Passin uusiminen netissä – 3 simppeliä vaihetta [ohje]

Pitäisikö uusia passi? Kerron tässä artikkelissa miten passin uusiminen tapahtuu kätevästi netissä.

Mikäli et kerkeä lähteä kökkimään paikalliselle poliisilaitokselle tai asut ulkomailla, on tämä opas juuri sinulle.

Disclaimer: Tiedot eivät ole tietenkään virallisia, vaan perustuvat ihan omiin, tuoreisiin kokemuksiin. Täysin ajan tasalla olevat tiedot löydät luonnollisesti poliisin sivuilta.

Passin hakeminen esim. ulkomailla asuvalle on nykyään pirun kätevää:

Mikäli asut ulkomailla ja passi on menossa umpeen, voit hakea sitä netistä ja pyytää perheenjäsentä tai kaveria noutamaan sen valtakirjan avulla paikalliselta poliisilaitokselta. Tämän jälkeen kaveri voi lähettää passin sinulle (kirjattuna) kirjeenä asuinmaahasi.

Vaihtoehtoisesti mikäli olet muutenkin saapumassa Suomeen, voit tilata passin valmiiksi odottamaan noutoasi poliisilaitokselta.

Joka tapauksessa, asuit sitten Suomessa tai ulkomailla, aloitetaan:

Vaatimukset passin uusimiseen verkossa

Poliisi vaatii seuraavaa, jotta voit suorittaa passihakemuksen kokonaan verkossa:

 • Sormenjäljet otettu vanhaa passia varten enintään 6 vuotta sitten (tällöin myös allekirjoituksesi pitäisi löytyä heidän järjestelmästä, joten et joudu sitäkään kirjoittamaan mihinkään erikseen)
 • Nimi edelleen sama kuin edellisessä passissa (Lähde: poliisi.fi)

Ja sitten hieman käytännöllisempiä vaatimuksia:

 • Hyvä kamera, vaalea tausta ja hieman kuvankäsittelytaitoja (mikäli otat kuvan itse)
 • Tunnistautuminen poliisin verkkopalveluun esim. suomalaisilla pankkitunnuksilla
 • Rahaa vähintään 44 € (hoituu verkkomaksuna)

Passin uusimisen aikataulu ja hinnat

Netissä haettavien passien aikataulut ja hinnat ovat tätä kirjoittaessa seuraavanlaiset:

 • Normaali passi (toimitusaika 5-8 arkipäivää) – 44 €
 • Pika (toimitusaika 3-5 arkipäivää) – 61 €
 • Express (toimitusaika 1-2 arkipäivää) – 79 € (HUOM. nouto vain Helsingin Pasilan poliisitalolta tai Helsinki-Vantaan lentokentän poliisin toimipisteestä, tämän voi valita hakemusta tehdessä)

Lisäksi rahaa menee valokuvaajalle, mikäli et ryhdy itse ottamaan kuvaa. Mikäli poliisi ei hyväksy toimittamaasi passikuvaa, tai heillä ei ole sinun sormenjälkiäsi, tulee passin valmistumiseen luonnollisesti viivettä.

Joka tapauksessa, sitten toimeen, eli homma tapahtuu näin:

1. Passikuvan ottaminen ja nettiin lataaminen

Verkossa tehtävää passihakemusta varten pitää ensin ladata https://www.lupakuvienvastaanotto.fi -palveluun oma passikuva (enintään 6 kk vanha kuva). Siellä on listattuna valmiiksi kuvaamoita, joihin voit mennä, otattaa kuvan, jonka jälkeen he lataavat kuvan palveluun ja antavat sinulle kuvatunnuksen, jonka tarvitset itse passihakemuksen tekemiseen.

Passikuvan ottaminen itse:

Yllä olevaan palveluun voit myös ikään kuin rekisteröityä itse ”valokuvaajaksi”, ottaa kuvan kotona itse (tai pyytää paikallista kuvaamoa ottamaan kuvan tiedostoksi) ja sitten ladata kuva. Tämä on täysin sallittua.

Passikuvan ottaminen itse
Kuvakaappaus: https://www.lupakuvienvastaanotto.fi

Kuvan itse ottaminen vaatii seuraavaa:

1. Hyvä kamera (pitäisi onnistua perushyvällä digikameralla, itse käytin Nikon D3300 järjestelmäkameraa). Älypuhelimen/tabletin kamerasta poliisi sanoo seuraavaa:

Passikuva älypuhelimella

2. Perus kuvankäsittelytaitoja, esim. paint.net on ilmainen ja sopiva kuvankäsittelyohjelma tähän hommaan.

3. Hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Kuvan vaatimukset ovat melko tarkat, joten kuvaa saattaa joutua ”hieromaan” tovin, että se kelpaa hakemukseen.

