Miten reissata pitkään ja halvalla? [4 vinkkiä]

Matkailua voi joko harrastaa perinteisesti viikonloppumatkalla tai sillä perus 2 viikon rantalomalla. Kuukausia kestävä reissu on sen sijaan hieman eri laji.

Jos sinulla ei ole isoa matkakassaa, mutta haluat ulkomaille pitkäksi ajaksi, alla 4 vinkkiä pienen budjetin reissaamiseen.

Kriittisin lukija saattaisi jo ihmetellä, että ”miksi lähtisin reissuun kituuttamaan, lähden mieluummin 2 viikon lomalle, asun mukavasti ja laitan rahaa palamaan”.

1 tai 2 viikon loma on loistava juttu, mutta niin on 3 tai 6 kuukautta kestävä (reppu)reisssukin. Pääset esim. Suomen talvea pakoon ja muuten vain lepuuttamaan mieltä muihin ympyröihin – niin sanotusti etsimään itseäsi.

Ihminenhän tunnetusti kestää epämukavuutta parhaiten nuorempana – 18-30-vuotiaana. Jos osut tähän ikähaarukkaan ja pohdit maailmalle lähtöä, lähde vielä kun ”voit” ja uskallat.

Miksikö?

Kokemukset voittavat aina materian, uskoisin. En ole varma, mutta kuvittelepa itsesi kuolinvuoteellasi 83-vuotiaana. Kadutko todennäköisemmin sitä, että et ostanut sitä valkoista nahkasohvaa 25-vuotiaana vai sitä, että et lähtenyt maailmalle seikkailemaan?

Veikkaisin, että siellä kadutaan enemmän sitä elämätöntä elämää kuin jotain materiaalisia juttuja tai jatkuvaa työputkea.

Oman kämpän voi alivuokrata, tai jopa irtisanoa. Ylimääräiset tavarat vain vanhempien tai sukulaisten varastoon ja sitten vain reissuun.

Nyt niitä vinkkejä miten voit rahoittaa tai minimoida menosi pidemmällä reissulla:

1. Asu hostelleissa

Jos et ole liian herkkäuninen, asu hostellien dormeissa. Aluksi se voi vaatia totuttelua, kun samassa huoneessa nukkuu monta ihmistä, mutta se on mitä parhain tapa säästää rahaa sekä tutustua uusiin ihmisiin.

Hostelleissa on usein myös keittiö, jossa voi kokkailla omia ruokia. Löytyy kattilat sun muut astiat ruoanlaittoon.

2. Sohvasurffaa

Jos olet edes hieman ekstrovertimpi kaveri ja haluat tutustua paikallisiin ihmisiin, kannattaa harrastaa sohvasurffausta (couchsurfing.com). Ideana on se, että sinä saat ilmaisen majoituksen jonkun ihmisen sohvalta tai vierashuoneesta. Ovatko nämä majoittajat jotain creepereitä, vai miksi he tekevät tätä ilmaiseksi? Ajatuksena sohvasurffauksessa molemmilla osapuolilla on lähinnä tavata uusia ihmisiä.

Treenaa siis kielitaitoasi, hanki uusia ystäviä ja säästä siinä samalla reissurahaa.

3. Tee töitä

Sääntöhumaloissaan oleva suomalainen saattaa hämmästyä sitä, kuinka helposti ulkomailla voi päästä (pimeisiin) töihin. Se voi olla yksinkertaisesti vain puhelinsoitto ja seuraavana päivänä työpaikalle meno. Palkka maksetaan joskus yksinkertaisesti työpäivän päätteeksi käteisenä.

Ehkä tyypillisin työ reppureissaajalle on hostellissa työskentely. Se voi olla siivoamista tai respassa istumista. Palkaksi saanet vähintään asumisen ilmaiseksi ja työtuntien kasvaessa tietenkin ihan oikeille tienesteille. Kannattaa kysellä ja pitää silmät auki tällaisten töiden varalta.

Mikäli haluat lähteä ”oikeisiin” töihin ja asumaan ulkomaille, lukaise tämä opas.

 

4. Mene Wwoof-farmille (World Wide Opportunities on Organic Farms)

Vapaaehtoistyö on yksi tapa viettää pidempiä ajanjaksoja ulkomailla pienillä kuluilla. Wwoofing tarkoittaa sitä, että voit hakea töihin esimerkiksi kahviplantaasille Etelä-Amerikassa tai mille tahansa pientilalle lähes missä päin maailmaa tahansa.

Työ saattaa kestää vaikkapa pari viikkoa tai kuukautta. Palkaksi saat tyypillisesti asumisen ja ruokaa. Kokemuksena varmasti loistava ja voit sitten vanhana ryystäessäsi Juhla Mokkaa ajatella, että tulipa silloin tuotettua kahvia Ecuadorissa.

 

Yhteenveto

Pitkä reissu ulkomaille kannattaa, vaikka joutuisit tekemään sen pienellä budjetilla. Saat aivan loistavia uusia kokemuksia ja samalla siedätät itseäsi epämukavuusalueella elämiselle. Koet reissukohteet aivan eri tavalla kuin sillä pikaisella 1 viikon lomamatkalla!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here