. Kyseessä on pieni ja simppeli ”selfie-drone”, jossa on 4K-kamera, ja jonka hinnan pitäisi asettua n. 500 euron tienoille.

Vielä yksi mieleen jäänyt tapaus:

Kananmunan muotoinen drone, PowerVision PowerEgg:

Powervision drone

Eli jalat ja roottorien varret taittuvat sisään, jolloin kopterista tulee tuollainen n. 2 kg painava kananmuna.

Hintaa tällaisella 4K-kameralla varustetulla munakopterilla on aika isosti – n. 1500 euroa. Laitteella on muuten jonkinlaista suomalaista taustaa – ainakin yksi firman toimistoista sijaitsee Helsingissä.

Mitäs muuta sitten..

Erilaiset gimbaalit, eli kuvanvakaajat ovat viime aikoina yleistyneet kovasti. Esimerkiksi DJI:n oma DJI Osmo oli esillä IFA:ssa. Samoin saksalainen Luuv-niminen brändi esitteli omaa vakaajaansa, jossa yhdistyy itse 3-akselinen gimbaali sekä ihan fyysinen paino, joka tuo lisävakautta kuvaamiseen.

360 asteen kameroita oli jo jonkin verran – lienevätkö ne sitten se ensi vuoden hittituote?

 

Virtuaalitodellisuus

VR-laseja oli monessa kojussa esillä ja itsekin vihdoin ensi kertaa pääsin sellaiset päähän asettamaan. Samsungin osastolla Gear VR:iä oli useampia esillä, joita pääsi testailemaan. Pidemmällä jonottamisella olisi päässyt myös erilaisiin kajakki-, vuoristorata- ja kiipeilysimulaattoreihin:

Samsung VR

VR ei suoraan sanoen vielä oikein vakuuttanut – siis ainakaan tällaiset VR-lasit, johon laitetaan älypuhelin sisään. Videokuvan laatu on vielä melkoista mössöä, kun se näyttö tunkeutuu aivan silmien eteen. Joitain vuosia vielä mennee ennen kuin VR todella lyö itsensä läpi, uskoisin. Lasit ovat myös melko kömpelön kokoisia vielä. Ehkä ollaan hieman samassa tilanteessa kuin salkkumalliset ”kännykät” 80-luvulla..

 

Smart home -ratkaisut

Messuilla oli paljon tällaisia älykodin ratkaisuja esillä, esim. Samsungilla oli älyjääkaappeja sekä muilla osastoilla paljon erilaisia sähkönohjausjärjestelmiä ja kodin turvallisuuteen liittyviä tuotteita.

Älyjääkaappi
Älyjääkaappinäytelmä käynnissä IFA-messuilla

Eli mikäli olet rakentamassa taloa lähitulevaisuudessa ja siihen liittyvä elektroniikka kiinnostaa, näiltä messuilta löydät takuulla inspiraatiota.

 

Olut-hifistelijät huomio:

Kiinnostaisiko oman oluen valmistaminen kotioloissa? IFA:ssa oli esillä brewie-niminen laite, joka tituleeraa itseään maailman ensimmäisenä täysin automatisoituna oluentekokoneena:

Brewie

Laitat vain ainesosat sisään, valitset haluamasi oluttyypin, ja laitat koneen käyntiin. Eri olutreseptejä voi myös ladata muilta käyttäjiltä brewien omasta ”somesta”. Tyylikkään oloinen tuote ja brändi!

Sähkömenopelit

Nykyään alkaa olla erilaisia sähkökäyttöisiä ihmisliikuttimia. IFA:ssa oli muun muassa ainakin yksi Tesla-sähköauto esillä, sekä sitten pienempiä menopelejä, esim. tasapainoskoottereita sekä sähköisiä rullalautoja:

Sähkorullalauta

 

Berliinin IFA-messujen turistiopas

Seuraavat IFA-messut järjestetään 1-6. syyskuuta 2017, joten tässä vinkkejä, mikäli olet paikan päälle lähdössä.

Saksanmaalla kun kesä on hieman pidempi kuin Suomessa, on ajankohta mitä mainioin lähteä vielä pienelle viikonloppureissulle ennen pimeää ja vaakatasoisen räntäsateen täyttämää härmän talvea. Ja Berliini itsessään on täynnä nähtävää, joten vähintään esim. 3 yötä kannattaa reissuun varata.

Toki hätäisempi voi saapua paikalle Helsingistä aamukoneella ja lähteä taas illaksi kotiin (messupaikka sijaitsee vain n. 7 km päässä Tegelin lentokentältä). Mutta mikäli jäät pidemmäksi ajaksi, katsasta muut Berliini-aiheiset artikkelimme täältä.

Lippu 1 päiväksi IFA-messuille (vuonna 2016) maksoi 17 euroa ja sen saa hankittua joko netistä ifa-berlin.de:stä  tai sitten ihan fyysisesti ovelta (ainakin 2016 tämä onnistui).

Messupaikka sijaitsee Charlottenburgin kaupunginosassa ja sinne pääsee kätevästi mistä päin kaupunkia tahansa esim. paikallisjunalla (S-Bahn) saapuen Messe Nord / ICC -asemalle.

Tänä vuonna messut olivat auki kuutena päivänä kello 10-18 välisen ajan. Suosittelen ehdottomasti varaamaan koko päivän alueella kiertelyyn.

Aika nimittäin menee nopeasti ja alue on pirun iso eri rakennuksineen ja ulkoalueineen. Itse pääsin paikalle vasta klo 13 tienoilla ja aika loppui pahasti kesken, vaikka 5 tuntia oli aikaa. Monta aluetta ja tuotetta jäi näkemättä.

Messualueella ruoka-, olut- ja kahvitarjonta toimii ja onpa alueella jopa oma ”Oktoberfest”-alue, josta saat hyvää baijerilaista olutta. Sisällä ei siis tarvitse koko päivää homehtua, vaan myös ulkona sijaitsee monia esittelypisteitä sekä ruoka- ja juomakojuja.

IFA:lle viis kautta viis -pisteet ja vahva suositus!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here