Tarkemmat kuvan vaatimukset löytyvät pdf-tiedostona täältä.

Kuva pitää oikeasti säätää melko pikkutarkasti kuntoon:

Systeemi ensin tarkistaa sen koneellisesti (hyväksyen tai hyläten) ja lopulta kun hakemus on lähetetty ja käsitelty, itse virkailijaihminen tekee päätöksen onko kuva hyväksyttävä vai ei.

Kun olet lähettänyt kuvan palveluun, saat siitä kuittauksen ja kuvatunnuksen. Tätä tunnusta tarvitset seuraavassa vaiheessa:

 

2. Passihakemuksen tekeminen

Kun olet saanut passikuvasi tallennettua lupakuvienvastaanotto.fi -systeemiin ja saanut sieltä kuittauksen sekä kuvatunnuksen, on aika siirtyä passihakemuksen äärelle itse poliisin nettisivustolle: http://www.poliisi.fi/asiointipalvelu.

Tunnistaudut järjestelmään esim. pankkitunnuksilla, syötät vaaditut tiedot, syötät edellisessä kohdassa saamasi kuvatunnuksen, maksat tilauksesi.

Valitset puhelinnumeron, johon ilmoitetaan tekstiviestillä passin valmistuminen ja milloin se on noudettavissa poliisilaitokselta.

Voit myös valita haluamasi noutopaikan (haluamasi poliisilaitos tai R-kioski Suomessa, tai kuten mainittua, Express-passin kohdalla Pasilan poliisilaitos tai Helsinki-Vantaan lentokentän poliisin toimipiste).

 

3. Passin nouto – joko itse tai valtuutetun toimesta

Kun passi valmistuu, saat siitä tekstiviestitse ilmoituksen ilmoittamaasi puhelinnumeroon.

Mikäli olet ulkomailla tai muuten vain et pääse itse hakemaan passia, voit tehdä valtakirjan ja laittaa kaverin tai perheenjäsenen noutamaan passin.

Poliisi ei passeja lähetä ulkomaille, mutta kaveri tai perheenjäsen voinee sitten laittaa vaikkapa kirjattuna kirjeenä sen lähettäen missä tahansa oletkin.

 

Loppusanat

Omalla kohdallani passin uusiminen tapahtui kätevästi, kun sormenjäljet ja muut tiedot löytyivät poliisilta aiemman passinhaun jäljiltä 5 vuoden takaa. Hieman extratyötä homma vaatii (eli käynnin poliisilaitoksella), mikäli sormenjälkesi eivät ole poliisin hallussa tai mikäli esim. nimesi on muuttunut.

Ainiin ja vanhan passin saa tätä nykyä säilyttää ihan alkuperäiskunnossa (mikäli olet hc-reissaaja ja haluat sen säilyttää muistona leimoineen päivineen).

Kaupallinen lopputiedote (kun olet todennäköisesti matkalle lähdössä):

Vuoden 2019 suosituin luottokortti matkailijalle on Bank Norwegian Visa, syystä että:

 • se on täysin vuosimaksuton (ei juoksevia kuukausi- tai vuosimaksuja)
 • siinä on ilmainen, jatkuva matkavakuutus
 • siinä on korotonta luottoa jopa 45 päivään asti
 • kortin haku tapahtuu muutamassa minuutissa: BankNorwegian.fi/Luottokortti
 • kortti tulee postitse kotiin tyypillisesti n. viikossa.

PS. jos sinulla on tuoreita kokemuksia passin hakemisesta, laita kommenttia tuohon alapuolelle.

5 KOMMENTIT

 1. Hei,
  Minulla on lapsi joka asuu Ruotsissa aidinsa kanssa, voinko hakea hanelle passia Suomesta?
  Kelpaako e-kuvia jotka otettu Ruotsissa valokuvaamosta?

  Terveisin
  David

  • Sori viive. En valitettavasti tiedä, kannattaa kysäistä poliisilaitokselta. Itse otettu tai ruotsalaisen valokuvaamon kuva käy, mikäli se vaan on vaatimusten mukainen.

 2. Valokuvapalvelu ei hyvaksy Oregonin osoitettani. Miten voin paasta siita eteenpain? Asun Oregonissa, ja haluan noutaa passini Suomeen tullessani.

 3. mites käy toi tunnistaminen kun ei ole muuta kuin Suomalainen Passi joka on menossa vanhaksi, sama tyttäreni kanssa. Asumme vakituisesti poissa Suomesta. Eikös tuo henkilö tunnus numero passissa riitä?
  kiitokset etukäteen vastauksesta. Tony

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here