Tästä syystä Kiinassa ei kannata jäädä auton alle

Kiina moottoritie

Auton alle jääminen ei toki ole kannattavaa missään päin maailmaa tahansa, mutta Kiinassa hommassa on vielä pieni twisti.

Nimittäin, Slate.com kertoo artikkelissaan siitä, miten Kiinassa on taloudellisesti kannattavampaa varmistaa, että auton alle jäänyt kuolee, kuin jää henkiin.

Homman nimi on siis se, että mikäli ajat jonkun päälle ja uhri vammautuu, joudut maksamaan hänen terveydenhoitokulunsa koko uhrin loppuelämän ajan. Mikäli uhri puolestaan kuolee, maksat vain kerran tietyn korvauksen uhrin omaisille.

Laki on siis erittäin porsaanreikäinen, eikä taida tuntea mitään järkevästi toimivaa kuolemantuottamussyytettä.

Esimerkiksi vuodelta 2008 on yksi esimerkki, jossa turvakameran taltioi tapauksen, jossa VW Passatilla ajanut ”herrasmies” ajoi 64-vuotiaan rouvan päälle. Kuski ei jättänyt yliajoa siihen, vaan ajoi edes-takaisin uhrin yli vielä 4 kertaa uudelleen, jonka jälkeen poistui paikalta.

Seuraamukset olivat seuraavanlaiset:

Yliajaja kertoi oikeudessa luulleensa ajaneen roskasäkin yli ja täten välttyi kuolemantuottamussyytteeltä. Hän sai kuitenkin 3 vuotta vankeutta ”huolimattomuudesta” ja 70 000 dollaria maksettavaa erilaisina korvauksina. Tuomio tuli siis sen takia, että koko homma sattui tallentumaan turvakameralle.

Normaalisti tällaiset tapaukset (ilman selkeitä todisteita) menevät vain siten, että hupsista saatana, henkilö X ajoi Y:n päälle ja tämä menehtyi. X maksaa Z tuhatta euroa uhrin omaisille ja homma on loppuunkäsitelty.

Toinen esimerkki vuodelta 2010 kertoo, että opiskelija nimeltään Yao Jiaxin ajoi vahingossa pyörällä ajaneen naisen päälle. Uhri kärsi vain pieniä vammoja yliajon johdosta, mutta herra Jiaxin pelkäsi, että tästä mokasta koituisi vielä ongelmia. Hän päätti nousta autosta ja puukotti naisen kuoliaaksi.

4 päivää myöhemmin hän kuitenkin ilmoittautui poliisille ja sittemmin hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin. Raakaa on peli Kiinanmaalla.

Tällaiset varoittavat esimerkit ja liikennekameroiden yleistyminen toivottavasti hillitsevät näiden psykopaattien toimintaa. Lakialotteita on ilmeisesti työstetty, mutta ”hit and kill” -tapauksia on Slash.comin artikkelin mukaan tapahtunut ihan tänäkin vuonna.

Ihmeellinen on näiden ihmisten ajatuksenjuoksu. Löysin keittiöpsykologiapäissäni erään tutkielman, jossa käsiteltiin kiinalaisten empatianpuutetta. Sen mukaan se saattaisi johtua kahdesta asiasta:

1. Yhden lapsen politiikka (tuli voimaan 1978-1980). Tämän päivän nuorilla aikuisilla ei siis ole ollut samanikäistä sisarusta kotona, jonka käytöstä seurata ja jonka avulla oppia kuinka toinen ihminen ajattelee. Aikuistuttuaan empatiakyky ei välttämättä ole kehittynyt aivan parhaalle tasolleen.

2. Maan ylikansoittuminen. Pärjääminen Kiinassa on kovan työn takana. Jos on köyhä ja sairastuu esim. syöpään, ei välttämättä ole rahaa hoitoon eikä valtion tarjoamasta terveydenhuollosta ole tietoakaan. Usein vakavasti sairastunut köyhä ihminen tekee itsemurhan, koska ei halua jäädä taloudelliseksi taakaksi sukulaisilleen. Kiinassa selviytyminen vaatii siis aika rankkaa kyynärpäätaktiikkaa, että pärjää työ/yrityselämässä, jotta voisi turvata taloudellisen ja terveydellisen tulevaisuutensa.

Oli miten oli, toivottavasti laki saadaan pian fiksattua ja hommaan jokin tolkku!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here